TheDigitalArtist / Pixabay

Met als doel haar afhankelijkheid van China en Rusland te minimaliseren, vergroot de EU haar afhankelijkheid van de VS. Het kritieke niveau is op veel gebieden al lang overschreden. Dit is kortzichtig en gevaarlijk, omdat de VS hun macht ook tegen hun partner, de EU, zullen gebruiken.

De Russische columnist Sergei Savchuk analyseert de waarschuwingen van de Noorse kunstmestfabrikant Yara International over de nieuwe afhankelijkheid van de EU van Rusland in een artikel dat in Duitse vertaling op onze website is verschenen. Het argument is bekend. De Europese Unie wordt gevaarlijk afhankelijk van Russische meststoffen, beweert de CEO van het bedrijf, Svein Tore Holsether, in een interview met de Financial Times, schrijft Gert Ewen Ungar.

Savchuk stelt dat Holsether door zijn opleiding in de VS een lakei is in dienst van het Amerikaanse establishment. Dit is de enige manier om te verklaren waarom hij de EU oproept om af te zien van de aankoop van Russische meststoffen, wat alleen maar nadelig kan zijn voor de Europese Unie. Ook dit is nu symptomatisch voor de EU. Ze volgt een strategie die schadelijk is voor de soevereiniteit van Europa – zowel op kleine als op grote schaal. Dit zal hier worden aangetoond op vier gebieden: de energiesector, digitalisering, de economie en veiligheid.

De beslissing van Duitsland om af te zien van de levering van Russisch gas via Nord Stream heeft al verstrekkende negatieve gevolgen voor de EU. Niet alleen in Duitsland daalt de industriële productie. Economisch raakt de Europese Unie steeds verder achterop in internationale vergelijkingen, energieprijzen stijgen en bedrijven verhuizen. Na de Griekse crisis en de coronaviruscrisis gaat de EU een nieuw verloren decennium tegemoet.

VS draaien de gaskraan dicht

In Duitsland wordt de overstap van Russisch gas verkocht als een succesverhaal. Al in maart 2023 jubelde minister van Economische Zaken Robert Habeck (Alliantie 90/De Groenen) dat Duitsland zijn afhankelijkheid van Russische gasleveranties achter zich had gelaten. Habeck geeft zichzelf hiervoor graag publiekelijk schouderklopjes. Voor dit afzien werd echter een zeer hoge prijs betaald. Niet alleen de Bondsrepubliek Duitsland leed een enorm verlies aan concurrentievermogen, maar ook de Europese Unie als geheel. Duitsland en de EU hebben hun afhankelijkheid niet verminderd, maar vergroot.

De EU, en Duitsland in het bijzonder, hebben hun afhankelijkheid van gasleveringen uit de VS vergroot, alsof ze de beslissing om Russisch gas te weigeren weerspiegelden. Toen de Amerikaanse president Biden eind januari aankondigde dat hij de LNG-leveringscapaciteit voorlopig niet zou uitbreiden en geen nieuwe exportvergunningen zou afgeven, werd dit in de Duitse media gemeld. Gezien de implicaties bleef het echter verrassend stil in de Duitse pers. Wie zich de berichten herinnert over het terugschroeven van de Russische leveringen in 2022 vanwege defecte gasturbines die onderhoud nodig hadden, zal verbaasd zijn geweest over de mediastilte naar aanleiding van de aankondiging van Biden. Niet Rusland, maar de VS draaien de gaskraan naar Duitsland dicht.

  Adolf Hitler krijgt een Covid-certificaat, terwijl de media speculeren over de vraag of EU-veiligheidssleutels werden gestolen

De Verenigde Staten zijn gewoon onbetrouwbaar als contractuele partner. Washington heeft al vele malen bewezen dat het zich eenvoudigweg terugtrekt uit overeenkomsten als het van mening is dat de nakoming ervan niet in het belang van de VS is. De VS hebben bijvoorbeeld talrijke wapenbeheersings- en ontwapeningsverdragen met Rusland opgezegd op zwakke gronden – ten koste van de veiligheid van Europa en zonder overleg met de Europese partners die direct door deze stap worden getroffen.

Door af te zien van Russisch pijplijngas hebben de EU en Duitsland in het bijzonder hun afhankelijkheid van de VS gevaarlijk vergroot. Ze hebben zichzelf kwetsbaar gemaakt voor chantage – zonder dwingende reden, let wel, want in tegenstelling tot de VS komt Rusland zijn contractuele verplichtingen na.

