Op 24 augustus bracht de Britse premier Boris Johnson een bezoek aan Kiev: In opmerkingen naast de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in het Mariyinsky Paleis, zei Johnson dat Oekraïne “deze oorlog kan en zal winnen.”

Het bezoek van Johnson was het startsein voor het lang aangekondigde Oekraïense “tegenoffensief” richting Kherson, schrijft Moonofalabama.org.

Begin april had Johnson een beroep gedaan op en een bezoek gebracht aan Kiev om een einde te maken aan goed ontwikkelde vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne:

“Russische en Oekraïense onderhandelaars leken het voorlopig eens te zijn geworden over de hoofdlijnen van een door onderhandelingen tot stand te brengen tussentijdse regeling,” schreven Fiona Hill en Angela Stent. “Rusland zou zich terugtrekken tot zijn positie van 23 februari, toen het een deel van de regio Donbas en de hele Krim controleerde, en in ruil daarvoor zou Oekraïne beloven geen NAVO-lidmaatschap na te streven en in plaats daarvan veiligheidsgaranties van een aantal landen te krijgen.”

Het nieuws onderstreept het effect van de pogingen van de voormalige Britse premier Boris Johnson om de onderhandelingen te stoppen, zoals journalist Branko Marcetic op Twitter opmerkte. Het besluit om de deal af te breken viel samen met het bezoek van Johnson aan Kiev in april, waarbij hij er naar verluidt bij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op aandrong de besprekingen met Rusland af te breken, en wel om twee belangrijke redenen: met Poetin valt niet te onderhandelen, en het Westen is nog niet klaar voor het einde van de oorlog.

In de afgelopen maanden heeft Groot-Brittannië enkele duizenden Oekraïense troepen en hun officieren opgeleid. Samen met de Oekraïense speciale strijdkrachten plande de Britse geheime dienst MI-6 een speciale operatie voor Oekraïne om de controle terug te krijgen over de kerncentrale van Zaporizhzhia, aan de zuidkant van het Kakhovka Dnjepr-stuwmeer. Dit moest samenvallen met een bezoek van IAEA-inspecteurs, dat al lang door Oekraïne werd tegengehouden, om de ZNPP te bezoeken.

Het Kherson-offensief begon op 30 augustus op vijf assen. Het was voorbestemd om te mislukken. Drie van deze pogingen om terrein te winnen dat in handen was van de Russische troepen mislukten. Eén as werd gestopt na het innemen van een paar kleine dorpen zonder strategische waarde. De enige “succesvolle” aanval was over de Inhulet rivier bij Andriivka in de richting van de dam en de rivierovergang die het Kakhovka Dnjepr stuwmeer afsluit.

Klik voor groot

Het plan was om te beginnen al krankzinnig. Het hele gebied is vlakke open steppe. De troepen zouden een 50 kilometer (30 mijl) lange corridor door open vijandig gebied hebben moeten creëren. De stadjes onderweg zijn meestal landbouwminidorpjes met één of twee straten, met huizen van één verdieping die weinig bescherming bieden. De Oekraïense strijdkrachten hebben geen luchtverdedigings- of luchtaanvalscapaciteit om de oprukkende troepen te dekken. Haar artilleriecapaciteiten zijn een tiende van wat het Russische leger in het gebied kan bieden. Het was vanaf het begin duidelijk dat dit een zelfmoordmissie was.
Naar verluidt was de Oekraïense legerleiding tegen deze missie. Maar de Oekraïense politieke leiding, het Zelensky-regime, gaf opdracht om ermee door te gaan. Het stond onder politieke druk van zijn buitenlandse steunverleners om althans enig succes te laten zien.

  Alles wordt opgebouwd naar een grote krachtmeting

De aanval werd op 30 augustus ingezet. Het Oekraïense leger maakte drie rivierovergangen over de Inhulet bij Andriivka. Dit riekte al slecht. Waarom heeft de Russische luchtmacht of artillerie die oversteekplaatsen niet onmiddellijk vernietigd?

Het was duidelijk dat dit een valstrik was.

In een stuk van CNN, dat mede geschreven is door de beruchte “inlichtingen” stenografe Natasha Bertrand, distantieert het Amerikaanse leger zich van de komende catastrofe:

In de aanloop naar het huidige Oekraïense tegenoffensief hebben de VS er bij Kiev op aangedrongen de operatie beperkt te houden, zowel wat de doelstellingen als wat de geografie betreft, om te voorkomen dat het te ver zou gaan en op meerdere fronten zou vastlopen, vertellen meerdere Amerikaanse en westerse functionarissen en Oekraïense bronnen aan CNN.

