De totale rijkdom van miljardairs is gestegen tot 10,2 biljoen dollar tijdens de Corona

2

De meer dan tweeduizend miljardairs in de wereld worden snel rijker. Tijdens het hoogtepunt van de Coronacrisis groeide hun vermogen met iets meer dan een kwart. De concentratie van de rijkdom is terug naar de situatie van de 20e eeuwwisseling.

Het is buitengewoon goed gegaan voor de miljardairs in de wereld tijdens de Coronapandemie. Hun toch al enorme fortuin is met iets meer dan een kwart gegroeid tot een recordhoogte van 10,2 biljoen dollar.

In een rapport van de Zwitserse bank UBS constateert men dat miljardairs over de hele wereld hun rijkdom met 27,5% hebben vergroot tijdens het hoogtepunt van de crisis van april tot juli – op hetzelfde moment dat miljoenen mensen over de hele wereld hun baan hebben verloren en moeite hebben om het hoofd boven water te houden ondanks hulp van overheidsprogramma’s.

Het rapport concludeert dat de miljardairs sterk hebben geprofiteerd van het herstel van de beurzen nadat ze hun bodem hadden bereikt tijdens de wereldwijde sluitingen in maart en april.

Volgens UBS heeft de rijkdom van de miljardairs “een nieuwe piek bereikt die de vorige piek van 8,9 biljoen van eind 2017 overtreft”. Het aantal miljardairs in de wereld heeft ook een nieuwe piek bereikt van 2.158 in 2017 naar 2.189.

Josef Stadler is verantwoordelijk voor de afdeling van het globale kantoor van UBS dat rechtstreeks ten dienste staat van de rijkste mensen ter wereld. Hij legt uit dat de rijksten der aarde dankzij hun “buikgevoel” van de crisis konden profiteren om meer bedrijfsaandelen te kopen toen de beurzen in de hele wereld instortten.

  37.927 doden 3.392.632 gewonden na COVID-injecties in Europese databank terwijl jonge mensen blijven sterven

Stadler is mening dat miljardairs typisch een “significante risicobereidheid” hebben en eerder dit jaar het vertrouwen hadden om kleine delen van hun enorme fortuinen op het spel te zetten.

Luke Hilyard, CEO van het High Pay Center, een denktank die hogere lonen bepleit, merkt op dat “extreme welvaartsconcentratie een onaantrekkelijk fenomeen is vanuit een moreel perspectief, maar het is ook economisch en sociaal destructief”. Hij heeft nog meer redenen:

De rijkdom van een miljardair is gelijk aan een fortuin dat bijna onmogelijk te besteden is, zelfs niet gedurende een groot aantal levens in absolute luxe … De conclusies van het UBS-rapport tonen aan dat de superrijken nog rijker worden, een teken dat het kapitalisme niet werkt zoals het zou moeten.

Om terug te keren naar Stadler, zo betoont hij het feit dat de rijkdom van miljardairs zo veel is toegenomen tijdens een tijd waarin honderden miljoenen mensen over de hele wereld vechten voor hun levensonderhoud kan leiden tot publieke en politieke woede.

De concentratie van rijkdom is vandaag de dag zo groot als rond de eeuwwisseling

De totale rijkdom van miljonairs is in de drie jaar sinds Stadler voor het eerst waarschuwde voor de “dreiging van een wereldwijde opstand tegen de superrijken” met zeventig procent toegenomen. Hij schreef toen:

De concentratie van de rijkdom is net zo groot als in 1905 en dit is iets wat de miljardairs zorgen baart. Het probleem is de toenemende macht van de rentetarieven – waardoor het grote geld groter wordt – en de vraag is in hoeverre dit duurzaam is en op welk punt de samenleving zal ingrijpen en terugvechten.

De rijkste ter wereld hebbenop dit moment de grootste concentratie van rijkdom sinds het zogeheten US Gildes Age in het begin van de 20e eeuw, toen families als Carnegie, Rockefeller en Vanderbilt enorme vermogens in handen hadden.

  De giftige mRNA-vaccins: Medische fouten of "langzame genocide"?

De oprichter van Amazone heeft dit jaar tot nu toe 74 miljard dollar verdiend aan Corona

In het actuele UBS-rapport wordt de rijkdom van ’s werelds meest welvarende niet gerangschikt. Maar de rijkste persoon op de planeet is Jeff Bezos, oprichter en CEO van Amazon – met een fortuin van 189 miljard dollar.

Volgens Bloomberg’s miljardairsindex is het vermogen van Bezos dit jaar tot nu toe met 74 miljard gestegen – als gevolg van de stijging van de aandelenkoers van Amazon, terwijl klanten als gevolg van de Corona massaal toestroomden.

Elon Musk, de oprichter van het E-autobedrijf Tesla, heeft dit jaar ook goed verdiend en zijn fortuin vergroot van 76 miljard dollar naar 103 miljard dollar.

Volgens UBS hebben vele miljardairs “snel en royaal” een deel van hun fortuin gedoneerd om “te helpen in de strijd tegen Covid-19 en om de economische gevolgen van de bezuinigingen voor de gezinnen te verzachten”.

Volgens het onderzoek zien de statistieken voor de donaties er zo uit:

Ons onderzoek identificeert 209 miljardairs die het equivalent van 7,2 miljard dollar hebben gedoneerd van maart tot juni 2020.

Uit het onderzoek blijkt dat miljardairs in het Verenigd Koninkrijk veel minder hebben gedoneerd dan in andere landen. In de Verenigde Staten hebben 98 miljardairs in totaal 4,5 miljard dollar geschonken, in China 12 miljardairs 679 miljoen dollar en in Australië slechts twee miljardairs 324 miljoen dollar.

In het Verenigd Koninkrijk gaven negen miljardairs 298 miljoen dollar.

George Soros pompt nog eens een kwart miljard dollar in racistische Black Lives Matter

Vorig artikelGeen vredesprijs voor Trump – gaat naar het VN-voedselprogramma
Volgend artikelGuardian Angels zijn weer terug om de straten in Zweden veilig te maken – ‘nazi’s’ en ‘racisten’ zijn welkom
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in