Foto: Niki Vogt

De Europese levensmiddelenindustrie luidt de noodklok. In een recente verklaring waarschuwen bedrijven uit de Europese agro-voedingsindustrie voor fabriekssluitingen en knelpunten in de bevoorrading als gevolg van de energiecrisis, bericht Freewestmedia.com.

In de gezamenlijke verklaring die donderdag is vrijgegeven, waarschuwen FoodDrinkEurope, de vereniging van landbouwers van de EU COPA-COGECA en de vereniging van de belangrijkste voedselverwerkende bedrijven van de EU dat sommige bedrijven binnenkort hun productie zouden kunnen stopzetten. De eersten die getroffen zullen worden zijn kleine en middelgrote bedrijven, vooral die in energie-intensieve sectoren zoals bakkerij, groenteverwerking en zuivel.

“Zolang de onzekerheid aanhoudt, zal de druk op de bedrijven toenemen om ofwel personeel te ontslaan, de activiteiten in te perken of – in het ergste geval – helemaal failliet te gaan,” waarschuwde Dirk Jacobs, algemeen directeur van FoodDrinkEurope, waarbij hij benadrukte: “Geen energie betekent geen voedsel.”

Volgens de vereniging lopen vier op de tien voedingsbedrijven in België het risico failliet te gaan bij een nieuwe economische tegenslag. “De situatie is zeer precair voor onze sector – het is vijf voor twaalf,” zei Jacobs.

Donderdag ging het licht uit in duizenden bakkerijen in Noord-Duitsland, waarbij over de hele linie faillissementen worden gevreesd als gevolg van de krankzinnige energieprijzen. Dit deed vooral wenkbrauwen fronsen omdat de regerende verkeerslichtcoalitie besloten had tot een groot hulppakket.

De bakkersbranche bevindt zich “in een kosten-tsunami” en gaat “uiterst moeilijke maanden” tegemoet, zei de woordvoerster van de Centrale Bond van Duitse Bakkers in Berlijn.

EU eist oorlogsbevoegdheid op

Niet alleen de regeringen van vele EU-staten, maar ook de Europese Commissie bereidt zich blijkbaar voor op een “hete herfst”: de Commissie eist nu noodbevoegdheden op, waaronder het beheer van de militaire bevoorrading in geval van nood. Dit blijkt uit interne documenten van de EU-Commissie, waarover het persbureau Reuters berichtte.

  De hemel valt!

De buitengewone bevoegdheden van de Commissie voorzien onder meer in dirigistisch beheer van de Europese economie – bepaalde bedrijven zouden kunnen worden gedwongen om in de toekomst essentiële producten te produceren en er zouden voorraden van bepaalde goederen kunnen worden gelast. Overtreders zouden worden beboet.

Het plan, getiteld “Noodinstrument voor de gemeenschappelijke markt”, zal volgens Reuters op 13 september worden onthuld. Het is bedoeld om te reageren op bevoorradingscrises als gevolg van de “Covid-pandemie” en de oorlog in Oekraïne. De Commissie zou de lidstaten van de EU kunnen vragen hun bevoorradingsketens te herstructureren en de bevoorrading of productie van de benodigde producten zo spoedig mogelijk op te voeren. Daartoe zou zij ook de omschakeling of uitbreiding van bestaande productiecapaciteiten kunnen voorschrijven en prioriteit kunnen geven aan bepaalde producten.

Bedrijven die onjuiste of misleidende informatie verstrekken, zouden een boete van maximaal 300.000 euro kunnen krijgen. Wie zich niet aan de instructies houdt, zou een boete krijgen van 1,5 procent van de dagelijkse verkoop per dag.

Volgens Reuters zijn verschillende EU-landen bezorgd over deze plannen, die doen denken aan de invoering van staatsinterventie. De uitvoering van de plannen van de Commissie zou in feite leiden tot een verdere ontkrachting van de nationale staten.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

HONGERSNOOD DOSSIER

Duitsland waarschuwt voor “ergste hongersnood sinds de Tweede Wereldoorlog”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMassavorming Hypnose Stoornis
Volgend artikelWaar is iedereen verdomme gebleven?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

19 REACTIES

 1. Het zal allemaal best wel meevallen.

  Ik denk dat je wat vaker uit het buitenland afkomstige groenten zult zien in Nederlandse supermarkten.
  De vrije markt regelt dit vanzelf. Voor wat betreft brood. De gasprijs is inmiddels al weer flink gedaald, maar zelfs toen de gasprijs op z’n hoogst was (3x zo hoog als nu), koste me een brood nog steeds slechts € 1,25.

  Paniekzaaierij.

  • Ik denk dat je erg naïef moet wezen als je denkt dat het niet zo slecht gaat lopen, aangezien steeds meer bedrijven stoppen omdat hun jaarlijkse stroom rekening 4 a 5x zo hoog gaat woorden of al zo geworden is.

   Dat er al veel mensen in Nederland richting de €1000 per maand zitten met hun energie rekening, en dat er dankzij wat er al 2,5 jaar gaande is 3 miljoen mensen op de armoede grens zitten in Nederland.

