De mensen houden van luchtgevechten. Kijk maar naar de massa’s die naar de nieuwste Top Gun komen kijken. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er spanningen geweest tussen de grondtroepen en de luchtmacht over wie de grootste slagkracht heeft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog drongen de commandanten van de 8th Army Air Force (in die tijd maakte de Amerikaanse luchtmacht deel uit van het Amerikaanse leger en werd pas na de oorlog een apart commandocentrum) erop aan dat zij de oorlog konden winnen door Duitsland tot onderwerping te bombarderen. Zij bleken ongelijk te hebben, maar dat geloof bleef in vele latere conflicten bestaan, schrijft Larry Johnson.

De realiteit is dat een oorlog tegen een eerste wereldmacht het gecoördineerde gebruik vereist van infanterie, tanks, artillerie, raketten, gevechtsvliegtuigen, -helikopters, inlichtingen, elektronische oorlogsvoering en een sterke logistiek. Afgezien van het droppen van een atoombom of een raket, is oorlog een complexe operatie.

Met dat voorafje wil ik dat u een stapje terug doet en kijkt naar wat er in de Donbas gebeurt. Rusland heeft luchtoverwicht. Hier is de definitie:

Luchtoverwicht (ook luchtsuperioriteit) is de mate waarin een partij in een conflict de controle over haar luchtmacht heeft over de strijdkrachten van de tegenpartij. Er zijn niveaus van controle over de lucht in luchtoorlogvoering. De controle over de lucht is het ruimtelijke equivalent van het gezag over de zee.

Hoe weten wij dat? Rusland vliegt onbetwist. Er zijn geen Oekraïense vliegtuigen die opstijgen om Russische vliegtuigen neer te schieten. Dit is geen praatje van Poetin. Het is een feit. Hier is een video waarop een reeks Russische gevechtsvluchten boven de Donbas te zien is. Merk op dat ze dicht bij het terrein vliegen. Waarom? Omdat Oekraïne nog steeds een aantal grond-luchtraketten heeft die doeltreffend zouden kunnen zijn tegen vliegtuigen die 350 meter of hoger vliegen.

Dit is slechts één onderdeel van het Russische offensief. Deze piloten worden gestuurd door inlichtingen die in real time worden ingewonnen bij satellieten, drones en waarnemers op de grond. Zij opereren niet geïsoleerd. Het is een operatie met gecombineerde wapens.

Hoe zit het met Oekraïne? De Oekraïense troepen op de grond zitten verschanst in loopgraven en bunkers. Zij kunnen geen luchtsteun inroepen, want die is uitgeschakeld. Hoe weet ik dat? Ik kan in de laatste vier maanden geen enkele video vinden van een eskader Oekraïense piloten dat Russische stellingen aanvalt. Ziet u, de Russen hebben een robuust luchtverdedigingssysteem dat samen met gemechaniseerde en infanterie-eenheden wordt ingezet.

Oekraïne heeft geprobeerd zijn schamele luchtmacht weer op te bouwen, maar stuit daarbij op enige moeilijkheden. Volgens de briefing van donderdag van het Russische Ministerie van Defensie:

Hoge-precisiewapens van de Russische lucht- en ruimtevaartdienst hebben 5 gevechtsvliegtuigen van de Oekraïense luchtmacht geraakt op het militaire vliegveld Mirgorod in de regio Poltava. 1 Su-27 en 1 Su-24 zijn vernietigd. Nog eens 2 Su-27’s en 1 Su-24 liepen kritieke schade op. De vijandelijke slachtoffers in manschappen liepen op tot 30 Nationalisten.

Zonder een geloofwaardige luchtmacht is Oekraïne niet in staat een grondoffensief te lanceren om de Russen te verdrijven uit Kherson of een ander stuk grondgebied dat door Rusland gecontroleerd wordt. Als Oekraïne al in staat is een regiment of twee bij elkaar te sprokkelen, gesteund door een tankbataljon, dan zal de Oekraïense strijdmacht stuiten op een muur van Russische artillerie vuur, drones, raketten, helikopters en straaljagers. Dat is een zelfmoordmissie, en ik begrijp niet waarom veel van de militaire deskundigen die de Amerikaanse ether bevolken, bang zijn om deze realiteit te erkennen. Het kan geen onwetendheid zijn. Er is te veel informatie op het internet die de stortvloed van propaganda van de westerse media en regeringsbronnen tegenspreekt, die volhouden dat Rusland vastloopt of aan het verliezen is. Dat is niet zo.

Er is een representatief en flagrant stukje desinformatie gepubliceerd op 24 augustus in Vox door Zack Beauchamp. Hij schrijft:

De laatste tijd begint het momentum echter terug te slaan naar de kant van de Oekraïners. Westerse militaire hulp – met name een Amerikaans raketartilleriesysteem genaamd HIMARS – heeft geholpen het speelveld voor de artillerie gelijk te trekken en heeft een ravage aangericht in de Russische aanvoerlijnen. Vandaag vragen deskundigen zich niet af of Oekraïne een tegenoffensief zal beginnen om het door Rusland bezette gebied terug te veroveren, maar wanneer het zal beginnen en waar het zich op zal richten.

