Алексей Никольский / attribute www.kremlin.ru / Wikimedia (CC BY 3.0 DEED)

Vier jaar geleden publiceerde ik een artikel waarin ik Vladimir Poetin ronduit bekritiseerde omdat hij te zachtaardig was, te beschaafd voor zijn eigen bestwil en voor die van ons, zodat al zijn pogingen om de impasse tussen Rusland en de Verenigde Staten niet te verergeren de kans op een kernoorlog pervers vergrootten, schrijft Gilbert Doctorow.

Zie https://original.antiwar.com/gilbert_doctorow/2019/02/01/vladimir-putin-to-the-west-we-will-bury-you/

Het standpunt dat ik in dit stuk uiteenzette, ging in tegen het ‘groepsdenken’ van enerzijds de Poetin en Rusland cheerleaders en anderzijds de Poetin en Rusland detractors. Maar het was duidelijk een standpunt dat grotendeels werd gedeeld door de tegendraadse denker Paul Craig Roberts. In de jaren sinds 2019 heeft Roberts zijn grote lezerspubliek op internet af en toe op mijn artikelen gewezen, waarvoor ik hem dankbaar ben. Hij heeft ook zijn eigen essays gepubliceerd waarin hij vergelijkbare opmerkingen maakt over de risico’s die gepaard gaan met het feit dat Poetin parels voor de zwijnen gooit. De varkens in kwestie zijn natuurlijk de leiders van de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten.

Vandaag wil ik enkele gedachten wijden aan Roberts’ laatste essay in deze trant, dat twee dagen geleden online is gepubliceerd:

WILL WAR RESULT FROM THE EVER HESITANT PUTIN?

Voor degenen die Roberts niet kennen: je vindt bijna alles wat je moet weten in zijn Wikipedia-vermelding. Zijn universitaire diploma’s behaalde hij in economie en dit was het domein van zijn overheidswerk. Onder Ronald Reagan was Roberts Assistant Secretary of the Treasury for Economic Policy. Zijn academische carrière voor en na zijn werk bij de federale overheid was ook in deze discipline.

Zoals je ziet is Paul Craig Roberts geen professionele Rusland-expert. Ik beweer echter dat zijn inzicht in de Russische samenleving diepgaander is dan dat van de meeste academici en journalisten die als experts worden beschouwd, inclusief, als ik politiek correcte critici van Amerika’s Ruslandbeleid mag choqueren, mijn vroegere vriend en bewonderde strijdmakker aan het vredesfront, professor Steve Cohen (RIP).

Ik zal zo meteen verder ingaan op het laatste punt, maar eerst iets anders.

Paul Craig Roberts verwijt Poetin dat hij vandaag veel te voorzichtig is, net als in de acht jaar dat de Minsk-akkoorden overduidelijk werden genegeerd, toen 15.000 Russischtalige burgers in de Donbas werden vermoord door willekeurig artillerievuur van Oekraïense legereenheden over de demarcatielijn; toen Kiev werd bewapend en voorbereid op de NAVO-toetreding. Zoals hij het ziet, werd Poetin ‘in de maling genomen’. Nu herhaalt de situatie zich. Poetin staat erbij en doet vrijwel niets, terwijl de oorlog tussen Israël en Hamas elk moment een regionale oorlog dreigt te ontketenen die op zijn beurt in een oogwenk een wereldoorlog kan worden.

  In video: Russische mariniers bestormen de stad Ugledar

Ik deel Roberts’ teleurstelling over het feit dat Rusland de Oekraïense wreedheden in Donbas zo lang heeft getolereerd. Er zijn echter anderen die zich afvragen waarom de Russen überhaupt ooit zijn toegetreden tot de Minsk-akkoorden en die zeggen dat ze Kiev in 2014 hard hadden moeten aanpakken, toen het Oekraïense leger totaal ontredderd was. Ze hadden toen niet alleen de Donbas moeten innemen, maar ook het neonaziregime omver moeten werpen dat de Verenigde Staten in Kiev hadden geïnstalleerd.

Helaas gaat al deze kritiek op de Russische terughoudendheid in 2014 tot 2022 voorbij aan wat voor Vladimir Poetin glashelder moet zijn geweest: namelijk dat Rusland tot 2022 niet de economische kracht had om weerstand te bieden aan het soort ‘sancties uit de hel’ die Washington uiteindelijk oplegde na het begin van de Speciale Militaire Operatie, maar die het net zo makkelijk in 2014 of op een later moment naar keuze had kunnen opleggen. Rusland begon ook niet de strategische superioriteit te krijgen die het pas in 2018 bereikte, toen zijn nieuwe, wereldovertreffende bewapening werd getest en klaar was voor serieproductie. Kortom, niet alleen Oekraïne en zijn westerse geldschieters hebben tijd gekocht dankzij de akkoorden van Minsk, maar ook Poetins Rusland.

