Eén regel in het provocerende verhaal van Geert Wilders aan de Nederlandse kiezers zal Brussel meer dan enige andere achtervolgen: een referendum over het verlaten van de EU.

Zeven jaar nadat de Britten voor Brexit stemden, was een zogenaamde Nexit-stemming een kernpunt van het uiteindelijk succesvolle aanbod van de rechtse leider in Nederland, schrijft het ultralinkse nieuwsorgaan Politico.

En hoewel Wilders zijn anti-islamretoriek de afgelopen weken heeft afgezwakt, zijn er geen tekenen dat hij zijn euroscepticisme wil afzwakken na zijn schokkende verkiezingsoverwinning.

Zelfs als de Nederlandse kiezers niet worden overgehaald om de Britten uit de EU te volgen – wat volgens peilingen onwaarschijnlijk is – wijst alles erop dat een regering onder leiding van Wilders in Den Haag nog steeds een nachtmerrie voor Brussel zal zijn.

Een zetel voor Wilders aan de EU-toptafel zou de dynamiek veranderen, naast andere extreem-rechtse en nationalistische leiders die al in functie zijn. Plotseling zal beleid, variërend van klimaatmaatregelen tot hervorming van de EU en zelfs wapens voor Oekraïne, ter discussie staan en zelfs worden teruggedraaid.

Sinds de bekendmaking van de exit polls hebben potentiële centrumrechtse partners niet uitgesloten een coalitie te vormen met Wilders, die als duidelijke winnaar uit de bus kwam. Dit ondanks het feit dat hij de afgelopen 10 jaar door centristen buiten de deur is gehouden.

Van zijn kant lijkt de 60-jarige veteraan bloedserieus om deze keer zelf aan de macht te komen.

Sinds de vervanger van Mark Rutte als VVD-leider, Dilan Yeşilgöz, vroeg in de campagne aangaf dat ze mogelijk coalitiebesprekingen met Wilders zou kunnen aangaan, heeft de extreemrechtse leider hard gewerkt om redelijker over te komen. Hij zwakte een aantal van zijn meest uitgesproken standpunten af, met name over de islam – zoals het verbieden van moskeeën – en zei dat er grotere prioriteiten zijn om op te lossen.

  “Er Is Enorme Medische Fraude”, zeggen Artsen voor Waarheid

Op woensdagavond, toen de resultaten binnenkwamen, was Wilders explicieter: “Ik begrijp heel goed dat partijen niet in een regering willen zitten met een partij die ongrondwettelijke maatregelen wil,” zei hij. “We gaan niet praten over moskeeën, Korans en islamitische scholen.”

Zelfs als Wilders bereid is om zijn eis voor een EU-referendum te laten vallen in ruil voor macht, zal zijn overwinning nog steeds een siddering door de EU-instellingen sturen.

En als centristische partijen zich verenigen om Wilders – opnieuw – buiten de deur te houden, kan dit later moeilijkheden veroorzaken bij boze Nederlandse kiezers.

Brexit cheerleader Nigel Farage liet in het Verenigd Koninkrijk zien dat je niet aan de macht hoeft te zijn om veel invloed te hebben.

De wind van verandering

Migratie was een dominant thema in de Nederlandse verkiezingen. Voor EU-politici blijft het een dringende kwestie. Naarmate het aantal migranten blijft stijgen, neemt ook de steun voor rechtse partijen in veel landen in Europa toe. In Italië won Giorgia Meloni vorig jaar de macht voor haar Broeders van Italië. In Frankrijk blijft de National Rally van Marine Le Pen een krachtige speler, op de tweede plaats in de peilingen. In Duitsland is de Alternative für Deutschland de afgelopen maanden ook naar de tweede plaats gestegen.

In zijn overwinningstoespraak beloofde Wilders de “asieltsunami” die Nederland teistert, aan te pakken.

“De belangrijkste redenen waarom kiezers Wilders hebben gesteund in deze verkiezingen is zijn anti-immigratie agenda, gevolgd door zijn standpunten over de kosten van levensonderhoudscrisis en zijn standpunt over de gezondheidszorg,” zei Sarah de Lange, hoogleraar politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Mainstream partijen “legitimeerden Wilders” door immigratie tot een belangrijk onderwerp te maken, zei ze. “Kiezers dachten misschien: als het daar om gaat, waarom dan niet op het origineel stemmen in plaats van op de kopie?”

