Het hoofd van het Directoraat Internationale Defensiesamenwerking van het Israëlische Ministerie van Defensie, Yair Kulas, onthulde op 15 juni dat het land zeer actieve gesprekken voert met twee landen over mogelijke aankopen van Merkava gevechtstanks uit Israëlische reserves, schrijft Militarywatchmagazine.

“Er zijn twee potentiële landen waarmee we vergevorderde onderhandelingen voeren… Ik mag ze niet bij naam noemen, maar één ervan bevindt zich op het Europese continent,” verklaarde hij, waarbij andere Israëlische bronnen aangaven dat oudere Merkava III en Merkava II modellen uit de jaren ’80 naar verwachting de aangeboden varianten zullen zijn. Naar verluidt wordt er gesproken over 200 tanks die alleen al aan de Europese klant overgedragen kunnen worden.

De Merkava III blijft de meest talrijke variant met bijna 800 geproduceerde exemplaren, terwijl het aantal van de nieuwere Merkava IV bijna de helft hiervan bedraagt. De Merkava IV-variant kwam in 2005 in dienst, hoewel deze klasse slechts een maand later samen met het oudere Merkava III-model aanzienlijke verliezen leed tijdens een mislukte Israëlische aanval op de Libanese militie Hezbollah, waarbij volgens meerdere rapporten effectief gebruik werd gemaakt van anti-tank middelen, waaronder Russische Kornet-raketten, om meer dan twee dozijn tanks te doorboren.

Het naamloze Europese land in kwestie toonde naar verluidt interesse in het verwerven van de voertuigen vanwege Israëls vermogen om zeer snel leveringen te doen uit zijn grote reserves, wat vooral belangrijk is geweest te midden van snel oplopende spanningen met Rusland en vanwege het feit dat steeds meer landen op het continent hun tankvoorraden uitputten om hun voertuigen over te brengen naar Oekraïne. Zoals Yair Kulas opmerkte: “Er is daar een potentieel van enkele honderden miljoenen shekels. De wereld jaagt op systemen, en productieprocessen vergen tijd, en niet iedereen heeft de tijd om te wachten.” Voorafgaand aan Israël was Zuid-Korea een van de belangrijkste begunstigden van deze trend vanwege de ongeëvenaarde snelheid waarmee het zijn nieuwste K2-voertuigen kon leveren.

  Washington is bereid een sanctieoorlog te voeren, tot de laatste Europeaan

De Merkava kwam voor het eerst in dienst van het Israëlische leger in 1979, hetzelfde jaar dat de Duitse Leopard 2 in dienst kwam en een jaar voor de Amerikaanse M1 Abrams. De ontwikkeling werd een prioriteit omdat de Amerikaanse M60-tanks, op dat moment de meest capabele tank in de Westerse wereld, tijdens de Jom Kippoer-oorlog in 1973 ondermaats presteerden tegen de Sovjet-tanks. De Merkava overbrugde een aantal belangrijke prestatiegaten met de laatste generaties van de toenmalige Sovjet-tanks, waaronder het kritisch gebruik van een gladloops kanonloop – waar de voorgaande Westerse tanks spiraalsgewijs getrokken kanonlopen hadden gebruikt en ongeveer twee decennia achter lagen op de Sovjet-Unie die deze technologie achter zich had gelaten. De Merkava was aanvankelijk nog steeds kanslozer, zoals bleek tijdens de Libanonoorlog, dan de nieuwere Sovjet-tanks zoals de T-72 die door Syrië werd bestuurd, hetgeen de Syrische leiders ertoe aanzette om veel vertrouwen te hebben in het ontwerp van het nieuwe Sovjetvoertuig.

De T-72 die tegelijkertijd door buurland Irak werd gebruikt, bleek in staat om overweldigende overwinningen te behalen op de nieuwste westerse pantsers. Dit rechtvaardigde aantoonbaar de beslissing van Israël om te streven naar een eigen, meer geavanceerde tank in plaats van te vertrouwen op Westerse import, hoewel de aanvankelijke hoge verwachtingen voor export nooit werden waargemaakt. Verbeteringen aan de Merkava legden na verloop van tijd de nadruk op gepantserde bescherming en verbeterde gevechtscapaciteiten in steden, als gevolg van de vereisten voor de bezetting van grote delen van Zuid-Libanon in de jaren 1980, met als ongebruikelijk kenmerk de integratie van een mortier. Het ontwerp kon gemakkelijk worden aangepast om als gepantserde personeelsdrager te dienen en had met name een motor aan de voorkant om de bemanning nog meer bescherming te bieden.

  De EU wil straffen opleggen aan verspreiders van verkeerde informatie - Wat zou er in hemelsnaam mis kunnen gaan?

De Merkava is er de afgelopen 44 jaar niet in geslaagd om aan te slaan op de exportmarkten, en hoewel Turkije eerder werd beschouwd als een belangrijke potentiële klant en veel interesse toonde in het ontwerp, koos het uiteindelijk voor de modernere Zuid-Koreaanse K2-tank om zijn nieuwe generatie pantsers te vormen – waarbij het Koreaanse voertuig in Turkije onder licentie en met enkele aanpassingen als de Altay-tank in productie zal gaan. Aangezien Israël echter over enkele van de grootste reserves beschikt van tanks die compatibel zijn met de NAVO van na de jaren 1970, geeft dit de Merkava een voordeel ten opzichte van de meeste concurrerende voertuigen door de snelheid waarmee geleverd kan worden, wat andere factoren zou kunnen compenseren die de Merkava minder aantrekkelijk maakten in de voorgaande vier decennia.

