Image by WangXiNa on Freepik

Zelfs terwijl de NAVO-oorlog tegen Rusland op niets uitloopt, heeft de VS zichzelf in talloze crises over de hele wereld gestort. Een mogelijk catastrofale oorlog in het Midden-Oosten om de genocide op de Palestijnen in Gaza te verdedigen, terwijl ze zich voorbereiden op een waanconflict met de industriële grootmacht China en elk jaar 3 biljoen dollar lenen, bericht Sputnik.

Dit alles om een Amerikaanse economie overeind te houden die geplaagd wordt door een recordaantal daklozen, het hoogste zelfmoordcijfer sinds de Grote Depressie, enorme bubbels in activa en een opkomende burgeroorlog.

Zoals het gezegde luidt: “Wie de goden willen verderven, slaan ze eerst met blindheid.”

De implosie van het Amerikaanse imperium is spectaculair en snel geweest.

Nog maar dertig jaar geleden leek de VS onoverwinnelijk na de val van de Sovjet-Unie en leek het recept van “vrijheid, democratie en kapitalisme” het einde van de geschiedenis bezegeld te hebben. In de jaren ’90 zorgde het internet voor een revolutie in de wereld en Wall Street – de opperheren van de VS – stelden zich een wereld voor waarin Amerikanen zich zouden bezighouden met zeer winstgevende sectoren van de economie, terwijl de arme massa’s van het Mondiale Zuiden de vuile productie- en laagwaardige dienstenjobs zouden doen.

 • Amerika deïndustrialiseerde en zelfs hoogwaardige productie naar het buitenland verplaatste
 • De economie financierde en casinokapitalisme stimuleerde
 • een roofzuchtig systeem omarmden en de middenklasse vernietigden

De eerste struikeling in deze waanzinnige reis vond plaats toen de zogenaamde “dot-com” bubbel barstte in 2001. Als er nog enige twijfel bestond over de wijsheid achter de poezelige economie, dan werd die weggenomen in 2008, toen de Grote Financiële Crisis de economieën van de VS en Europa deed instorten. In de daaropvolgende vijftien jaar groeide de Amerikaanse schuld twee keer zo snel als het Amerikaanse BBP. Ondertussen groeide China exponentieel en overtrof de hele economie van de EU, die was blijven stagneren. In 2016 overtrof China ook de VS in PPP-BBP.

China-EU BBP 2008-2022 © S.L.Kanthan

Op dezelfde manier haalde India in 2017 Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in, in termen van bbp. En de Russische economie, onder Poetin, vertienvoudigde tussen 2000 en 2013. Een multipolaire wereld was in opkomst.

De VS was echter verblind door overmoed, een Koude Oorlog-mentaliteit en misschien racisme. Van experts tot politici en van media tot het publiek, niemand kon de opkomst van China geloven. “China zal struikelen, China moet struikelen,” verzekerden Amerikanen elkaar. En ze vonden creatieve excuses voor elk succes van China, zelfs toen China nummer 1 werd in de ene metriek na de andere – van staalindustrie tot autoproductie, e-commerce tot Fortune 500-firma’s, 5G tot AI, smartphones tot EV, TikTok tot hypersonische raketten, en patenten tot wetenschappelijke publicaties. Communistisch China versloeg kapitalistisch Amerika in elke denkbare sector.

En alsof dat nog niet genoeg was, was er nog een potentiële bedreiging voor de Amerikaanse hegemonie – het Rusland van Poetin. Wall Street en globalisten hadden – met de hulp van een verraderlijke vijfde colonne – gehoopt Rusland in de jaren ’90 voor eens en altijd te kunnen ontmantelen. Dankzij de neoliberale shockdoctrine van de “Harvard Boys” daalde het Russische BBP met 40%, steeg de armoede explosief, verdwenen cruciale industriële sectoren en verloor Rusland de door de CIA geïnitieerde oorlog in Tsjetsjenië.