Die besprekingen hielden in dat er met Kiev aan “war-gaming” werd gedaan, zeiden de bronnen – analytische oefeningen die bedoeld waren om de Oekraïense strijdkrachten te helpen begrijpen welke strijdkracht zij zouden moeten mobiliseren om in verschillende scenario’s succes te hebben.

De Oekraïners overwogen aanvankelijk een breder tegenoffensief, maar hebben hun missie de afgelopen weken beperkt tot het zuiden, in de regio Kherson, aldus Amerikaanse en Oekraïense functionarissen.

Ambtenaren zeggen dat zij geloven dat er nu een grotere gelijkwaardigheid is tussen de Oekraïense en Russische militairen. Maar westerse functionarissen aarzelen om de ontluikende Oekraïense operatie – die maandag in de zuidelijke provincie Kherson leek te beginnen – als een echt “tegenoffensief” te bestempelen.

Hoe succesvol Oekraïne waarschijnlijk zal zijn in het terugwinnen van verloren gebied blijft een open vraag, zeggen bronnen die bekend zijn met de laatste inlichtingen aan CNN.

Drie dagen lang heeft het Oekraïense leger bataljon na bataljon in de corridor gestuurd. Dit waren goede professionele troepen, opgeleid door Groot-Brittannië. Zij waren uitgerust met gemoderniseerde Poolse T-72 tanks en opgewaardeerde Nederlandse Infanterie Gevechtsvoertuigen (YPR-765 IFV). Maar hoewel deze troepenmacht in staat was een diepere corridor te maken, zou het spoedig hun graf worden.

Zoals ik op 1 september schreef.

Het Oekraïense Kherson-offensief gaat door ondanks uiterst zware verliezen. De kaart van Rybar toont één van de assen waar het Oekraïense leger nog steeds probeert door te drukken, na uit Bruskyns’ke te zijn verdreven.

Klik voor groot

Het gebied is vlakke open steppe, zonder dekking voor troepen om zich te verbergen. De Russische kant is veruit superieur in artillerie en heeft luchtoverwicht. Degene die de Oekraïners onder deze omstandigheden opdracht heeft gegeven deze zelfmoordactie uit te voeren, is schuldig aan moord en zou voor de rest van zijn leven de gevangenis in moeten.

Op 1 september, precies op de dag dat de delegatie van de IAEA zou aankomen, deed Oekraïne een gewaagde aanval om de ZNPP in zijn bezit te krijgen. Maar de Russische kant was gewaarschuwd. De twee golven Oekraïense speciale troepen, die ook door Groot-Brittannië waren opgeleid, werden gedood bij het oversteken van het stuwmeer of liepen in hinderlagen zodra zij geland waren. Zij eindigden dood. De inspectie van de IAEA verliep zoals gepland.

  Oekraïense commandant klaagt over Franse tanks - Laat bemanningen sneuvelen omdat de bepantsering te dun is voor aanvallen tegen Russische eenheden

Jeffrey Kaye @jeff_kaye – 21:18 UTC – 2 sep, 2022

Woordvoerder Stephane Dujarric van de secretaris-generaal van de VN zei op donderdag:
“Wij zijn blij dat de Russische Federatie alles heeft gedaan om onze inspecteurs veilig te houden”!
Ik verwacht dat de mainstream pers dit niet zal melden.
Link naar Interfax verslag

Op de derde dag van het offensief waren de bruggen over de rivier de Inhulet nog intact. De Russische tactiek was duidelijk. Een opzet die het eerder aan het Karkiv front had gebruikt:

Will Schryver @imetatronink – 22:28 UTC – 2 sep, 2022

De waarheid van het Kherson “offensief” staat op de kaarten geschreven, voor iedereen te zien: AFU valt aan; Ru slaat ‘em hard, trekt zich dan terug; AFU rukt op; Ru slaat ‘em weer, maar trekt zich meer terug; AFU voegt troepen toe aan corridor; Ru flankeert hen met kracht & snijdt hun achterhoede af; val gesloten; kalkoen schieten.

Gisteren laat heeft de Russische luchtmacht zich voor het eerst echt laten zien in deze “tegenoffensief” affaire. Zij viel de Oekraïense troepen aan de voorkant van de salient in het piepkleine dorpje Bezimene aan met zo’n 24 “domme” 500 kilogram bommen. Dit maakte een einde aan het bestaan van het dorp en van alle Oekraïense strijdkrachten die zich daarin bevonden.

