Foto: Bovenaan staan de Oekraïense krijgsgevangenen (POW) en onderaan de deserteurs die nu voor Rusland vechten. Foto's en bewerking: Mirjam©Foto

Vorige week bezocht ik de Volksrepubliek Lugansk, die nu deel uitmaakt van Rusland, of zoals het genoemd wordt NovoRusland, en had ik de kans om te spreken met Oekraïense krijgsgevangenen (POW’s) en overgelopen Oekraïense soldaten die nu vechten voor het Russische leger, schrijft Sonja van den Ende.

Het eerste bezoek was aan de krijgsgevangenen die eigenlijk allemaal “verdrietig” aan een tafel zaten, hun hoofden naar beneden gebogen, vol van wat ik vermoedde schaamte en misschien woede van de kant van sommigen.

Mijn vraag aan hen, of eigenlijk was het geen vraag maar commentaar, was hoe het eigenlijk zover had kunnen komen dat “broeders” mensen tegenover elkaar stonden op het slagveld. Ik vertelde hen ook dat de “meerderheid”, d.w.z. de niet-geïndoctrineerde bevolking in het Westen, nu weet dat de oorlog een proxy-oorlog is van de VS en haar NAVO-bondgenoten en dat zij de proxies zijn die moeten sterven voor het Westen. Het Westen heeft nu ook een nieuwe oorlog, de oorlog tegen Palestina, de escalatie in het Midden-Oosten en de wapenleveranties aan Oekraïne zijn bijna gestopt.

Ik zag een aantal van hen instemmend kijken, maar gezien de maatregelen die het Oekraïense regime natuurlijk tegen hun familieleden of geliefden zou kunnen nemen, door de SBU (Oekraïense geheime dienst), konden ze niet antwoorden. Maar sommige mannen knikten heel voorzichtig hun hoofd in overeenstemming met mijn argumenten tegen hen en de oorlog die ze moesten voeren.

Volgens westerse rapporten werden zowel Oekraïense als Russische krijgsgevangenen tijdens de Russische invasie (zoals het Westen het een invasie noemt) van Oekraïne op verschillende manieren mishandeld, zoals mishandeling, blootstelling aan de publieke nieuwsgierigheid, marteling of zelfs executie.

Tijdens mijn bezoek aan deze krijgsgevangenen kon ik niet ontdekken of ze gemarteld of mishandeld waren. Deze krijgsgevangenen, zoals ze eruit zagen, zijn waarschijnlijk door Oekraïne zelf mishandeld, ze waren onlangs krijgsgevangen genomen en van wat we weten van de overgelopen soldaten, heeft het Oekraïense leger een tekort aan bijna alles.

Het Westen beschuldigt, zoals ik al vaker zei, Rusland meteen zonder grondig onderzoek(en). Zo bezocht ik in augustus 2022 op een speciale missie, onder bescherming van het Russische leger, de Jelenovka gevangenis, waar leden van de extremistische AZOV militie gevangen zaten en sommigen zitten nog steeds gevangen in het (niet) vernietigde deel. De meeste leden waren overgebracht van de Azov staalfabriek naar deze gevangenis en waren in afwachting van hun proces.

  VS: Geen hulp met gas en olie voor Europa

Onmiddellijk na het bombardament, op 31 juli 2022, bood de Russische regering de Verenigde Naties en het Internationale Comité van het Rode Kruis de mogelijkheid aan om hun experts de aanval op de Jelenovka gevangenis te laten onderzoeken.

Tegelijkertijd met het aanbod voor het onderzoek, kondigde de permanente vertegenwoordiger van Rusland bij de Verenigde Naties, Dmitry Polianski, aan dat hij zojuist de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, heeft geïnformeerd dat Moskou “onweerlegbaar bewijs” heeft dat “Oekraïne verantwoordelijk is voor de aanval”.

