Gérald Darmanin (© Jacques Paquier / Wikimedia CC BY 2.0) en onthoofd hoofd door moslim

De Franse politie heeft een aantal huiszoekingen bij moslims uitgevoerd na de moord op een leraar in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine op vrijdag, meldt SVT. – Er zijn politieoperaties uitgevoerd en er komen er nog meer, zegt minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin tegen de radiozender Europe 1.

In totaal lopen er zo’n tachtig verschillende onderzoeken naar cyberhaat. De vermoorde leraar Samuel Paty, 47 jaar oud, was online bedreigd omdat hij controversiële karikaturen van de moslimprofeet Mohammed had laten zien, volgens de minister van Binnenlandse Zaken hadden een bekende moslim en de vader van een moslimleerling vóór de moord een fatwa tegen de leraar uitgevaardigd.

Er wordt nu onderzocht of bepaalde moslimverenigingen in het land moeten worden ontbonden na beschuldigingen dat ze geweld en haat promoten.

De politie startte maandagochtend een landelijke operatie en deed invallen op verschillende plaatsen in het land, zegt Gérald Darmanin.

“Het gaat om een groot aantal initiatieven die enkele tientallen personen aangaan”.

Afgelopen zondag kondigde Darmanin aan dat de regering van plan is 231 moslims uit Frankrijk te deporteren.

Maandag zijn er ook reacties geweest van Franse oppositiepolitici.

“De hele republiek is aangevallen via het meest heilige wat we hebben: de school“, zegt de Rassemblement National voorzitter Marine Le Pen op een persconferentie.

De moslimmoordenaar is kort na de aanval door de politie doodgeschoten. Sinds afgelopen vrijdag zijn er in verband met het gebeuren elf mensen gearresteerd.

De moord heeft geleid tot wijdverbreide protesten en demonstraties in Parijs.

“Wij zijn door een ramp getroffen want wij hadden de illusie dat wij de islam konden aanpassen”

Multiculti: gewelddadig conflict tussen Tsjetsjenen en Algerijnen in Frankrijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here