De Russische luchtmacht ging daarna over tot de vernietiging van alle rivierovergangen over de Inhulet.

De Oekraïense strijdkrachten zitten in de val:

Klik voor groot

Zij hebben één keus. Overgeven, met witte vlaggen zwaaien of sterven.

Hier is het huidige Rybar overzicht van de grotere regio Kherson. Alle Oekraïense pogingen in dit “tegenoffensief” hebben geen noemenswaardige vooruitgang geboekt.

Klik voor groot

Het aantal Oekraïense slachtoffers is enorm. Verslagen uit Odessa, Nikolajev en Kryvy Rih spreken van duizenden gewonden. Nog veel meer zijn omgekomen. Honderden Oekraïense tanks en infanteriegevechtsvoertuigen zijn door Russische troepen vernietigd of veroverd.

  Brussel springt in een economische afgrond en sleurt de rest van Europa met zich mee

De 128e Berg Aanval Brigade uit de Oekraïense regio Transkarpatië was bij de algemene aanval betrokken en werd vernietigd. (Waarom “berg aanval” specialisten gebruiken in de open steppe?) De gouverneur van de regio heeft naar verluidt een dag van rouw afgekondigd.

De Russen hebben nu zelf enkele aanvallen gelanceerd om gebieden en steden te veroveren die de Oekraïners al enige tijd in handen hadden. De Oekraïners zijn bezig de plaatselijke reserves in Nikolajev te mobiliseren om deze aanvallen tegen te gaan.

In de “westerse” media, die medeplichtig zijn aan Zelensky’s regime, is noch de bloedige nederlaag van het “tegenoffensief” in Kherson, noch de poging tot een overval op de ZNPP ooit gebeurd.

De enige vermelding die ik ervan vond in de New York Times is dit:

In een verklaring beweerde het [Russische defensie] ministerie dat de Russische strijdkrachten twee groepen Oekraïense commando’s hadden onderschept, samen tot zestig man, die in boten de Dnipro-rivier waren overgestoken om de centrale te saboteren of in te nemen.

In totaal was de “tegenaanval” op Kherson een complete mislukking, die voorspelbaar eindigde met de vernietiging van de belangrijkste militaire reserves van Oekraïne en van een groot deel van de voorraad zware voertuigen die het uit het “westen” had ontvangen.

De ZNPP, die het belangrijkste “public relation” doelwit van de hele affaire was, is nog steeds in Russische handen en wordt nu beveiligd door de aanwezigheid van een permanente delegatie van de IAEA.

bruno bertez @BrunoBertez – 7:27 UTC – 3 sep 2022

“De IAEA is er om te blijven zolang dat nodig is. Wij gaan niet weg.” zei [IAEA-directeur] Grossi. “Voor degenen die misschien bedoelingen hebben met de centrale, heeft de wetenschap dat er internationale inspecteurs zijn, die getuige zijn en onmiddellijk informeren wat er gebeurt, een belangrijk stabiliserend effect.”

Koppen in Kiev moeten en zullen hier waarschijnlijk over rollen. Maar dat is niet genoeg. Degenen in Londen die met dit krankzinnige idee op de proppen zijn gekomen, moeten uit hun functie worden ontheven.

Intussen heeft de Amerikaanse president Joe Biden gevraagd om 13,7 miljard dollar extra geld voor Oekraïne.

Hij wil Rusland tot de laatste Oekraïner bestrijden. Een gevecht dat Rusland niet wil, maar waarvan het zeker is dat het het zal winnen.

Kan Biden hiervoor ter verantwoording worden geroepen?


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russisch Ministerie van Defensie: “Wij staan op de rand van een onmiddelijk gewapend conflict met de Verenigde Staten”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel5 Psychologische experimenten die de moderne wereld verklaren
Volgend artikelCanadezen moeten zich nu om de 90 dagen laten vaccineren
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

  • Jodolf Hitler luistert niet meer als plotseling bij verassing alle kernwapens van Rusland (min 10%, er is dan nog genoeg over) tegelijk op de USA worden gelanceerd.
   Alle problemen opgelost, er bestaat geen USA meer, de hele wereld blij, behalve een paar Chinezen die daar hun geld hadden.

