Biden en zijn team, die naar een volledig staakt-het-vuren streefden, zijn volledig afgepoeierd. Het kabinet en het Israëlische leger waren niet onder de indruk van de beperkingen van een staakt-het-vuren. Hoe langer de “time out” duurt, hoe moeilijker het is om opnieuw te beginnen. Zoals verwacht is de wapenstilstand nu ten einde. De Amerikaanse verwachtingen waren onrealistisch, gezien de stemming van het publiek en de eensgezindheid binnen het kabinet van Netanyahu.

In feite gaan we een nieuwe oorlog tegemoet -die immers een heel andere dimensie zal hebben. Ten eerste heeft het leiderschap van Hamas gezegd dat in deze volgende fase de hoofdstrijdkracht (driekwart van alle strijders uit Gaza) de strijd zal aangaan met de Israëlische soldaten; en ten tweede omdat de oorlog zich waarschijnlijk zal verbreden en nieuwe en onverwachte wegen zal inslaan, schrijft Alastair Crooke.

Niet alleen hebben Netanyahu en zijn team Biden afgesnauwd – Blinken zei tegen Gallant, “Je hebt nog maar een paar weken,” waarop Gallant antwoordde, “Het zal maanden duren,” waarop Blinken terugsloeg, “Ik denk niet dat je maanden hebt” – maar veelzeggend is dat Netanyahu’s ministers in het kabinet ook bewust – en opzettelijk – de ‘rode lijn’ doorsneden die door de verenigde verzetsfronten was uitgezet: Stop het bloedbad in Gaza, of anders!

Waarom willens en wetens?

Omdat “Israël’s” oorlogsdoelen van het kabinet in een proces van metamorfose zitten – gedeeltelijk om te ontsnappen aan de kritiek voor de fouten waardoor 7 oktober “Israël” kon overrompelen, is Netanyahu, de “meester van de beeldvorming”, de publieke aandacht aan het verleggen van de initiële Hamas aanval (die hij wijt aan tekortkomingen van het leger en de inlichtingendienst) naar het schilderen van een doek van de gebeurtenissen van 7 oktober in de dramatische penseelstreken als de openingsronde van een “Tweede Onafhankelijkheidsoorlog”. Kortom, “Israël” vecht een oorlog zonder keuze. En “Israëls” overleving (en Netanyahu’s persoonlijke politieke overleving) is alleen mogelijk als de oorlog wordt verlengd, omdat het een formatieve “nationale strijd” is.

  Poetin neemt de Russische nucleaire "handkoffer" mee naar China (video) - Eerste keer dat de Russische president met de "rode knop" wordt gezien

De strategie van het kabinet berust daarom op de gok dat de Israëlische publieke opinie zal standhouden (ondanks de persoonlijke afkeuringscijfers van Netanyahu), vanwege de overweldigende publieke steun op dit moment voor de twee verklaarde doelen die door het oorlogskabinet zijn gesteld: het vernietigen van het ‘Hamas-regime’ en zijn capaciteiten en de vrijlating van alle Israëlische gevangenen in Gaza.

In de kern oordeelt het kabinet dat de publieke woede en de roep om Hamas te “verpletteren” langer zullen duren dan de Amerikaanse schatting van hooguit een oorlog van “enkele weken”. Netanyahu en zijn kabinet lijken wat dit betreft op stevige grond te staan. Een opiniepeiling die afgelopen vrijdag werd gepubliceerd door het Israëlisch Democratisch Instituut meldde dat 90% van het publiek volledig achter de “vernietiging van Hamas” staat. De directeur van het IDI merkte op dat de peiling onderstreepte dat er niets was veranderd in de Israëlische houding: Er is geen basis, merkte de directeur op, om een staakt-het-vuren of een politieke oplossing te steunen. Voor het Israëlische publiek kan er geen stabiliteit zijn totdat “Hamas is uitgeroeid.”

De tweede stap die door het kabinet van “Israël” wordt genomen, is het ondersteunen van Netanyahu’s kunstgreep van een “heroïsche strijd zonder keuze” door de komende “Onafhankelijkheidsoorlog” in te kleuren in absolute manicheïstische termen: licht versus donker; beschaving versus barbarij. Dit is bedoeld om een golf van steun op te wekken voor de belangrijke stap om de “fictie” van een politiek akkoord met de Palestijnen van tafel te halen – “eens en voor altijd.”

  Proxy-oorlog in Oekraïne & genocide in Gaza leggen westerse hypocrisie en moreel bankroet op fatale wijze bloot

De ’tafel’ wordt gedekt voor een lange Israëlische oorlog tegen het ‘kosmische kwaad’.

