De zogeheten vernederingsovervallen, waarbij de daders niet alleen spullen stelen, maar ook hun slachtoffers blootstellen aan verschillende vormen van vernedering, zijn de laatste jaren in lawinevaart toegenomen. Meestal gaat het om immigranten die in groepsverband eenzame Zweedse slachtoffers overvallen. Nu zijn er berichten dat het immigratie-gerelateerde fenomeen ook in Noorwegen toeneemt, aldus Samhällsnytt.

Vorig jaar is gebleken dat het aantal overvallen op kinderen en jongeren in Zweden sinds 2015 met meer dan 100 procent is toegenomen, en dat deze worden gekenmerkt door een wreedheid die voorheen niet voorkwam. Er werden verschillende gevallen vastgesteld waarin de slachtoffers onder andere gedwongen werden zich uit te kleden of de voeten van de daders te kussen en op hen te plassen.

“Er zijn duidelijk andere motieven. Het voelt alsof sommige van deze mensen niet roven om de goederen, maar iets anders uit de misdaad willen halen. Het roept andere zintuigen op, dat  men zich beter voelt om iemand anders in een slechtere positie te brengen”, zegt officier van justitie Linda Wiking.

“Dominantiecriminaliteit” wordt de nieuwe trend in Denemarken genoemd, waar het in de eerste plaats gaat om pure ongeprovoceerde overvallen zonder dat er noodzakelijkerwijs sprake is van een roofoverval.

In Oslo getuigt politieagent Jonas Andreassen van de angst onder de jongeren van de stad om te worden blootgesteld aan het nieuwe type overval waarbij men niet alleen wordt beroofd en mishandeld, maar ook gedwongen wordt tot vernederende handelingen tijdens het filmen.

“De slachtoffers van de overvallen moeten de schoenen van de overvallers kussen, in de camera kijken, hun jassen uittrekken en slagen krijgen”, schrijft Andreassen in een kroniek in het Noorse dagblad Aftenposten.

Hij beschrijft ook hoe de daders de slachtoffers met succes bedreigen en intimideren met represailles en dat velen zich niet bij de politie durven te melden of het zelfs aan hun ouders durven te vertellen.

Rapport: Noorwegen wordt geconfronteerd met een steeds hoger percentage immigrantencriminaliteit

Het advies van Andreasen aan de jongeren is om zich niet door bedreigingen te laten beheersen, zich niet het perfecte slachtoffer te laten zijn en zich te verzetten, en het aan een volwassene te vertellen.

Vluchtelingkinderen omcirkelen 7 jarig meisje en urineren op haar

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here