Vladimir Poetin kwam echter aan de macht in 2000 en keerde de rampzalige neergang. De economie bloeide op met een gemiddelde jaarlijkse groei van 20% gedurende 13 jaar, de inflatie nam af, de deviezenreserves groeiden van bijna nul naar 600 miljard dollar en de middenklasse groeide snel. Rusland floreerde en werd opnieuw wereldleider, niet alleen in olie en gas maar ook in strategische producten zoals tarwe en kunstmest. Poetin maakte van Rusland opnieuw een diplomatieke en militaire supermacht. De handel van Rusland met Europa schoot omhoog en de visionaire Poetin verstevigde een strategisch partnerschap met China, met begrip voor de opkomst van een multipolaire wereld in de 21e eeuw. Poetin bracht ook het christendom en familiewaarden terug en bouwde/renoveerde 10.000 kerken en kloosters.

Uiteindelijk, toen Amerikaanse politici het succes van China en Rusland niet langer konden negeren, begonnen ze illegale en onethische hybride oorlogen tegen geopolitieke concurrenten. En de VS begonnen elke internationale norm en de zogenaamde op regels gebaseerde orde te schenden.

  Westerse wapens in Oekraïne worden verkocht via berichten-app Telegram

Regels voor U, niet voor mij

Geopolitiek is Machiavellistisch, maar de VS gingen te ver en verloren alle gevoel voor goed en kwaad. De imperialistische cabal in Washington DC en New York geloofde dat ze de narratieven wereldwijd konden beheersen en besloot alle regels en normen te overtreden om wereldheerschappij te bereiken, inclusief full-spectrum dominantie op militair gebied.

De lijst van Amerikaanse imperialistische en illegale acties van de afgelopen dertig jaar is verbazingwekkend. In 1992 stelde het Pentagon zelfs een 46 pagina’s tellende Pax Americana memo op die uitlekte naar de NY Times. De “Wolfowitz Doctrine”, waarin een multilaterale en democratische aanpak werd afgewezen, beschreef hoe de VS als enige supermacht moest blijven en er tegelijkertijd voor moest zorgen dat er in de toekomst geen geopolitieke rivalen zoals Rusland, China, Iran of zelfs Duitsland zouden opduiken.

Hoewel sommige leiders, zoals senator Joe Biden, lippendienst bewezen door de memo te veroordelen, spraken de daden van het imperium meer boekdelen. Slechts een paar maanden na de memo begonnen de VS met het leggen van de basis voor de uitbreiding van de NAVO. In 1996 nodigde Bill Clinton openlijk voormalige Warschaupactlanden en post-Sovjetrepublieken uit. In 1999 sloten Polen, Hongarije en Tsjechië zich aan bij de NAVO.

De VS was in de jaren 90 ook druk bezig met het bombarderen van Irak en Servië. De wrede sancties van de VS doodden minstens een half miljoen Iraakse kinderen. De VS schond de internationale wetten volledig en stuurde de Mujahideen uit Afghanistan naar Tsjetsjenië, Kosovo, Xinjiang en vele delen van Centraal-Azië. De islamistische jihadisten werden de wereldwijde proxystrijders voor het Amerikaanse imperium – en dat zijn ze nog steeds.

Eind jaren 1990 richtte een groep oorlogsstokers zoals Paul Wolfowitz, Richar Perle, Donald Rumsfeld en Robert Kagan – de echtgenoot van Victoria Nuland – een denktank op met de naam Project for New American Century (PNAC).

In september 2000 publiceerden ze een nogal duister witboek getiteld “Rebuilding America’s Defenses”. In dit document hebben ze het bijvoorbeeld terloops over de noodzaak van rasspecifieke biologische wapens.

Belangrijker nog, ze drongen aan op enorme investeringen in het Amerikaanse leger en grote oorlogen in het Midden-Oosten. Wat betreft het overwinnen van de terughoudendheid van Amerikanen om zulke waanzinnige agressie te steunen in vreedzame tijden, hadden ze een suggestie: “een catastrofale en katalyserende gebeurtenis – zoals een nieuw Pearl Harbor.” En zie, precies een jaar later vond 9/11 plaats. Wat een geluk voor de imperialisten!

