De VN heeft de Oekraïense rechtshandhavingsinstanties en strijdkrachten beschuldigd van het martelen van gedetineerden en het onderwerpen van hen aan seksueel geweld in een onlangs vrijgegeven rapport.

Sinds 24 februari 2022 heeft het Mensenrechtenbureau van de VN (OHCHR) een aanzienlijke toename van schendingen van het recht op vrijheid en veiligheid van personen door Oekraïense veiligheidstroepen gedocumenteerd, Sputnikglobe.

“Op het grondgebied van Oekraïne dat onder controle staat van de regering van Oekraïne, documenteerde OHCHR 91 gevallen van geforceerde verdwijningen en willekeurige detenties (79 mannen, 12 vrouwen) gepleegd door Oekraïense strijdkrachten en wetshandhavingsinstanties,” aldus het rapport, eraan toevoegend dat de meeste gedetineerden werden gearresteerd op verdenking van samenwerking met, of andere vormen van hulp aan, Russische strijdkrachten.”

Daarnaast documenteerde de internationale organisatie de willekeurige detentie van 88 Russische burgerzeelieden, waarvan er één stierf aan een chronische aandoening door het gebrek aan adequate medische zorg.

Het rapport verwijst ook naar de piek in conflictgerelateerd seksueel geweld (CRSV) in het door Kiev gecontroleerde gebied tussen maart en juli 2022. Volgens het OHCHR troffen deze gevallen vooral mannen en bestonden ze voornamelijk uit bedreigingen met seksueel geweld tijdens de eerste stadia van detentie door Oekraïense wetshandhavers, en uit het gedwongen publiekelijk strippen van vermeende wetsovertreders door burgers of leden van territoriale verdedigingstroepen.

De internationale entiteit uitte ook haar bezorgdheid over de algemene eerlijkheid van de procedures tijdens de vervolging van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Wat is er weggelaten?

Ondertussen stapelen de bewijzen van martelingen en onmenselijke ondervragingspraktijken in de gebieden die onder controle staan van de Oekraïense regering zich op.

Op 30 mei vertelde een Russische wetshandhavingsbron aan Sputnik dat de Oekraïense Veiligheidsdienst (SBU) martelkamers heeft geopend om mensen te ondervragen die met de Russische autoriteiten hadden samengewerkt toen gebieden tussen maart en november 2022 onder controle van Rusland waren. De folterfaciliteiten werden gecreëerd bij twee politieafdelingen van het district, Dneprovsky en Komsomolsky in Dnepropetrovsk.
Eén van de gedetineerden, Vladimir Malina, een voormalige zakenassistent die na de terugtrekking van de Russische troepen in Kherson verbleef, werd volgens de bron van Sputnik doodgeslagen in de martelkamer van het politiedepartement Dneprovsky. Twee andere gevangenen, Roman Gavrilyuk en Igor Gurov, die ook met de Russen samenwerkten, werden gemarteld en gedwongen om een verklaring te schrijven dat Malina samen met hen was vrijgelaten in een poging om zijn dood te verbergen. Naast Malina werden er nog verschillende andere mensen gemarteld in deze kamers.

Residentiële martelkamers

Sinds het begin van de speciale operatie in Oekraïne hebben het Russische leger en geallieerde milities talloze “geïmproviseerde” martelkamers gevonden in woonwijken, in kelders, schuren of benzinestations waar zwaar verminkte lichamen of sporen daarvan werden ontdekt.

Nederland heeft na Duitsland de uitputting van de militaire middelen voor Oekraïne aangekondigd: Magazijnen defensie bijna leeg

Met name in maart 2022 ontdekte de Volksrepubliek Lugansk (LPR) militie een Oekraïense martelkamer in de kelder van een woongebouw in de buurt van een dorp genaamd Trekhizbenka in de regio Lugansk. LPR-militieleden vertelden Sputnik dat ze een vermoorde burger in de kelder vonden en bloedvlekken op de vloer. Te oordelen naar de toestand van het lijk, werd de man gemarteld door het Oekraïense leger voordat hij in het hoofd werd geschoten, aldus de bron van Sputnik.