Volgens de verklaring van de Russische regering in augustus 2022 bevonden in totaal 193 krijgsgevangenen zich in voorarrest in het centrum toen een raket werd afgevuurd door een Amerikaanse raketwerper HIMARS, die een deel van de gevangenis trof en 53 mensen doodde. HIMARS waren onlangs in augustus 2022 geleverd en de Oekraïners schoten er dagelijks mee op met name de stad Donetsk, maar hun training met deze HIMARS liet veel te wensen over en dus kan het gemakkelijk misgaan, zoals waarschijnlijk in dit geval, of het gebeurde met opzet, zonder onderzoek zullen we het niet weten.

“Zeer trieste gevangenen zonder illusies over het lot van Oekraïne, kon men zien aan de uitdrukkingen op hun gezichten. Ze kwamen voornamelijk uit Centraal-Oekraïne, een van hen uit Kiev, een ander uit Vinnytsia. De mannen droegen nog Oekraïense uniformen of burgerkleding. Een van hen had een groot verband om zijn hoofd, waarschijnlijk als gevolg van een verwonding tijdens zijn gevangenneming. Hun gezichten stralen vooral verdriet en morele vermoeidheid uit. Je zou bijna medelijden met ze krijgen.”

De mannen waren blijkbaar net gevangen genomen en zagen er daarom uitgehongerd uit, misschien zijn het overlopers zoals degenen die we op een geheime plek ergens in Lugansk ontmoetten. De mannen die we daar ontmoetten zagen er beter uit, goed verzorgd, goed doorvoed en vol moed om te vechten tegen wat zij de “Banderieten” noemen. De term een Banderite of Banderitas betekent dat de persoon in kwestie lid is of was van de OUN-B, een factie van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten, bijgenaamd “Bandera’s mensen”. Of een lid van, of iemand die de ideeën onderschrijft van, de politieke beweging van Stepan Bandera.

  Rusland sluit gas aan Italië af enkele dagen nadat nieuwe premier Giorgia Meloni haar steun aan Oekraïne heeft aangekondigd

Een deserteur, die nu voor het Russische leger vecht, vertelde over zijn ervaringen in de Azov staalfabriek, waar het Azov bataljon gelegerd was en zich uiteindelijk overgaf in mei 2022. Zelf bezocht ik de Azov staalfabriek in juni 2022 en daarna nog een keer.

“De Azov-nazi’s of Banderieten sloten de bevolking van Mariupol op in de catacomben van meer dan vijf verdiepingen, het waren ouderen, vrouwen en kinderen. Het Russische leger gebruikte, waarschijnlijk uiteindelijk, de uithongeringsmethode, zoals president Poetin en minister van Defensie Sergei Shoigu bevolen hadden voor deze nazi’s omdat ze de fabriek niet wilden aanvallen, ze wisten dat daar burgers waren die als menselijk schild werden gebruikt. De Azov Nazi’s/banderieten verbruikten al het voedsel zelf en zorgden ervoor dat veel van de gevangenen verhongerden, inclusief kinderen. Later in augustus 2023 zag ik de koel/vrieswagen die op het immense terrein van de fabriek stond, waar de lichamen van strijders en burgers werden gekoeld, totdat er geen elektriciteit meer was en natuurlijk was de stank ondraaglijk”.

Deze deserteurs bevestigen in feite wat wij journalisten al vele malen hebben gemeld, namelijk dat delen van het Oekraïense leger bestonden uit bataljons zoals het AZOV bataljon in de Volksrepubliek Donetsk (DPR) en het AIDAR bataljon in de Volksrepubliek Lugansk (LPR), die nu beide deel uitmaken van Rusland.

Het Westen heeft ook bevestigd tot 2022, tot het begin van de Speciale Militaire Operatie, dat er veel neonazi’s in Oekraïne waren, we kunnen ons allemaal nog de fakkelmarsen ter ere van Stepan Bandera herinneren, die nog steeds jaarlijks worden gehouden in Kiev en andere plaatsen zoals Lvov in Oekraïne.