Veel mensen van PNAC kwamen terecht in belangrijke leidinggevende functies onder de regering Bush. Toen ze eenmaal aan de macht waren, logen ze schaamteloos over de massavernietigingswapens en vielen ze Irak binnen. Zoals Generaal Wesley Clark een paar jaar later onthulde, hadden deze neocons in 2001 concrete plannen bedacht om 7 soevereine naties in 5 jaar aan te vallen – Irak, Syrië, Libië, Jemen, Libanon, Somalië en Iran.

Al deze aanvallen zouden illegaal, onethisch, immoreel en in strijd met internationale wetten zijn. De oorlogsstokers in de VS konden het echter niets schelen, omdat niemand hen kon tegenhouden. Deze mensen hebben hetzelfde morele kompas als de maffia.

De VS voeren al dertig jaar non-stop agressieoorlogen – door zwakkere landen zoals Irak en Libië rechtstreeks aan te vallen of door proxy-oorlogen te voeren via terroristen (tegen Syrië) en neonazi’s (in Oekraïne, tegen Rusland). In Azië bewapent de VS Taiwan in strijd met het één-China-principe en herbewapent ze Japan na het creëren van mazen in de grondwet die de VS voor hen schreef na WO2. Na het saboteren van de vredesbesprekingen met Noord-Korea bereidt de VS Zuid-Korea voor op een oorlog. Op de Filippijnen bouwt de VS nieuwe militaire bases die gericht zijn op China.

In het Midden-Oosten is het onduidelijk of de VS en Israël hebben samengespannen om de huidige vuurzee te creëren. In plaats van te werken aan een eigen staat voor Palestina, slachten de “Verenigde Staten van Israël” tienduizenden vrouwen en kinderen af in Gaza, vallen ze de Houthi’s in Jemen aan, bombarderen ze Syrië (dat Israël niet heeft aangevallen) en bereiden ze naar verluidt een invasie van Libanon voor. Misschien is het uiteindelijke doel wel om een oorlog met consequenties te beginnen tegen Iran, dat al heel lang vijand nr. 1 van Israël is. In Irak heeft de regering herhaaldelijk geëist dat het Amerikaanse leger vertrekt, maar de VS weigert gewoon. Op dezelfde manier bezetten de VS illegale militaire bases in Syrië en stelen ze olie.

  De anti-Russische propaganda campagne gaat in de hoogst versnelling

De bovenstaande lijst betreft alleen Amerikaanse oorlogen en omvat geen kleurenrevoluties, harde en zachte staatsgrepen en ontelbare dwangmaatregelen achter gesloten deuren. Hier zijn enkele voorbeelden van de laatste twee decennia:

 • In Brazilië lekte de VS (NSA) een misleidend telefoongesprek en zette de Braziliaanse president Dilma Rousseff af (omdat ze nauwere betrekkingen met China en Rusland wilde).
 • In Bolivia en Honduras hebben de VS militaire staatsgrepen mogelijk gemaakt. Hoe is dat voor het verspreiden van democratie?
 • In Iran, Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Servië en Hong Kong financierde de VS protesten en pogingen tot regimeverandering. Gelukkig mislukten ze allemaal.
 • De hele Arabische Lente was een Amerikaans project. Het leidde tot veel regimeveranderingen, maar desastreuze resultaten voor de mensen in de regio.
 • In Xinjiang financierde en bewapende de VS separatisten, die naar Syrië werden gevlogen en getraind met Al Qaeda* en ISIS*. Het doel was om ze uiteindelijk terug te sturen naar China.
 • In Oekraïne spendeerden het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en George Soros – frontman van de CIA – twee decennia en miljarden dollars aan het cultiveren van neonazi’s en het verspreiden van anti-Russische sentimenten. De tweede leidde tot vervolging van etnische Russen in heel Oekraïne en wat kan worden beschouwd als genocide op etnische Russen in de Donbass-regio. De VS heeft ook het huidige conflict in de hand gewerkt door alle kansen op vrede te saboteren.

