Beschadigde USS Liberty een dag (9 juni 1967) na de aanval [Wikipedia]

Terwijl de VS onwrikbare steun blijft geven aan Israël in zijn oorlog tegen Hamas, is het belangrijk om te onthouden dat deze steun niet altijd wederzijds is geweest – met als een van de meest flagrante voorbeelden de poging van Israël om de USS Liberty, een maritiem non-combattant technisch onderzoeksschip, tot zinken te brengen, waarbij 34 Amerikaanse bemanningsleden aan boord omkwamen. Veel Amerikanen zijn echter niet op de hoogte van wat er op die donkere dag 56 jaar geleden gebeurde, dankzij de inspanningen van de regering en de bedrijfsmedia om het in de doofpot te stoppen, schrijft Cassie B.

De aanval op de USS Liberty in internationale wateren voor de noordelijke kust van de Sinaï is sindsdien gehuld in controverse en geheimzinnigheid. Sommige overlevenden houden vol dat het een opzettelijke aanval van de Israëli’s was, en sommige voormalige hoge ambtenaren van de inlichtingendienst zijn het met hun beoordeling eens. Amerikaanse en Israëlische functionarissen hebben echter lang volgehouden dat het een ongeluk was.

Een niet-uitgelokte aanval op een non-combattant marineschip

De USS Liberty, die onder bevel stond van de National Security Agency (NSA), was naar het gebied gestuurd om de gebeurtenissen rond de frontlinies van de Zesdaagse Oorlog in Egypte en Syrië in de gaten te houden.

Op 8 juni 1967 zag een Israëlisch vliegtuig, dat routinematige verkenningspatrouilles uitvoerde in de Middellandse Zee, het schip en was naar verluidt niet in staat om het land van herkomst vast te stellen. De USS Liberty meldde dat een onbekend vliegtuig kort daarna rond het schip cirkelde, en ze namen contact op met het opperbevel om te melden dat ze gevoelige documenten die ze bij zich aan boord hadden zouden vernietigen om te voorkomen dat ze buitgemaakt zouden worden.

Daarna werd het schip door torpedo’s getroffen in een twee uur durende aanval waarbij ook bommen en napalm op het schip werden gegooid. Als een schip dat inlichtingen verzamelt, was het onvoorbereid om zichzelf te verdedigen en was het slechts licht bewapend, en haar noodsignalen werden geblokkeerd door Israëlische troepen. Overlevenden meldden dat de Israëlische vliegtuigen die hen aanvielen ongemarkeerd waren en dat ze opzettelijk hun reddingsvlotten beschoten. In totaal stierven er 34 Amerikanen en raakten er 174 gewond.

  Staan we op het punt van een apocalyptische oorlog met Iran?

Israël verontschuldigde zich uiteindelijk voor de aanval en nam de volledige verantwoordelijkheid op zich. Ze zeiden dat ze in de drukte van de Zesdaagse Oorlog het schip aanvankelijk voor een Egyptisch schip hadden aangezien. Ze gaven ook bijna $13 miljoen (wat vandaag de dag ongeveer $117 miljoen zou zijn) aan de VS om het incident te compenseren, zowel voor de schade aan het schip als voor de families van de soldaten die gewond en gedood waren.

Veel overlevenden hebben echter moeite met de Israëlische bewering dat ze het land van herkomst van het schip niet konden bevestigen. Het voer immers onder Amerikaanse vlag en er stond “USS Liberty” op de romp.

Eén bemanningslid, Larry Weaver, meldde zelfs een interactie met een co-piloot van de Israëlische luchtmacht toen hij boven hun mast vloog. “Ik kon echt naar de co-piloot zwaaien. Hij zwaaide terug en lachte zelfs naar me – zo goed kon ik hem zien. Er was geen twijfel mogelijk. Ze hadden de kentekens van het schip en de Amerikaanse vlag gezien. Ze konden mijn rang bijna zien. De varende vlag wapperde zeker, vooral als je zo dicht bij een oorlogsgebied bent,” legde hij uit.

Waarom zou Israël de USS Liberty opzettelijk aanvallen?

Oppervlakkig gezien zijn sommige mensen misschien bereid om het officiële narratief te accepteren dat het een ongeluk was. De VS is een goede vriend van Israël en het is moeilijk voor te stellen dat ze de toorn van Amerika willen oproepen, vooral op zo’n gevoelig moment in hun geschiedenis.

Maar sommige overlevenden en Amerikaanse functionarissen geloven dat er dwingende redenen zijn waarom het opzettelijk zou kunnen zijn geweest. Sommigen vermoeden dat de Israëli’s wilden voorkomen dat de afluisterapparatuur op het schip hen zou horen praten over hun plannen om de Golanhoogte in Syrië in te nemen en te bezetten, een gebeurtenis die de dag na de aanval plaatsvond. Israël wist misschien dat Amerikaanse radiosignalen werden onderschept door de Sovjets, die vervolgens Egypte zouden informeren dat Israël de Egyptische grens onverdedigd had gelaten door zijn troepen naar de Golanhoogten te verplaatsen.

