© jcomp - Freepik

De onderhandelingen over de aankoop en het gebruik van het Coronavaccin van Pfizer/Biontech in Zuid-Amerika zijn vastgelopen. De reden waren de brutale eisen van het Amerikaanse bedrijf.

Tot nu toe werden in Brazilië zowel het Chinese vaccin CoronaVac als het vaccin van Astra-Zeneca gebruikt, die beide een spoedvergunning van de autoriteiten hadden gekregen. Enkele dagen geleden werd het vaccin van Pfizer/Biontech ook goedgekeurd in het Zuid-Amerikaanse land. Waarschijnlijk zal het nu echter niet worden gebruikt, want hoewel de onderneming in augustus vorig jaar al 70 miljoen doses had aangeboden, zijn de onderhandelingen tussen Brazilië en Pfizer nu stukgelopen. Hetzelfde geldt voor de onderhandelingen met Argentinië, bericht Wochenblick.

Eisen van het bedrijf afgewezen

De reden voor de mislukking waren de eisen van het farmaceutisch bedrijf. De autoriteiten drongen erop aan dat de fabrikant van het vaccin aansprakelijk zou zijn in geval van onvoorziene bijwerkingen. De firma wilde dit echter onder geen beding aanvaarden. Naar verluidt wilde Pfizer juist garanties van de staten in geval van rechtszaken vanwege bijwerkingen. In het bijzonder moeten regeringen hun nationale bankreserves of militaire bases en ambassadegebouwen in het buitenland als onderpand aan het bedrijf afstaan. Bovendien zouden de staten de aansprakelijkheid op zich nemen voor eventuele civiele schadeclaims in geval van complicaties of sterfgevallen als gevolg van de vaccinatie, zoals gemeld door Argentijnse regeringsfunctionarissen.

Pfizer heeft reeds onderhandelingen gevoerd met meer dan 100 landen over de hele wereld. Er zijn overeenkomsten ondertekend met Chili, Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Mexico, Panama, Peru en Uruguay. Argentinië en Brazilië zijn dus bijna de enige landen in Zuid- en Midden-Amerika die het bedrijf hebben afgewezen en nu andere vaccins kopen, zoals het Russische “Spoetnik V”. Hoe de contracten van Pfizer met andere landen gestructureerd zijn, is echter grotendeels onbekend.

Weverton Silva stierf op 13 jarige leeftijd aan een vaccin van Pfizer

COVID-19 VACCIN DOSSIER

Artsen koppelen Pfizer, Moderna vaccins aan levensbedreigende bloedziekte

1 REACTIE

  1. Eis aan rutte, en andere zwakzinnige politiekers ; waar is het bewijs van het bestaan van het virus ? Genetische code, foto, isolaat ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here