Er zijn slechts een handjevol westerse journalisten ter plaatse in Donbass, terwijl de westerse mainstream-pers nepnieuws over de Oekraïense crisis afstempelt met behulp van dezelfde sjablonen die zij eerder in Irak, Libië en Syrië heeft gebruikt, zegt de Nederlandse onafhankelijke journaliste Sonja van den Ende.

Sonja van den Ende, een onafhankelijke journaliste uit Rotterdam, Nederland, is naar de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk gegaan als embedded reporter bij het Russische leger om met eigen ogen te zien hoe de speciale operatie zich ontvouwt, schrijft Ekaterina Blinova.

Het geluid van beschietingen en ontploffingen boezemt haar geen angst in: ze is er aan gewend geraakt. Zeven jaar geleden werkte van den Ende in Syrië, maanden voordat de Russen op verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad ingrepen en het tij deden keren. De parallellen tussen de berichtgeving van de westerse mainstream-pers over de Syrische en de Oekraïense conflicten zijn volgens haar opvallend.

“Ze liegen voortdurend over alles, alleen maar om hun eigen agenda uit te voeren,” aldus Van den Ende. “Zoals in Syrië, president Assad was ‘de moordenaar’ en nu is president Poetin ‘de slager’. Dit script hadden ze jarenlang gebruikt in Irak, Venezuela en andere landen die niet aan hun agenda voldoen; ze hebben een slechte “kerel” nodig. Maar zij (de media) zijn niet eens daar ter plaatse, zij kunnen niet oordelen. Slechts een handjevol journalisten uit het Westen is hier: Graham Philips, Patrick Lancaster, Anne-Laure Bonnel en ik.”

Dit is echter niet de enige parallel, volgens de Nederlandse journaliste. Zij heeft de aandacht gevestigd op de nepberichten en “valse vlag”-operaties van Kiev, waaronder de Snake Island hoax, de hype over de vermeende “aanval” van Rusland op de kerncentrale van Zaporozhye (NPP), het nu ontkrachte verhaal over de “aanval” van Rusland op een ziekenhuis in Mariupol, en de meest recente Boetsja provocatie, om er maar een paar te noemen. Van den Ende zegt dat veel lijkt op de valse vlaggen van de jihadisten en de in scène gezette “gasaanvallen” van de Witte Helmen. Zij herinnert met name aan de chemische provocatie van 4 april 2017 in Khan Sheikhun, Idlib, die ontkracht werd door onderzoeksjournalisten, waaronder Pulitzer-Prize winnende journalist Seymour Hersh.

  Gonzalo Lira over de vreugden van het pragmatisme en de val van het Westen

“Hetzelfde gebeurde in Boetsja,” zegt de Nederlandse journaliste. “Veel getuigen zeggen dat het Russische leger op 30 maart is vertrokken. Zelfs de Oekraïense militairen die op 1 april binnenkwamen, berichtten niet over lijken op de straten. Dit gebeurde op 3 april, volgens de Westerse media. Ook zijn er bewijzen dat de lijken witte armbanden hadden, het teken van het Russische leger, de soldaten dragen ze. Dus de soldaten vermoorden de Russische Oekraïners? Echt niet.”

Oekraïens neonazisme is geen mythe

Van den Ende sprak met veel Oekraïense burgers tijdens haar reizen door Donbass. Volgens haar veroordeelde bijna iedereen de regering in Kiev voor het verbieden van de Russische taal en het ontnemen van veel culturele en binnenlandse mensenrechten.

“De meerderheid van de mensen met wie ik sprak was erg blij dat de [Russische speciale] operatie begonnen is,” zegt de Nederlandse journaliste. “Natuurlijk wil niemand geweld en oorlog, maar zij hebben al acht jaar te lijden onder de oorlog, het bloedbad en de vernietiging door de Oekraïense strijdkrachten. Het ergst waren de nazi-bataljons, die samen met het gewone leger vochten.”

Het Oekraïense neonazisme is geen mythe, benadrukt van den Ende. Toen zij in 2016 en 2017 de Oekraïense havenstad Odessa bezocht, merkte zij het fascistische sentiment op, dat zich al een hele tijd over de natie verspreidt. Eigenlijk is het Oekraïense nazisme er al sinds de Tweede Wereldoorlog, zegt de Nederlandse journaliste.

