De woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft geëist dat Kiev afziet van het martelen van mensen in de nieuw veroverde gebieden bij Charkov. Hier vat ik het laatste nieuws uit Oekraïne samen, schrijft Thomas Röper.

Er blijven zorgwekkende berichten uit Oekraïne komen, die ik hier zal samenvatten. Voordat we overgaan tot de oproep aan Kiev om de mensen in de gebieden die zij zojuist heeft veroverd niet te martelen, wil ik kijken naar berichten uit andere regio’s.

Kherson en Zaporozhye

In de buurt van Kherson, waar het Oekraïense leger zonder succes en met zware verliezen heeft geprobeerd een doorbraak te forceren tegen het Russische leger, gaan de gevechten door. Net als in Charkov wordt gemeld dat een groot aantal buitenlandse huurlingen aan Oekraïense zijde vecht. Terwijl er in Charkov vooral veel Poolse huurlingen zouden zijn, zouden er in Cherson vooral huurlingen uit de VS, Polen, Duitsland, Frankrijk, Nederland en andere landen zijn. Bovendien wees het pro-Russische hoofd van het bestuur daar erop dat de Oekraïense strijdkrachten groter zijn dan de Russen, maar de Russische verdedigingsposities zijn zeer goed in Kherson en Zaporozhye, dus dit is geen probleem.

Het lijkt erop dat Oekraïne nu ook een aanval voorbereidt in de regio Zaporozhye, want er zijn berichten dat Oekraïne daar troepen aan het verzamelen is. Het hoofd van de pro-Russische NGO “Wij zijn samen” zei daar op de Russische televisie:

“Er is nog nooit zo’n opbouw geweest (…) aan onze frontlinie, in de regio Zaporozhye. Er zijn er echt veel. Als ik alle eenheden zou opsommen, zou dat de hele zendtijd in beslag nemen. (…) Het zijn speciale troepen, buitenlandse strijders die in groten getale worden aangevoerd, ook lokale verdediging die onder dwang worden gemobiliseerd.”

Mocht Oekraïne een offensief in het gebied beginnen, dan zou dat een directe bedreiging vormen voor de kerncentrale aldaar, die al in het nieuws komt door Oekraïense beschietingen.

Oekraïne blijft burgerdoelen beschieten

Het stadsbestuur van Kherson werd in de ochtend van 16 september door Oekraïne beschoten met door de VS geleverde HIMARS-raketten, waarbij de luchtverdediging erin slaagde enkele raketten neer te schieten. Eén raket raakte het gebouw waar een vergadering van het stadsbestuur plaatsvond, dat vermoedelijk het doelwit van de aanval was. Er waren geen militairen in het gebouw.

  Energieramp wacht EU na deze winter - olie-CEO's

De aanval verwoestte een vleugel van het gebouw en doodde drie mensen, waaronder twee voorbijgangers. Daarnaast raakten 13 mensen gewond, waarvan twee ernstig. Op Telegram zijn video’s geplaatst die direct na de aanslag zijn gemaakt.

Sinds eind augustus, toen Oekraïne zijn offensief in het gebied begon, worden Kherson en andere plaatsen in het gebied dagelijks door Oekraïne beschoten, waarbij steeds burgerdoelen worden getroffen en burgers worden gedood. Vanuit Kherson werd gemeld dat de stad de hele dag onder herhaaldelijk vuur te liggen na de beschieting op het stadsbestuur.

Steeds meer Oekraïners willen naar Rusland

Een bericht dat de westerse media zeker niet zullen brengen is dat het aantal Oekraïners dat Russisch grondgebied wil binnentrekken via de enige grensovergang tussen door Oekraïne en door Rusland gecontroleerd grondgebied sterk toeneemt. Daarentegen wil bijna niemand de andere kant op.

Het hoofd van de grenswacht aldaar zei op de Russische televisie over de dagelijkse aantallen:

“Gezien de propaganda vanuit Oekraïne en de situatie in de regio Charkov (…) is de toestroom van mensen naar ons grondgebied toegenomen. Het zijn niet alleen degenen die naar huis willen terugkeren, maar ook mensen die Oekraïne willen verlaten. Het aantal mensen dat dit wil doen is verdubbeld. Vroeger waren er 500 tot 700 mensen, nu zijn het er ongeveer 1000.”

Repressie en marteling in door Oekraïne gecontroleerd gebied

Ik bericht al de hele week over berichten dat er in de zojuist door Oekraïne veroverde gebieden bij Charkov zogenaamde “filtering” plaatsvindt, waarmee Kiev mensen die ook maar de geringste sympathie voor Rusland hebben, wil uitroeien. Er zijn geen advocaten aanwezig, het proces is volledig willekeurig en wordt uitgevoerd door Oekraïense soldaten die – naar verluidt – tijdens het proces ook graag roven en plunderen. Aangezien Kiev-functionarissen “collaborateurs” openlijk met de dood bedreigen, zijn berichten over martelingen geen verrassing.

In het Westen wordt dit echter verzwegen of afgedaan als Russische propaganda. Dat dit geenszins Russische propaganda is, blijkt uit de oproep van de woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, die zich tot Kiev richtte met de volgende woorden over de mensen in de regio:

“Men zou hopen dat ze humaan worden behandeld en niet worden gemarteld, en dat er een of andere vorm van eerlijke processen komt. (…) Ik weet dat dit een groot probleem is (…) en dat er mensen zijn in de gebieden waarover de Oekraïense strijdkrachten nu weer controle hebben, die door de Oekraïense regering als collaborateurs worden beschouwd. De vraag rijst echter wie als collaborateur wordt beschouwd. Misschien zijn sommige beschuldigden geen collaborateurs.”