Blind vertrouwen in Amerikaanse internetgiganten

De afhankelijkheid is al gevaarlijk groot op een ander gebied. Dit heeft betrekking op de afhankelijkheid van de EU van Amerikaanse internetgiganten zoals Google’s moederbedrijf Alphabet, van Amerikaanse aanbieders van clouddiensten en van bedrijven zoals Microsoft en Amazon. Deze afhankelijkheid wordt in Duitsland nauwelijks besproken, en als dat al gebeurt, dan alleen met betrekking tot individuele bedrijven en individuele aspecten.

Vorig jaar publiceerde Wirtschaftswoche bijvoorbeeld een artikel over de afhankelijkheid van Duitse overheden van Microsoft. Het artikel benadrukt de kostenkwestie, terwijl het veiligheidsrisico slechts terloops wordt besproken. Dat laatste is echter aanzienlijk. Amerikaanse bedrijven werken samen met de Amerikaanse overheid, onderscheppen gegevens en blokkeren op verzoek de toegang. Er zijn geen echt onafhankelijke Europese projecten.

Toen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump verordonneerde dat Google het Chinese bedrijf Huawei voortaan de toegang tot de Google Play Store moest ontzeggen, kwam daar in Duitsland geen enkele kritiek op. Wie denkt dat iets dergelijks niet kan gebeuren met Duitsland of de EU als bondgenoot van de VS is hopeloos naïef. De EU is gevaarlijk afhankelijk van de VS en hun bedrijven in de digitale sector en kan daarom worden gechanteerd.

  Europarlementariër Christine Anderson: Hoe Europa een samenleving werd "die zichzelf haat"

Bovendien neemt Europa geen serieuze stappen om zich te bevrijden van zijn afhankelijkheid van Amerikaanse internetgiganten. De kwestie wordt niet eens publiekelijk besproken op een manier die in overeenstemming is met het belang ervan. Feit is dat de VS met deze afhankelijkheid in staat is om de economie en het openbare leven in de EU binnen zeer korte tijd tot stilstand te brengen. Iedereen die gelooft dat ze hier in geval van twijfel geen gebruik van zouden maken, heeft geen kennis genomen van de gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

De-risking China is up-risking VS

De economische afhankelijkheid van de EU en haar lidstaten van de VS neemt naar verwachting ook toe. De Europese Unie streeft naar het concept van de-risking, het verminderen van haar afhankelijkheid van Chinese producten en het ontvlechten van haar toeleveringsketens. China is de op één na belangrijkste handelspartner van Duitsland, maar het volume van de handel met het Midden-Rijk neemt al enige tijd gestaag af. De afhankelijkheid van China van de Verenigde Staten neemt daardoor af. China is de belangrijkste handelspartner van Duitsland. Als gevolg daarvan verschuift de afhankelijkheid op dit gebied ook steeds verder in de richting van de VS.

Tegelijkertijd hebben maatregelen zoals het niet kopen van goedkope Russische energiebronnen een dempend effect op de vraag in de EU. De binnenlandse vraag stagneert. China wordt om politieke redenen steeds vaker gemeden als handelspartner. Het is twijfelachtig of de VS bereid zijn om de economische gevolgen van de zwakke vraag en het wegtrekken van China op te vangen door de import uit de EU te verhogen. Integendeel, de VS richten zich ook op het afsluiten van zichzelf van de EU. De koers is dus uitgezet voor de economische neergang van de Europese Unie.

Tot slot moet de veiligheidssector onder de loep worden genomen. Ook hier volgt de EU blindelings haar trans-Atlantische bondgenoot en verzuimt zij te laten zien dat zij in staat is met eigen initiatieven op te treden. Wat betreft de oorlog in Oekraïne laat Brussel alle initiatieven over aan de VS. Het voert slechts de richtlijnen uit. Een eigen prioritering of zelfs een Europees vredesinitiatief ontbreekt volledig. Het veiligheidsbeleid van de EU wordt gemaakt in Washington en in het Pentagon.

  De verstrengeling van strategische paradigma's

Europees veiligheidsbeleid wordt gemaakt in Washington

Het is duidelijk dat de veiligheidsbelangen van de EU-landen niet overeenkomen met die van de VS. Als de oorlog bijvoorbeeld verder escaleert en Rusland daadwerkelijk kernwapens gebruikt, zullen de VS niet reageren met kernwapens, zoals Oskar Lafontaine onlangs duidelijk maakte in een interview. De reden hiervoor is dat een nucleaire reactie van de VS zou betekenen dat de nucleaire oorlog zich ook zou uitbreiden naar de Verenigde Staten en Noord-Amerika zou vernietigen. Dat is niet in het belang van de VS.

