De Verenigde Staten en Oekraïne zitten grotendeels op één lijn sinds de regering van president Joe Biden “zo lang als nodig” steun heeft toegezegd bij het verzet tegen de invasie van Moskou.

Maar meer dan een jaar na de oorlog zijn er achter de schermen groeiende meningsverschillen tussen Washington en Kiev over de oorlogsdoelen, en dreigen er potentiële brandhaarden te ontstaan over hoe en wanneer het conflict zal eindigen, schrijft Politico.

“De regering heeft geen duidelijke beleidsdoelstelling en geen duidelijk doel. Is het om de zaak te rekken, wat precies is wat Vladimir Poetin wil?” zei Rep. Michael McCaul (R-Texas), voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis. “Is het genoeg geven om te overleven en niet om te winnen? Ik zie nu geen beleid voor overwinning, en als we dat niet hebben, wat doen we dan?”

In het openbaar is er weinig verschil geweest tussen Biden en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, een verbond dat vorige maand ten volle werd getoond toen de Amerikaanse president zijn geheime, dramatische bezoek aan Kiev bracht. Maar op basis van gesprekken met 10 ambtenaren, wetgevers en deskundigen komen nieuwe spanningspunten naar voren: De sabotage van een aardgaspijpleiding op de bodem van de Atlantische Oceaan; de brutale, drainerende verdediging van een strategisch onbelangrijke Oekraïense stad; en een plan om te vechten voor een regio waar Russische troepen zich al bijna tien jaar hebben verschanst.

Hoge regeringsfunctionarissen houden vol dat de eenheid tussen Washington en Kiev hecht is. Maar de breuken die zijn ontstaan, maken het moeilijker om geloofwaardig te beweren dat er weinig daglicht is tussen de VS en Oekraïne nu er zonnestralen door de scheuren breken.

Negen maanden lang heeft Rusland Bakhmut belegerd, hoewel de inname van de zuidoostelijke Oekraïense stad het verloop van de oorlog weinig zou veranderen. Het is de afgelopen weken het brandpunt van de strijd geworden, waarbij troepen en soldaten van de huurlingengroep Wagner de strijd tegen de Oekraïense troepen aanvoeren. Beide partijen hebben zware verliezen geleden en de stad gereduceerd tot smeulende ruïnes.

Oekraïne heeft zich ingegraven en weigert de verwoeste stad in de steek te laten, zelfs tegen hoge kosten.

“Elke dag van de verdediging van de stad geeft ons tijd om reserves aan te leggen en ons voor te bereiden op toekomstige offensieve operaties,” zei kolonel-generaal Oleksandr Syrskyi, de bevelhebber van de grondtroepen van Oekraïne. “Tegelijkertijd verliest de vijand in de gevechten om dit fort het best voorbereide en strijdbare deel van zijn leger – de aanvalstroepen van Wagner.”

Het lot van Poetin wordt bepaald door het plan van Surovikin: "Ik zal de Oekraïners in de Dnjepr aan stukken snijden en wij zullen Kiev binnenvallen"

Verschillende regeringsfunctionarissen maken zich zorgen dat Oekraïne in Bakhmut zoveel manschappen en munitie inzet, dat het zijn vermogen om in het voorjaar een groot tegenoffensief in te zetten, zou kunnen aantasten.

“Ik wil het enorme werk dat de Oekraïense soldaten en leiders hebben gestoken in de verdediging van Bakhmut zeker niet onderschatten, maar ik denk dat het meer een symbolische waarde heeft dan een strategische en operationele waarde,” zei minister van Defensie Lloyd Austin.

Kiev heeft de inbreng van Washington vooralsnog genegeerd.

Ondertussen suggereerde een beoordeling van de Amerikaanse inlichtingendienst dat een “pro-Oekraïense groep” verantwoordelijk was voor de vernietiging van de Nord Stream-aardgaspijpleidingen afgelopen herfst, waarmee een groot mysterie zou moeten zijn opgehelderd. De nieuwe informatie, waarover The New York Times voor het eerst berichtte, bevatte weinig details, maar leek de theorie onderuit te halen dat Moskou verantwoordelijk was voor het saboteren van de pijpleidingen die Russisch gas naar Europa brachten.