  Los Angeles Times trekt beweringen over verkrachtingen door Hamas in: "Dergelijke berichten zijn niet onderbouwd"

Een andere populaire theorie is dat Israël Amerika aan Israëlische zijde in de oorlog wilde meeslepen, door de aanval uit te voeren in de hoop dat de VS zouden geloven dat Egyptische of andere Arabische strijdkrachten ervoor verantwoordelijk waren.

Maar de meest verontrustende mogelijkheid is misschien wel dat ze de massamoord op Egyptische krijgsgevangenen in El Arish, een stad in de noordelijke Sinaï, in de doofpot wilden stoppen. Deze theorie werd naar voren gebracht door journalist James Bamford, hoewel sommige nationale veiligheidsexperts volhouden dat er nooit Egyptische krijgsgevangenen werden gedood.

Onderzoeken met gesloten deuren en doofpotaffaires

We zullen misschien nooit weten wat er echt gebeurd is. De onderzoeksprocedures van de onderzoeksraad van de marine vonden achter gesloten deuren plaats en de overlevenden die tijdens de aanval aan boord van het schip waren, kregen een spreekverbod opgelegd waardoor ze niet konden praten over wat er gebeurd was.

Geclassificeerde documenten die gelekt zijn door NSA-klokkenluider Edward Snowden laten echter zien dat er veel meer aan de hand is. De documenten geven geen uitsluitsel over de oorzaak van de aanval, maar laten wel zien dat de NSA vastbesloten was om ervoor te zorgen dat de details geheim bleven, zelfs tientallen jaren nadat de aanval plaatsvond.

Ze laten ook zien dat de NSA een geheim Hebreeuws transliteratiesysteem had, wat erop wijst dat Israël een doelwit voor de inlichtingendienst was, ondanks het feit dat het een partner van de VS was in het verzamelen van signalen. Hebreeuwse vertalers waren zelfs aan boord van de USS Liberty en werden aangeduid als “speciale Arabische” taalkundigen, wat volgens sommigen bedoeld was om te verbergen dat ze Israëlische communicatie in de gaten hielden.

  De-dollariseringsbom: de komst van BRICS+ gedecentraliseerd monetair ecosysteem

Het feit dat de media het incident in de doofpot lijken te stoppen, wakkert het vuur nog verder aan. Het incident wordt zelden vermeld in de mainstream media, en een serie interviews van ABC’s Nightline met overlevenden is uiteindelijk nooit uitgezonden, waarbij presentator Ted Koppel beweerde dat ze niets “substantieels” hadden gevonden.

Functionarissen geloven niet dat de “schandalige” aanval onopzettelijk was

Waarom is er nog steeds zoveel geheimzinnigheid rond het incident? Hoe snel realiseerden de Israëlische strijdkrachten zich dat ze de Amerikaanse marine aanvielen, en als het echt een geval van identiteitsverwisseling was, waarom stopten ze dan niet onmiddellijk toen het duidelijk werd dat ze Amerikanen aan het doden waren?

Hoewel veel regeringsfunctionarissen de officiële lijn hebben herhaald dat het incident onopzettelijk was, hebben sommigen het tegendeel beweerd. NSA adjunct-directeur Oliver Kirby was ervan overtuigd dat Israël wist dat het schip niet Egyptisch was, en verklaarde: “Ik kan u met absolute zekerheid zeggen (uit onderschepte communicatie) dat de Israëli’s wisten dat ze een Amerikaans schip aanvielen.”

De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Dean Rusk, zei dat hij “nooit tevreden was met de Israëlische verklaring” en voegde eraan toe: “Ik geloofde ze toen niet, en ik geloof ze tot op de dag van vandaag niet. De aanval was schandalig.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

ISRAËL CONFLICT DOSSIER

Amerikaanse president gelaste Israëls aanval op de U.S.S. LibertyVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNetanyahu’s zoon viert vakantie in Florida terwijl reservisten worden opgeroepen
Volgend artikelDe Lockdown heeft mensen veranderd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

  • Erachter komen hoe die ouwe koeien in de gracht terecht zijn gekomen is belangrijk om te voorkomen dat er nieuwe koeien in die gracht terechtkomen.
   oftewel , wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen

   • Ondertussen zie ik door de ‘nieuwe koeien’ de stal niet meer…..maak jezelf niet te veel wijs ….behalve dat alles zowat naar de kloten is , de waarheid aanvaarden is n stap in de goeie richting ….

    • Om een beetje in de veeteelt mood te blijven , als je een beetje op de oude koeien gelet had had je geweten waar al die nieuwe koeien vandaan kwamen en hoe ze ten opzichte van de stal staan. Dat de stal ondertussen naar de kloten is aan het gaan komt doordat niemand op de ouwe koeien gelet heeft.
     Je laatste woorden geven me het gevoel dat je naar de landbouw wil overstappen en wel een plantje waar Nederland om bekend staat , nee ik bedoel geen tulpen.
     (Alhoewel ik moet toegeven nog nooit tulpen gerookt te hebben )

 1. De verklaring zal zijn : zelf-overleving van Israel. Als die inlichtingen van het schip, afgeluisterd en bekend zouden worden, had Israel een existentieel probleem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in