Afgelopen donderdag 30 maart hebben de Russische autoriteiten de journalist van de Wall Street Journal, Evan Gershovitch, gearresteerd:

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) beweerde dat Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich “handelde in opdracht van Amerikaanse zijde om informatie te verzamelen over de activiteiten van een van de ondernemingen van het Russische militair-industriële complex die een staatsgeheim vormen”. Gershkovich, die werd gearresteerd in de stad Jekaterinburg in de regio van het Oeralgebergte, zal volgens Russische gerechtelijke ambtenaren tot minstens 29 mei worden vastgehouden.

The Wall Street Journal zei de beschuldiging “ten stelligste te ontkennen” en eiste dat Rusland Gershkovich, die al zes jaar in Moskou woont en geaccrediteerd is door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zou vrijlaten. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Zou de Wall Street Journal wel weten dat de CIA een van haar journalisten heeft ingehuurd voor een bijbaantje? schrijft Bernard.

Maar vrees niet, de CIA zou zoiets nooit doen:

De arrestatie toont aan dat Moskou “de Verenigde Staten steeds meer behandelt als een openlijke strijdende partij in een oorlog tegen Rusland”, aldus George Beebe van het Quincy Institute, die eerder de Rusland-analyse bij de CIA leidde.

Verwijzend naar een wet uit 1977 die het rekruteren van journalisten door de CIA verbiedt, betoogde Beebe dat het “zeer onwaarschijnlijk is dat Gershkovich een medewerker is van de Amerikaanse inlichtingendienst of dat zijn verslaggeving werd gestuurd of beïnvloed door de Amerikaanse inlichtingendienst.”

De CIA zou toch nooit een wet overtreden, zegt een voormalig CIA-analist …

Maar waarom belt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dan naar Rusland voor een gesprek over de man?

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voerde zondag een gesprek met zijn Russische ambtgenoot, Sergey Lavrov, over Evan Gershkovich, een verslaggever voor The Wall Street Journal en Amerikaans staatsburger die vorige week in Rusland werd vastgehouden wegens beschuldigingen van spionage.

Volgens een verslag van het gesprek van het State Department gaf Blinken uiting aan de “grote bezorgdheid van de VS over de onaanvaardbare detentie van een Amerikaanse journalist” en riep hij op tot zijn “onmiddellijke vrijlating”.

Volgens Rusland zei Lavrov tegen Blinken dat een Russische rechtbank zal beslissen over het lot van Gershkovich. “In het licht van het vastgestelde bewijs van de illegale activiteiten van de Amerikaanse staatsburger zal zijn toekomst door de rechtbank worden bepaald,” aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) beweerde dat Gershkovich “in opdracht van de Amerikanen informatie heeft verzameld die een staatsgeheim is over de activiteiten van een onderneming binnen het militair-industriële complex van Rusland.”

Misschien ben ik naïef, maar waar Gershkovich naar informeerde was veel te veel aan de twijfelachtige kant om het journalistiek te noemen:

Kevin Rothrock @KevinRothrock – 17:15 UTC – 30 mrt 2023

Journalist @kolezev, die sprak met @evangershkovich voor zijn reis naar Jekaterinburg, zegt dat Evan hoopte werknemers te onderscheppen (letterlijk op straat) die de UralVagonZavod fabriek in Nizhny Tagil of de NPO Novator raketfabriek in Jekaterinburg verlieten, met de bedoeling hen te vragen hoe zij denken over de invasie van Oekraïne.

