National Guard of Ukraine / Wikimedia / (CC BY 4.0 DEED)

De kleine ketel ten zuiden van Avdeevka rond het ‘Zenit’ fort, zoals te zien op de kaart van 15 feb, is gevallen.

Avdeevka – 15 feb 2024 (Klik voor groot)
Avdeevka – 16 feb 2024 (Let op: iets andere zoomschaal dan hierboven)

De Oekraïense militairen die onder vuur door open velden vluchtten, moesten hun gewonden achterlaten:

Zowel Russische als Oekraïense media meldden dat Oekraïense troepen het formidabele vestingnetwerk hadden geëvacueerd dat voor het eerst werd gebouwd in 2014 na de eerste invasie van het Kremlin in Oekraïne en sindsdien is verbeterd. Oekraïense troepen die zich een weg moesten vechten uit een bijna totale omsingeling in een poging om bevriende linies te bereiken, moesten gewonden en slachtoffers achterlaten toen ze zich terugtrokken, meldden berichten van beide kanten.

Viktor Bilyak, lid van de 2e Compagnie, 1e Bataljon, 110e Gemechaniseerde Infanterie Brigade, de eenheid gestationeerd bij Zenit, zei in een Instagram post dat het hogere commando medische evacuatie weigerde aan gewonden en zes mannen van zijn 15-20 man tellende sectie werden aan de Russen overgelaten.

Een ander vestingswerk, de waterzuiveringsinstallatie van de stad Donetsk ten oosten van Avdeevka, is eveneens gevallen. Oekraïense troepen trokken zich daaruit terug, schrijft Bernhard.

Op woensdag kreeg de 3e Afzonderlijke Aanvalsbrigade, een neonazi-eenheid van Azov, het bevel de stad binnen te trekken. Ze trof geen voorbereide versterkingen aan, was onbeschermd tegen artillerie en luchtbombardementen en werd al snel volledig omsingeld. Na in korte tijd grote verliezen te hebben geleden, kreeg het brigadecommando het bevel zich terug te trekken uit de centrale stad:

De elite 3e Afzonderlijke Aanvalsbrigade, een van de meest vooraanstaande gevechtseenheden van Oekraïne, werd ingezet in het gebied in een poging de situatie te stabiliseren.

Andrii Biletskyi, de brigadecommandant, zei: “Avdiivka is een hel.”

Hij beschreef de situatie als “precair en onstabiel”, waarbij de Russen voortdurend nieuwe troepen en middelen inzetten in de strijd.

“Onze strijders tonen ongekende heldenmoed”, schreef de commandant op de berichtenapp Telegram. “We worden gedwongen om 360 graden te vechten tegen nieuwe brigades die de vijand aan het opzetten is.”

Rusland heeft ongeveer 50.000 troepen verzameld op de frontlinie tussen zijn troepen en de Oekraïners die Avdiivka verdedigen, volgens Dmytro Lykhoviy, de Oekraïense militaire woordvoerder.

  Wagner-baas uit 'vreugde' over Victoria Nuland

“In Avdiivka is op sommige plaatsen een manoeuvre aan de gang om onze eenheden terug te trekken naar voordeliger posities, op sommige plaatsen om [de Russen] uit posities te dwingen,” voegde hij eraan toe.

Eenheden van de 3e brigade filmden zichzelf terwijl ze Avdeevka verlieten in westelijke richting. Hun in de VS gemaakte M113 ‘gepantserde’ aluminium rijdt met hoge snelheid en komt onder vuur te liggen. Ze passeren het bord ‘Welkom in Avdeevka’ dat eind december de achtergrond vormde van Zelenski’s selfiestunt bij de westelijke ingang van Avdeevka.

Wat over is van de 3e brigade is uit de stad verhuisd naar de cokesfabriek verder naar het noorden. Die plek is echter ook niet veilig:

agitpapa @agitpapa – 12:33 UTC – 16 feb 2024

Suriyakmaps: Russische troepen hebben het [Avdeevka cokesfabriek] managementgebouw en aangrenzend complex ingenomen (48.16201, 37.7054). De hoogbouw is een perfecte observatie- en vuurpositie die de Azovs nooit zouden hebben opgegeven als ze konden.

Wat en wie er nog over is in Avdeevka en de cokesfabriek ligt onder dodelijk vuur:

De Russische artillerie was dominant en de Oekraïense kanonnen schoten slechts sporadisch terug, en de Russische luchtaanvallen waren onophoudelijk, aldus vrijwel alle verslagen. Een bericht op social media dat afkomstig zou zijn van een soldaat van de 25e Luchtlandingsbrigade in de sector Avdiivka zei:

“Ze regenen 24/7 eindeloos naar beneden, er zijn geen loopgraven of schuilholen meer door hen. Ik noem niemand een verrader, maar we vragen op zijn minst om wat minimale luchtafweer. De (Russische) bommenwerpers opereren vrij, we kunnen alles bevechten wat ze naar ons gooien, behalve dit. We zullen standhouden zo lang als nodig is… We hebben genoeg van alles, tekorten aan voedsel, pantserwagens of iets anders is allang verleden tijd. (Dat hebben we). We hebben iets van een andere orde van grootte nodig: Maak het zo dat de vliegtuigen van de vijand niet vliegen.”