Irina Verentchuk, vice-premier van Oekraïne, heeft op Telegram gezegd dat Oekraïners die de Russische nationaliteit hebben aangenomen, daarvoor tot 15 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Op haar Telegramkanaal schreef ze dat Oekraïense ambtenaren die een Russisch paspoort verkrijgen zullen worden gestraft met 10 tot 15 jaar gevangenisstraf, terwijl op het propageren van het Russisch staatsburgerschap een gevangenisstraf van 5 tot 8 jaar staat. Op het “dwingen” van Oekraïense burgers om een Russisch paspoort te verwerven en het creëren van omstandigheden waarin Oekraïners die het Russische staatsburgerschap niet verwerven in hun rechten worden beperkt, staat een gevangenisstraf van 8 tot 12 jaar.

  Avdijivka transcenderen

Volgens Verkhentchuk richt de nieuwe wet zich vooral op organisatoren en hun helpers die de Russische nationaliteit verlenen. “Russische burgers die op het grondgebied van Oekraïne illegale paspoorten hebben afgegeven, zullen ook worden gestraft”, meende zij.

Eerder had het Oekraïense ministerie voor de re-integratie van niet-gecontroleerde gebieden gezegd dat het verkrijgen van een Russisch paspoort door Oekraïners alleen gerechtvaardigd was als de persoon die het verkreeg van plan was om via Rusland en derde landen naar Oekraïne terug te keren.

Foto’s uit de eerste hand van Isium

Ik vernam vandaag dat een Russische journalist die ik onlangs heb ontmoet, in Isium was toen de stad werd aangevallen en veroverd door Oekraïne. Ze vertelde me dat ze ternauwernood was ontsnapt.

Toen ik haar een maand geleden op de reis naar Jelenovka ontmoette, ervoer ik dat Isium heel belangrijk voor haar is, omdat ze daar in de zomer lange tijd was, mensen en soldaten leerde kennen, en bij haar bazen, ze werkt bij de televisie, pleitte om haar daar terug te laten gaan. Ze kon bijna nergens anders over praten dan over Isium, de stad werd erg belangrijk voor haar tijdens haar verblijf daar.

Op haar Telegramkanaal plaatste ze foto’s van Isium vlak voor de verovering. Aangezien het kanaal in het Russisch is, leg ik twee recente berichten uit.

Deze foto’s van 9 september tonen de nasleep “van een half jaar Oekraïense beschietingen”, schrijft ze. In een ander bericht van 16 september uit de jonge journaliste haar woede:

“De hele dag denk ik al dat we de informatieoorlog pas zullen winnen als we ophouden paranoïde te zijn over het beschermen van journalisten en besparen op cameraploegen voor bataljons. Vandaag hebben de Oekraïners de hele dag het narratief over de vermeende massagraven in Isium laten horen. De Oekraïners opereren op alle gebieden in de beste tradities van het Derde Rijk: niet alleen op het gebied van militaire actie, maar ook op het gebied van informatieoorlogvoering. Terwijl in het verleden met elk bataljon een filmploeg, bestaande uit een regisseur, cameraman, productieontwerper, enz. werd meeverhuisd, staat nu bij elke dreigende Oekraïense overwinning een pool van westerse journalisten klaar om de agenda uit te werken. Ik wil u eraan herinneren dat Isium het hele voorjaar en de helft van de zomer een dode zone was wat betreft informatie, die zelfs in het ministerie van Defensie niet naar behoren werd becommentarieerd. Daarom hebben wij journalisten, nu de Oekraïners daar zijn gekomen en een nieuw boetsja-scenario spelen, vrijwel niets om als tegenwicht te presenteren, behalve de verklaringen van mensen. Maar de tijd is verstreken en door de ondervonden gruwelen zijn veel mensen in verwarring gebracht en zijn velen gewoon bang.
De tragedie in Isium op 9 maart bijvoorbeeld, waarvan ik de nasleep nog in juli heb gefilmd, had een bewijs kunnen zijn van het westerse fascisme dat geen mensenleven spaart om de vijand in diskrediet te brengen. Het Oekraïense leger vernietigde bij zonsopgang een flatgebouw om het op een Russische gruweldaad te laten lijken. Maar nee. Zo was het niet, maar de leugen blijft bestaan.”

Daarbij liet ze de foto’s zien van het huis dat het Oekraïense leger op 9 maart beschoot, waarbij 47 mensen, onder wie kinderen, omkwamen. Het huis is nu in de Oekraïense media getoond als bewijs van vermeende Russische wreedheden.

  We staan op het punt de grootste escalatie van de oorlog in Oekraïne tot nu toe te zienCopyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Als het Kremlin ooit wakker wordt, zal het slecht aflopen met het WestenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPoetin en zijn leger in de tang, alweer!!!
Volgend artikelEU-prinses Ursula wil Poetin vervolgen “wanneer hij de oorlog heeft verloren”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Het zou geen rol moeten spelen bij welke bevolkingsgroep je behoort. We zijn vooral mensen met gelijke rechten en plichten. De EU, het VK en de VS moeten niet hoogdravend blijven pochen over Westerse waarden en normen daar dit holle woorden blijken.

  • Mooie linkse praat.
   Elke volk heeft zijn eigen normen en waarden. Ze allemaal over een kam scheren klopt niet.
   Dat wij, Nederlanders, andere normen en waarden hebben zijn geen holle waarden.
   Nooit bij stil gestaan dat in de USA de negers na 30 generaties nog altijd Afro-amerikanen zijn met eigen normen en waarden. Zelfs nog een eigen taal?

 2. Dat er gemarteld en gemoord wordt is zeker; ook in grote getallen.

  Hoop dat RU snel die gebieden terug haalt.Zouook een stuk goodwill voor de Russen meebrengen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in