  De echte Zelensky: Van celebrity-populist tot impopulaire Pinochet-achtige neoliberaal

Deze overgelopen soldaten, commandanten, etc., konden dit waarschijnlijk niet langer aan en besloten te deserteren na hun gevangenneming, of sommigen kozen spontaan de andere kant. Ze zullen ook veel misdaden hebben gezien die het Oekraïense leger heeft begaan tegen de Russischtalige bevolking in de Donbass, niet alleen in Mariupol, maar ook, zoals ik in een recent artikel schreef, de massamoord in Lugansk, waarvan de moord door beschieting op bejaarden in een verzorgingstehuis een goed voorbeeld was.

Veel misdaden van het Oekraïense regime zijn niet onderzocht en werden door het Westen meteen afgedaan als misdaden van de Russen. Maar er is te veel bewijs en getuigenverklaringen van de bevolking in de Donbass, die niet vluchtte, maar bleef, hun huizen en vaak familieleden zag sterven door aanvallen van wat zij zeggen het Oekraïense leger is en vooral de bataljons met een extreemrechtse nazi-ideologie.

Het Westen beloofde veel en stuurde ook veel wapens “voor de vrede”, leiders in het Westen verklaarden allemaal, onofficieel, de oorlog aan Rusland en spraken over het glorieuze Oekraïense leger, dat onoverwinnelijk was en de Russen op de knieën zou dwingen. Het Westen had het over het glorieuze Oekraïense leger, dat onoverwinnelijk was en de Russen op de knieën zou dwingen. Maar na het zelf gezien te hebben, vorige week, en de verslagen gehoord te hebben, is het Oekraïense leger een “zielig hoopje ellende”.

Het Westen zou zich moeten schamen om deze Oekraïense soldaten, maar ook de bevolking, te gebruiken voor hun eigen aspiraties en daarnaast hun eigen bevolking te doctrineren en zich nu, naar wat we allemaal kunnen lezen, voor te bereiden op weer een nieuwe oorlog, met verplichte militaire dienstplicht, alles voor de vijand: Rusland.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Nederlandse journaliste: “Wij zijn hier, in Donbass, om de door propaganda misleidde westerlingen wakker te schudden”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet Westen gaat ten onder als de Romeinse Republiek
Volgend artikelOekraïens leger gebruikt door Amerikanen geleverde HIMARS om bakkerij aan te vallen, waarbij 28 burgers om het leven kwamen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

14 REACTIES

 1. Weet hier iemand in hoeverre de “meerderheid”, d.w.z. de niet-geïndoctrineerde bevolking in het Westen, ook echt een meerderheid is? Ik kom vooral geïndoctrineerden tegen.

  • @arme zondaar…

   Ik zie het alsof mensen spiegels zijn. De elites breken onze spiegels, waardoor wij uit onze heelheid zijn gehaald. Ze hebben ons inmiddels zo vaak gebroken, wat we allemaal volledit gefragmenteerd zijn geraakt. Iedereen is gebroken en versnipperd door duizenden jaren van leugens en manipulatie door een clubje dat ons in hun macht door ons te breken met gecreëerde crisissen (leugens, manipulatie, bedrog).

   De elites (de slangen) begonnen duizenden jaren geleden met de leugen dat wij naar ons hoofd (de boom van kennis/ego) ipv onze harten (liefde/God) zouden moeten luisteren. Ze hebben ons van alles ontkoppeld en verwijderd door ons uit onze harten (liefde) te halen en in onze hoofden (angst) te zetten.

   Mensen die gefragmenteerde en gebroken ego’s zijn, laten zich uit angst leiden door iets of iemand leiden. Angstige mensen (ego’s) gaan uut angst volgen en laten zich besturen.

   Mensen die niet gefragmenteerd zijn, vertrouwen op de liefde in hun hart.

   Anno 2024 is er bijna niemand op aarde die niet volledig is gefragmenteerd in oneindig veel ego (angst) stukken. Daardoor is bijna iedereen een soort zombie/blinde consument/volger binnen het collectieve ego/de collectieve angst. Wij zijn niet ons gefragmenteerde denken (ego), maar die realisatie vraagt bewustZIJN en de meeste mensen zijn momenteel juist maximaal onbewust.

