© Ivan Radic (CC BY 2.0)

In een uitgelekt strategiedocument roept de EU-Commissie de lidstaten op hun voorbereidingen voor een “volledige onderbreking van de Russische gasleveranties” op te voeren, om voorbereid te zijn op een “energievoorzieningsschok”. Bovendien moeten noodmaatregelen zoals een tijdelijk plafond voor gas- of elektriciteitsprijzen, compenserende maatregelen of rechtstreekse steun worden overwogen. In geval van een noodsituatie bij de bevoorrading zou het nationale solidariteitsmechanisme in werking worden gesteld: minder getroffen landen zouden dan van gas moeten afzien ten gunste van zwaar getroffen landen om de kernsectoren in stand te houden, schrijft Wochenblick.

Geen gas meer van de Russen

Op 26 april van dit jaar heeft de Commissie belanghebbenden uit alle energiesectoren, denktanks en deskundigen bijeengeroepen om te bespreken hoe het nu verder moet. Benadrukt wordt dat de EU-leiders van op 10 en 11 maart van dit jaar in Versailles zijn overeengekomen om de afhankelijkheid, vooral van de invoer van Russisch gas, te verminderen en weg te werken. Er moeten nu voorstellen op tafel komen die een antwoord bieden op de hoge elektriciteitsprijzen zonder de interne markt te schaden of de “groene overgang” te belemmeren. Bovendien moet de continuïteit van de voorziening worden gewaarborgd en mogen de begrotingen niet onnodig worden belast.

Wat voor de Commissie duidelijk is, is dat als de burgers, de industrie en de bedrijven in de EU de hoge prijzen niet langer kunnen betalen, er massale onlusten, zelfs rellen zullen ontstaan. Maar in plaats van van het hoge sanctiepaard af te stappen, beveelt het een mix aan van prijsregulering, compensatie en het terugdringen van de energievraag door besparingsstimulansen. Het document is een uiting van de totale distantie van de Brusselse leiders, die het contact met het echte leven van de burgers volledig verloren hebben. Daarin staat onder meer dat op korte termijn de vermindering van de afhankelijkheid van de invoer van Russisch gas zal leiden tot een verschuiving van vraag en aanbod en tot onstabiele prijzen. Een deel daarvan kan worden gecompenseerd door hernieuwbare energiebronnen en energiebesparende maatregelen. De EU-staten moeten de mensen aanmoedigen om elektriciteit te besparen, zoals is vastgelegd in het “Energiebesparingsplan” van de EU. Een lagere vraag naar elektriciteit zou immers de prijzen doen dalen.

  Poetin belooft "bliksemsnelle" reactie op strategische bedreigingen voor Rusland

Naast de bestaande “EU-gereedschapskist” beveelt het EU-document een reeks maatregelen op korte termijn aan voor gas en elektriciteit om de hoge prijzen tegen te gaan. Zij mogen echter niet verder gaan dan het volgende stookseizoen, dat op 1 juni 2023 afloopt. Er zou moeten worden nagegaan in hoeverre juridische aanpassingen nodig zijn voor deze “geharmoniseerde aanpak”. De parallelle invoering van een EU-prijsplafond voor eindverbruikers en bedrijven zou ook mogelijk zijn. Zij zou gelden voor de door de Unie vastgestelde noodperiode. Het doel is buitensporige prijzen te vermijden. Voorzichtigheid is echter geboden: in tijden van crisis gaat de prijs verloren als belangrijke informatie voor de vraag naar gas. De aankondiging van plafonds zou ertoe kunnen leiden dat er minder opslagplaatsen worden gevuld. Prijsmaxima mogen er ook niet toe leiden dat de EU niet langer gebruik kan maken van alternatieve bevoorradingskanalen voor pijpleidinggas of vloeibaar gas. Bovendien kon de vraag dan niet langer door de prijs worden beheerst.

De “energievoorzieningsschok” komt eraan

In ieder geval moeten de lidstaten zich voorbereiden op een “volledige onderbreking van de Russische gastoevoer”. In dat geval zouden de Brusselse noodplannen voor de verordening tot veiligstelling van de bevoorrading in werking treden. In geval van een nationale noodsituatie op het gebied van de voorzieningszekerheid, die ook verscheidene landen zou kunnen treffen, zal het solidariteitsmechanisme in werking worden gesteld. Dan moeten de landen die nog voldoende gas hebben, afzien van gas ten gunste van de landen die in een noodtoestand verkeren. Dit is om de sleutelsectoren draaiende te houden. Een coördinatiegroep voor gas tussen de lidstaten en Brussel pleegt regelmatig overleg. Dat dit in werkelijkheid niet zo vlot zal verlopen en een enorme bazaar van gevestigde belangen zal aanwakkeren, is duidelijk.

  Alles inzetten op hegemonie; alles riskeren om de ondergang af te wenden

De inflatie zal tot 2025 aanhouden

De gasprijzen zijn omhoog geschoten van een historisch dieptepunt van 30 euro/MWh naar 100 euro/MWh en soms zelfs naar 200 euro/MWh, in Duitsland zelfs naar 400 euro/MWh. Dit heeft gevolgen gehad voor de hele prijsketen. Volgens de verwachtingen van de marktdeskundigen zullen de prijzen tot 2024/2025 zo hoog blijven, vooral wegens de onzekere situatie tussen Rusland/Oekraïne. Als oorzaak noemt het document de weer aantrekkende economie na de versoepeling van de Covid-19 en de onzekerheid in het Oekraïne/Rusland conflict. Geen woord over de sancties van de EU tegen Rusland, die steeds meer boemerangeren en Poetin praktisch dwingen om Brussel op zijn plaats te zetten.