In de bevrijde regio’s van de LPR werden meer van dergelijke faciliteiten gevonden. Eén daarvan was een verlaten benzinestation dat onder controle stond van de Rechtse Sector*, een paramilitaire confederatie van verschillende ultranationalistische en neonazistische organisaties die in november 2013 werd opgericht door Dmytro Jarosh. De coalitie speelde een belangrijke rol in de onwettige staatsgreep van februari 2014 in Kiev. In LPR nam de Rechtse Sector zijn toevlucht tot gruwelijke martelpraktijken door burgers van Lugansk levend te verdrinken in benzineopslagtanks.

Een andere martelkamer werd gevonden in Kherson in mei 2022 met een beenloos lijk samen met spuiten, drugs en kisten voor Javelins.

“Ze mishandelden me voor plezier”

Slachtoffers van de Oekraïense martelkamers hebben een overvloed aan getuigenissen gegeven over hun onmenselijke houding tegenover hen en schaamteloze schending van hun mensenrechten door de Kievse strijdkrachten.

In juni 2022 beschreef een inwoner van de Donbass, die terugkeerde uit Oekraïense gevangenschap, aan welke fysieke en psychologische mishandelingen hij gedurende twee maanden was blootgesteld.

“Ik werd gemarteld met een verdovingsgeweer en stokken,” zei de man, en hij voegde eraan toe dat er ook bedreigingen tegen zijn familie waren geuit. Op de vraag welke doelen het Oekraïense leger nastreefde door hem te martelen, merkte de man op dat zijn kwelgeesten niet alleen probeerden om zijn wil te breken, maar dat ze er ook een ziekelijk genoegen aan beleefden om hem te zien lijden.

Een soortgelijk verhaal werd in november 2022 verteld door een militielid van de Volksrepubliek Donetsk (DPR). Hij herinnerde zich vooral hoe de Oekraïense militairen hem vertelden dat ze een letter “Z” – een verwijzing naar een informele naam van de Russische speciale militaire operatie – op zijn voorhoofd of op zijn been zouden branden. Ze vroegen hem spottend om te kiezen waar hij het zou willen hebben. “Ik koos voor een been,” zei de DPR-soldaat, terwijl hij een litteken in de vorm van een Z liet zien.

Eindelijk ontdoet Poetin zich van zijn masker - dit is tenslotte maskirovka - en onthult hij zijn ware, gebruikelijke verdachte gezicht

Russische krijgsgevangenen

Het martelen van Russische krijgsgevangenen door het Oekraïense leger, buitenlandse huurlingen en neonazistische bataljons blijft een grotendeels onverteld verhaal in de internationale media. De regels ter bescherming van krijgsgevangenen zijn specifiek en werden voor het eerst gecodificeerd in de Conventie van Genève van 1929. Zo mogen krijgsgevangenen niet gemarteld of gedood worden; ze moeten humaan behandeld worden en indien nodig medische verzorging krijgen.

Op 4 april verscheen er een video online waarop te zien was hoe een gewonde Russische soldaat werd gedood terwijl hij nog ademde. “Hij leeft nog. Film deze plunderaars. Kijk, hij leeft nog. Hij hijgt,” zei een Oekraïense militair, te herkennen aan zijn nationale embleem en blauwe armband.

Er waren nog minstens drie vermoorde Russische soldaten met hun handen op hun rug gebonden en witte banden op hun armen omgeven door bloedvlekken. Later werd vastgesteld dat de moorden op Russische gevangenen plaatsvonden in de buurt van het dorp Dmytrivka, zeven mijl ten zuidwesten van Bucha, na een Oekraïense hinderlaag op een terugtrekkende Russische colonne op 30 maart.