Wat betreft de huidige situatie in het Midden-Oosten en wat Rusland kan en moet doen om te voorkomen dat deze uit de hand loopt, merkt Paul Craig Roberts op dat er in de Indiase pers berichten verschijnen dat de Russisch-Iraanse betrekkingen worden gecodificeerd in een versterkte maar niet nader gespecificeerde militaire samenwerking. Toch is er geen verklaring van een wederzijds defensiepact dat alleen al verder avonturisme van de Verenigde Staten in de regio zou kunnen stoppen. Op dit punt ben ik het volledig eens met Paul Craig Roberts. Ik herinner de lezers eraan dat panelleden en de presentator van Ruslands toonaangevende talkshow Avond met Vladimir Solovjov er al meer dan een paar weken op aandringen dat er hier en nu een wederzijds defensiepact tussen Rusland, Iran, Noord-Korea en China moet worden uitgerold om verdere Amerikaanse en westerse agressie in de verschillende mondiale brandhaarden van dit moment een halt toe te roepen. Zeker, Xi is minstens zo terughoudend om de VS rechtstreeks te confronteren met dreigementen als Poetin, maar dat is geen probleem voor Iran en Noord-Korea, dus de drie zouden niet langer moeten wachten met het uitroepen van “één voor allen en allen voor één.”

  EU-functionaris: "Wij kunnen de Russische centrale bankreserves niet blokkeren", zij hebben ze "in het afgelopen jaar verplaatst"

Roberts wijst ook op andere huidige tegenstrijdigheden in het beleid van Rusland die er voor het Westerse ambtenarenapparaat uitzien als zwakte. Hij noemt het falen van Rusland om Syrië te beschermen tegen Israëlische lucht- en raketaanvallen.

Ja, deze mislukkingen zijn moeilijk te doorgronden en wijzen op overdreven voorzichtigheid van Poetin en zijn directe entourage, inclusief en vooral in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sergei Lavrov mag dan een geleerde en een gentleman zijn, maar hij is geen straatvechter, en dat is de kwaliteit die Rusland nu het hardst nodig heeft. Zijn ministerie zit zelf vol tegenstrijdigheden. Lavrovs perswoordvoerster Maria Zakharova is precies het voorbeeld van de ‘zachte, zachte’ aanpak die Roberts bekritiseert. Na elke vernedering die Washington Rusland heeft opgelegd, zeurt Zakharova alleen maar en vraagt retorisch: “Kun je je voorstellen…?”

In de maand voor de inauguratie van Trump in 2016 werden Russische consulaire eigendommen in de Verenigde Staten in beslag genomen door de feds, en het enige wat we van Zakharova hoorden was “Kun je je dat voorstellen?”. In het voorjaar van 2022 bevroor België, samen met de VS, 285 miljard dollar aan Russische staatsactiva die daar in bewaring waren gegeven. Alles wat we sindsdien hebben gehoord van Russische functionarissen is “Kun je je voorstellen…?”.

Ja, we kunnen ons voorstellen dat de smeerlappen zich waarmaken en we vragen ons af waar het Russische antwoord is, bij voorkeur het symmetrische antwoord, het aloude ‘oog om oog’.

Tegelijkertijd zijn er binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken harde jongens zoals onderminister Sergej Ryabkov, die in december 2021 onze aandacht trok toen hij in essentie tegen de NAVO zei: trek je terug tot je grenzen van 1996 of we duwen je er terug naartoe. Zoals we weten volgde de Speciale Militaire Operatie nog geen maand later. Dit is de man die Rusland nodig heeft aan het roer van zijn buitenlands beleid, zo niet als opvolger van Poetin. Ik zeg dit niet voor Rusland, maar voor ons; alleen dit soort shocktherapie kan de bubbel in Washington doorprikken en de Amerikaanse politieke elites tot bezinning brengen, zodat we niet in een nucleair Armageddon terechtkomen.

Natuurlijk wordt onder insiders van het Kremlin nu een harde en realistische lijn ten opzichte van het Westen verkondigd door voormalig president en huidig plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, Dmitry Medvedev. In het Westen heeft Medvedev tijdens zijn presidentschap echter naam gemaakt als een patsy. Vandaag de dag wordt hij gezien als een ongeleid projectiel en niemand neemt hem serieus.

  Kijk: Angstaanjagend moment waarop Oekraïense politicus drie handgranaten tot ontploffing brengt tijdens raadsvergadering

Paul Craig Roberts heeft in het midden van zijn essay de volgende paragraaf gestopt die hier herhaald moet worden:

Vanuit mijn ervaring met de liberale Russische intelligentsia zou ik zeggen dat hun programma is overgeleverd aan Washington. Ze worden liever uitgenodigd als gastprofessor op Harvard, Yale en Stanford en als adviseur voor Amerikaanse bedrijven dan dat ze in conflict komen met het Westen. Aangezien Poetin lijkt te geloven dat het tolereren van subversie een teken van democratie is, had hij van de vereiste actie kunnen worden weerhouden door druk uit te oefenen om te bewijzen dat hij niet, zoals het hele Westen verkondigt, een dictator is. Poetin had veel levens kunnen redden door de propaganda van zijn vijanden te negeren en Rusland krachtiger te verdedigen.

