Toenemende kosten voor transport, energie en meststoffen zouden de landbouw voor veel boeren onrendabel kunnen maken. Dit betekent dat stijgende voedselprijzen en tekorten binnenkort onvermijdelijk kunnen zijn.

De laatste domino die valt in de huidige economische wereldorde is de voedselproductie, die in Europa langzaam tot stilstand komt door de aanhoudende energiecrisis, schrijft Ethan Huff.

Het is niet langer betaalbaar of zelfs mogelijk om de kunstmest te produceren die nodig is om voldoende voedsel te verbouwen voor het huidige bevolkingsniveau. Fruit- en groentetelers in Noord- en West-Europa zeggen dat ze hun kassen moeten sluiten.

Voorlopig valt het in de winkel niet per se op dat er een zeer ernstig probleem is. De wereld eet immers nog steeds door de bestaande voorraden heen. Dat zal echter heel snel veranderen.

“De komende weken zal ik het seizoen plannen, maar ik weet niet wat ik moet doen”, klaagt Benjamin Simonot-De Vos, een boer uit Frankrijk die ten zuiden van Parijs komkommers, tomaten en aardbeien teelt.

“Als het zo blijft, heeft het geen zin om een nieuw jaar te beginnen. Het is niet haalbaar.” 

Lege kassen betekent lege magen

Johannes Gross, een salesmanager bij de Duitse coöperatie Reichenau-Gemüse, zei in een verklaring aan Reuters dat de productiekosten met ongeveer 30 procent zijn gestegen, waardoor het voor veel boeren onmogelijk is om op een rendabele manier voedsel te blijven verbouwen.

“Sommige collega’s denken erover hun kassen leeg te laten om de kosten zo laag mogelijk te houden,” zei deze persoon. “Niemand weet wat er volgend jaar zal gebeuren.”

Zelfs in zonovergoten landen met een gematigd klimaat zoals Spanje, hebben de meststofkosten een grote impact op de telers.

  VS zetten Oekraïne onder druk voor "beslissende doorbraak" en agressievere tactieken: Washington Post

Vergeet niet dat de inflatie van de kunstmestprijzen slechts één onderdeel is van de complexe economische en toeleveringsketenformule die de wereld draaiende houdt. Brandstofkosten zijn een ander onderdeel, aangezien er vrachtwagens, treinen en vliegtuigen nodig zijn om voedsel van de boerderij naar de markt te brengen.

Tekorten zijn onvermijdelijk. Daarom schakelen veel supermarkten al over op het betrekken van voedsel uit landen buiten de Europese Unie, zoals Marokko, Turkije, Tunesië en Egypte.

Europa zit zwaar in de problemen, grotendeels door de sancties tegen Rusland en zijn enorme energievoorraden – energie die Europa niet genoeg heeft om zijn continentale economie draaiende te houden.

“Groenten telen in kassen met gasverwarming is niet langer houdbaar,” schreef een commentator op een verhaal over de zelfopgelegde ondergang van Europa.

“WAT?! Zeg je me nu dat die hooggestemde intellectuelen die de EU leiden, helemaal vergeten zijn dat ze de voedselproductie niet in stand kunnen houden zonder het aardgas dat gebruikt wordt om MESTSTOFFEN te maken?” grapte een ander.

“De Duitsers begonnen begin jaren 1900 met het onttrekken van stikstof omdat ze fosfaten uit Chili invoerden en wisten dat het niet duurzaam was,” voegde een ander eraan toe.

“DE WERELD wist dit al eind 18e eeuw. Dit kan geen grove incompetentie zijn. Ik ben een niemand en ik ken deze feiten. Dit moet georkestreerd zijn door opruiers en verraders die honger en gebrek zaaien tegen hun eigen volk in een poging hun nationale en culturele identiteit te breken.”

Anderen merkten op dat de situatie in feite opzettelijk wordt georkestreerd voor massamoord en wereldwijde ontvolking nu we het overgangspunt naar het nieuwe tijdperk naderen. Deze gebeurtenis wordt bespoedigd met een gecontroleerde afbraak van de bestaande wereldorde, zodat deze kan worden vervangen door een nieuwe Wereldorde.

  Als mensen extreem wanhopig en extreem hongerig worden, eten ze letterlijk alles

“Wanneer de Europeanen deze winter bevriezen en verhongeren zullen slechts weinigen van hen er iets om geven wat er met Oekraïne gebeurt,” schreef iemand anders over hoe de stemming over de oorlog in Oekraïne zeker zal veranderen zodra de massa’s zonder voedsel komen te zitten.”