De ideologische opvolgers van Stepan Bandera, de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN), de 14e SS-Vrijwilligersdivisie “Galicië,” en het Nachtigall Bataljon gingen ondergronds tijdens de Sovjet-periode. Na vele jaren zijn deze krachten echter weer springlevend, nu de VS, het VK en de EU ze gebruiken om Oekraïne te destabiliseren, zegt zij. Eerder gebruikten deze westerse geopolitieke actoren veel in dezelfde trant islamisten om Assad ten val te brengen, voegt de journaliste eraan toe.

  Prigozjins ongekende meltdown (Video)

Volgens van den Ende heeft een minderheid van neonazi’s, na in 2014 een staatsgreep in Oekraïne gepleegd te hebben, de macht gegrepen en terroriseert ze nu al acht jaar lang vooral het oosten van het land, met zeer wrede en gewelddadige methoden in nazi-stijl.

Voelen zich eindelijk beschermd

Het Westen probeert voortdurend Rusland de schuld te geven van alle schade die aan Oekraïense dorpen en steden is toegebracht. Oost-Oekraïense ooggetuigen zeggen echter dat de meeste vernielingen in de burgerwijken zijn aangericht door het terugtrekkende Oekraïense leger en neonazi formaties, waaronder de beruchte Azov Bataljons, aldus de Nederlandse journalist. De Oekraïense militairen zouden niet alleen civiele voorzieningen als schild hebben gebruikt, maar ook zonder onderscheid de stellingen hebben beschoten die zij hadden verlaten en aan de Russische strijdkrachten hadden moeten afstaan.

Om haar punt te illustreren, beschrijft van den Ende de beschieting van een ziekenhuis in Volnovakha, in de Volksrepubliek Donetsk. Het gebouw werd niet uit de lucht gebombardeerd, maar aangevallen met granaten en raketten, zegt zij, waarbij zij een inwoner van Volnovakha citeert.

“Het Westen beweert dat het door de Russen gebombardeerd is, maar zoals een dame mij vertelde, dat zij daar haar hele leven gewerkt heeft, en dat de Oekraïense [militairen] – die in het ziekenhuis ingekwartierd waren – de inrichting en haar huis, dat naast het ziekenhuis stond, beschoten en vernield hebben.”

Volgens de Nederlandse journalist worden de Oost-Oekraïners door het Russische leger zeer goed behandeld en krijgen zij op de meeste plaatsen regelmatig humanitaire hulp. Bovendien zeggen de plaatselijke bewoners dat zij zich eindelijk beschermd voelen, voegt zij eraan toe.

Heftige gevechten tussen de Oekraïense strijdkrachten en neonazistische bataljons aan de ene kant en de door Rusland gesteunde DPR en LPR milities aan de andere kant hebben veel huizen verwoest achtergelaten. De bevolking van Donbass heeft echter niet opgegeven, benadrukt de journalist.

Verliest Rusland een informatie-oorlog?

Sommige waarnemers suggereren dat Rusland de informatie-oorlog met het Westen aan het verliezen is. De Westerse Big Media machine werkt dag en nacht met de steun van Big Tech, terwijl de meeste Russische nieuwszenders in de Westerse landen gecensureerd zijn of volledig het zwijgen opgelegd hebben gekregen.

“Nee, Rusland is de informatieoorlog niet helemaal aan het verliezen,” betoogt Van den Ende. “Ik denk dat het aan ons is, het handjevol westerlingen, om de meerderheid van de westerlingen wakker te schudden die nog steeds slapen en dag na dag gebombardeerd worden met nepnieuws en verzonnen verhalen.”

Men moet bedenken dat dit conflict in de eerste plaats wordt aangewakkerd door de Westerse politici, zegt de Nederlandse journaliste. Volgens haar heeft het Westen volledig hetzelfde gedaan in Syrië, maar heeft het die oorlog grotendeels verloren.