Dit was slechts één van de vele gevallen waarbij Russische krijgsgevangenen in gevangenschap werden mishandeld en gedood. In sommige gevallen verbrandden Oekraïense troepen de lichamen van de Russische krijgsgevangenen, blijkbaar in een poging om de sporen van marteling te verbergen.

In mei 2022 verklaarde een Oekraïense soldaat dat veel Russische piloten doodgemarteld waren. “Geen van hen stierf snel,” zei hij.

Een voormalige Russische krijgsgevangene herinnerde zich hoe hij en andere Russische militairen werden behandeld in Oekraïense detentiecentra. Sommigen die door de Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) werden meegenomen, kwamen nooit meer terug, merkte de soldaat op.

“Veel jongens hebben dit meegemaakt,” zei hij. “Soms hebben ze het daarna niet overleefd.”

Opmerkelijk genoeg toonden de Oekraïense militairen dezelfde meedogenloosheid tegenover hun eigen mensen die weigerden te vechten. Een Oekraïense krijgsgevangene van het ultranationalistische bataljon Aidar* herinnerde zich dat hij naar de kelder werd gebracht door mensen met maskers op, die hem in zijn benen schoten en hem martelden. Op de vraag wat de reden voor deze wrede behandeling was, antwoordde de Aidar soldaat: “Ik weet niet wat ze hoopten te bereiken. Waarschijnlijk om me te dwingen om te blijven vechten.”

Oekraïense martelkamers dateren uit 2014

Deze gruwelijke martelpraktijken werden al lang voor het begin van de Russische speciale militaire operatie uitgeoefend door de troepen van het Kievse regime.

In 2019 onthulde Vasily Prozorov, een voormalige SBU-officier, dat er kort na de coup van februari in Kiev in juni 2014 een geheime martelgevangenis met de naam “The Library” was opgericht op een vliegveld in Mariupol, in de regio Donetsk. De “black site” werd geëxploiteerd door het Azov Bataljon** en stond onder “toezicht” van de SBU.

Een verrassingslanding van Oekraïne in de Dnjepr-delta resulteerde in het zinken van haar landingsschip "Yuriy Olefirenko" en de dood van 150 man (Video)

Mensen die vastzaten vanwege banden met het DPR of vermeende pro-Russische ideeën werden “boeken” genoemd. Na de controle werden de gevangenen in de koelkasten van het luchthavenrestaurant bewaard. Volgens de getuigenissen van voormalige gedetineerden gebruikten Oekraïense nationalisten verschillende marteltechnieken, waaronder waterboarding, verstikking en het breken van vingers.

“Ik werd meegenomen voor ondervraging met een zwarte plastic zak over mijn hoofd,” herinnert Olga Seletskaya, een inwoonster van Mariupol, zich. “Er zat plakband omheen ter hoogte van mijn ogen… Ze namen me mee naar een grote kamer, zetten me op een stoel en begonnen me te ondervragen. Toen ik weigerde te antwoorden, begonnen ze me te verstikken met deze zak, waardoor alle luchttoevoer werd afgesneden… Ik begon te stikken, verloor het bewustzijn en dit werd verschillende keren herhaald. Ik kon ze niet de informatie geven die ze van me wilden.”

In hun commentaar op de martelkamers en de wrede ondervragingstechnieken van het regime in Kiev verwijzen sommige internationale waarnemers naar soortgelijke praktijken van de CIA tijdens de beruchte oorlog tegen het terrorisme van de VS en van Amerikaanse soldaten in de Abu Ghraib-gevangenis.

Ondertussen vestigen historici de aandacht op de wreedheid van de Oekraïense nationalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die tijd waren de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN) en haar paramilitaire vleugel het Oekraïense Opstandelingenleger (UPA) – beruchte nazi-collaborateurs die door het regime in Kiev werden gerehabiliteerd – berucht vanwege martelingen en genocide op etnische minderheden en politieke tegenstanders. De Oekraïense nationalisten verminkten de lichamen van hun slachtoffers om ze te ontmenselijken en terreur te zaaien.