Of dit betekent dat Oekraïne nu aan het “winnen” is, is echter een iets moeilijker te beantwoorden vraag. Wij weten niet of het komende tegenoffensief kans van slagen heeft; het hangt af van factoren waarover wij weinig gegevens hebben, zoals het vermogen van Oekraïne om zogenaamde “combined arms” offensieve operaties uit te voeren (operaties waarbij meerdere onderdelen van de militaire macht tegelijk worden ingezet om een bepaald doel te bereiken). Sommige belangrijke kwantitatieve gegevens, zoals de omvang van hun respectieve munitievoorraden, zijn moeilijk te schatten op basis van openbaar beschikbare informatie. Op dit ogenblik vinden zelfs vooraanstaande deskundigen in het conflict het moeilijk om met echt vertrouwen te beoordelen wie er op het slagveld aan het winnen is.

Deze jongens en meisjes hebben maar één taak: het Amerikaanse volk ervan overtuigen dat het miljarden dollars aan militair materieel en financiële hulp naar Oekraïne moet blijven sturen. Zodra het Amerikaanse volk wakker wordt en beseft dat dit nu een dwaze opdracht is, zal de verlakkerij voorbij zijn. Maar niet helemaal. De propagandacampagne heeft de toekomstperspectieven voor normale betrekkingen met Rusland vergiftigd. Dat is gevaarlijk. Zelfs tijdens de donkerste dagen van de Koude Oorlog probeerden de Verenigde Staten Rusland niet te isoleren en te weigeren zich op het diplomatieke vlak in te laten. Een terugkeer naar de diplomatie lijkt even waarschijnlijk als een Oekraïens offensief om de Krim terug te veroveren. Het zit niet in de kaarten.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Invloedrijke Russische filosoof Alexander Dugin zegt dat Rusland met de oorlog in Oekraïne strijdt tegen “mondiale liberale elites”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHelemaal naar Odessa
Volgend artikelWat is Poetin nu van plan? 400 nieuwe gevechtsvliegtuigen klaar voor opstijgen aan de grens met Oekraïne – UPDATE: Russische tanks verzamelen zich bij Kherson (Video)
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

7 REACTIES

  • Klopt, het is nooit een buk geweest, het was een ukro mig.
   Volgens getuigen op de grond, deze video’ s zijn volgens mij niet meer te vinden op YouTube.

  • @ Adriaan W. augustus 27, 2022 at 12:16,
   De echte MH-17 is nooit opgestegen uit Amsterdam, het was de gemodificeerde MH-370. Er waren genoeg bewijzen dat het de MH-370 was en niet de MH-17.

 1. @Adriaan,
  Over die neergeschoten vlucht van Nederland met al die onschuldige inzittenden,
  Zij gingen het Internationaal toen onderzoeken, Oekraïne mocht ook aanzitten bij dit onafhankelijke onderzoek (spot), maar Rusland mocht er niet bij zitten, wat een vies zaakje, er is nog veel meer over te zeggen natuurlijk maar allen al dit feit geeft zoveel te denken.

 2. Het is daarom dat Rutte, Zelensky smeekt de oorlog van Rusland te winnen, al het geld wat je daarvoor nodig hebt, leveren wij je,(de Nederlandse belastingbetaler), en ook de wapens die je hiervoor nodig hebt, zullen de Nederlandse belastingbetaler je leveren, en lieve Zelensky, dat je hierdoor geen Oekrainese militair over houd, (kanonnenvoer) weten we van tevoren, MAAR LUISTER GOED VRIEND ZELENSKY, IK WIL NIET VOOR HET RUSSISCHE TRIBUNAAL VERSCHIJNEN, EN DAT IK DAN ALLE LEUGENS OVER DE MH 17 MOET OPBIECHTEN, HOOR JE VRIEND ZELENSKY, NOOIT !!!
  Dank dat je mijn boodschap zo goed begrijpt, ik hoop dat we samen ooit nog eens aan de mooie zwarte zee kunnen zitten, het zal waarschijnlijk Incognito zijn, het is nou eenmaal van Rusland en dat zal het altijd blijven, Groetjes Mark.

 3. Zelensky zal eerdaags wel worden afgemaakt door USA, op zo’n manier dat ze de Russen de schuld geven.
  Hij heeftgeen nut meer, en is een risico geworden; hij kan een heleboel info geven…..

 4. Het is een bekende regel; met luchtoverwicht kun je een oorlog niet verliezen, en zonder luchtoverwicht kun je een oorlog niet winnen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in