   Als je geen voorraad aan eten heb voor +/- 2 jaar ben je echt stom bezig, waas slim en sla nu zo snel mogelijk voedsel op wat lang houdbaar is, want wereld wijd is er nu al een groot voedsel tekort gekreerd, als je met boeren praat kom je er achter dat een groot gedeelte van de voedsel wat we nu eten van verleden jaar is.

   Je moet echt je kop in de zand steken als je niet door heeft wat er gaat gebeuren deze winter, en ze schatten dat het wel 2 jaar kan duren deze gemaakte voedsel tekort en energie te kort.

   • En er is geen vrije markt, al heel lang bestaat dat niet meer, en hoe wil je eten uit het buitenland krijgen, als daar precies de zelfde probleem is, voedsel tekort, maar je bent gewaarschuwd, het is je eigen schuld els je straks bijna niks te eten heb, en geen geld om je huis warm te houden.

 2. Met al die reacties moet ik denken aan de verhalen van de joden in de jaren 30 van de vorige eeuw die men waarschuwden dat het verkeerd zo gaan m.b.t. de vervolging van joden.
  Velen vertrokken naar elders, anderen haalden hun schouders op en zou wel zien hoe het ging.
  De laatste groep maakten de afloop van WW 2 niet meer mee…..

  Er is ook het metaforische verhaal van Noah met zijn ark waar vele mensen hem belachelijk maakten over die vloedgolf die zou komen, later bleek dat die dijenkletsers niet konden zwemmen.

  En die Chamberlain na zijn gesprek met Hitler; hij vertelde na afloop dat een oorlog voorkomen was.
  Na miljoenen doden weten we dat hij het gruwelijk mis had.

  Maar goed, ieder mens is slechts verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes.

  • De wereld van de jaren 30 was in veel opzichten -net even anders dan die van nu.
   De slaboontjes die je hier in de winkel koopt, komen uit Etheopie, de kiwi’s uit Australie. de rozen uit Marokko enzovoort. Er is een wereldmarkt. Daarnaast is Nederland de 2e voedsel exporteur ter wereld.
   Er zijn wel gegronde zorgen in/voor Nederland (of EU) hoor, …maar voedsel nee.

   • Beste RaRa78,

    Inderdaad was de wereld destijds in veel opzichten anders dan nu.
    Er lopen nu ’n paar miljoen mensen meer rond in Nederland dan destijds.
    Vroeger hadden veel mensen een eigen moestuintje, niet groot, maar toch.
    Vroeger had men vaak een koele kelder waar men ingemaakt voedsel bewaarde {koelkasten bestonden nog niet)
    Voedsel komt straks niet meer uit het buitenland omdat dat veel te duur is om te kopen ( transport )
    En Nederland 2e exporteur, gaat hem straks niet meer worden/blijven. Immers de boeren moeten verdwijnen.
    En verder gaat de productie van voedsel en de verwerking daarvan vele malen duurder worden door de stijgingen van de brandstoffenprijzen.

    Dacht jij dat het flauwekul was dat er inmiddels enkele landen zoals oa Duitsland en Engeland hun legers gaan voorbereiden op binnenlandse grote onlusten ivm voedsel en energie?
    Waarom zouden diverse landen wetten hebben aangenomen om tijdens binnenlandse onlusten die in hun geweldsinstuctie opgenomen hebben om met scherp op betogers te schieten?
    Waarom hebben diverse landen inmiddels progamma’s opgesteld m/b/t/ het verstrekken van voedselbonnen?
    Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat dépopulatie door moet gaan,en wel door diverse manieren,
    Dat voedsel tekorten met opzet zo gemaakt worden of niet. De NWO heeft als basisregel: Orde uit chaos.

    Angst hebben over het een of ander is niet de beste manier om te reageren op de toekomst, maar er luchtig over doen kan mogelijk slecht uitpakken.
    Maar, zoals gezegd, ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen gemaakte keuzes.

   • Dat is nu juist het hele punt… voedsel importeren uit Oekraine of Rusland? Vergeet het maar. Uit India? Vergeet het maar… die hebben exportbeperkingen ingesteld… al gehoord over de droogte in Californie gehoord? Oogsten zijn daar gehalveerd. Natuurlijk kunnen wij het voedsel van “de arme landen” importeren, maar de andere reaguurders hier verdienen geen 10000 euro netto per maand om dat te betalen

    • Ik verdien ook geen € 10.000 per maand hoor. En ja, ik heb nu ook een variabel energiecontract (een verdubbeling).

     Maar wat zou ik (als consument) in vredesnaam uit Rusland -of India willen hebben? Een Lada of Tata?
     Daarnaast, China -en andere landen doen nog gewoon (opportunistisch) zaken met ‘het Westen’ hoor. Ze kiezen gewoon geen partij.

     En voor wat betreft groente -en fruit. Pak er voor de grap eens de site van de grootgrutter AH bij -en kijk waar alles vandaan komt (ze zijn daar redelijk open over).

     Niet dat ik zeg dat je je uberhaubt geen zorgen hoeft te maken hoor.

 3. Bedoelen ze dat niemand meer fruit van de bomen zal gaan plukken ? Dan pluk ik het voedsel toch gewoon lekker zelf ! ik heb toch zelf handen en hersens ?
  Wat is het probleem precies ? Hoezo voedselschaarste , dat kan helemaal niet ! Net zoiets als daglicht schaarste !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in