“Zelensky kan er maar beter nota van nemen.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

VN-voedselchef waarschuwt voor “chaos”, “hel”, “verwoesting” door HONGERSNOOD… verwacht prijscontroles, rantsoenering en criminalisering van preppers… VERBERG UW VOEDSELVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWelkom in de Derde Wereldoorlog
Volgend artikelIk denk dat de COVID-19 prik het gemiddelde IQ met 20 punten heeft verlaagd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Soylent green lijkt me wel een alternatief. Maarin plaats van dode mensen zouden we kunnen beginnen met politiekers. Of ze smaken weet ik niet. Misschien zijn meelwormen smakelijker.

  • Zo’n in en in rotte politicus zou ik de bek niet op zetten. Bedankt voor de moeite van het grillen (zonde van het hout) maar eet ‘m zelf maar op zou ik zeggen.
   Men heeft het steeds maar over insecten eten maar omdat het orgaanvlees is, er meer cholesterol inzit en ook erg bederfelijk is en er ook giftige stofjes inzitten vraag ik me af hoe je met 45 gram per dag moet leven. Tenminste mensen die er niet allergisch voor zijn. Mensen met huisstofmijt- schelpen- en schaaldierenallergie kunnen ernstige allergische reacties van insecten-eten oplopen.
   Ik zie het helemaal niet zitten hoor. Misschien eens een keertje voor de grap maar niet dagelijks.
   Vergeet ook niet de ziekten die erin kunnen zitten bij intensieve insectenteelt. Het mestoverschot dat het oplevert. Die miljarden minibeesten poepen schijten ook kilo’s per dag lijkt mij. Wat erin gaat komt er weer uit.
   Dan zie ik liever koeien in de wei. Jammer dat die zullen verdwijnen als niemand ze meer wil eten en niemand hun melk nog wil. De kalfjes zal ik nog missen, zo schattig vind ik die.
   Wie gaat er nog een koe houden, dat kost alleen maar heel veel geld aan onderhoud en onderdak. En hij levert niks op als hij geen melk geeft.
   De verdwijning van de koe uit Nederland, wie had ooit gedacht dat ik dat nog mee mocht maken.

 2. Luister.
  Een familielid die zijn leven lang bij het Rijk werkte zei het ergens eind zestiger, begin zeventiger jaren al. Dat boeren zouden gaan verdwijnen. Hij waarschuwde mijn pa die boer was, dat er in de toekomst geen plaats voor een opvolger zou zijn op onze boerderij. Dat ik geen boer zou kunnen worden. Hij was zeer serieus, drukte het mijn pa echt op het hart. Ik was nog heel jong dus over opvolging en dat ik later boer zou worden dachten we nog niet eens. Wel zagen we hoe serieus hij was, zijn gezicht, zijn houding, we voelden dat dit iets was waarnaar we moesten luisteren.
  Door de tijd heen zijn we zijn waarschuwingen vergeten, want het leven ging gewoon door, maar nu dit alles gebeurt met de boeren en alles wat er gebeurt in Nederland en de wereld, komt alles wat hij ons toen al vertelde weer omhoog.

 3. Als de intelligentie van onze bestuurders op het zelfde niveau staan als ons buurmeisje van 17 jr o lala!
  Ons buur meisje van 17 jr was bij ons op visite. De boeren hadden weer een geklaagd. Dit was in de jaren zeventig. Het buurmeisje, waarom doeken ze niet die boeren op? was haar vraag, altijd klagen èn zeuren.
  O en wat wilde je dan gaat eten? was mijn wedervraag. Hoe bedoel je? vroeg het meisje. Waar komt jouw eten vandaan? Vroeg ik haar toen, het begon bij mij te dagen! Nou, van de fabriek natuurlijk antwoordde zei mij.
  AH, van de fabriek? Dat was nog niet bij mij opgekomen! Dus de eieren de aardappelen en melk komen van de FABRIEk? Vroeg ik haar. Ja natuurlijk, waar anders vandaan? Ze had MULO gehad. WAT leren de kinderen in vredesnaam op school?

  • Op school leren kinderen om afhankelijk te blijven, worden alleen maar opgeleid tot brave consumenten.
   Dat zei mijn leraar handel&economie ongeveer 50 jaar geleden al.