  Schokkend bericht van de Britten voor Kiev: "De Russen hebben een 4e en 5e verdedigingslinie gecreëerd" - Pentagon-analist: "Oekraïners zullen in de val lopen - Stop het tegenoffensief"

Meer dan het onderzoek van de WSJ’s Wagner Group lijkt dit de meest waarschijnlijke aanleiding te zijn geweest voor de “spionage”-paranoia van de FSB. Evan kende de risico’s, maar hoopte kennelijk dat de FSB hem zijn gang zou laten gaan, aangezien oorlogsgevoelens geen staatsgeheim zijn.

https://t.me/kolezev/13266

Kolesev ☮️
Maria Zakharova zei dat “wat een medewerker van de Amerikaanse publicatie The Wall Street Journal in Ekaterinburg deed, niets te maken had met journalistiek. Maria Zakharova weet natuurlijk beter, zij zit bij de FSB…

Tass vat de beschuldigingen samen:

 • De Amerikaanse burger Evan Gershkovich, een correspondent voor het Moskouse bureau van The Wall Street Journal (WSJ), werd aangehouden in Jekaterinburg, regio Sverdlovsk, in de Oeral regio van Rusland, op verdenking van spionage.
 • Volgens de FSB verzamelde de journalist topgeheime gegevens over een onderneming binnen het Russische militair-industriële complex in het belang van de Verenigde Staten.
 • De Amerikaan werd aangehouden toen hij probeerde geheime gegevens te verkrijgen.

Jekaterinenburg is al 300 jaar het metallurgisch centrum van Rusland:

Jekaterinenburg werd gesticht op 18 november 1723 en genoemd naar Jekaterina I, de vrouw van de Russische keizer Peter de Grote. De stad diende als mijnwerkershoofdstad van het Russische Rijk en als strategische verbinding tussen Europa en Azië.

De stad groeide tijdens de tweede wereldoorlog toen Rusland zijn zware industrie verplaatste van de frontlinie naar achter de Oeral. UralVagonZavod is de grootste tankfabrikant ter wereld. Het produceert momenteel de T-90 tanks voor het Russische leger. NPO Novator maakt luchtdoelraketten en andere wapens zoals de Kalibr-kruisraketten, waar momenteel veel vraag naar is.

Om werknemers van dergelijke fabrieken te vragen wat zij vinden van de Amerikaanse proxyoorlog tegen Rusland, terwijl die oorlog nog gaande is, lijkt mij een beetje vreemd.

Wat zou het aanbod van Gersjkovitsj zijn geweest aan elke werknemer die zich tegen de oorlog zou hebben uitgesproken?

Bovendien ging het hier om meer dan het vragen aan willekeurige werknemers:

De Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich was geïnteresseerd in de exploitatie van faciliteiten van het militair-industrieel complex in Jekaterinenburg, vertelde afgevaardigde Vjatsjeslav Vegner van de wetgevende vergadering van de regio Sverdlovsk, die de verslaggever eerder interviewde, donderdag aan TASS.

“[Tijdens het interview begon Gershkovich] vragen te stellen over het militair-industrieel complex van Jekaterinenburg, hij noemde één zo’n bedrijf – ‘Novator’- enzovoort,” zei Vegner.

Volgens de wetgever haalde hij de ervaringen van andere regio’s met de omschakeling van de industrie aan en vroeg hij naar de ervaringen van de regio Sverdlovsk – bijvoorbeeld of de bedrijven hun profiel wijzigen, hoeveel ploegen er zijn en of ze voldoende personeel hebben. Vegner merkte tijdens het interview op dat hij niet bevoegd is om dergelijke vragen te beantwoorden.

Alles over wapenproductiecijfers of aanverwante zaken is natuurlijk staatsgeheim, althans in oorlogstijd. Wat noemen we dergelijke vragen dan als spionage?

De Wagner-oprichter lijkt speciale belangstelling te hebben gehad:

Yaroslav Shirshikov, een lokale publieke activist, zei in een interview met Kommersant dat hij twee dagen met Gershkovich in Jekaterinburg heeft doorgebracht. Het hoofddoel van Gersjkovitsj’ missie “was het analyseren van de houding van de samenleving tegenover Prigozjin. Hij wilde te weten komen of de publieke steun voor de speciale militaire operatie toenam of afnam,” zei Shirshikov.