Hoewel het Mensenrechtenbureau van de VN (OHCHR) onlangs een aantal verontrustende gevallen van mensenrechtenschendingen door het regime in Kiev aan de orde heeft gesteld, moeten veel zaken over de periode van 2014 tot 2023 nog grondig worden onderzocht door de internationale organisaties en mensenrechtenwaakhonden.

*De Rechtse Sector en het Aidar-bataljon zijn extremistische organisaties die in Rusland verboden zijn.
**Het Azov Bataljon is een terroristische organisatie die in Rusland verboden is.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Schokkende video’s tonen Oekraïners die Russische krijgsgevangenen neerschieten en martelenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe Oekraïners hebben 41 Leopard-2 tanks verloren in Zaporizhzhia
Volgend artikelFrontnieuws filmpscoop – Loekasjenko beschrijft hoe hij de dag redde tijdens Wagner-opstand & Poetin geeft commentaar op Zelensky
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

20 REACTIES

 1. dat is does Oekraïne waar onze regering voor klapte weet je nog ???????????? ja vergeten doen we niets het westen is net zo erg misschien nog wel erger

 2. Sorry dat ik even totaal off topic ga maar zie niet snel een stuk verschijnen waar ik dit kan vragen.

  In de afgelopen +-2.5 jaar ben ik inmiddels drie! keer benaderd om mee te doen aan een onderzoek over mijn gezondheid (RIVM, GGD en nu Erasmus MC). Sommigen ook gecombineerd met de leefbaarheid van mijn wijk of wijk allleen. Als ik wijk alleen onderzoeken erbij optel zit ik op 5 onderzoek verzoeken.

  Ik ben de jongste (helaas en ook niet helaas) meer en heb in mijn hele leven 1 keer eerder het verzoek om mee te werken aan een onderzoek naar deze/dit onderwerp en vind het raar om het mild uit te drukken. Zeker gezien het feit dat ze zeer volhoudend zijn. Hebben mensen hier dit ook ervaren?

  Overigens, mijn idee is wel meewerken. Uiteraard niet om de waarheid te vertellen maar om de data te vervuilen. Dit om zo de onderzoeksresultaten, waar waarschijnlijk beleid op gemaakt gaat worden, onbetrouwbaar(der) te maken zodat beleid minder kans heeft om te slagen.

  Groeten,
  Hugo

  • Mag ik er vanuit gaan dat je niet gevaxt bent. Mij vielen ze ook lastig, heel hardnekkig voor data van ongevaxte, gewoon genegeerd.
   Ze hebben geen recht op informatie over mijn gezondheid. Gewoon wegpleuren die zooi en niet meer aan denken. Werkte bij mij heel goed.👍

   • Hoi,

    Je aanname klopt en bedankt voor je reactie! Ik snap je keuze om niet mee te doen. Ik doe echter mee om zo de dataset te vervuilen want, net zoals jij, ben ik van mening dat mijn echte gezondheidsinfo gaat ze helmaal niets aan.

    Mij benieuwen of meer mensen deze opdringerige onderzoeken hebben ontvangen. ALS dat zo is kan dit weleens een dingetje zijn. Overheid die zijn eigen regels weer eens overtreed nl.

    Groeten,
    Hugo

   • erg slim..ja hoor ik heb in België daar ook vraag naar gehad…maar ik ben doof stom en blind…en beantwoord geen enkele telefoon of brief van mensen en of instanties die ik niet ken..dus Greet.. groot gelijk..