De levens die hadden kunnen worden gered, zijn niet alleen de 400.000 Oekraïners voor wie Poetin geen verantwoordelijkheid draagt, maar ook de 50.000 Russen die naar schatting sinds februari 2022 hun leven hebben verloren in de strijd. Dat komt overeen met een heleboel weduwen en dat kan niet worden gecompenseerd door op de staatstelevisie te laten zien hoe de president zijn nieuwjaarsdiner met weduwen en wezen gebruikt.

Ik herinner de lezers eraan dat Paul Craig Roberts een door de wol geverfde conservatief is. Zijn begrip van de verderfelijke invloed van de ‘liberale Russische intelligentsia’ is vanuit mijn ervaring volledig correct. Hun invloed op Poetin gaat ver terug, tot zijn eerste jaren in de regering, toen hij als plaatsvervanger van burgemeester Anatoly Sobchak van Sint-Petersburg verantwoordelijk was voor het aantrekken van buitenlandse investeringen naar de stad. Deze liberalen waren in groten getale aanwezig in Poetins presidentiële regering tot het begin van de Oekraïense oorlog, toen velen hun koffers pakten en het land verlieten.

Natuurlijk zijn deze liberale Russische intelligentsia altijd met grote toegeeflijkheid behandeld door Amerikaanse experts over Rusland, en niet alleen door die experts die visceraal anti-Poetin zijn. Zij waren bijvoorbeeld de vrienden en informatiebronnen van de anders zo Rusland-vriendelijke Steve Cohen. Maar ja, bijna geen enkele van onze experts kan worden beschouwd als conservatief zoals Paul Craig Roberts in de traditionele zin, zonder ‘neo’ voorvoegsel.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Let op wat Vladimir Poetin zegtVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWEF-meesterbrein: ‘Mensenrechten zijn fictie, net als God’
Volgend artikelOverweldigende overwinning van Trump in 2024 – Martin Armstrong
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

26 REACTIES

 1. De beste zeelui staan aan wal… Poetin’s Rusland stond er in hun geschiedenis Nooit beter voor… hetzelfde voor Xi Jing-pin, Noord Korea alsook Iran..én de dollar verliest élke dag langzaam maar zeker zijn waarde(n)…de heren met dit dom gelul moeten wachten tot deze geschiedenis helemaal geschreven is én Niet halverwege..Laat uw dom gelul doorgespoeld worden op een Navo Toilet 🤮

  • Da, … Dà ! , Raphael ! Kòrter en kr8iger kon je ’t niet verwoorden !

   Van dat ‘HATO-WaterCloset’, kkkk , subliem !
   Mercikes, Spasiba !

   J’ hebt natuurlijk in alle opzichten gelijk, want mochten ze sòmmigen hun ketel laten uitwerken, dan is ‘r nú, niet al-1 maar ’n zgn. “3° Wereldoorlog” al aan de gang,
   – terwijl heel ’t actueel* (* mèt-of-zònder ‘k’ kkk ) samenspel van dien aard is dat
   ’t ‘r naar stinkt, dat ’t gros van de HATO-ers blinddomstupiedweg op een zgn.
   Wereldoorlog aansturen, of zijn ze daar zo stom van ’t niet te besèffen, dàn …

   Pres. VLady is nu bezig met zijn dichtstbije ‘radius’, ’t aanpalende UAkrastran,
   in wezen ’t Westen, HATO, Yanks & Anglo-SaXons te counteren en neutralizeren,
   en in 1° plaats de zo fel GEMARTYSIEERDE RUSSOFONE DONBASSBEVOLKING
   in UAkrastan te BEVRIJDEN van HUN BEULEN en KWELDUIVELS ….

   ’t Enige wat ikzelf Poetin aanwrijf is, dàt hij veels te làng deze terrorrisering van
   deze 4 Donbass-Oblasts heeft laten aanslepen, met meer dan 2O. OOO MARTELAREN,
   VERMINKTEN, WEESKINDEREN, WEDUWEN en SMARTELIJKE OUDERS ! Da’s ’t enige ….

   Rusland is overigens kan op dit moment overigens niet op àlle plekken tegelijk opereren,
   al zou ’t Westen dat wel gewild hebben, want extra belasting van R🌸SSIYA ….!
   Al neemt Rusland bij de VN expliciete en relevante standpunten in, met dreigementen !

   Formeel sta ik je bij, de minst goéde, zoniét de nefastSTe ‘zeelui, vliegeniers en grondwroeters’, zitten IDD aan HATO-bureaus en op HATO-WC ’s “…
   Laat ons hopen dat wij als Europeanen, géén van die ‘brÒkken’ uit die HATO-toiletten
   te vangen krijgen …. ! Misschien kunnen die ‘sòmmigen’, héél specifieken, daar op de HATO zichzelf méé doorspoelen al lullend, sámen met hun gelul, en ‘lUllen’, èn ‘ (.) (.) (.)’ ! kkkk
   ‘k Zie z’ al ‘rote schuiven’, want er zijn daar geen genoeg toiletten terzelfdertijd voor die meerderheid van lulkoekkers …..