  "Heeft Kiev al verloren?" - Duitse krant Welt verklaart dat Oekraïne "afbrokkelt" en dat Orbán gelijk had, maar "niemand durft het toe te geven"

De Russische luchtmacht gebruikt glijbommen met een satellietgestuurde geleidingsset die het equivalent is van de Amerikaanse JDAM. Deze bommen worden vanaf een veilige afstand gelanceerd. Ze zijn pas sinds kort in grote hoeveelheden beschikbaar:

Oekraïense militaire publicaties noemen Russische FAB’s (geleide vliegtuigbommen) een van de belangrijkste factoren in de opmars van de Russische Federatie in Avdiivka.
In 2,5 dag werden ongeveer 250 bommen afgeworpen in de stad en het district, schrijft “Nikolaevsky Vanek”. Evenals duizenden projectielen en honderden FPV-drones.

De Oekraïense militaire specialist in drones Sergey Flash Beskrestnov schrijft dat “het de fabs niet uitmaakt van wat voor aanvalsunit je bent en of je de Q-cursus van de MTR hebt afgerond.”

Hij zegt dat deze bommen van 500 kg “ons letterlijk met de grond gelijk maakten.”

De persofficier van de 3de Azov brigade, nu in de cokesfabriek, bevestigde dit:

“De vijand begint fosfor te gebruiken. Het gebruik van geleide luchtbommen is toegenomen. Die bommen zijn veel erger dan artillerie .

… We hebben het over 50 of meer van zulke bommen per dag. Dat zijn er heel veel voor zo’n klein steunpunt.

En nu wordt er fosfor gebruikt. We kregen het nieuws daarover een dag eerder.”

“De indringers gebruiken fosforgranaten, die ervoor zorgen dat stookolietanks in brand vliegen. Giftige smog verspreidt zich over het hele grondgebied van de (cokesfabriek – red.).

Dit is nu de nieuwe ’thuisbasis’ van de 3e Aanvalsbrigade. Doet het je niet ergens aan denken?

Het Oekraïense leiderschap heeft bevolen om Avdejevka zo lang mogelijk vast te houden.

  Poetin: Levering gas via Nord Stream-pijpleiding - als de EU dat wil

Dit is een herhaling van de onnodige hold-out in Bakhmut. In plaats van terug te trekken naar kortere rechte verdedigingslinies zullen duizenden Oekraïense troepen in de stad sterven terwijl ze proberen onverdedigbare posities vast te houden.

Meer video’s:


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Waarom die diepe, diepgewortelde haat tegen Poetin?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPas op voor grote boze Russische space nukes!
Volgend artikelKrokodillentranen over Navalny terwijl ze Assange negeren
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. De Amerikaanse militair analist en voormalig adviseur van het hoofd van het Pentagon, Douglas McGregor, zei dat het Westen en de regering van president Biden niet meer dan twee maanden te gaan hebben. Volgens McGregor zal het Russische leger gedurende deze tijd de Dnjepr kunnen bereiken, en zal het Westen slechts twee opties hebben: onderhandelen of toekijken hoe de Russen naar de Poolse grenzen marcheren.

  “Ik denk dat zij [de Russen] de komende maanden waarschijnlijk naar de Dnjepr zullen gaan,”
  zei een gepensioneerde kolonel van het Amerikaanse leger.
  Hij gelooft ook dat Moskou niet zal wachten totdat het Westen West-Oekraïne eindelijk in een ‘partijdige staat’ verandert die regelmatig terroristische aanslagen tegen Rusland pleegt.

  ‘De Russen hebben de militaire macht en het vermogen om helemaal tot aan de Poolse grens te gaan’
  concludeerde McGregor.

 2. Lijkt mij een heel goed plan. Je ziet hoe eigenwijs een stug de Oekraïne zijn en ze zullen zeker als ze de gelegenheid krijgen in de toekomst weer de rustig gaan aanvallen in het oosten van de Oekraïne. Dus heel goed plan pakt dat hele land gewoon goed aan Dan zijn we van die s*** af

 3. En terwijl er soldaten sterven, zit Zelensky veilig in Frankrijk.
  Je zult maar kanonnenvoer zijn ter glorie van egotrippers.

 4. Hoe lang moet deze complete waanzin nog door gaan. De machtgeile psychopaten van usa en de Westerse usa marionetten weten toch al lang dat zij nooit Rusland kunnen verslaan. Het is Napoleon en Hitler niet gelukt en het gaat dat schorum ook niet lukken. Jan soldaat en vele burgers worden geslachtofferd voor een stel machtgeile idioten, die nog meer dollars en de rijkdommen van Rusland in willen pikken.
  De inmiddels meer dan 100 miljard dollar die deze waanzin, los van het menselijke leed, al gekost heeft, hadden zoveel beter besteed kunnen worden. Maar ja, het dividend uit de usa militaire rotzooi industrie, dat lokt zo erg. Daarmee kunnen de aandeelhouders een glas cognac drinken met een toastje kaviaar erbij. Walgelijke bende. En dat walgelijke geldt ook voor de regeringen in het zgn democratische Westen, die deze krankzinnige oorlog steunen.
  Off topic, waar zijn de milieuidioten? Is daar geen milieuvervuiling, geen CO2 uitstoot van de voertuigen en vliegmachines, geen vernietiging van de landbouwgronden en de natuur? Of is de protestvergoeding te laag om de straat op te gaan?
  Wat een walgelijke wereld, waar alleen maar meer macht en meer rijkdom tellen!

 5. Hier zeikt links over het klimaat en daar vliegt het gif en de zware metalen je om de oren. Gesteund door hetzelfe linkse deugtuig. Wát een wereld. Achterlijke oorlogshitsende psychopaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in