 4. Putin wil de gas pijplijn wel repareren.
  Dit lijkt een grap maar het is bloedserieus.
  Putin is er niet op uit om mensen te laten lijden, maar hij wil rechtvaardigheid. ❗️
  En aangezien het westen in deze denkwijze niet mee kan gaan wordt Putin afgeschilderd als een despoot.
  En een crimineel, MAAR zou het ook andersom kunnen zijn.
  Denk daar eens over na….
  Ook in de huidige oorlog.
  Wij zijn vergeten dat Ukraine sinds 2014 al 15.000 MENSEN heeft gedood in de Donbas en Lugansk alleen maar omdat ze RUSSICH waren.
  En het westen keek toe en ondernam niets…. Wat een smerigheid. Wat een boter op je hoofd.
  En dan juist die regering die een volkeren moord op 15.000 mensen begaat ga je steunen……Hoe hypocriet!

  We zien nu dat de Ukrainse soldaten begroet worden door “overdreven huilende vrouwen” doe ze dit niet dan zijn ze morgen dood. Ze moeten wel….
  Want ze hebben de Russen gehuisvest, en eten van hen ontvangen en mogelijk wel eens eten gegeven, tja dat is in deze oorlog met deze meedogenloze mensen ukrainers dodelijk.

  En nu zegt Putin openlijk dat hij de pijpleiding wel wil herstellen, want hij ziet ook dat “ de gewone mensen van “ Europa gas nodig hebben
  . En Hij ziet ook dat Europa een SMERIGE DOLKSTEEK VAN AMERIKA HEEFT GEKREGEN DOOR DE PIJPLIJN OP TE BLAZEN ( vele feiten en zelfs coordinaten van vliegtuigen zijn openlijk zichtbaar‼️)

  Het gaat er nu om wat doen onze stupide leiders.
  Kiezen ze nu nog steeds voor het aggressieve expantionistische Amerika.
  Dat een Oorlogs daad doet tegen zijn bondgenoten. ENERGIE AFSLUITEN
  Gaan de ogen van de Europeesche leiders nu nog niet open OF zijn ze nu echt zo dom…..dwars..eigenwijs…. Geïndoctrineerd??

  De Burgers van Europa zullen dit niet en nooit accepteren zeker de Duitse burgers niet die gingen nu al voor het opblazen van de pijplijn de straat op met de eis om de pijpleiding open te gooien
  Maar onze ongekozen leiding in de EU en hun schoothondjes van regeringen hebben een hoger : een ander doel , het W.E.F. Moet nu uitgerold worden. De vierde revolutie….

  Gister las ik het nieuws, en ik vraag het mezelf af ZULLEN ER DAN IN DE KOMENDE TIJD NOG WEL BURGERS ZIJN IN EUROPA❓❓
  WANT WE GAAN ALLEMAAL DOOD AAN KANKER…….. VEROORZAAKT DOOR …………JA DE VACCINATIES.‼️
  Ze hebben wel degelijk bijwerkingen, en dit wordt ons nu verkapt verteld. Nu wordt onze leefgewoonten de schuld van onze dood…… het is MISSELIJK MAKEND
  De mensen die het betreft hebben verdriet en de dood is zo beladen dat familieleden niet eens meer aan de oorzaak van overlijden denken de gevolgen van het prikje de vaccinaties komen dan op de achtergrond te staan. Dit is valse voorlichting. Dit is medische criminaliteit op hoog niveau…

  EEn Engelse vaccinontwikkelaar ( MY) die voor p fiber heeft gewerkt zei met grote schrik, toen hij de formule van het prikje zag; Deze mensen zijn allemaal binnen vijf jaar dood❗️ En helaas lijkt het erop dat hij gelijk gaat krijgen, we worden nu door “ onze medische wetenschap “ massaal gewaarschuwd voor kanker.

  Nog nooit zoiets in de krant gelezen, dus er is wel echt iets aan de hand.
  Toegeven dat het vaccin niet deugt dat kan niet, dat geeft teveel onrust onder de mensen dus dan maar op deze manier kenbaar maken dat je aan dit expirimentele middel dood gaat. Je krijgt kanker, en het is je eigen schuld want we leven verkeerd. ( ik moet bijna lachen met de toekomstige voedsel schaarste zal dat geen oorzaak kunnen zijn )
  Wel we hebben nu een naam voor de grote “abnormale OVERSTERFTE “ bedacht : KANKER‼️ En ja als we het zo noemen dan kunnen we het wel publiceren….❗️

  Wat een plan wat een timing.
  Wat een leiding van landen en gemeenschappen.
  Een woord ervoor WALGELIJK‼️

 5. Het gehele idee achter kunstmatige schaarste creëren is controle over de bevolking krijgen en behouden. Dat controle mechanisme wordt steeds verder uit gekristalliseerd door de denktanks en via wereldwijde organisaties geïnterpreteerd in de landen. Terwijl de natuur overvloed biedt, van zaadje tot plant en elke vrucht aan die plant kunnen wel honderden nieuwe zaadjes geven. Daar kunnen mens en dier zijn voordeel uithalen.