   Maar daz’ ons gerust laten met ons coûte-que-coûte in oorlogen tegen Rusland willen in te sleuren ! Onvergééflijk ! Mogen we gespaard blijven van de ultieme dwaasheid en onwijze waanzinnige deugnietrijen !

   “* Vero Nihil Verius *”

  • Ik heb echt heel weinig met de analyse in dit stuk gatenkaas. Het spreekt zichzelf ook tegen, Rommel heb je opeens nieuwe inzichten? Waarom neem je in de analyse niet mee dat deze handelswijze vele Russische levens heeft gespaard, vrij geniaal om net zoveel gas the geven dat je wint maar geen massa’s mannen verliest. Tevens het volk achter je houdt. Flexibiliteit vereist intelligentie om gas te geven waar het kan en zin heeft. Harde hand… is wat Rusland nodig zou hebben. Wat een mega vergissing in de analyse‼️ Dacht je dat Putin zacht is? Laat me niet lachen. Kijk naar de oorlogs resultaten West en Rusland. Daar ligt antwoord 1.. Kijk naar het verval van de olie dollar, timing is of essence‼️ En de relative successen van BRICS. Even gemist in de analyse… slordig! Verder, ik ben geen voorstander van offensieve oorlogen voeren, omdat ze aangezet en gevoerd worden door organisaties uit financieel gewin. Dat was en is overal en altijd hetzelfde. Wij offeren levens als bevolking en de beleggingsmaatschappijen gebruiken het DEFENSIE APPARAAT 🙃🫣 als service unit om de zaak plat te gooien. Daarna volgen de Rothchilds en de rest van de cabal om een land weer „op te bouwen“. Met andere woorden: in de schulden te steken voor de volgende 100+ jaren. Dit is in west en oost gelijk. Duitsland is daar als voorbeeld een prima land om eens nader te bestuderen. Dat ga ik hier niet voorkouwen maar de grootste aanslag ooit, terror aanslag op de gaspijpen, hoor je niets over een lopend onderzoek. Dus ze weten wie het is en zitten nog steeds onder de duim van deze natie die ons bevrijde enige tijd terug! Voor wat hoort wat! Onze vrienden van weleer jatte vele landen leeg en nu zijn wij aan de beurt! Deze slechte praktijk maakt velen hier blij met Putin. Ik begrijp dat wel, maar wees op je hoede! Velen denken dat Rusland de underdog is t.o.v. het westen. Putin speelt mee op deze misvatting. Ik ben overtuigd dat de managers en eigenaren van de mega investeringsfondsen dit ook door hebben en een deal met Putin sluiten die pas boven water komt wanneer de US serieus in de problemen raakt. Dan plotseling kijken we in de EU tegen een „Russische Democratie“ aan, en is het gezeur dit via de banken te regelen via digitale munten over! We zullen moeten acteren: deze ambtenaren van vandaag zijn volgers van de US. Echter China en Rusland maken de dienst uit, bovenstaand scenario gaat vrijwel zonder offers van levens. Onze enige en laatste keus nu: kappen met de US en een eigen koers volgen met de Russen‼️ De koers moet ethisch korrekt zijn, dus van enige bekende politici in de EU kan geen sprake zijn.

 2. Je zal eerst de wolven in het binnenland moeten temmen, voordat je de strijdt aan kunt gaan tegen de vijand buiten je grenzen. In mijn ogen is er geen betere strateeg dan Poetin, een redder van zijn volk en het toppunt van geduld dat de totale vernietiging van de wereld uitsteld. Persoonlijk had ik al op de knop gedrukt als mijn volk wordt uitgeroeid, heil P.

 3. Het zou ook kunnen dat Putin doorheeft dat hij niet aan tafel zit met pokerspelers die blufpoker spelen en hun verlies toegeven wanneer hij ze met hun bluf confronteert , maar met blufpoker spelers die wanneer ze met hun bluf geconfronteerd worden de pokertafel omver gooien hun pistool trekken en wild om zich heen beginnen te schieten en diegene die hun bluf doorzien heeft van valsspelen beschuldigen.
  Met andere woorden , in tegenstelling van wat Paul Craig Roberts en de schrijver denken , een nucleaire wereldoorlog ontketenen i p v voorkomen.
  Een dilemma van een schaakspeler die aan tafel zit met geschifte pokerspelers.
  Putin en Lavrov hebben al meermaals laten doorschemeren dat ze langzaam tot de conclusie zijn gekomen dat de lui die het in het Westen/NAVO voor het zeggen hebben totaal van het padje af zijn , en een zinnige discussie niet mogelijk is.
  Nou kun je stellen dat (daarom) een derde , zeer waarschijnlijk nucleaire wereldoorlog sowieso onvermijdelijk is maar Putin weet ook dat dit alleen maar , aan alle zijden , verliezers en grote vernietiging gaat opleveren.
  Zo gezien is zijn aanpak , hoe frustrerend ook , wel begrijpelijk tot nu toe. Denk ik.
  Hetzelfde geldt voor de situatie in het Midden Oosten/Syrië , waar hij in zijn optreden rekening moet houden met een zeer machtige groep , waarvan je hun (geclaimde) religie niet mag noemen omdat je anders als antisemitisch bestempelt wordt , die Rusland al eens met een revolutie vernietigd heeft en ook in het Westen een flinke vinger in de pap heeft.