Zoals je kunt zien, is dit complete anarchie en minachting voor wetten, regels en moraliteit. Dit is ook volslagen hypocriet, aangezien de VS dergelijke acties van andere landen niet zouden tolereren.

Stel je voor dat een ander land soortgelijke dingen zou doen, vooral op het westelijk halfrond of in een Amerikaanse vazal. Denk bijvoorbeeld aan China dat kleurrevoluties in Zuid-Korea sponsort; Rusland dat anti-Amerikaanse rebellen in Mexico bewapent; of Iran dat Koeweit binnenvalt en een militaire basis vestigt. Voor de meeste mensen zijn zulke scenario’s ondenkbaar, alleen omdat we er zo aan gewend zijn dat de VS de enige bullebak op het wereldtoneel is.

Dan zijn er nog situaties waarin de VS eist dat anderen zich onderwerpen aan bepaalde internationale organisaties en verdragen, terwijl de VS zichzelf vrijstelt. De VS erkennen bijvoorbeeld de jurisdictie van het Internationaal Strafhof (ICC) niet en dreigden zelfs de rechters te arresteren als het ICC oorlogsmisdaden van de VS zou onderzoeken. De VS waren echter dol op de bespottelijke aanklacht van het ICC tegen de Russische president Poetin nadat er een nieuwe marionettenhoofdrechter was aangesteld.

Op dezelfde manier hebben de VS en hun vazallen – het VK, Frankrijk en Duitsland – al gezegd dat ze de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) niet zullen accepteren als Israël schuldig wordt bevonden aan genocide in Gaza. Het Westen accepteert alleen uitspraken die haar bevallen!

De VS heeft geweigerd om de VN-Conventie over het Zeerecht (UNCLOS) te ratificeren, maar valt China hierover lastig. Ook hebben de VS onlangs een miljoen vierkante km oceaanbodem aan zichzelf toegevoegd, zonder de VN of enig ander land daarom te vragen. Het moet fijn zijn om zulke prachtige privileges van een imperium te hebben.

Voorafgaand aan de illegale oorlog tegen Irak en tijdens de proxy-oorlog tegen Syrië, bedreigde en intimideerde de VS OPCW-inspecteurs om rapporten te vervalsen over het bezit of gebruik van chemische wapens door Saddam Hoessein en Bashar Assad. Ook toen de VN-mensenrechtengroep naar Xinjiang ging en vaststelde dat er geen sprake was van “genocide”, vielen de VS de chef, Michelle Bachelet, gemeen aan totdat ze een nieuw rapport schreef waarin stond dat er “mogelijk mensenrechtenschendingen hadden plaatsgevonden”.

Ondanks deze voortdurende schendingen van overduidelijke internationale wetten en ethiek, kunnen de Amerikaanse politici en media maar niet ophouden met hun gezwets over een op regels gebaseerde orde.

Nepdemocratie en nepvrijheid

Als het buitenlands beleid al hypocriet en cynisch is, dan vormt het binnenlands beleid in de VS en de EU daarop geen uitzondering. Terwijl ze beweren democratie en vrijheid te verspreiden, beroven Westerse elites hun eigen bevolking consequent van vrijheid en democratie.

In de VS is er allerlei soorten censuur en propaganda die ik in mijn vorige Sputnik-artikel heb beschreven. Wat de verkiezingen in de VS betreft, kan elke buitenstaander gemakkelijk vaststellen dat er maar één partij is in de VS. Zowel de Democraten als de Republikeinen worden gecontroleerd door dezelfde banksters, bedrijven en oligarchen. Wikileaks e-mails onthulden bijvoorbeeld hoe Hillary Clinton al voor het begin van de voorverkiezingen tot kandidaat was gekozen – en Bernie Sanders gewoon een “gecontroleerde oppositie” was.