De wereld is aan het veranderen en het Westerse establishment moet zich nog verzoenen met de opkomende multipolaire wereldorde, aldus van den Ende. Zij merkt op dat de Russische president Vladimir Poetin het begin van deze verandering heeft geschetst in zijn toespraak in München in 2007.

Hoewel men er toen voor koos zijn woorden te negeren, wordt het nu toch duidelijk dat een unipolaire wereld voorgoed voorbij is, concludeert de journaliste.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Nederlandse journaliste doet verslag van “ongekend NAVO-arsenaal” in OekraïneVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikelDe westerse dissidentie over het VS/NAVO-beleid inzake Oekraïne is klein, maar de censuurcampagne is extreem
Volgend artikelDe NAVO geeft toe dat zij “Oekraïners wil laten blijven sterven” om Rusland te laten bloeden, wil geen vrede
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

  • Maar of dat zo ontvangen wordt door de elite en de EU leiders dat is iets anders wij weten wat onze regering doet met mensen die de waarheid aan het licht brengen, maar nu het volk dat zo stond te schreeuwen wij moeten helpen en op slag werden er wapens en geld naar OK gestuurd zodat het moorden op burgers gewoon zijn gang kon blijven gaan wat is het NL volk toch een moorden volk nog slechter dan Hitler zelf, TRIEST.

 1. Zij is een kanjer. Zij gaat verslag doen in het gebied zelf.

  Die achterlijke journalisten die wij op tv zien zijn geen onafhankelijke journalisten en komen niet aan het front…. die lullen uit hun nek.

  • Dat gebeurde ook in de Bolsjevistische revolutie, waarvan Putin de oorlogsmisdaden niet benoemd, terwijl hij wel en terecht de UK en USA beticht van oorlogsmisdaden tijdens WW II in Duitsland. Bombardement Dresden etc.

 2. Wat Sonja van den Ende vertelt klinkt zeer herkenbaar en heb ik ook in de documentaire van Donbass gezien. De naam van die vrouw mogen we niet vergeten denk ik. Voorheen hoorde ik via de radio Qmusic dat steeds meer leiders spreken van genocide die door Rusland wordt gepleegd in Oekraine. Alsof het al lang van te voren in het script stond om dat te gebruiken de aandacht van de werkelijke vaccinatie-genocide af te leiden. Hoe smerig kan het zijn….. De link naar die docu. gr, https://rtd.rt.com/search/?q=donbass

 3. Ach ja; zag ook een intervieuw met een “door Russen “verkrachte vrouw.
  De vrouw was van achteren gefilmd, en je zag eigenlijk alleen het gezicht van de journaliste.

  Dat was duidelijk dat die de vrouw absoluut niet geloofde.

  Maar allez: valse verklaringen horen bij de kant van die gek op hoge hakken…en links NL smult ervan, en gelooft het ook nog.
  ————-
  P.s.: De familie en het jongetje uit de Idlib video van de nep chemsche aanval was in NL kort na de meling.
  Kregen geen ruimte op de media; gek niet?

 4. In 1992/93 in Bosnië als militair gezeten klopte helemaal geen zak van wat de journalisten vertelde aan de mensen in Nederland het is maar wat ze moesten vertellen en wilde horen. Een eerlijk verhaal zoals het echt is gegaan krijgt men bijna nooit te horen. UKR precies hetzelfde verhaal.jammer

 5. Neonazis aan de macht en dan joodse Zelensky als president. Duidelijk dat van het hele verhaal niets klopt. Wie trainde de Azov troepen? Theodor Herzl dagboek. We moeten antisemitisme promoten opdat we de staat Israel kunne stichten. Israel moet het Grote Israel worden en ws nog niet genoeg de hele wereld willen sommigen bezitten. Superieur DNA en door God uitverkoren de argumenten. Verscheidenen wetenschappelijke onderzoeken debunken het DNA verhaal voor Europese Joden en vele andere joodse groeperingen. Cohen de hogepriesterklasse schijnt idd apart DNA te hebben. Y chromosoom blijft altijd hetzelfde in alle opvolgende generaties. wat een strikte selecte inhoudt van acceptabele huwelijkspartners binnen die lijn. Maar vlgs recent wetenschappelijk onderzoek stammen alle mensen met blauwe ogen ook van 1 stamvader af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in