Guardian Angels zijn na 25 jaar terug in Zweden, foto: privé via Facebook

In februari dook de controversiële organisatie Guardian Angels weer op. Nu verwelkomen ze ook ‘nazi’s’ en ‘racisten’ in de strijd tegen de onveiligheid van Göteborg, zolang ze hun mening niet uiten.

Het publieke beveiligingsinitiatief Guardian Angels met wortels in de VS werd in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw in Göteborg opgericht. De organisatie kreeg een slechte reputatie omdat hun “werkzaamheden” ontaardde.

“Daarna heeft de organisatie een slechte reputatie gekregen in Zweden. We dachten dat het nu tijd is om daar verandering in te brengen”, zei initiatiefnemer Mikael Liljeroth in februari tegen het dagblad Göteborg Direkt.

“Guardian Angels is een religieus en politiek onafhankelijke vereniging die gevestigd is in 160 steden in 13 landen. De filosofie erachter is om mensen die zich in de stad verplaatsen veiligheid te bieden”, aldus Mikael Liljeroth.

Liljeroth koopt de uniformen uit de VS: truien, glanzende jassen en de karakteristieke rode baretten.

Göteborgs-Posten meldt nu dat ze weer in de stad lopen: Afgelopen weekend is de roodgekleurde groep in het gebied rond de Järntorget en op de straten in beweging geweest. Volgens de initiatiefnemer Mikael Liljeroth is het doel van de vereniging om te patrouilleren in de straten om veiligheid te creëren en criminaliteit te voorkomen. Maar ze zijn al sinds maart actief. Ze zijn één keer per week uit.

De politie heeft onder andere gediscussieerd over de juridische kwesties rond de regels voor een burgerarrestatie in geval van geweld. In het geval van een ernstig misdrijf dreigt een interventie te leiden tot grotere problemen voor de politie in plaats van iets nuttigs, schrijft Göteborgs-Posten.

“De regels voor een burgerarrestatie moeten restrictief worden toegepast en de eigen veiligheid moet voorop staan. Het is belangrijk hoe men eruit ziet en dat het niet gaat om politie opdrachten”, zegt Daniel Neck, die coördinator misdaadpreventie is bij de politie in Göteborg tegen Göteborgs-Posten.

Neck is echter positief over alle soorten initiatieven die de aanwezigheid van volwassenen op straat vergroten.

“We verwelkomen meer mensen, we hebben veel te maken met zware georganiseerde misdaad en er zijn een groot aantal goedgedragende jonge mensen die behoefte hebben aan steun in de stad”, zegt Neck, die er ook op wijst dat er veel verschillende manieren zijn om betrokken te raken als vrijwilliger, en er veel andere verenigingen zijn dan de Guardian Angels: Naast de eigen vrijwilligerswerk van de politie zijn er ook andere verenigingswandelaars, ouderverenigingen in de stad en religieuze gemeenschappen, aldus Neck.

Liljeroth zelf vertelt Göteborgs-Posten dat ze geen politie meer op straat zien patrouilleren, en dat de Guardian Angels daarom nodig zijn. Maar men is voorzichtig met wie mag meelopen in de stad:

Maar iedereen is welkom in de organisatie, zolang je je niet uitspreekt. Mikael Liljeroth zegt dat hij geen invloed kan uitoefenen op wat de leden denken en voelen. Maar als een Guardian Angels lid racistische of nazistische opvattingen zou uiten, zou dat directe gevolgen hebben. “Dan is het meteen uitsluiting”, zegt Liljeroth.

Op dit moment is Guardian Angels actief op zoek naar nieuwe leden en de ambitie is om ook in Stockholm en Malmö vestigingen te openen, maar het is moeilijk om leden te werven, zegt hij.

“Niet iedereen durft het aan, maar we moeten in een rustig tempo groeien. We willen een organisatie voor de lange termijn zijn”.

Als het feit dat ‘nazi’s’ en ‘racisten’ welkom zijn het nu makkelijker maakt om nieuwe leden te werven, zal de toekomst uitwijzen.

“Ali” valt passerende blanke vrouw aan met slag op haar hoofd

Vorig artikelDe totale rijkdom van miljardairs is gestegen tot 10,2 biljoen dollar tijdens de Corona
Volgend artikelWetenschappers pleiten voor gedwongen vaccinaties tegen het Coronavirus
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in