  De situatie in Oekraïne is een historische gebeurtenis van immense omvang

Een studie van Princeton University onthulde dat de VS een oligarchie is die van de 1%, voor de 1% en door de 1% is. De VS doet zich echter voor als het baken van democratie en rechtvaardigt al haar oorlogen met een valse slogan van “het verspreiden van vrijheid en democratie.” De VS verwerpt snel alle democratische uitkomsten die hen niet bevallen – bijvoorbeeld het referendum op de Krim in 2014. Thuis zijn veel Amerikanen ervan overtuigd dat de verkiezingen van 2020 zijn gemanipuleerd tegen Donald Trump, die nu ook wordt vervolgd als in een bananenrepubliek.

Europa is veel slechter dan de VS op het gebied van vrije meningsuiting, verkiezingen en democratie. De vrijheid van meningsuiting is zeer beperkt in Europa en mensen worden gearresteerd voor eenvoudige berichten op social media. Frankrijk doet alsof het een land van “Liberté” is, maar probeert protesten die pro-Palestina zijn te verbieden. In Duitsland worden mensen gearresteerd voor het uiten van hun steun voor Rusland op social media of voor het vasthouden van een bord met de tekst “Stop de genocide in Gaza”. Duitsland probeert nu zelfs de AfD, de populairste politieke partij, te verbieden – net zoals Zelensky alle oppositiepartijen heeft verboden. Wat een prachtige tuin van democratie en vrijheid!

De EU zelf is een ondemocratische en autoritaire hel. De Europese burgers mogen alleen stemmen voor het Europees Parlement, dat eens per maand bijeenkomt en fungeert als een rubberen stempel. De echte macht ligt bij de Europese Commissie en de Raad van de EU, waarvan de leiders, zoals Ursula von der Leyen, worden benoemd door oligarchen (met goedkeuring van de VS) en niet door het volk. De meeste Europese landen hebben niet eens referenda gehouden om te bepalen of hun land lid moest worden van de EU, wat ook is als Hotel California – je kunt lid worden maar nooit vertrekken.

Gezien al deze verontrustende feiten is het echt paradoxaal dat Europa zich aansluit bij de VS als handlanger in alle illegale oorlogen over de hele wereld. Nu overweegt de EU ook om de NAVO uit te breiden naar Azië om een oorlog te beginnen met China, een land dat er op de een of andere manier in geslaagd is om ongelooflijk succesvol te zijn zonder de disfunctionele democratie en vrijheid van Europa.

Conclusie

Het hypocriete en schurkenstaten Amerikaanse Imperium staat op instorten. Het feit dat Rusland niet alleen alle Amerikaanse sancties heeft weerstaan, maar ook in zijn eentje het trio van de VS, de EU en de NAVO heeft verslagen, is een wake-up call voor de rest van de wereld. De wereld ziet de VS nu als een stervend imperium.

In het Midden-Oosten heeft de VS twee opties – Israël dwingen tot onderhandelingen met de Palestijnen of een bloedige oorlog beginnen die de hele regio in vuur en vlam zou zetten en de hele moslimgemeenschap wereldwijd generaties lang tegen de VS zou keren. Bovendien is het slechts een kwestie van tijd dat het Amerikaanse leger uit Irak en Syrië wordt verdreven – nog een schande voor de machtige supermacht.

De laatste nagel aan de doodskist zal de dedollariseringsbeweging zijn, aangedreven door de BRICS-expansie. Binnen een paar jaar zullen Saoedi-Arabië en andere OPEC-leden olie verkopen voor Chinese yuan en andere valuta. Dan zal de hele wereld alternatieven vinden voor de Amerikaanse dollar en het SWIFT-systeem om alle goederen en diensten te verhandelen. Het dramatische verhaal van het op hol geslagen Amerikaanse imperium zal eindigen met zijn vreedzame nederlaag door het Mondiale Zuiden.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Het Mondiale Zuiden staat opVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGeboosterde journalist valt ‘plotseling en onverwacht’ dood neer nadat hij had geëist dat alle atleten ‘volledig gevaccineerd’ worden
Volgend artikelSchokkende opiniepeiling laat zien hoezeer de elite ons haat
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

