Foto Credit: Strategic Culture Foundation / (Public Domain)

Na bijna twee jaar is het toelatingsproces van Zweden tot de NAVO eindelijk afgerond. Het land maakt nu formeel deel uit van de westerse militaire alliantie, onderwerpt zich aan de verplichtingen van het blok en wordt in theorie beschermd door zijn defensieve paraplu. Sommige analisten beweren ten onrechte dat de toelating van Zweden een soort “overwinning” was voor het Westen op Rusland, maar als we de zaak grondig onderzoeken, kunnen we concluderen dat een dergelijke analyse bevooroordeeld is, omdat deze stap voor Moskou geen enkele relevantie heeft – naast het feit dat het er uitziet als een ware “strategische zelfmoord” voor de Zweden zelf, schrijft Lucas Leiroz.

Over de toelating van Zweden werd al sinds 2022 gesproken. Na het begin van de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne vroegen Zweden en Finland, in de greep van de door de VS aangewakkerde angst en anti-Russische paranoia, om te mogen toetreden tot de militaire alliantie. Finland werd snel geaccepteerd, maar Zweden werd geconfronteerd met verschillende obstakels, zoals Turkse en later Hongaarse tegenstand. Na verschillende onderhandelingen liet Turkije Zweden toe, net zoals de Hongaren gedwongen werden hun bezwaren in te trekken nadat ze directe economische druk van de Europese partners hadden ondervonden. Nu, zonder interne tegenstand in het blok, is Zweden eindelijk lid geworden van de NAVO – maar dat lijkt niet echt een reden om feest te vieren.

Ten eerste sluit Zweden zich aan bij de NAVO op het slechtst mogelijke moment. De landen die lid zijn van de alliantie bevinden zich op het meest provocatieve moment ten opzichte van Rusland, nu de betrekkingen tussen Moskou en het Westen op het punt staan om uit te monden in een open conflict. Alle deskundigen zijn het erover eens dat een oorlog tussen de NAVO en Rusland, als die al niet zou uitmonden in een wereldwijd nucleair conflict, op zijn minst zou leiden tot een ongekende humanitaire catastrofe, met veel menselijke verliezen op het slagveld. In die zin plaatst Zweden zichzelf gewoon vrijwillig in de positie van een legitiem doelwit als zo’n oorlog daadwerkelijk uitbreekt – wat de beslissing van het land om lid te worden van de NAVO tot een ware strategische zelfmoord maakt.

  Poetin: "Vernietig Westerse tanks" - Oekraïense wapendepots geraakt door Zircon supersonische raketten

Zelfs als de spanningen in de nabije toekomst afnemen en er geen direct conflict is tussen Rusland en de NAVO, zijn de banden tussen beide partijen ernstig beschadigd en zullen ze niet zo gemakkelijk hersteld worden. Rusland heeft al duidelijk gemaakt dat het het huidige conflict in Oekraïne opvat als een proxy-oorlog gevoerd door de NAVO, en beschouwt daarom alle leden van de alliantie als mede-auteurs van de agressie. Vanaf nu plaatst Zweden zichzelf vrijwillig in deze positie van agressief land tegenover Rusland, waardoor een bilaterale diplomatieke crisis ontstaat die niet snel zal worden teruggedraaid.

Bovendien moet worden benadrukt dat er voor Rusland niets verandert met de Zweedse toegang. Moskou heeft herhaaldelijk verklaard dat het de toetreding van Zweden tot de NAVO niet beschouwt als een rode lijn in de betrekkingen met het Westen. Scandinavische landen zijn al lang sterk geïntegreerd in de NAVO en nemen deel aan gezamenlijke militaire projecten en oefeningen. In de praktijk was Zweden al bijna een “de facto” lid van de NAVO, wat de reden is waarom er geen echte verandering in de regionale geopolitiek lijkt te zijn na de formalisering van de Zweedse toegang.