Ondanks het aanzienlijk hogere risico voor de landen van de EU, heeft Brussel geen eigen doelen geformuleerd. Afgezien van het doel om Rusland een strategische nederlaag toe te brengen, heeft de Europese Unie geen idee hoe het conflict zou kunnen eindigen. Maar bovenal is er geen idee over hoe een Europese veiligheidsorde eruit moet zien die duurzame vrede garandeert en dus noodzakelijkerwijs ook Russische veiligheidsbelangen moet omvatten.

Concreet betekent dit dat de EU aan belang zal inboeten door haar nauwe en onbetwiste banden met de VS op vier cruciale gebieden. De EU is economisch, energetisch en militair afhankelijk van de VS en is niet bereid haar eigen politieke doelen en belangen te formuleren. In plaats van een evenwicht met Rusland te zoeken, wordt de EU gedwongen tot een nieuwe blokconfrontatie waarin ze alleen maar kan verliezen.

De Europese Unie bevindt zich in een situatie waarin ze als scheppende kracht steeds onbeduidender wordt, niet alleen wereldwijd maar ook op het Europese continent. Het schokkende is dat dit verlies van invloed aan zichzelf te wijten is. Savchuk probeert ook te verklaren waarom de elites in de EU beleid maken tegen de belangen van de lidstaten in: de politieke besluitvormers in de EU voelen zich meer verbonden met Washington dan met het welzijn van Europa. Dit is de enige manier om te verklaren waarom de ingeslagen weg op alle genoemde gebieden niet wordt gecorrigeerd. Als dit zo doorgaat, zullen de EU en haar lidstaten onvermijdelijk de laatste restjes onafhankelijkheid en soevereiniteit verliezen en een economisch en politiek afhankelijk protectoraat van de VS worden.


https://frontnieuws.backme.org/


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Het plan “Europa verkrachten” is het volgende, stommerdVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEuropese Commissie stopt Wilders’ plan om uit EU-migratiepact te stappen
Volgend artikelKremlin zegt dat het ‘vergeldingsmaatregelen zal nemen bij elke nucleaire bedreiging’ en waarschuwt dat spanningen kunnen uitmonden in WO3
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

 1. Laat maar klappen dat hele Europa, kom maar met die crisis, zijn we meteen van EU af. Nexit en dooooooorrrrrrrrr…..

  • De EU houden ze in stand, het zijn de landen van Europa die de dupe zullen zijn. Die plannen om EU-belasting in te voeren zijn er niet voor niets, zo blijven zij geld binnen krijgen. De EU breekt Europa af.

 2. De kwestie wordt niet eens publiekelijk besproken op een manier die in overeenstemming is met het belang ervan.
  dat komt omdat het een bij elkaar geraapt zootje is.

 3. In een liberale wereld willen ceo’s van bedrijven mee bepalen waar landen hun goederen wel of niet mogen kopen ?
  Lachwekkend gewoon.

 4. Turkije wordt het nieuwe machtsblok in Europa. Vergeet de NAVO, vergeet de initiatieven om nog even snel een Europees leger te vormen. Het is te laat. Het spel is al gespeeld.
  Fico, Raisi, …, wie is de volgende in de rij ? Geen twee zonder drie.

  • Ja Madguru, Een klickbate foto voor zombie aanbidders. Hoe zwarter deste beter?
   Zou het ook mogelijk zijn voor FN om enige humor in te lassen? Want humor is een medicijn en bescherming tegen het kwaad! Zoals deze..
   over vaccineren:
   https://youtu.be/Rdu6ePFPLAY?si=8iyZhL_3p8anmyLa
   Al begrijp ik dat de humor kan vergaan bij al die ernstige berichten van FN.

 5. Dit lijkt op het scenario van 39- ‘45
  Toen Duitsland AH als stroman VS/EU
  Nu Zelensky als stroman VS/EU
  Het gaat om failliet EU
  Politiek faciliteert dit op elk terrein in EU landen.
  1 vogel twee vleugels. 1 macht blok ten gunste van de decadentie wat zich politici noemt.