  • Beste RVerheijden,
   Een hele goede tegen analyse.

   Kleine aanvulling mijnerzijds;
   Doctorow en Roberts kunnen het niet achterwegen laten om vanuit westers perspectief een visie te hebben op de Russische manier van doen.
   Vanuit het westerse denken is het meestal met de botte bijl waarbij geduld als een manko gezien wordt.
   De twee heren hebben wel enigszins begrip voor Putin en zijn geduld, maar het moet in hun(westerse) ogen niet te lang duren.
   De heren gaan in hun denken voorbij het risico dat, wanneer de zaken echt gaan escaleren, er geen weg meer terug is.
   Het frustreert het westen enorm dat Putin niet doet wat het westen veronderstelt.
   Hij gaat niet mee in het concept van; alles platgooien en daarna zien we wel.
   Ondanks dat Putin altijd duidelijk is geweest met zijn uitspraken, vertikt het westen om te luisteren naar wat hij verteld.
   Ze begrijpen hem gewoonweg niet (of willen het niet)vanuit de westerse manier van denken.

  • Ik volg in uw analyse. Ik zie een beeld voor mij van een Poetin die alle goede kaarten in handen heeft en toekijkt wat de volgende zet van het Westen gaat zijn, maar ook zoals judoka beducht is voor een onverwachte uithaal. Een kat in het nauw, wat de ontspoorde Westerse kliek leiders is, kan rare sprongen maken.
   Daarnaast heb ik vooral hier op FN al diverse artikels met speeches van Poetin gelezen, en onlangs ook een van Lavrov, die de standvastigheid, koelbloedigheid van die leiders duiden en aantonen voor welke echte waarden zij staan.
   Ik ben geen kenner en heb weinig geschiedenisbagage en moet het nu stellen met buikgevoel en moet hopen dat dat me niet bedriegt.
   Ik ben niet echt een Poetin-fan of een Russofiel maar wel iemand die voor waarheid wil staan. En als ik dan zie wat de neoconregering met de EU-vazallen in haar spoor en instituten zoals het WEF en WHO voor de gewone burgers nu in petto hebben, dan wil ik eigenlijk die andere kant opkijken.
   Uitkijken ook naar wat verkiezingen wereldwijd nog ten goede kunnen doen keren.
   Boeiende tijden dat wel.

  • Zeer juist.
   Westerse en oosterse mentaliteit verschillen nogal, evenals visie. Hier in het westen lijkt men te denken dat 2-4 jaar vooruit kijken ‘lange termijn denken’ is, waar in het oosten, zeker China’ er meer gekeken wordt naar de komende 25-50 jaar.

   Zelf vermoed ik dat Putin heel goed weet dat de westerse politiek volkomen onredelijk is en er geen zinnige discussie mee mogelijk is. En dat zelfs als die discussie er is er constant wordt gelogen.
   Net zoals hij de tijd van de Minks-accooorden gebruikte om binnenlandse problemen op te lossen en de militaire capaciteiten enorm op te schroeven denk ik dat hij nu bezig is met voorbereidingen om Rusland zo goed mogelijk door een nucleaire oorlog heen te laten komen.
   Hier in het westen hoor je er niks over, behalve dan dat de superrijken overal bunkers bouwen, maar in Rusland worden momenteel ook bunkers gebouwd. Maar dan enorme, om voor grote aantallen mensen voor langere tijd een schuilplaats te bieden. En niet alleen militaire installaties, maar ook voor de bevolking van grote steden. Inclusief voedsel, water, medicijnen, maar ook zaden, boeken (zowel technische als grote literaire werken van over de hele wereld) en gereedschappen en schoollokalen.

   Heeft dat nut? Wie kan het zeggen? Maar het staat wel vast dat de Russische bevolking daarmee een veel grotere kans heeft om na een aantal jaar weer wat op te bouwen dan het westen, waar helemaal niks wordt gedaan voor de bevolking. Vooral omdat Rusland ongelofelijk uitgestrekt is en er dus meer mogelijkheden zijn om ergens wat nieuws op te bouwen.

   Een ding kan ik wel stellen; wie in het westen weet waar de dichtsbijzijnde schuilkelder is? Is die er uberhaupt wel?

    • In 1981 verhuisden Beatrix & Claus met hun koters naar paleis huis ten bosch in Den Haag en niet iedereen was daarvan gediend gezien de (door de msm verzwegen) protesten tijdens de rit per calèche (open koets) door de stad.
     Tijdens de uitgebreide verbouwing – inclusief kostenoverschrijding – in de periode 1977 – 1981 is op het terrein van huis ten bosch een atoomschuilkelder gebouwd en de voormalige premier & adjudant van HM Piet de Jong (1915 – 2016) mocht niet langer wonen in het koetshuis.