12 REACTIES

 1. Goed artikel, dat de krankzinnige hoogmoed van usa en de usa marionetten in Europa goed verwoord. Arm gewoon volk, dat door de waanzinnigen aan de top meegesleurd zal worden naar de afgrond die het resultaat zal zijn van de gevoerde smerige politiek in de afgelopen decennia. Bovendien is zowel usa als Europa failliet en kunnen beiden de schuldenberg m.i. Niet meer aflossen. Dan is er blijkbaar maar één “ oplossing” hiervoor en dat is het opstarten van een oorlog , die moet dienen als afleiding voor het volk, dat de hersenspoelende media leest en kijkt. En natuurlijk ligt de schuld van de westerse waanzin politiek niet bij de echte veroorzakers, maar bij de landen die niet meer onderdrukt en leeggeroofd willen worden. Het is allemaal zo doorzichtig. De vuile rol van de media zal de komende maanden weer volop van zich doen spreken.
  Arm volk dat altijd de dupe is van deze waanzin.

 2. “Het dramatische verhaal van het op hol geslagen Amerikaanse imperium zal eindigen met zijn vreedzame nederlaag door het Mondiale Zuiden.”
  Ik denk niet dat het een vreedzame nederlaag zal worden.

   • Thanks Raphael.
    Het is wel zo dat als ze niet rechtstreeks in de clinch gaan met Rusland en/of China, en naar de niet-Westerse wereld toe hun hegemonie-nederlaag aanvaarden, dan gaan ze het uitwerken op hun eigen burgers en die van de EU. In feite is dat al enige tijd gaande, maar ’t kan nog veel erger, en dat gaat ook niet bepaald vreedzaam eindigen.

 3. De hersenloze Nederlandse politici rennen nog steeds achter Amerika aan, ondanks dat zij mede verantwoordelijk voor de ondergang van Europa.
  Duitsland ligt al aan het gas, Nederland volgt !

 4. En de gemiddelde burger bladert door de vakantiecatalogus voor 2024 na de laatste Netflix film te hebben gezien op hun TV…..
  En een meisjesstem vanuit de gang;
  ” mam, mag ik een minirok aan?”
  Mam: “nee, dat gaat niet gebeuren”
  Meisjesstem; ” he, waarom nou niet?”
  Mam; ” omdat mensen je ballen dan zien”………..

  • “Mam, ik ben binair en dus genderneutraal. Dit zijn geen ballen,
   maar noten.
   En als je me niet geloofd, doe dan toch maar alsof, want mijn noten zijn heel gevoelig voor dit soort zaken. “

  • “Mam, ik ben binair en dus genderneutraal. Dit zijn geen ballen, maar noten.
   En als je me niet geloofd, doe dan toch maar alsof, want mijn noten zijn heel gevoelig voor dit soort zaken. “

 5. De verenigde staten van Amerika zijn ontstaan uit genocide en leugens en dat is nooit veranderd. Overal waar figuren uit dat land verschijnen ontstaat dood en verderf. Een geluk bij een ongeluk is dat ze uiteindelijk overal als een rotte hond verjaagd worden. Waarom kunnen wij niet hetzelfde als de Vietnamezen en de Afghanen en dat USA-juk van ons afwerpen?

 6. Beste Durachuk,
  De VS zullen van binnenuit in elkaar storten.
  Dat is daar inmiddels al een grote chaos aan het worden met al die tegenstellingen.
  Wacht af tot de verkiezingen aldaar, indien die uitgesteld worden zal dat grote conflicten geven.
  Indien de verkiezingen doorgaan en de democraten zouden ‘ winnen’ gaan de republikeinen grote stampij veroorzaken.
  Andersom met een overwinning van de republikeinen idem dito.
  En die gasten hebben wapens…….
  Het gevolg is in ieder geval dat het aanzien van de VS in de wereld nog verder af zal zakken.

  Het is vervolgens de vraag wat er daarna met de EU zal gaan gebeuren zodra de ‘ grote broer’ niet zo groot meer is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in