© jcrakow / Flickr (CC BY 2.0)

In een poging om materiaal te verwijderen dat oproept tot rellen heeft Facebook duizenden groepen, pagina’s en hashtags verwijderd. In een verklaring schrijft Facebook dat veel van deze groepen connecties hebben met Antifa.

Nationalisten, immigratiecritici en zelfs conservatieven zijn de laatste tijd steeds meer gecensureerd op Facebook. Tegelijkertijd is het bijvoorbeeld extreem-links, wiens kernactiviteit de facto crimineel is, vrij geweest om de platforms van Facebook te benuttigen.

Maar nu lijkt het erop dat Facebook een groot aantal gewelddadige linkse groepen te hebben aangepakt. Maar het schijnt niet de illegale omgang met persoonsgegevens of bedreigingen en geweld tegen particulieren in Europa te zijn die de reden zijn voor de acties van Facebook. In plaats daarvan lijkt het te gaan om de rellen van Antifa in de Verenigde Staten, waarvan wordt aangenomen dat ze een bedreiging vormen voor de openbare orde.

In een verklaring schrijft Facebook:

“Vandaag ondernemen we actie tegen Facebook-pagina’s, groepen en Instagram-accounts die gelinkt zijn aan offline anarchistische groepen die gewelddadige acties ondersteunen in verband met protesten van in de VS gevestigde militante organisaties en QAnon”.

Verder staat er dat “voor militieorganisaties en degenen die rellen aanmoedigen, waaronder sommigen die zich als Antifa kunnen identificeren, hebben we in eerste instantie meer dan 980 groepen, 520 pagina’s en 160 advertenties van Facebook verwijderd. We hebben ook meer dan 1.400 hashtags met betrekking tot deze groepen en organisaties op Instagram beperkt”.

QAnon, die ook is getroffen, heeft geen connectie met gewelddadig links of Antifa, maar is een aanhanger van president Donald Trump die gelooft dat de president zich zozeer tegen de Deep State heeft gekeerd dat hij niet de mogelijkheid heeft om te doen wat hij echt wil.

  Canadese rapper steekt de draak met de woke-beweging - Fake Woke wordt nummer één op zowel Spotify als YouTube

Volgens Facebook is het hardhandig optreden slechts het begin van beleidsveranderingen die gericht zijn op deze groepen:

“We verwijderen reeds inhoud die oproept tot of pleit voor geweld en we verbieden organisaties en individuen die een gewelddadige missie verkondigen. We hebben echter groeiende bewegingen gezien die, hoewel ze niet direct geweld organiseren, gewelddadige handelingen hebben gevierd, hebben laten zien dat ze wapens hebben en suggereren dat ze die zullen gebruiken, of individuele volgelingen hebben met patronen van gewelddadig gedrag. Dus vandaag breiden we ons beleid voor Gevaarlijke Personen en Organisaties uit om organisaties en bewegingen aan te pakken die aanzienlijke risico’s voor de openbare veiligheid hebben aangetoond, maar niet voldoen aan de strenge criteria om te worden aangewezen als een gevaarlijke organisatie en die geen aanwezigheid op ons platform mogen hebben”. 

In de verklaring schrijft Facebook ook dat het “steun” aan deze groepen zal toestaan en dat het doel eerder is om te voorkomen dat deze groepen Facebook en Instagram gebruiken als een instrument om hun activiteiten mee te organiseren.

“Hoewel we mensen toestaan om inhoud te plaatsen die deze bewegingen en groepen ondersteunt, zolang ze anders niet in strijd zijn met ons inhoudsbeleid, zullen we hun mogelijkheden om zich te organiseren op ons platform beperken.”

Onlangs werden zowel Facebook als Google zwaar onder druk gezet door Republikeinen tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. De Republikeinse leden van het Congres waren van mening dat ze werden onderworpen aan eenzijdige censuur door de IT-giganten, wat de aan Antifa gerelateerde Democraten, die niet onderworpen zijn aan censuur, een enorm voordeel zou geven bij de Amerikaanse verkiezingen van dit jaar.

Hier krijgt Antifa een pak slaag – van een heel woonblok

Vorig artikel11-jarige (!) stripsters: Netflix lanceert pedofielen serie
Volgend artikelWe hadden vrienden zonder Facebook
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in