   Mensen zijn in slaap doordat ze leven vanuit hun brein (ego) ipv hun hart (liefde). Zonder liefde wordt alles angst en in angst worden mensen opportunistisch en hypocriet. Wij leven nu het ego op maximale kracht komt. Dat gaat een enorm trauma worden en in dat trauma zullen mensen ontwaken en weer gaan verlangen naar hart/liefde/heelheid.

   Tot die tijd is iedereen totaal gefragmenteerd en is het woord eigenlijk niks meer waard, want alle gefragmenteerde ego’s begrijpen helemaal nergens meer wat van. Mensen zijn als kippen zonder koppen, de kop ligt op de grond te roepen wat het lichaam moet doen, maar er is geen connectie meer en de kop voelt niks meer via het hart en dus weet de kop totaal niet wat het lichaam nodig heeft… maar de kop DENKT dat hij/zij alles weet en weigert te luisteren of begrijpen.

   We beleven het einde van het ego (angst) en daardoor wordt het ego (angst/duister) eerst maximaal groot en sterk omdat het ego niet wil eindigen. Wij kijken naar de doodsstrijd van het ego, de ondergang. Daarna begint alles opnieuw zonder ego. Maar vooralsnog zitten we er middenin en lijkt alle duisternis onoverwinnelijk en oneindig. Maar de duisternis is stervende, daarom probeert de duisternis alles over te nemen zodat ze niet sterft, maar blijft regeren.

  • Ik denk dat het circa tweederde geïndoctrineerden zijn.
   Als ik in mijn eigen omgeving,kijk is dat zo.
   En bijna iedereen die in de oorlog gelooft en Rusland de agressor is,is geprikt.
   Dat zegt al genoeg wie gehersenspoeld is en wie niet.

  • Beste arme zondaar,
   Het is moeilijk in te schatten wie wel of niet in de huidige misleiding gelooft.
   Mensen die geen idee hebben wat er op de achtergrond speelt zijn voornamelijk bezig met hun eigen leventje in oppervlakkigheid.
   Mensen die verdomde goed in de gaten hebben waarheen de hazen lopen krijgen zo langzamerhand verschijnselen van vermoeidheid en/of frustratie om anderen de ogen te openen voor de realiteit.
   Het is dan ook begrijpelijk dat de ‘ wakkere’ mensen een houding aan gaan nemen van, bekijk het maar,

   Dus, de, naar mijn mening grootste groep praat nergens over omdat ze het niet in de gaten hebben en zich niet de moeite nemen om goed geïnformeerd te zijn terwijl de andere groep zich als roepende in de woestijn voelt.

 2. Sonja die erbij is en er over rapporteert is niet meer welkom in ons ‘fijne’ nederland. Ook Alina Lipp (en familie) wordt geterroriseerd door haar thuisland en dan, niet vergeten, Gonzalo Lira die het niet heeft overleefd.

  • Klopt Frans, jammergenoeg worden deze moedige vrouwen door Ned en Duitsland verketterd en als Poetin vriend bestempeld. Maar zij spreken wel de waarheid. Zij staan zelfs op een dodenlijst van Ukrastan. Dat fijne land wat binnenkort met open armen wordt ontvangen door de Europese Unie.
   Ik walg van deze personen die hier in Europa de leiding hebben, deze verdienen alleen 1 ding en dat is berecht worden en de doodstraf.

  • ./.
   Samen met de erudiete franse journaliste – ANNE-LAURE BONNEL -, vernoem ik
   Sonja, Alina, & Patrick Lancaster, héél gráág in 1 ademtocht ! Keien van edelmoedige en dappere, onverschrokken ‘genuine’, honorabele journalistiek ! Op één lijn met (o.a.)
   ‘MÈPPER’ Frau Christine Margarete ANDERSON (‘AFD’) Mme. Virginie JORON en overige tOppers van de ‘CoronaCommissie’ in EU-parlement ! Strijders in de frOntlinies, èlk op haar/zijn domein en rayon ! GONZALO LIRA, de MARTELAAR kan het ongelukkiglijk niet meer voortvertellen ! Ode en Hommage aan Hem bovendien !