   • Inderdaad. Ze zien niet in, welk risico die dementerende idioot neemt.
    Dat schijnt een virus te zijn.
    Ook de Engelsen zijn hevig teleurgesteld dat er nog steeds geen WO3 is.

    iedere beetje strateeg moet toch kunnen voorspellen dat zulke anvallen alleen tot zelfvernietiging voeren?

    Ik begrijp ook niet waarom die maffe Oekies nog steeds hun uniform aantrekken en als schietschijf gaan dienen.
    —————————-
    Trouwens goede zaak dat Poetin “domme”bommen gebruikt; ze moeten er nog een enorme voorraad van hebben; goede methode om op te ruimen, en moderne richtmiddelen: zeer effectief.

 1. Daar zijn de glasbakken (YPR) dus heengegaan arme stakkers, was er in 1993 monteur voor en we hadden uitgerekend dat we na 2 dagen “serieus” zonder werk zouden zitten (toen al).
  En met 5 kogels scherp als “gevechtservaring” / training, hadden we dus altijd een setje civiel onderin de plunjebaal.

 2. rusland rest geen andere keus dan heel oekraïne in te nemen ten einde het regime en de nazi’s uit te schakelen.
  de vraag is alleen hoe dat te doen zonder dat het westen zich er meer mee bemoeid dan tot nu toe.

 3. Ik was ervan overtuigd dat Oekraïne geleid door Amerika, England, EU en NATO het onderspit zouden delven.

  Waarom, heel simpel ze hebben in het verleden ook bewezen alleen kleine slecht bewapende landen te vernietigen maar laten nu zien dat Rusland 10 maten te groot is voor deze warmongers.

  Goed zo Putin !! Hak ze de pan in.
  Wie denkt dat ik een Rusland aanhanger ben …. nee. Ik ben een pacifist maar deze oorlog is uitgelokt en georganiseerd door het westen en het westen stort ons burgers in honger en koude. Oprotten criminele WEF HUFTERS.

 4. Er zijn Oekraeense militaire die informatie doorspelen naar Rusland via mobiel en mail. Ze zijn zo bang gedood te worden.
  Net als dat ik veel informatie die ik krijg doorsluis naar mijn Russische vrienden die in het leger zitten daar.

 5. Kan Biden hiervoor ter verantwoording worden geroepen?

  Daarvoor zou hij op zijn minst geestelijk gezond moeten zijn wat hij duidelijk niet is. Beter is om degene ter verantwoording te roepen die Biden als president neergezet heeft en zijn scripts en teleprompter schrijft. Dan heb je meteen de goede te pakken.

   • Correctie, die is al sinds de eerste maand van deze actie in handen vanbde Russen. Sinds 2 of 3 maanden of zo beschieten de Ukrainers deze kerncentrale met hun artillerie. Rusland vraagt al sinds het begin daarvan om controleurs van het Internationale Atoom Agentschap, maar dat werd steeds geweigerd. Nu de controleurs er eindelijk dan toch zijn besloot Ukraine de aanval opnieuw te proberen. Wat van te voren al vaststond als een mislukking.
    De Ukrainers claimden eerst dat Rusland de centrale beschoot, toen dat Rusland de centrale gebruikt als militaire basis. De waarheid is dat Rusland de centrale controleert en er wel soldaten heeft, maar puur als verdediging tegen de Ukrainse troepen.
    De centrale ligt dichtbij de Russische grens en de Donbass. Met de meest voorkomende wind daar lopen die gebieden, plus Wit Rusland een groot risico bij een ongeluk. Het idee dat zij die centrale beschieten kan alleen door een debiel worden geloofd. Voor Ukraine is het een ander verhaal; een goede kans enorme schade aan de vijanden toe te brengen, plus slachtoffer spelen omdat ook Ukrains gebied besmet zal worden, plus een claim te leggen dat Rusland het als nucleair wapen heeft gebruikt en zo het westen hoopt te dwingen te reageren.
    Rusland heeft daar met schade aan de centrale dus niets mee te winnen en veel te verliezen, voor de Ukraine is dat precies andersom.

 6. In principe ben ik tegen een aanvals oorlog; maar dit is geen aanvals, maar verdedigings oorlog.
  Poetin heeft de plicht voor de veiligheid van de aanwezige Russen te zorgen.
  Daartoe dien het gewelddadige nazi regime–gesteund door bevolking!!!–te worden uitgeschakeld.

  De Oekies kunnen kiezen: overgave of ondergang–eigen keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in