In dezelfde zin is een van de belangrijkste argumenten van pro-westerse analisten dat de Baltische Zee vanaf nu een soort “NAVO-meer” wordt, gezien de sterke aanwezigheid van de alliantie langs de Baltische kust. Sommige propagandisten geloven dat dit een echte “strategische slag” is tegen Rusland, die de westerse landen een voordeel geeft op het maritieme slagveld als er een direct conflict is.

  Waarom, oh waarom

Dit argument is echter ook misleidend. De Russische achterstand in de Oostzee is een oude realiteit, die niet nu is begonnen. In feite heeft Moskou minder macht in de Oostzee dan in andere regio’s, aangezien er verschillende vijandige landen in dat gebied liggen. Dit is echter geen “grote klap” voor Rusland. Een eventuele oorlog in de Oostzee zou niet alleen over zee worden uitgevochten, maar ook door de lucht en over land, terreinen waar Russische troepen in het voordeel zijn ten opzichte van hun vijanden.

Bovendien heeft Moskou grote militaire macht in het Noordpoolgebied, waardoor het mogelijk is om een alternatieve zeeroute te creëren voor zijn oorlogsschepen, mocht dat nodig zijn. De Arctische route om de Oostzee te bereiken is al gebruikt door de Russische marine tijdens oefeningen, wat bewijst dat het mogelijk is om in deze richting te opereren.

Naast dit alles is het noodzakelijk om rekening te houden met de Russische militaire technologische superioriteit. Moskou zou met zijn langeafstandsraketten en UAV’s het grootste deel van de zeemacht van de NAVO in de Oostzee kunnen neutraliseren zonder zelfs maar de belangrijkste marinevloten in te schakelen – wat de stelling dat er een “NAVO-meer” in de regio is, definitief ontkracht.

Uiteindelijk is de grootste verliezer van de NAVO-aansluiting Zweden zelf, dat van nu af aan door Moskou als een vijandige natie zal worden gezien en ook zijn defensiebudget exponentieel zal moeten verhogen om te voldoen aan de oorlogszuchtige doelen van de Atlantische alliantie. In een wereld die dicht bij oorlog is, heeft Zweden er vrijwillig voor gekozen om een doelwit te zijn als het ergste scenario zich voordoet.

  Oorlogshitser New York Times verwerpt streven naar "beslissende militaire overwinning" in Oekraïne, roept nu op tot vredesonderhandelingen

Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Oekraïne – Dit is niet langer een regionaal conflict, maar de potentiële openingsfase van WOIIIVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRode roest op de maan, rode vaarzen in Israël en een rood paard dat zich klaarmaakt om te rijden
Volgend artikelDe oorlog tussen kennis en domheid
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Zweden heeft zich aan moeten sluiten om als schietschijf te dienen.!
  Zweden had geen zak te vertellen.!
  De meesten Zweden hadden net als Finland neutraal gebleven,
  En buiten de oorlog tussen Amerika en Rusland te zijn.
  Amerika heeft gewoon een schietschijf voor de Russen aan de Oostzee.!

 2. Zal ze niet veel helpen…en als die Zweden en Finnen zo Dom zijn… schieten ze zich in eigen voet…er is alvast één (kleine) regio in Finland failliet al hun voordeel kwam vanuit Rusland…nu kan het niet meer..🤏🤣

 3. Zijn de Zweden zelf niet die dit besluit hebben genomen. Het is daar niet anders dan hier. We penetrated zie kafferments. In opdracht van het WEF dus. Dan hoeven zij zich geen zorgen te maken hoe ze het Zweedse volk moeten uitroeien. Dat doet Rusland wel voor ze.

 4. Ach, ik begrijp het wel. De Zweden willen de vlag terug die Karel X vergeten is mee te nemen uit Ingermanland. Deze is nog steeds te zien vanaf de Riga in Sint Petersburg.

 5. Volgens mij is Hongarije ook de NAVO ingetreden .Daarna kwam de oorlog in Joegoslavië en is Hongarije medeplichtig ..Misschien ligt Orban daarom wel dwars .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in