     • Kan best zijn, maar hoeveel goed doet dat? Hoeveel mensen gaan daarin passen? 100? En dan voornamelijk die rijkeluitjes zelf die nog nooit een dag echt hebben gewerkt of iets zelf hebben hoeven doen?
      Wat gaan die dan uitrichten als ze na 5 of 10 of 20 jaar weer eens bovengronds gaan kijken?

      Sommige van de schuilkelders in Rusland bieden plaats aan 100.000 – 500.000 mensen. Dan heb je dus een stad, met een volledige beroepsbevolking. dat is toch wel even wat anders

  • DANKUWEL R. VERHEIJDEN, je ontroert mij in tranen van blijdschap !,
   in d’eerste plaats uit en in naam van mijn KLEINKINDEREN !
   Onze, jouw, “Rhaphael VG’s” hierboven, en zoveler met òns méé
   hun visie, alléén kan nog grotere smaarlap(pe)rijen van planetair
   oorlogsformaat voorkomen !!

   Des te méér begrijp ik NOG MÉÉR m’n geliefde betreurde VÁU °1927,
   en zovelen van zijn generatie en erna, máár vóór mij geboren, metaldien,
   die zo fervent opgekomen zijn tégen de oorlogsgruwel, die ze aan den lijve
   in *4O – 45* méégemaakt hebben ! In éérste lijn mijn/ons geliefde GrootOuders
   wèlken zelfs de *’Grùten Oorlog’* meegemaakt hebben sedert *14 – ’18ne* !
   Mijn VÁU (enik l

   Zij die nu op (o.a.) de HATO haat en verderf zitten uit te braken, besèffen géénéééns
   de eventuele gevolgen van een dergelijk laat ons hopen, al_1 maar ‘hypothetisch’ débâcle !

   • ./. @ddendum:
    P.R.v.LiLi januari 25, 2024 Bij 12:07
    DANKUWEL R. VERHEIJDEN !! , je ontroert mij in tranen van blijdschap !,
    in d’eerste plaats uit en in naam van mijn KLEINKINDEREN !

    Jouw, “Rhaphael VG’s”, hierboven, mijn, onze en zoveler’s samengebundelde en ontwikkelde visie met òns méé, alléén kan nog grotere smeerlap(pe)rijen van planetair oorlogsformaat voorkomen !! Laat ons op ultieme en eXtreme wijsheid en geduld voor pres; VL. Putin hopen !

    Des te méér begrijp ik nu NÒG MÉÉR m’n geliefde betreurde VÁU °1927,
    en zovelen van zijn generatie en erna, metaldien, die zo fervent opgekomen zijn tégen de oorlogsgruwel, die ze aan den lijve in *4O – 45* méégemaakt hebben ! In éérste lijn mijn/ons geliefde GrootOuders wèlken zelfs de *’Grùten Oorlog’* meegemaakt hebben sedert *14 – ’18ne* !

    Mijn VÁU (en ik láteròp van hen^ uiteraard ook) mochten rèchtsteeks, uit d’ eerste hand en mond, van mijn Vader’s Nonkels^ , mijn GrootNonkels^ ) 4 op rij, met z’n VIEREN, (GECUMMULEERD 16 JEUGDIGE OORLOGSJAREN AAN DE FRANSE FRONTEN !!!, en als o.-officieren aan den IJzer, en de Somme, in
    *1914ne – ’18ne*), vernemen, hoe ‘charmant en spendide’ een (Wereld)OOrlog wel NIET zijn mag …..

    De brave kanjers^ zijn alle 4 levend en wel bij hun MAMA, MIJN GROOTMOE, zodus, (langs Vaderszijde!) met tranen van vreugde, terug THUIS onthaald, wat op zich 4 mirakels op één brochette zijn ! Mijn GrootOuders in de wolkskes natuurlijk !

    Zij die nu op (o.a.) de HATO haat en verderf zitten uit te braken, besèffen géénééns de o n v e r m i j d e l i j k e catafrontale gevolgen van een dergelijk laat ons hopen, al_1 maar ‘hypothetisch’ débâcle voor de betrokken volkeren, families en naties, en economiën !

    ’t Is zoals Raphael VG hierboven tokkelt: daze hun gelul op HATO-toiletten (vrij geciteerd) moeten doorspoelen … Maar ze moeten hun gedachten en hersens ook filteren, opfrissen, want ànders zadelen z’ons nageslacht met de demonistSTe narratieven en gevolgen òp !

    Gelukkig mag ik jullie méé lezen, te besèffen dat ik/w’ ‘r niet alléén voorstaan, en genoeg goed bedoelende mededenkers-, en staanders hebben doet deugd aan ’t hart, al zijn daarmee de HATO-WC,’s nog niet proper, da’s evident !

    ‘Dergelijken’, héél specifieken, moeten dringend (ÒNT!!)stÒppen met publiekelijk hun oorlogstaal aan te scherpen, en (- dringende aanrader !!! – z’ alléén maar op de WC’s zitten beraisonneren, en daarna efkes subite, gleich sofort eropvolgend dÓÓrsAssen, de riolen der vergetelheid in ! Derhalve en dienvolgens ons(Klein&Kinds)Kinderen niet onherroepelijk met dergelijke wrànge ‘souvernirs’ tijsterend, als welke mijn GrootNonkels° en VÁU°, en GrootOuders° heel hun leven als vervloektverdoemde ploegijzers méé gesleurd hebben !