De vragen die Gershkovich stelde verdienden zeker enig onderzoek door de Russische autoriteiten. Men vraagt zich af wat ze nog meer bij hem hebben gevonden.

Maar kijk niet naar wat Gershkovich heeft gedaan, zeggen sommigen. Versluier het waar mogelijk.

Jason Rezaian @jrezaian – 3:17 UTC – 2 apr 2023

Vermijd bij de verslaggeving over Evan’s beproeving het Russische narratief te herhalen. Het feit dat hij een gijzelaar is, is het verhaal, niet de vermeende beschuldigingen tegen hem. Maak Evan steeds menselijker.
Laat al onze ideeën over concurrentie varen en bereid u voor op een mogelijk lange beproeving. #VrijEvan

Geciteerde Tweet:

Nicholas Kristof @NickKristof – 2 apr

Beantwoorden aan @jrezaian @MtthwRose en @WSJ
Jason, jij hebt de situatie van Evan meegemaakt. Wat stel je voor dat de journalistieke gemeenschap doet om hem te steunen?

Jason Rezaian heeft inderdaad ervaring met de situatie. Hij zat in Iran gevangen wegens spionage toen hij daar als “journalist” werkte.

Niet dat de CIA ooit zulke journalisten zou huren …

Op zondag 2 april werd de Russische oorlogsblogger Vladlen Tatarsky, echte naam Maxim Fomin, gedood bij een terroristische aanslag in Sint-Petersburg.

De Russische autoriteiten arresteerden de vrouw die de bom had meegenomen die Tatarsky doodde. Hoewel de man eerder een strijder of oplichter was dan een journalist, zal het Russische publiek de zaken waarschijnlijk met elkaar in verband brengen. Het zal harde straffen eisen voor Gershkovich. De Oekraïense geheime dienst, die waarschijnlijk betrokken was bij de moord, zou dit wel eens kunnen hebben bedoeld.

Craig Murray – @CraigMurrayOrg – 18:04 UTC – 2 apr 2023

Mijn eerste gedachte is dat het terrorisme dat een Russische journalist vermoordt, de situatie voor Evan Gershkovich nog erger maakt.

Toen besefte ik dat het in het belang van Oekraïne is dat de betrekkingen tussen de VS en Rusland verder verslechteren vanwege Evan Gershkovich.

Russische pro-oorlogsblogger gedood bij explosie in café Sint-Petersburg
Vladlen Tatarsky, die meer dan 560.000 volgers had op Telegram, overlijdt bij explosie waarbij 19 mensen gewond raken.

Maar is dit echt in het belang van Oekraïne?

Gonzalo Lira – @GonzaloLira1968 – 19:41 UTC – 2 apr 2023

Terroristische aanslagen zoals deze doen niets – behalve het verharden van de vastberadenheid van het Russische publiek om het regime in Kiev te vernietigen en Oekraïne helemaal in te nemen.

Het zorgt ervoor dat het Russische publiek nooit een staakt-het-vuren of een onderhandelde regeling zal steunen.

Met andere woorden, dit schaadt Oekraïne

Intermarium 24 @intermarium24 – 2 apr
💥 In St. Petersburg, Rusland vond een explosie plaats tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Pro-Russische militaire blogger – Vladen Tatarsky. Het café was eigendom van PMC Wagner-chef Evgeniy Prigozhin. Een onbekende vrouw schonk Tatarski een klein beeldje met een explosief. 1 dode, 6 gewonden…. Meer info

  Westerse media: Een pathologie van desinformatie, haat en militarisme

De onbekende vrouw die het beeldje ‘geschonken’ heeft is Darya Trepova:

Russische media melden dat mevrouw Trepova, 26, Tatarsky een beeldje overhandigde dat vermoedelijk de explosieven bevatte die hem doodden en meer dan 30 mensen verwondden. In een video die later door het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken is vrijgegeven, is te zien hoe ze toegeeft dat ze het beeldje naar het café heeft gebracht waar de ontploffing plaatsvond.