  Wij de Ouders klagen minister van Volksgezondheid de Jonge aan wegens COVID-19 vaccinatie kinderen

Voor links was het lichtpunt in Nederland de sterke opkomst van een goed georganiseerde alliantie tussen Labour en de Groenen. Frans Timmermans, de voormalige vicevoorzitter van de Europese Commissie, kreeg steun achter zich. Maar zelfs dat gezamenlijke bondgenootschap kon Wilders niet verslaan.

Volgend jaar juni houden de 27 landen van de EU verkiezingen voor het Europees Parlement.

Op dezelfde dag dat de kiezers hun Europarlementariërs kiezen, worden er in België algemene verkiezingen gehouden. De rechtse Vlaamse onafhankelijkheidsleider Tom Van Grieken, die ook uit is op een grote doorbraak, feliciteerde Wilders: “Partijen zoals de onze zijn op weg in heel Europa,” zei hij.

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán vierde feest: “De wind van verandering is hier!”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

NEDERLAND DOSSIER

Mega overwinning! Populistische antimassamigratiepartij Geert Wilders wint meeste zetels in Nederlandse verkiezingenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDr. William Deagle: Chemtrails bevatten mycobacteriën, virussen, Pseudomonas bacteriën en menselijk plasma
Volgend artikelIn video: Russen gebruiken ondergrondse tunnels om Oekraïense vestingswerken in Avdeevka te bestormen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

48 REACTIES

 1. This is so good. But it was time that the Dutch sheep’s where waking up. Lets hope that the PVV can fight the illuminatie and get out of the grip of the US.

 2. We gaan zien wat deze blaffende… meneer gaat doen. Een man een man een woord een woord? Of uiteindelijk gewoon het gebruikelijke politieke spel van compromissen, leugens, bedrog, achterklap, dubbele agenda’s en het graaien naar macht.
  Gelukkig heeft FvD ook een paar zetels. De luis in de pels is zo nodig in dit verziekte politiek theater.

 3. Heb er weinig vertrouwen in.
  Toen Wilders zich publiekelijk liet injecteren was hij voor mij geweest. Ik geloof niet dat hij dit deed vanwege deze te verwachten uitslag. Voor het hogere doel dus.
  FvD naar drie zetels gesjoemeld.

 4. Oude bedorven drank in een nieuwe fles.
  Nederland heeft na gisteren (afschaffing VETO recht) net zo veel zeggenschap als een gemeenteraadje in een provincie.

  Er verandert niets wat ten gunste zal zijn voor het “volk”, al 40 jaar hetzelfde spelletje.

 5. Ben bang dat het toch iets anders in elkaar steekt dan hierboven beschreven. Geert doet al jaren mee met het kartel. Hij is gewoon een VVD’er met een hele grote mond. Uiteindelijk gaan vvd, groen links/pvda, cda en d66 weer met elkaar. Er zijn natuurlijk op voorhand al deals gemaakt. Er is een partij waarvan ik zeker weet dat die enorm veel stemmen heeft gekregen maar die nu zogenaamd gezakt is met 5 zetels? Rara……
  Co^^uptie tot op het bot….!

  • Joanne
   november 23, 2023 Bij 09:06
   Ik geloof ook niet in het verlies van FvD.
   De computers die de stemmen verwerken, zijn eenvoudig te manipuleren, maar dat weten we al heel lang.

   • Ben ik het volledig mee eens. Die hoerenkast van de VVD heeft al twee jaar geleden om die Dominion computers lopen schreeuwen, dus zijn m.i. al die peilingen en statistiekjes niets anders dan één grote zieke belazerderij. Als je alles van die tv en kranten in eigen handen hebt, en zelfs een (vroeger weliswaar) kwaliteitsblad als de Volkskrant tot een naarlings hoerenblaadje hebt weten te maken, is de totale leugen makkelijk als waarheid te verkopen.

    Er klopt geen reet van. Op deze manier kun je het jezelf veroorloven als VVD om er een gore puinhoop van te maken, en via een blaaskaak als Wilders de macht terug te grijpen. Die gooit onmiddellijk zijn principes overboord als hij het voor het zeggen kan krijgen…….te beginnen met het met rust laten van de grondwet, waar dat VVD-D66 en de rest van dat tuig uit die politieke hoerenkast maar al te graag aan kwamen om derlui pedofiele hufterigheden wettelijk beschermd te krijgen. Ik geef je op een briefje dat die grondwetswijziging, die er in alle stilte doorheen gejast is…….iets wat in mijn 68-jarig bestaan ondenkbaar was……nog wel een keer in het nieuws gaat komen, volgend jaar als de koppen gaan rollen.