    Gelukkig maken zij° onze (ver)doemtijd die w’ actueel doorwrichten niet meer méé, al wou ‘k ze onmiddellijk terug, hier bij en náást mij, in ons midden !

    Nog eens bedankt, R. VERHEIJDEN !! En “Raphael VG” en zovelen hier met ons !
    ‘k Hoop dat de afvoerbuizen op de HATO paraat zijn, en de onstopper naast de pOtten ! ’t Zal nodig zijn ! Tegen dat ’t WONDER GEBEURT, terug de heethoofden gekoéld en hun voetjes wàrm, en al die oorlogszuchtige blufpuiten(‘kikkers’)praat met sch!jtbAkken vòl doorgesAst geraakt ! ’t Zal nodig zijn ! Maar éérst ’t WONDER nog ! “Vrede aan àlle Mensen, die van GOEDEN WILLE ZIJN ! ”

    “* Vero Nihil Verius *” ~ “* Nemo Me Impune Lacessit *”

    tijdloos, van alle tijden, kènnelijk ….. 25 I 2O24 12:57

 4. Over HITLER is er ook vaak geschreven dat hij een stooge was dus in theory zou POETIN dat ook kunnen zijn. Het valt mij dan ook altijd op dat al diegenen die het zo goed uit kunnen leggen deze theory als niet bestaand beschouwen terwijl zelfs onze FvD beschuldigt wordt van betaalde oppositie van Rusland te zijn. Mooier dan dat konden Nederiglandse onintelligentia het nog niet maken.

  Quote: WW1 and WW2 were both religious wars for the genocide of Christians: 65 million Christians in WW1, and 85 million Christians in WW2.

  Germans were selected for special punishment for the temerity they demonstrated in creating systems and industries serving to free humanity. So, in 1870-1910, London’s QUATUOR CORONATI lodge built Nazism, the Nazi ideals, founded the Thule Society which morphed into the NSDAP, and then installed “Illuminati” Agent, or Stooge, Adolf Hitler on 30 Jan 1933, with his “Mein Kampf” most likely written by Tavistock.

  Anyone who knows the Germans knows that Jesus MUST well have meant people like them when, in Matthew 5, He said “You are the Salt of the Earth … and the Light of the World” (“Ihr seid das Salz der Erde … und das Licht der Welt”).

  The Talmudists (Zionists and Freemasons) wanted the Germans either wiped out, or under their total control, and had achieved those aims by 1945.
  https://henrymakow.com/2024/01/patrick-ocarroll—the-jewish-.html

  https://henrymakow.com/cgi-bin/mt/mt-search.cgi?search=hitler&IncludeBlogs=1&limit=20

  • Die redeneringen en analyses zijn geweten, maar wellicht niet bij ’t gros
   der mensen welke momenteel (nog) leven ….!
   Maar dat zijn analytische, soms louter hypothetische percepties,
   hoévéél of hoé wéinig ze relevant zijn of nagels slaan …

   Wij bevinden ons in dit tijdsgewricht, onderhevig en dikwijls machteloos
   aan de zijlijn, of als ‘ondergaande personen’ ;….

   ’t Lijkt me ’t bèste van president VLadimir Poetin in deze fase zondermeer
   ’t voordeel van de twijfel te gunnen, en òns metaldien, want er is
   buiten hèm om, – tenzij Sergei LAVROV’s c.q. VLady PUTIN’s goedwillige
   voorstellen tot VREDESONDERHANDELINGEN en STAAKT ’t VUREN
   door HATO, Anglo-SaXons, Duitsers en Fransozen
   en cie. niet met beide, maar een MULTITUDE van hun HANDEN en KOPPEN,
   HERSENEN TEZAMEN aangegrepen wordt … Maar ‘k vrees ervoor dat dàt WONDER
   niet voor overmorgen zal zijn …..

   ’t Is een beetje simplistisch vergelijkbaar als met de (verhoopte- uitkomst van
   een voorgenomen of ondergane OPERATIE (anatomisch, dàn) ….
   iédere patiënt verhoopt ‘r ’t bèste vàn, maar zonder snijden, in de meeste
   gevallen is er géén tot zéro nevenoplossing ;…. Terwijl elk operatief
   ingrijpen ’t voordeel van de verhoopte twijfel behoeft, met in sommige
   gevallen ’t niet verhoopt genezen, en nefastheid, tot èrger als gevolg ….

   Maar daar verdient een operatie immer ’t voordeel van de twijfel,
   laat ons zulks aan president PUTIN óók, want van ‘overigen, heel specifieken’
   kan men moeilijk poneren dat ‘de direkte heling en genezing’ van de patiënt
   de objectieven zijn …. Tenminste als men EU, ’t Westen, als dé patiënt
   voor ogen houdt !!