“Alleen ik [Netanyahu] kan voorkomen dat er ooit een Palestijnse staat komt in Gaza, Judea of Samaria”: “Ik zal het niet toestaan”. “Er zal nooit” [een Palestijnse staat] komen”. Alleen ik kan de betrekkingen met Biden (een vriendschap van 40 jaar) beheren. Alleen ik weet hoe ik de psyche van de VS moet managen’.

“Ik leid”… “niet alleen namens de Joodse geschiedenis maar ook namens de Westerse beschaving.”

Het is een typisch narcistische Netanyahu bluf. Akkoord. Maar het is ook een maar al te vaak gemaakte fout in het Westen om je tegenstanders te onderschatten. Netanyahu’s grootspraak kan werken. Uit de peilingen blijkt van wel. (Netanyahu is een vos).

Haaretz militaire zaken correspondent Amos Harel schrijft:

“De woede in Israël over deze gebeurtenissen (rond 7 oktober), neemt voortdurend toe … de emotionele overwegingen komen bovenop de heersende opvatting onder het publiek dat er zonder de totale nederlaag van Hamas in de Gazastrook geen vooruitzicht is op het verminderen van de schade die de verrassingsaanval heeft aangericht. Bovendien is het zonder een militaire overwinning op deze schaal onmogelijk om Hamas in Gaza en Hezbollah in Zuid-Libanon af te schrikken om in de toekomst soortgelijke acties te ondernemen”.

Het kan niet duidelijker gezegd worden dan uit deze verklaringen van Netanyahu (“geen Palestijnse staat”) dat “Israël” aanstuurt op een Tweede Nakba. Netanyahu bouwt – met zijn bloemrijk manicheïsme populaire binnenlandse steun – in de richting van een stil nieuw ultimatum voor Gaza: “Emigratie of vernietiging”. En later ook voor de Westelijke Jordaanoever.

  V.S. zandkasteel geopolitiek

Dus hier komt de ‘nieuwe oorlog’: Een Hebreeuwse beschavingsoorlog om een ‘nieuw’ ‘Israël’ te vestigen op het ‘Land van Israël’ versus het opkomende islamitische nationalisme dat ondersteund wordt door de beschaafde (niet-institutionele) islam.

Hamas – inderdaad – heeft het paradigma verbrijzeld. Het “twee staten idee” is onder de golven verdwenen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Uit Gaza – Ziet eruit als een foto van IDF verbrande tanksVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEuropa drijft af naar economische en politieke chaos
Volgend artikelGlobalisten op COP28 pushen insecten en Frankenmeat vanwege Henry Kissinger’s Regel #1
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

  1. de beelden van de Ondergrondse vanuit de Hamas Tunnels zijn ontluisterend… het zijn helemaal géén tunnels maar ondergrondse gebouwen, gebouwd met het modernste boor-machines die op tractoren lijken , zo groot ja, hospitalen worden er gebouwd en het plafond is meters hoog…Ongelooflijk tegelijkertijd vallen soldaten én officieren gedood…Gaza is de Hell voor het IDF.. tegelijkertijd ontwikkeld zich een reguliere strijdmacht op de westelijke Jordaan én vanuit Libanon de Hezbollah met zéér moderne wapens, Tel Aviv wordt nu bijna elke dag getroffen door Zware raketten, doden en gewonden kunnen niet meer verborgen blijven… Haifa lijkt een muis voor de kat hun zo belangrijke haven.. weerloos…net zo goed de kleine haven van Eilat…neen Nethanyanu zijn weken zijn geteld..de Palestijnse strijders zijn mannen, vrouwen én kinderen…en ze zitten Overal in Israël letterlijk Overal… Vietnam in 2023 tot…

  2. Roven, moorden en terroriseren blijkt in de genen van de zionisten verankerd te zijn. Het is de laatste druppel die het vat doet overlopen. Misschien nog even wachten tot dat een coalitie van verzet de nodige middelen heeft (via Noord Korea, Pakistan , ..), om dit te beëindigen.

  3. Dat zegt alles. De zionisten hebben de Balfour-verklaring officieel en onherroepelijk nietig verklaard. Zij hebben hieraan niet voldaan en kunnen niet langer jurisdictie hebben over een deel van Palestina, zoals hen onder specifieke voorwaarden was beloofd.

  4. Jullie weten allemaal wel
    Hoe het moet enz Jullie schrijven halve waarheden.Die kinderen zijn strijders en diekomen net als andere strijders in de hemel.Met 7 maagden. En als er doden vallen is het ineens zielig.Je bent een Europeaan en denken altijd alles te weten.Jullie weten precies hoe het moet..Alleen jullie kennen je eigen land nog geen eens redden. .Van de klerezooi waar wij in verkeren.Door jullie verraad voor olie.Van daar moslim immigratie en niemand die er wat tegen doet Ook Wilders niet.Die weet er ook namelijk van van moslim immigratie voor olie.En onze corrupte regering zit er enkelt voor z’n eigen met hun maat Claus Schwab

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in