  Net zo met de energie die was vroeger gratis. Deze ether energie gebruikte de mens al ruim 1000 jaar terug. Toen hadden ze al elektriciteit en verwarming uit de ether. Toen al bestond er een wereldwijde communicatie systeem via de ether. Maar onze huidige officiële geschiedenis is van A tot Z aan elkaar gelogen, want wij mogen dit absoluut niet weten. Daarvoor zetten de machthebbers zogenaamde wetenschappers in, zoals Galileo die beweerde dat de Aarde een bol was en dat de aarde om de zon draaide, of Einstein die beweerde dat ether niet bestond en dat de lichtsnelheid lineair en een vaste waarde had. Of het bouw element gewapend beton een hedendaagse uitvinding is, of dat de elektromotor zowel op gelijk als wisselstroom een uitvinding begin 20 de eeuws was. Zo zijn er tig voorbeelden, dat erop lost gefantaseerd is. De wetenschap is gebaseerd op oude technieken, die ze in een nieuw jasje gieten. Zodat alle oude technieken zo omgebouwd werden dat er voor betaald moest worden. Zodat er kunstmatig schaarste gecreëerd kon worden en het als een machtsmiddel gebruikt kan worden. Want gratis energie betekent dat iedereen onafhankelijk is.

  Zo kun je ook m.b.v. elektriciteit en het aardse magnetisme enorme grote vruchten produceren. Wel 10x groter als nu het geval is zonder kunstmest of chemicaliën of genetische modificaties. De huidige machthebbers hebben door de eeuwen heen alles verwoest en fysiek uitgewist op de aarde door o.a. oorlogen en om zoveel mogelijk mensen uitmoorden. Zodat die kennis niet doorgegeven kon worden naar de volgende generaties. Zodat zij macht uiteindelijk over iedereen kunnen krijgen

  Nu we allemaal langzamerhand weer onze echte oude geschiedenissen gaan herinneren, is dit funest voor de huidige machthebbers. Dat ze met het covid vaccins zijn gekomen om zo iedereen toch maar in die onwetendheid kunnen houden, zodat zij de macht kunnen behouden en nog kunnen uitbreiden. Daarom was en is de jacht op de ongevaccineerde nog steeds van kracht. Door ook nu de westerse beschaving compleet te willen uitwissen, door nu de energie en landbouw aan het vernietigen zijn. Dit zal resulteren, dat er miljoenen zullen sterven. Al dan niet door honger, kou en ziekte en oorlog en geen bouw materialen meer voor onderkomens. Daarbij een doelbewuste massa immigratie uit andere culturen, waardoor er een burger oorlog uit gelokt zal worden, als alles schaars wordt. Dit is al vele decennia voorbereid. De zogenaamde regeringsleiders zijn alle marionetten, die dit script moeten uitvoeren. Want die staan met een mes op hun keel als zij niet gehoorzamen aan die macht.

 6. Er is nooit nooit NOOIT een tekort aan voeding geweest.
  De honger in de wereld is de schuld van machtshebbers die oorlogen stichten en onderhouden om gronden en grondstoffen te winnen en daartoe de plaatselijke bevolking met burgeroorlogen wegjagen en doden.

  • (Pas) gisteren leerde ik dat een Paprikaplant een perennial is die je met terugsnoeien kunt laten overwinteren. Naar gelang de winterse temperaturen buiten of binnen. Wanneer de plant in de lente terug groeit ook de kans dat deze krachtiger wordt. Deze tip kwam mooi op tijd en ga ik eens uitproberen. Zo wie zo slim om zaden te oogsten en te bewaren voor een volgend seizoen. Mijn motto is: niemand zou honger hoeven hebben! Slechts de kennis zou optimaal gedeeld dienen te worden.

 7. Oeijoeijoei, doe mij ni lachen.
  Meststoffen? Om dan de helft te moeten wegsmijten (subsidiecompensatie) omdat ze anders de prijs niet krijgen?
  Serretomaten en andere groenten onder glas in het koude noorden?
  Chrysanten ipv prei?
  Tja…

 8. Het valt mij op dat telkens er strubbelingen zijn in de regering over wetswijzigingen binnen de sector, de boerenbond zeer agressief opkomt.

  De vakbond van de landbouw is zeer machtig. Chanteren met voeding is een dankbare lobby.

 9. Voedsel tekort ? Maar wat gebeurt er dan met al die bomen en fruit en groente op het land ? Stoppen die met groeien omdat de WEF dat graag in zijn agenda heeft staan ? De bomen doen dus ook mee ? Interessant zeg !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in