   In iéder geval, als ‘lidmaat’ van dat lijf, Europa, voél ik die pijn, zij’ t niet lijfelijk,
   fysiek, maar psychologisch oorlogsbedreigd , door roekeloos ‘operatieve narratieven’
   en ‘foute pré-diagnostiek’ ! Wanneer 1 lidmaat van ’t lichaam lijdt, (ik citeer ’n oud versleten, door velen verguisde Bijbel), lijden àlle lidmaten méé ” …..

   Hier is de dianose dat de zgn. chirurgijenen, – ‘heelmeesters’ !! – bezig zijn
   ontiegelijk barbaarse (ver)verwond(ing)en aan slaan zijn, met de voor wat ons, mij betreft
   niét vurig verhoopte genezing van ’t lijf, dat HATO noemt, en waarvan ik als ‘lidmaat’,
   deel uit maak , en de bròkken dreig mee van te vreten …

   Als Putin niet ’t voordéél van de twijfel krege, wie verdient het dan (nog) wel ???
   Er is m.a.w. g1n, géén 1 overig alternatief of nevenoplossing ….

   VREDE MOET ER KOMEN ! En dat zal niet zijn met blijven
   wapens naa UA te sturen, op gehits en gesjacher van de Yanks en Anglo-SaXons en
   consortio ! Dááráán / dáárméé is immers zelfs géén ‘voordeel van twijfel’ gemoeid,
   want ‘perpetum mobilare’ constant eindeloos bloedvergieten, slachtoffers, treurende na(ast)bestaanden, weduwen, wezen, en w a a n z i n n i g fataal vergooide economiën
   gecummuleerd-gewrocht-gewerkt-gespaarde miljarden aan SPAARRESERVES
   de BEERPUTTEN in !

   Alléén al uit respect voor onze noeste VoorOuders en zij die in éérdere debâcles
   hun leven en jeugd bestolen en/of vergooid zijn, moet die oorlogsrotzakkerij gestÒpt !

   Neo-cons, ZwartRockers, Rottenfellaz, bauers é RotteSchilden buiten spel gezet !
   Maar ‘k vrees het me te vrezen, spijts en ondanks al ons persoonlijk goedbedoelen !

   ’t Voordeel van díé twijfel, aan weten we wel wié !, ‘r is geen ander alternatief,
   dan hèm EN onderhandelen met pres. VLady PUTIN; met wié overigens ànders dàn …?

   Mensen, mensen, wat ’n ellende alweer ….

   ” PAX * VREDE * FRIEDEN * PAIX * PACIFICATIE ”
   Miljaááááárde … daz ‘uit hun karonnen oorlogtorens afdalen ter realiteit
   en nederigheid !

   “* Vero Nihil Verius*” 25 I 2O24 tijdloos kènnelijk

  • @FF@F
   Dank dat je deze info wilt delen. o.a. via Thule airport in groenland worden de manschappen uitgezet. De Thule society, black sun en fabian society en opleidingcentre tavistock zijn een aandachtpunt.

 5. De tijd werkt in het voordeel van Poetin, en de tijd kost niks. De politieke elites in het Westen zijn inderdaad van het pad af, maar in alle landen groeien de opposities in kracht. Deze opposities kweken geen anti-Russische sentimenten of verhoudingen. Zij willen onze betrekkingen normaliseren. Geen volk wil oorlog. In de VS zijn de verkiezingen voor “president” in aantocht. Moskou denkt wellicht, met hen, die onbetrouwbaren, kan ik toch geen afspraken maken. Dus laat hen uitzieken, ze zijn gedoemd, zoals iedere maffiose regering vroeg of laat met de realiteit botst. Mettertijd kunnen we als vanzelf tot een nieuwe, werkbare modus vivendi komen.

  • Jouw haarfijne inzichten, surtout verwa8ingsvolle patiënce (‘geduld(igheid)
   sieren je, beste Jules van Rooyen ! ‘Betrapelijk’ Aanstekelijk !!
   Dat schept Hoop op Beter, terwijl alle schijn naar miserie en
   ellende stinkt, als de spreekwoordelijke ‘zwavel’ achter de duivel zijn
   hoeven ….

 6. Gelukkig begrijpt niemand Poetin!
  Zolang als die Amerikanen hem begrijpen zoals zij zichzelf begrijpen blijft dat zo.
  Wraak is een slechte vorm van verdriet.

 7. Er word éen ding vergeten wat Putin zijn grootste goed is en dat was na jeltsin het land weer opbouwen en uit de armoede halen, wat hij 24 jaar later met succes heeft afgerond. Met een oorlog uit te lokken die in zijn land komt schiet hij niets mee op. Dan waren het 24 weggegooide jaren voor Putin. Hij heeft gehandeld naar wat goed is voor zijn volk, niet naar wat slecht is voor hun. Alle andere russen zullen net als zelensky hun volk opofferen in een nutteloze oorlog die nergens toe leid. Alleen putin heeft zich goed ingelezen over hoe hij zijn moederland en volk veilig moet houden en dat gebeurd nu ook. Het is geen laffe idioot die niet weet wat hij doet,maar een strategist eerste klasse die zijn hersens gebruikt ten goede van het volk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in