Haar man Dmitry Rylov suggereert dat ze misschien is bedrogen.

Wat er ook is gebeurd, Darya Trepova zal het in de toekomst niet gemakkelijk hebben.

Victor vicktop55 @vicktop55 – 13:37 UTC – 4 apr 2023

Evgeny Prigozhin gaf een exclusief interview aan SHOT.

“Vladlen Tatarsky is een heilig symbool van de strijd van Rusland tegen het kwaad van buitenaf.

Deze aanval werd in scène gezet om de “stem van Rusland” te verwijderen en zo onze strijd te verzwakken. Maar er zal alleen maar meer verzet komen.

Voor mensen als Trepova moet de doodstraf weer worden ingevoerd. Zet haar tegen de muur en boor een gat in haar hoofd. Zij is een vijand. Haar werkgevers zijn vijanden. De strijd tegen vijanden moet absoluut genadeloos zijn.

Nu zijn er meer aanvallen op journalisten dan op overheidsfunctionarissen. Omdat journalisten actieve mensen zijn. Zij zijn de stem van het publiek. We hebben zulke actieve mensen nodig om Rusland op hun vakgebied te verdedigen.

Verenigen is het eerste wat we moeten doen om de rebellen te bestrijden. De samenleving moet elke poging om partij te kiezen voor de vijand afwijzen.”

Het café waar de explosie plaatsvond is eigendom van Jevgeni Prigozjin. Hij zal het overdragen aan het Cyber Front kantoor. Het zal worden gerenoveerd en alles zal worden ingericht zoals het was op de dag van Tatarski’s dood.

“Cyber Front – dit zijn de mensen die de belangen van Rusland in de informatieruimte verdedigen. Cyber Front zal nog actiever te werk gaan. Niemand is bang.”

Prigozhin zal de slachtoffers van de terroristische aanslag materiële hulp bieden uit persoonlijke middelen.

“Onze taak is ervoor te zorgen dat de patriottische bewegingen die in onze samenleving bestaan, blijven groeien.”
https://t.me/vicktop55/14271

Dima van de Militaire Overzichtskanalen suggereerde dat de terreuraanslag waarbij Tatarski werd gedood een geplande afleidingsmanoeuvre was. Het zou de publieke ogen moeten afleiden van het feit dat het Oekraïense leger momenteel uit Bakhmut wordt verdreven. De strijd daar was al maanden geleden verloren, maar het Oekraïense leger geeft nu pas op. Tienduizenden Oekraïense soldaten zijn daar tevergeefs gestorven.

Men hoopt dat de bevolking van Oekraïne op een dag de verantwoordelijken zal aanklagen die deze soldaten nodeloos een dergelijk lot hebben beschoren.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Dr. Vernon Coleman: “Deugdsignalering is de nieuwe plaag”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNiccos: De Spreidingswet. Nou en?!
Volgend artikelMilitair overzicht: Oekraïense troepen trekken zich terug in de westelijke buitenwijken van Bakhmut (Video 18+)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

 1. Beste Mensen

  Hebben de Amerikanen niet heel per ongeluk express laten vallen een metalen constructie over het spoor in Nederland gezorgd voor twee trein ontsporingen een dode en meerdere gewonden ?
  Verwijzend naar de vermoeden van terreurdaden richting Rusland kan verwijzen
  Heeft misschien ook de Nederlandse staat vinger in de pap op de aanslag in Rusland op de Reporter in de Cafe
  Welke koers Richting wil Amerika nou opvaren ?

  Denk Goed Na beste Mensen

  Dank U

 2. ‘Gekochte journalisten’ – zie boek R. Ulfkotte.

  CIA werft al decennia journalisten, studenten, enz.
  En verspreidt aktief valse verhalen in media.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in