Aan het eind van het 15 bladzijden tellende document worden de bezwaren opgesomd van de verschillende groepen die aan het overleg voor het document hebben deelgenomen. Daartoe behoren elektriciteitsproducenten, elektriciteitsverbruikers en hun vertegenwoordigers, elektriciteitshandelaren, elektriciteitsregelgevers, opslag- en netbeheerders, de gasindustrie, gasnetbeheerders, energiehandelaren, technologieleveranciers, denktanks, NGO’s, deskundigen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

GREAT RESET DOSSIER

Het duurt niet lang meerVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelLaat ze insecten eten… Hoe onverschillige elites hun minachting laten blijken en wat er daarna komt
Volgend artikelOntzetting: Ongeslagen bokser, 38, sterft in de ring na hartaanval – Velen geloven dat de dood van de bokser veroorzaakt is door het COVID-19 vaccin
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

14 REACTIES

 1. De EU houdt lidstaten voor de gek. Daarvoor schuiven de groen deal aan de kant. Ze stappen over op steenkool en de slechtere en milieu vervuilende bruinkool. Griekenland is al maanden aan het graven.

 2. Solidariteitsmechanisme… Nou dan weet ik ’t wel. Dan zijn wij in Nederland de klos, moeten we onze gasvoorraad afstaan aan het buitenland. De Groningers moeten dan de aardbevingen maar slikken want ja het is voor een goed doel (zogenaamd). Meten met 2 maten, doen we al heel lang. Wat mij betreft geen zuchtje NL gas meer naar ’t buitenland, lekker voor eigen gebruik bewaren. De andere landen halen het maar uit Rusland en als ze dat niet willen via LNG tankers uit de VS, veel te duur en mileuvervuilend. Het NL gas in van ons en blijft van ons. Einde discussie.

 3. We kunnen beter de gehele EU commissie opdoeken. Deze randdebielen veroorzaken constant een puinhoop, door hun eigen incompetentie slopen zij bewust de economie. In opdracht van Amerika. Solidariteit ? de pot op. Een stelletje verwende kleuters zijn het, als andere niet doen wat zij willen, maken zij het liefst alles kapot. Zij gunnen andere letterlijk niets. Maar het allerstomste is dat zij het maar niet willen begrijpen dat de bestaande langdurige energiecontracten niet eenzijdig kunnen opzeggen, zij zijn verplicht om de hoeveelheden af te nemen en ervoor te betalen in roebels. Het energie contract met Rusland loopt tot 2030.

  Hiermee draaien ze de bevolking een rad voor de ogen, door te suggereren, dat zij de aanvoer stoppen en zo iedere lidstaat vrijwillig zijn economie om zeep moet helpen uit solidariteit. Omdat er volgens hen een noodsituatie is? Die ze zelf hebben veroorzaakt. Want anders komt hun grote reset project in gevaar. Dat krijg je als je vrouwen en mamma kindjes met list en bedrog aan de macht zijn komen door het in en in corrupte deep state. Het nazi erfgoed viert weer hoogtijden, want alle zogenaamde leiders zijn de klein zonen of dochters van het Nazi regiem Duitsland van de 2e wereldoorlog. Dat is nu door Oekraïne conflict naar buiten gekomen. Daarom moet je altijd het onkruid met wortel en tak vernietigen, want voor je het weet zijn ze weer terug met alle ellende van dien.

 4. Hij zei het toch echt, (Oprutte) Wij gaan het Groningse gas niet gebruiken, om de mensen minder te laten betalen… Mensen word wakker! Ze willen van ons af. Ze gaan over lijken, om hun doel te bereiken…. Benzine prijs staat ook al weer op 2,21 euro. Binnen 4 weken. Die 0,27 cent moet toch weer betaald worden door de burger. Het houd niet meer op, de trein dendert door.

 5. Binnenkort de klimaatstasi in staats-Tesla’s bij u thuis om te controleren op LED lampen en slimme meter. Een gloeilampje in de koelkast wordt een dikke boete.

 6. Dood aan de EU.
  Wij zeiden nee tegen de EU middels referendum.
  Daarom is al die EU rotzooi illegaal en gaan we daar gewoon met zijn allen de kont mee afvegen.

 7. Benzineprijs is 70% belasting.
  Dat betekent dat als NL bevolking ballen had,de belasting erop omlaag ging en de benzine niet meer dan 0,45 kostte.

  Kostprijs gas, afgeleverd aan deur: 2,5 eurocent per kubieke meter.
  Rest is belasting en winst.
  ————————————
  neem nu eens iets anders.
  Kijk eens op je rekening: meterhuur.
  Een gas of electra meter kost in kleine hoeveelheid minder dan 20 euro.
  Reken u eens uit hoeveel je voor dat ding betaalt…….
  =============================================================
  Doel van de boycot is tweeledig
  –de massa te verarmen (NWO, WEF, BBB en meer van die gekken)
  –en WO3 uit te lokken.

  So far, so good…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in