Inlichtingenanalisten geloven niet dat Zelensky of zijn helpers betrokken waren bij de sabotage, maar de regering Biden heeft Kiev laten weten – net als vorig jaar toen een autobom in Moskou de dochter van een prominente Russische nationalist doodde – dat bepaalde gewelddaden buiten de grenzen van Oekraïne niet zullen worden getolereerd.

Soms was er ook frustratie over de wapenleveranties van Washington aan Oekraïne. De Verenigde Staten hebben verreweg de meeste wapens en uitrusting naar het front gestuurd, maar Kiev heeft altijd vooruitgekeken naar de volgende levering. Hoewel de meeste leden van de regering begrip hebben getoond voor de wanhoop van Kiev om zich te verdedigen, is er ook gemopperd over de voortdurende verzoeken en het feit dat Zelensky soms geen gepaste dankbaarheid toont, volgens twee functionarissen van het Witte Huis die niet in het openbaar mogen spreken over privé-gesprekken.

“Ik denk dat de regering verdeeld is, de Nationale Veiligheidsraad is verdeeld” over welke wapens naar Oekraïne moeten worden gestuurd, zei McCaul, die voortdurend contact heeft met hoge functionarissen van Biden. “Ik praat met veel militaire topmensen en zij zijn er grotendeels voorstander van om hen de ATACMS te geven.”

De regering heeft deze langeafstandsraketten niet geleverd omdat er in Amerika’s eigen arsenaal maar weinig beschikbaar zijn. Er bestaat ook angst dat Oekraïne verre Russische doelen zou kunnen treffen, waardoor de oorlog zou kunnen escaleren.

Strategische misrekening? Kunnen de financiële sancties tegen Rusland het Westen "ten val brengen"?

Een recent bericht dat het Pentagon de regering-Biden ervan weerhield bewijsmateriaal over mogelijke Russische oorlogsmisdaden te delen met het Internationaal Strafhof, heeft ook een nieuwe deuk geslagen in het narratief over de eenheid. Functionarissen van het Witte Huis waren ontzet toen het verhaal in de New York Times naar buiten kwam, uit angst dat het de morele argumenten van de VS om Oekraïne te steunen tegen Russische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid zou schaden.

De regering verklaarde definitief dat het bondgenootschap tussen de Verenigde Staten – en haar bondgenoten – en Kiev sterk blijft, en dat het zal blijven bestaan zolang de oorlog woedt.

Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, zei dat het Witte Huis “voortdurend in contact staat met Oekraïne omdat wij hun verdediging van hun soevereiniteit en territoriale integriteit steunen”. Zij voegde daaraan toe dat, nu Poetin geen tekenen van beëindiging van zijn oorlog vertoont, “het beste wat wij kunnen doen is Oekraïne te blijven helpen slagen op het slagveld, zodat zij zich in de sterkst mogelijke positie aan de onderhandelingstafel kunnen bevinden voor wanneer dat moment aanbreekt”.

Maar de groeiende onenigheid kan een voorbode zijn van een grotere verdeeldheid in het debat over het einde van de oorlog.

Hoewel Biden standvastige steun heeft toegezegd en de schatkist voorlopig open blijft, zijn de VS tegenover Kiev duidelijk geweest dat zij Oekraïne niet voor onbepaalde tijd op dit niveau kunnen financieren. Hoewel de steun aan Oekraïne grotendeels een inspanning van beide partijen is geweest, is een klein maar groeiend aantal Republikeinen sceptisch geworden over het gebruik van de Amerikaanse schatkist om Kiev te steunen zonder dat het einde van een verre oorlog in zicht is.

Onder degenen die twijfels hebben geuit over de steun voor de lange termijn is Huisvoorzitter Kevin McCarthy, die heeft gezegd dat de VS geen “blanco cheque” aan Oekraïne zou aanbieden en Zelensky’s uitnodiging om naar Kiev te reizen en te leren over de realiteit van de oorlog heeft afgewezen.