 6. Laten we NIET vergeten
  elke NSB er
  Land-, en
  volksverrader
  die hieraan meewerkt
  voor privileges en poen.
  En dat zijn er HEEL veel.
  Uw buren, uw collega’s, uw baas, uw zogenaamde vrienden, uw – fijne- ‘ geïnteresseerde’ familieleden, denkt u.

  • En dan over een paar jaar zeggen dat ze van niks wisten en meegeholpen hebben voor ieders vrijheid, je moet het maar van je eigen mensen hebben.
   Je kan dit niet eens meer onder domheid scharen.., allemaal collaborateurs..
   Zullen ze elk een gesprekje gehad hebben, en dat er voor zulks een paar generaties weelde is beloofd ?
   Of is het de kijkbuis met sublieme berichten, dommer volk bestaat gewoon niet.
   Of worden ze even met de neus op de feiten gedrukt en gemaand zich te gehoorzamen, zoniet zwaait er wat.., je weet het niet..
   Een hele grote meute gaat gewoon mee in volkerenmoord, hebben kennelijk geen kinderen die ook graag nog een toekomst willen hebben.
   DE MSM en de MAM spelen daar met alle liefde op in, alles zo,n beetje wat op het www staat zijn leugens, en het volk wordt steeds achterlijker.
   Of hebben “we” de algoritmes daarop ingesteld, kan maar zo..
   Dat noemt men dan vertrouwen wekken, uitsluiten van elk die bezorgd is voor wereld en mensen (en het vrije) welzijn.

 7. De ondergang van Europa is DE doelstelling van usa. Dat is simpelweg een concurrent voor usa minder. Onthoudt de uitspraak van de denktank Statfor onder Obama: een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden.
  En daar ligt de grondslag van het usa beleid naar Europa toe.
  Het ergste is dat de bende in Brussel en de zooi in de west Europese regeringen helaas blind zijn voor deze uitspraak en door de, door hun gekozen afhankelijkheid aan usa, Europa naar de donder brengen. Die afhankelijkheid aan usa zal door de krankzinnige sancties vanuit Brussel naar Rusland en nu ook al China alleen nog maar groter worden. Zouden die krankzinnige sancties ook in opdracht van usa uitgevoerd worden? Dat zou me niks verbazen. Des te eerder is Europa foetsie!
  M.I. Is dit compleet wanbeleid van een aantal volledig incompetente figuren, die denken over Europa te kunnen regeren. Zoals altijd is het de gewone man / vrouw die de zeer zure vruchten van dat wanbeleid op zijn / haar dak krijgt. Hoge lasten, straks nog meer werkloosheid, armoede, kakkerlakken vreten, en dan…..
  Dan komt WEF / Schwabber next met DE oplossing als “reddende” engel voor het klootjesvolk: in 2030 bezit u niets meer en bent u toch gelukkig met een basisinkomen verkregen mbv cbdc EN je sociale krediet paspoort. Ben je lief voor de bende dan plusjes, ben je stout dan dikke minnen.
  De zgn bewindsmlieden zitten er voor hun eigen gewin, hun zo graag gestreeld egootje, lekker eten, wijntje erbij, toastje met Russische kaviaar, lekker ouwehoeren. Is het geld? Chantage? Beiden? En het volk… welk volk? Oh dat plebs dat hun riante salarissen en privileges mag, en MOET, betalen via de steeds hogere belastingen.
  Wat een wereld, wat een toekomst vooral voor de kinderen en kleinkinderen.
  Ben blij dat ik oud ben en die waanzin niet lang meer hoef mee te maken.
  BEWAAR je vrijheid en weiger slaaf te zijn van deze krankzinnige idioten, die alleen gaan voor hun eigen gewin en VOORAL het gewin van HUN meesters, die ook zij moeten dienen en gehoorzamen. Doe je dat laatste niet…. Dan is er altijd wel een oplossing te vinden. Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

 8. Ja, Jan, Europa moet verzwakt worden en de EU voert het programma uit. Alles is gericht op verarming, ontwrichting van de maatschappij, o.a. door die massa-import van barbaren. Poetin ziet wat er gebeurt en weet dat een behoorlijk deel van de bevolking niets tegen Rusland heeft. Het zijn de WEF-regimes die zich, zoals bij ons heel duidelijk gebeurt, niets van het parlement aantrekken. Het geld vliegt over de grens, raakt kwijt, is niet verantwoord, wat een rotzooi.
  Die Habeck is een domme idioot, net als die Baerbock, dat die nog gepruimd worden. Gaat Duitsland eraan, gaan wij ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in