Warschau © Der Robert / Flickr (CC BY 2.0)

De Europese Unie wordt geconfronteerd met haar grootste crisis ooit, vertelt het Poolse parlementslid Ryszard Terlecki, de parlementaire partijleider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), in een interview aan het conservatieve Hongaarse dagblad Magyar Nemzet.

“We maken ons ernstig zorgen dat de Unie de gijzelaar is van een ontaarde, suïcidale ideologie die het fundament van de beschaving waarop Europa is gebouwd omver wil werpen”, zei Terlecki tijdens zijn deelname aan een economisch forum in Karpacz, Polen. Hij zegt dat dit slechts een van de tekenen van de diepe crisis van de Europese Unie is.

Eerst en vooral is er de “totale catastrofe” van Brexit, omdat het verlaten van de Unie door het Verenigd Koninkrijk het sterkste waarschuwingsteken was voor de crisis van de Unie. Een andere grote bedreiging is de groeiende rivaliteit tussen de twee grootste globale spelers, de Verenigde Staten en China. Bovendien vertoont de Europese Unie een verontrustende tendens om met twee maten te meten tussen oude en nieuwe lidstaten.

“We willen niet op het punt komen dat de Europese Unie zich in een voor ons onacceptabele richting keert. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als men de landen van het oude en het nieuwe Europa met verschillende normen zou meten en oplossingen zou kunnen afdwingen die voor ons onacceptabel zijn”, aldus Terlecki.

Gelukkig zijn er echter ook positieve signalen, zegt hij, waaronder de grote regionale samenwerkingsprojecten zoals de noord-zuid-vervoerscorridor via de Karpaten of de hogesnelheidsspoorverbinding die de hoofdsteden van Midden-Europa met elkaar verbindt. Ook de Visegrád-groep slaagt er steeds beter in zijn stem te laten horen.

  Pfizer wordt beschuldigd van experimenten op weesbaby's om hun Covid-19 vaccin te testen

Hoewel Terlecki de dominante grootte van Polen in de regio erkent, is hij voorzichtig om zijn land niet de leider van de groep te noemen.

“We proberen de definitie van ‘leider’ te vermijden, om onze kleinere partners in termen van grondgebied of bevolking, zoals Litouwen, waarmee we nu nauw samenwerken, niet te ontmoedigen. Onze partners zijn vaak gevoelig voor het probleem van de dominantie, dat willen we niet. Aan de andere kant zijn we natuurlijk het grootste land in de regio en tegelijkertijd misschien wel het land met de meest intensieve economische ontwikkeling”, zegt hij.

Hij zegt ook dat de huidige grootste kwestie van de Europese Unie de dringende behoefte aan hervormingen is. Over de recente overwinningen van zijn partij zegt Terlecki dat de successen van PiS weliswaar bij lange na niet zo indrukwekkend zijn als die van Fidesz in Hongarije – die de laatste drie parlementsverkiezingen heeft gewonnen en een tweederde meerderheid in het Hongaarse parlement heeft – maar dat de successen van PiS toch opmerkelijk zijn.

“Wij zijn naar Europese maatstaven zeer succesvol. Voor ons is het belangrijkste de hervorming van de rechterlijke macht en alles wat we de herstructurering van de media noemen”, zegt hij, waarbij hij erop wees dat een van de bijzonderheden van het Poolse politieke toneel was dat de overgrote meerderheid van de media in buitenlandse handen is.

“Dit wordt vooral gevoeld tijdens verkiezingen wanneer volledig buitenlandse belangen de verkiezingsuitslag proberen te beïnvloeden”, aldus Terlecki.

Massamigratie leidt tot tragische sociale, raciale en religieuze conflicten, zegt de Poolse minister van Binnenlandse Zaken

Vorig artikelNew York Times: Vijf redenen waarom Joe Biden zich zorgen zou moeten maken
Volgend artikelHongarije, Polen en Tsjechië verwerpen het nieuwe migratiepact van de EU
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

  1. Deze religie is haat tegen onze manier van in vrijheid te leven en dat is een werkelijk een virus dat op dit moment voor veel moord en dood slag is zorg maar daar hoor je niemand in den Haag over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in