“Er is altijd enige wrijving in verwerkt,” zei Kurt Volker, een speciale presidentiële gezant voor Oekraïne tijdens de regering-Trump. “Zelensky schopte er ook een beetje in met McCarthy – hij kwam over alsof hij hem moest ‘opvoeden’, in plaats van met hem samen te werken.”

Britse verzoeken om uiterste voorzichtigheid voor 'Challenger 2'-tanks maken ze nutteloos voor Oekraïense leger

Maar veel waarnemers roemen de opmerkelijke trans-Atlantische eenheid en prijzen het bondgenootschap dat stand houdt ondanks de economische en politieke tol die de oorlog heeft geëist.

“Ik zie de kleine scheurtjes, maar die bestonden al voor de grote invasie in februari, en sindsdien, met punten van onenigheid en uiteenlopende standpunten tussen de VS en Oekraïne”, aldus Shelby Magid, adjunct-directeur van het Euraziëcentrum van de Atlantische Raad. “Zelensky heeft al eerder scherpe opmerkingen gemaakt over de VS, en het Witte Huis heeft laten weten het niet met hem eens te zijn – publiekelijk en privé – over specifieke aspecten, maar dat heeft de algemene steun en het partnerschap van de VS niet veranderd of aangetast.”

Er zweven nog steeds punten van crisis aan de horizon. Dat Zelensky erop aandringt dat heel Oekraïne – inclusief de Krim, die sinds 2014 onder Russische controle staat – aan Oekraïne wordt teruggegeven voordat er vredesonderhandelingen beginnen, zou de oorlog alleen maar verlengen, menen Amerikaanse functionarissen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft aan Kiev laten weten dat een mogelijke herovering van de Krim door Oekraïne voor Poetin een rode lijn zou zijn, die mogelijk zou leiden tot een dramatische escalatie vanuit Moskou.

Bovendien heeft het Pentagon consequent betwijfeld of de Oekraïense strijdkrachten – ondanks hun bewapening met geavanceerde westerse wapens – in staat zouden zijn Rusland te verdrijven van de Krim, waar het zich al bijna tien jaar heeft verschanst.

Voorlopig bleef Biden bij zijn refrein dat de Verenigde Staten alle beslissingen over oorlog en vrede aan Zelensky zullen overlaten. Maar in Washington wordt gefluisterd over de vraag hoe houdbaar dat zal zijn als de oorlog voortduurt – en er weer presidentsverkiezingen aankomen.

“Er is in de geschiedenis nooit een oorlog geweest zonder tegenslagen en uitdagingen,” zei Rep. Jason Crow (D-Colo.), een legerveteraan en HFAC-lid. “De vraag is niet of de Oekraïners tegenslagen hebben, maar hoe ze reageren en deze te boven komen. Oekraïne zal overwinnen, Rusland verslaan en vrij blijven.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Amerikaanse president Biden in Kiev dreigt Poetin: “Geen compromis!”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAmerikaanse pers: De Verenigde Staten leveren afgeschreven wapens aan Oekraïne om kosten te besparen
Volgend artikelNieuw plan van het Pentagon: “Deepfake”-video’s gebruiken voor propagandadoeleinden
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

4 REACTIES

  1. Ik zie China een 2e front openen tegen Taiwan.

    De Verenigde Staten willen een tweede front openen tegen Rusland in Georgië, zei Scott Ritter, de gepensioneerde inlichtingenofficier van het Korps Mariniers, in een interview met het YouTube-kanaal US Tour of Duty.

  2. De Verenigde Staten zullen de komende tijd nog wat wild in het rond slaan als een drenkeling. Vraag is of schaakmeester Poetin en de Chinese mandarijn gaan meedansen, nu meer en meer landen de weg naar de Brics vinden.

  3. Vraag me echt af op welk eiland deze hoge piefen in de US zitten. Volgens mij is de wereld dankdij de Russen slweer een sndere richting opgegaan, is de US en Europa falliet, kan elk moment de banken klappen dan is er geen grld meer om oorlogen te financieren. Steeds meer landen staan op tegen de arrogante dollar en stappen over op andere munt wat de niet waarde van de dillar steeds duidelijker laat zien. Dus waar wij nu naar kijken is een kat in het nauw daarom die push op Oekraïne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in