  • Ik vermoed dat er een aantal variabelen met deze waarden tellen voor ze: Vax: = niet / Woning: = huur / leeftijd: >= 65 / Gezondheidskwestie: = geen of onbekend. Het RIVM weet alles over je gezondheid, zodra je een operatie hebt gehad, een onderzoek hebt gehad, je prognose, wel of niet vax. Ze willen natuurlijk weten wanneer de kans zich gaat voordoen dat je huis leeg komt te staan, in een bepaalde wijk, die dan zgn aan vluchtelingen wordt toegewezen. Vermoedelijk wordt dit naar alle nonvax 65plussers gestuurd. Zo van, hee ben je nog niet dood, ouwe? Vertel effe over je wijk en je gezondheid, dan wete we hoeveel land we nog moete jatte en hoeveel huize we nog moete bouwe. Net zo schunnig als die vreselijke leugen op dat codicil over de donorstatus (JA alvast ingevuld voor je).

  • Mijn man en ik hebben geen brief gekregen en zou dat wel zo zijn dan zou ik nooit meedoen.
   We zijn trouwens beide niet met gif ingespoten,echt niet !!!!!

  • Beste Hugo,
   Natuurlijk kun je aan dat onderzoek meedoen, daar jij immers de vrijheid van keuze hebt.
   Bedenk echter wel dat overheden en instellingen nagenoeg altijd andere belangen hebben dan jouw belang.
   Vraag jezelf eens af waarom telkens die verzoeken om mee te doen terwijl in de 2e kamer onlangs een motie is afgewezen om vanuit de overheid een onderzoek te doen naar de bijwerkingen van het Corona ‘ vaccin’.

   Blijf als mens eerlijk tegenover anderen indien je aan dat onderzoek mee zou doen. Ga de zaak niet vervuilen met verkeerde info over jezelf.
   Heb je ergens bezwaar om aan dat onderzoek mee te doen, dan pleur je die zooi in de kliko. punt.

   Anderen hoeven niets van jou leven te weten, je hebt het recht om geen info over jezelf te geven.
   Heb je ook al eens afgevraagd waarom dat jij telkens dat verzoek krijgt ondanks dat er op het verzoek staat dat alles anoniem blijft en niets te herleiden is tot de persoon in kwestie?
   ( waarom zou die Q code op dat papier staan? En op de envelop jouw naam en adres? )
   Wat jij met de adviezen doet, moet jij helemaal zelf weten.
   Hier gaan dergelijke verzoeken de papierbak in ( zonder mijn adresgegevens )

 3. Hier word je voor een grap over rutte ook al veroordeeld tot 2 weken cel. Maar ja de meerderheid heeft gekozen voor deze democratische dictatuur.

 4. Hugo…..
  Het enige wat ik kan doen in deze is je waarschuwen ……Blijf uit de buurt van dat medische tuig. De hele zorg is overgenomen door dat farmaschorum,, en driekwart van die medicijnen studentjes gaat voor het geld en de status.

  Nooit zomaar vertrouwen!

 5. Martelkamers: het nieuwe normaal om alvast aan te wennen 🙂 … Wie braaf is, krijgt ‘lekkers’, wie stout is …

  • wie stout is, is te vrezen..!!!!! en al zeker als hij/zij de wet kent en hoe ze te begrijpen (manipulatie).. wettelijk hé..

 6. En dat zijn dan die “moedige krijgers die voor hun vaderland en democratie vechten”waarvoor op 1 na ieder land in de EU klapt en met andermans geld hun steunt.
  Ik ben razend benieuwd hoe ze zich gaan kronkelen als de waarheid niet meer verborgen kan blijven, want die leugenpropaganda kan niet lang meer blijven voortduren, daarvoor komt er teveel naar buiten ondanks alle censuur.

 7. De beschaving van mensen herken je aan de manier waarop ze omgaan met mensen waar ze macht over hebben, die aan hun zijn overgeleverd…

 8. In WO2 werkten de Duitse nazi’s samen met de Bandera nazi’s. Zelfs de Duitsers werden onpasselijk van dat Bandera tuig zodanig, dat ze vroegen een tandje terug te schakelen. Zit blijkbaar in de aard van het beestje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in