Sommige bronnen hebben gespeculeerd dat Oekraïne de naamloze Europese klant voor de Israëlische tanks zou kunnen zijn, terwijl anderen hebben opgemerkt dat een derde partij de voertuigen zou kunnen verwerven met de specifieke bedoeling om ze aan Oekraïne over te dragen – om Israëls verzet tegen het rechtstreeks bewapenen van Oekraïne te omzeilen. Spanje, dat zich bijzonder bereidwillig heeft getoond om zijn Leopard 2 tanks naar Oekraïne te exporteren, is een van de andere belangrijke mogelijke kandidaten. De kans is groot dat een grote export van Merkava-tanks Israël ertoe zal aanzetten om de productie van deze klasse aanzienlijk uit te breiden, zowel om zijn reserves met modernere voertuigen op te bouwen als om een voorraad van de nieuwste varianten te hebben voor het geval er nog meer Europese vraag ontstaat waaraan moet worden voldaan. Samen met Zuid-Korea en de Verenigde Staten heeft Israël zijn defensiesector zo gepositioneerd dat het een belangrijke begunstigde is van Europa’s stijgende vraag naar nieuwe bewapening, aangezien de spanningen met Rusland naar verwachting nog jaren hoog zullen blijven.

  Het "Grote Reset"-plan van de Nieuwe Wereldorde heeft een Derde Wereldoorlog nodig om te proberen het te laten slagen

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Dood aan de christenen!” Christenen in Israël door extreme Joden aangevallenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPresident van Rusland kondigt publiekelijk voorwaarden aan waaronder Rusland NAVO-bases zal bombarderen
Volgend artikelDr. Coleman: Alleen idioten dragen nog gezichtsmaskers
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. Ben benieuwt of ze ook zo goed kunnen fikken.
  Nederland heeft ook toegezegd,tanks te willen aanschaffen ten bate van Ukraine.
  Goed zo,nu zijn ‘we’ ook niet meer neutraal.
  Maar dat waren we toch al niet,met nuke;s in volkel en in Brunssum ligt ook een groot navo-complex.
  Net als in ramstein.
  Oja,https://youtu.be/ZkW-K5RQdzo

  • Fictie land Nederland is bezet Amerikaans grondgebied samen met Duitsland vanaf 04-05-1945 tot op heden. Dus we zijn nooit neutraal geweest. Daarom zijn we hier zo pro Amerika.

 2. dus landen die de oekraine steunen met wapentuig links laten liggen en niet op vakantie gaan naar die landen.
  hebben wij toch nog iets in de melk te brokkelen als burger.

  • Precies maar ik denk dat de NLers hun vakanties niet opgeven en vlgs mij interesseert ze dat niet als ik hierover heb ben je een wappie de meeste NLers hebben hun hoofden in dezelfde stand als de dividivi bomen op de Ned Antillen dus wegkijken en denken ver van mijn bed show🧐😜🤣🤣🤣🖕💉

   • Ik begrijp je gevoelens daarover zeker en vast dus laat ze lekker nog op vakantie gaan om zogenaamd erbij te kunnen horen want stel je voor dat je op fb niet kunt pronken met je vakantie uitjes dat zou voor velen dan een echt groot drama gaan worden. Eigenlijk is er helemaal niets veranderd als je alles van de afgelopen 3 jaar op een rijtje gaat zetten het meegaan wat de regering en media vertelde was heilig in hun ogen nu zie je het verschijnsel terug komen maar dan op een andere manier en de meesten trappen er weer met hun eenrichtings verkeer brein weer totaal in want wat er inde media en kranten word gezegd is weederom heilig daar mag je dan zeker niet over gaan twijfelen anders ben je dan voor de zoveelste keer weer eens een wappie.

  • @Salvar:
   Dus niet meer in NL op vakantie?
   Ook dit fucking postzegellandje wil overal tanks kopen, want ook NL zit diep in de child trafficking.
   Rutler z’n oorlog tegen Rusland moet voorkomen dat dit bekend wordt.

   • Ach, het is al min of meer bekend dat Rotterdam weer eens in puin gaat. Dit geldt ook voor Antwerpen. Beide regeringen werken er zelf hard aan mee, dat het weer gaat gebeuren.

 3. Dus de joden moet ook van hun oude meuk af, denk niet dat deze tanks het verschil gaan maken, niet tegen een gemotiveerde Russische anti-tank geschutsbemanning, branden in de hel zullen ze.

 4. en ondertussen schieten de Russen ze weer aan flarden..zie nog maar eens naar het artikel van FN vandaag Israëlische merkava thank.. onlangs nog op hun kloten gekregen in Syrië door de..Russen..🤗🤣😂💪🇷🇺❤️

  • Russische oudijzer handelaren en systeem handelaars gaan er steenrijk van worden.
   Ja, ze winnen ook langs deze weg.
   Indrukwekkend hoe weinig inzicht er is langs Westerse zijde, of komt de aap nog uit de mouwen?

 5. Om al deze wapens in Oekraïne te dumpen, levert veel geld op. Zodat de magazijn voorraden opgeruimd kunnen worden voor de nieuw prijs van toen die wapens aangeschaft werden. De belasting betaler betaald dan 2x voor het zelfde dus. 1x voor de aanschaf en 1x voor het te laten vernietigen plus vervoerskosten naar Oekraïne en de trainingskosten voor de Oekraïens betalen de belastingbetalers weer indirect aan de NAVO. Dus wie wint in deze oorlog het meeste geld? De grootste verliezers zijn de belastingbetalers.

 6. Ik lees ergens naar Polen. Polen kun je niet vertrouwen en zeker zit achter de Nord Stream. De media wil niet vertellen anders gaat de EU uit elkaar. Wat gaan dan doen Deutsland met Polen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in