    Bwerkh…….smeerlapperij.

  • Zo kijken wij er ook naar. En om Geert Wilders de blaffende meneer te noemen is krom. Wanneer je van niemand bijval krijgt is het nou eenmaal moeilijk garen spinnen. Maar toch heeft Wilders voet bij stuk gehouden. Hetzelfde overkomt FVD. Die worden telkenmale afgerekend als ze durven aangeven waar de schoenen wringen. Ik hoop van harte dat ze op de ingeslagen weg verder gaan. Van links komt er geen redding, zeker niet na de gemaakte lijstverbinding met Timmermans als ingezette joker. Wat een klucht!

  • Hopelijk herstelt de PVV de demokratie, en komt op voor de beslissing en respect van het volk bij voorgaande referenda: geen europese grondwet of militair en politiek samenwerkingsakkoord met oekraïne.

 6. Wat is die Frans Timmermans een klein gedrocht en WEF-hoer: Hij sluit ook uit dat hij met de partij van Geert Wilders in een coalitie zou stappen. Hij beklemtoont dat zijn partij nooit in een coalitie zal stappen “met een partij die Nederlanders uitsluit”.
  Hij sluit zelf een partij uit die 37 zetels haalt waar 2 miljoen Nederlanders achter staan. Dat zegt genoeg van dat manneke.

 7. Blij dat het haat, splinter partijtje Bij1 van Sylvana Simons het veld kan ruimen jammer dat het door het WEF gesteunde politieke partij Volt van Laurens Dassen zijn smerige werk kan voortzetten, gelukkig zakte Volt van 3 naar 2 zetels, Rotterdam heeft laagste opkomst: 64,3 procent, niet lullen maar poetsen Rotjeknor waren ze verstandiger dan de rest van het land, Rotterdam had laagste opkomst: 64,3 procent.

 8. Wat zijn de mensen dom
  We gaan gewoon weer opnieuw naar de stembus
  Hebben we toch een keer vaker meegemaakt met Wilders
  Het andere tuig wil niet samen werken

  • Het zou kunnen, Wilders moest winnen wegens de oorlog van Israël, hij is blijkbaar ook van joodse afkomst, toch ben ik heel blij met zijn overwinning.
   Ik blijf een wappie.

  • Wilders is rooms-katholiek opgevoed, maar hij liet zich uitschrijven uit de kerkelijke registers toen hij meerderjarig werd en is nu een agnost. Zijn vader is geboren te Maasbree, zijn moeder in Soekaboemi (toenmalig Nederlands-Indië) en haar moeder is telg van de Indisch-Nederlandse familie Meijer.

 9. Meer dan een inhoudelijke steun is de onverwacht grote winst van de PVV vooral een verdiende afstraffing van het ‘tijdperk Rutte’ door de kiezers.
  De PVV is in feite Wilders-in-persoon en die denkt er nu van te profiteren door zijn ultieme droom – het ‘Torentje’ – waar te maken en als een nieuwe ‘Vader des Vaderlands’, bóven de partijen, de politieke leider te zijn van alle Nederlanders.
  Zoals al in de verkiezingscampagne getoond, is Wilders best bereid om zijn populistische benadering in te slikken, want hij weet dat hij zonder samenwerking met andersgezinden zijn droom wel kan vergeten.
  Kort en goed: de kiezer heeft een deuk geslagen in de gevestigde orde, maar het ‘feodale systeem’ staat, ook mét Wilders, nog fier overeind.

 10. Voor de verkiezingen: je moet gaan stemmen dan kun je verschil maken. Na de verkiezingen: er is fraude gepleegd. En dat elke 4 jaar weer, mensen blijven met dit verrotte systeem meewerken. Ach ja, je doet het voor elkaar 🤡

 11. Wat me ook opvalt weer is hoe geschokt Nederland reageert op de winst van PVV.
  De msm lijkt in het journaal en andere programma’s uitsluitend mensen te kunnen interviewen die geschokt zijn en zich voor de uitslag lijken te schamen.
  Dat de media totaal links(gestoord) is dat wisten we al maar God wat een slechte verliezers zijn het toch.
  2,3 miljoen stemmen voor Geert Wilders maar er wordt er geen een gevonden voor een reactie. Maar misschien heb ik iets gemist.