   Waar zit (o.a.) “Scott R.” nu met zijn neerbuigende – beste stuurman-op-de-kaai-KRITIEK over de ruf van SEÑOR GONZALO !!!?????

   https://www.frontnieuws.com/onjuistheden-in-de-speculaties-van-scott-ritter-over-gonzalo-lira/
   ” Onjuistheden in de speculaties van Scott Ritter over Gonzalo Lira
   augustus 10, 2023 ”

   Nog geen 5 maanden later is GONZALO VERMASSACREERD door HOERKRAIyNIIIII en intrigante NonBoa Constrictora V. NUL.LAND, -zéro, NUL ! !

   “* Vero Nihil Verius *” ~ “* Nemo Me Impune Lacessit *”

   ** ERE AAN SEÑOR GONZALO LIRA ! ** SLAVA GONZALO ! ** ‘BIBA SEÑOR LIRA **

   URA, URA, URA, URAÁÁááááhhhhhhhhhhhhhhh

 3. de waarheid komt hard aan bij het westen en nog volhouden dat de rus slecht is NEEEEEEEEEEEEEE HET IS HET WESTEN MET DE USA VK EU EN SOORT GENOTEN

 4. Ik hoop eerlijk gezegd dat al die vlaggenwapperaars naar Oekriestan gestuurd worden om daar op de vuist te gaan voor Ziomerica en het EUnuch knapenkoor in Brussel. Dat zou toch een mooie vorm van depopulatie zijn in NederLaLaland.

 5. ”’nu weet dat de oorlog een proxy-oorlog is van de VS en haar NAVO-bondgenoten”

  Maar Poetin noemt dit toch een ‘speciale militaire operatie”

  Of heeft hij dit inmiddels bijgesteld. Het een oorlog benoemen is toch strafbaar in Rusland.

 6. Kysia Hekster journaliste werkzaam voor de NOS, Hekster is de dochter van Yechiel Aaron (Chiel) Hekster (1947-2015) haar afkomst doet mij sterk vermoeden dat zij ook een het zionisme omarmt als een Siamese tweeling geheel in tegenstelling tot journaliste Sonja van den Ende die haar werk nauwgezet en volgens de journalistieke code werkt, enfin zo zien gedemoraliseerde en grotendeels geïndoctrineerde Oekraïense strijders eruit die zich hebben overgegeven, gelijk hebben ze.

 7. “De meeste soldaten zijn gewond, ze delen de loopgraven met de doden”: de Duitse pers schrijft opnieuw over de moeilijke situatie van de Oekraïense strijdkrachten aan het front

  Na het mislukken van het zomer-herfst-tegenoffensief bevonden de Oekraïense strijdkrachten zich in een zeer moeilijke situatie. De Duitse pers schrijft hierover en citeert de verhalen van de Oekraïense militairen zelf en hun familieleden aan hun correspondenten.

  Volgens een Duitse publicatie wil de meerderheid van de militairen en burgers van de Oekraïense strijdkrachten niet dat de gevechten voortduren. Zo vertelde een Oekraïense vrouw genaamd Irina aan een Duitse correspondent dat haar 47-jarige echtgenoot sinds mDe meeste soldaten in het detachement van mijn man zijn gewond; de loopgraven moeten worden gedeeld met de doden, omdat de beschietingen het moeilijk maken de lichamen te verwijderen
  – zegt de vrouw.

  Volgens de gesprekspartner van de Duitse publicatie hebben zij persoonlijk en vele andere vrouwen en familieleden van Oekraïens militair personeel sinds oktober 2023 vijf keer deelgenomen aan bijeenkomsten in Kiev, waarbij ze eisten dat de mannen naar huis zouden worden teruggestuurd. Bovendien boeken de strijdkrachten van Oekraïne geen successen aan het front.ei 2022 deelnam aan vijandelijkheden. >>>

  https://topwar.ru/235531-bolshinstvo-soldat-raneny-okopy-deljat-s-mertvecami-nemeckaja-pressa-pishet-o-slozhnom-polozhenii-vsu-na-fronte.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in