 12. Ze zijn altijd geschokt in NL als er iets gebeurd wat je op je boerenklompen aan ziet komen. Ik ben blij dat het dekbed eens goed opgeklopt is, we zullen zien wat er komen gaat. Als het alles weer zoals het was dan weten we zeker dat het allemaal een pot nat is. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat we resultaat gaan zien van het gewenste beleid.

  • Beste Miriam,
   ” Als het alles weer zoals het was dan weten we zeker dat het allemaal een pot nat is.”

   Was dat na 3 x Rutte niet duidelijk geworden?

   De mogelijkheden die ons door de overheid aangereikt worden, en de manieren waarop met het resultaat wordt omgegaan zullen er voor zorgen dat het gaat zoals de grotere machten het willen dat het gaat.

   Onder het door jouw genoemde dekbed zit een grote octopus met tentakels die overal zijn grip op heeft.
   Je hoeft geen grote verwachtingen te hebben als er 1 tentakel afgesneden wordt, de octopus blijft aanwezig onder dat dekbed met talloze tentakels tot in de haarvaten van de maatschappij.

  • Beste Adriaan,

   Het afschaffen van het referendum was een klassiek voorbeeld dat voor zelfs de meest slapende burger duidelijk kon zijn.

   Ik moet het de machten achter de schermen wel toegeven dat ze het systeem gewiekst in elkaar hebben gezet, tot zelfs op globaal niveau toe.

   Ik blijf hopen op een wereldwijde totale blackout a.g.v. b.v. een gigantische solarflare.
   Dan gaan we weer terug naar af en zijn we allemaal monniken met gelijke kappen, inclusief die miljardairs en wannabe’s.

   • Tigron november 23, 2023 Bij 14:19

    Ja beste Tigron ‘we’ kunnen niet anders, de middelen en de wil ontbreken om een ommekeer/revolutie te starten, 90$ van de Nederlanders weer tevreden met de verkiezingsuitslag, denken dat ze jaar lang onder de pannen zijn. Discovery science had over dat een optische telescoop voor zon waarnemingen werd gesloten en de astronomen een spreekverbod opgelegd kregen ik viel er midden in dus ik had het niet helemaal gevolgd, maar er komt volgens veel deskundigen eerdaags een behoorlijke solar flare richting planeet aarde, op de site van Xander wordt er ook steeds een artikel aan besteed.

    Groeten en laat je niet gek maken.

   • Tigron,mijn idee.
    1 grote EMP en we zijn allemaal terug bij af in ons adamskostuum!
    Bewakingsystemen,banken,overal waar een computer aangekoppeld zit,nutteloos.
    Dan komt het grote ontwaken,dat een heleboel mensen nergens op voorbereid zijn.
    Ik kan mij er niet meer druk om maken.
    Net als mensen nog steeds een heilig geloof hebben in die gifprikken,netzo in dit politieke systeem.
    Je denkt toch niet dat de VVD gedoogsteun geeft uit pieeteit?

 13. De werkelijke beslissingen worden reeds lang genomen in Vaticaanstad, Londen, Washington D.C., Genève & Brussel en Den Haag fungeert zo lang het nog duurt als postkamer, totdat de New World Order z’n beslag gaat krijgen, hetgeen door ingrijpen van buitenaardsen (‘A Gift From The Stars’) never nooit zal gebeuren.

 14. Klootzak Wilders verraad zodra de uitslag bekend is al zijn achterban met ‘nu we gaan regeren moeten we concessies doen’ en ‘moskeeën sluiten gaan we niet doen’. hahahaha wat een sukkels weer die nederlanders. helaas trekken al die stomkoppen die zijn gaan stemmen de rest mee in de ellende want nu gaat de satanisten club ons weer 4 jaar tiranniseren. Rutte en Wilders zijn 2 acteurs van hetzelfde toneelgezelschap https://www.youtube.com/watch?v=SbhMfZRhsXw

 15. vergeet niet de connectie van wilders met het wef.. we hebben niet met een stel ezels te maken.
  alles is gepland en iedereen gaat nu er van uit dat dit onze verlosser is. wilders heeft het wolven kostuum van van der plas aangetrokken.

 16. Als Belg en fan van Baudet , begrijp ik niet dat deze laatste niet meer stemmen behaalde. Hoewel het uiteraard ook logisch is dat 80% gevaxxten niet voor een vaxxin criticus gaan stemmen…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in