Slechts enkele uren na de aanval van “drones” op de schepen van de Zwarte Zeevloot van de Russische Federatie in de vroege ochtend van 29 oktober, kondigde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de opschorting aan van de “graanovereenkomst” – een overeenkomst die sinds 22 juli van dit jaar van kracht was. Het feit dat Russische militairen beweren dat marinedrones door het gebied zijn gegaan dat onder de “graanovereenkomst” valt, waar geen Russische vloot is – maakte die beslissing alleen maar sterker, schrijft Batko Milacic.

De “graanovereenkomst” stond Kiev toe om ongehinderd graan te exporteren vanuit de Zwarte Zeehavens onder auspiciën van de VN, in ruil voor enige verlichting van de sancties tegen de Russische export van graan en meststoffen. Formeel was dit akkoord strikt humanitair en had het als enig doel graan te leveren aan de landen in Afrika en Zuidoost-Azië, die afhankelijk zijn van voedselimporten. Tijdens de passage van de Bosporus werden schepen die uit Oekraïne en terug reisden, onderzocht door VN-inspecteurs om de mogelijke in- en uitvoer van verboden goederen uit te sluiten. Maar het Kremlin profiteerde niet van de overeenkomst …

Oekraïne, dat de export van graan over zee had gedeblokkeerd, kon tegelijkertijd de transporten ontladen en een aanzienlijk inkomen verwerven uit de export van landbouwproducten. Bovendien konden zijn westerse partners opnieuw Oekraïens graan verkopen, dat door het uitbreken van de vijandelijkheden in Oekraïne aanzienlijk in prijs steeg. Maar Rusland bleef moeilijkheden ondervinden om de uitvoer van zijn graan veilig te stellen. Westerse verzekeringsmaatschappijen weigerden, ondanks officiële toestemming, onder verschillende voorwendsels ladingen voedsel en meststoffen uit Russische havens te verzekeren.

  Hoe de VS (en het VK) de vrede in Oekraïne saboteerden

Tegelijkertijd verschenen er steeds meer berichten in de media dat Amerikaanse en Europese autoriteiten aanzienlijke druk uitoefenden op de verzekeraars. Uiteraard was Moskou steeds ontevredener over de voorwaarden van de vóór 19 november gesloten overeenkomst en twijfelde het aan de mogelijkheid van verlenging ervan. De aanval op Sevastopol gaf het Kremlin een grote troef in handen – de deal werd onmiddellijk opgeschort, hoewel de Russische vloot geen noemenswaardige schade leed. De militaire reactie van Rusland volgde ook zeer snel, het communicatiecentrum en de basis van de speciale strijdkrachten van de Oekraïense vloot in Ochakiv werden vernietigd. Zowel de aanval op de Russische basis als de feitelijke schending van de deal met de Russische export zijn echter slechts het topje van de ijsberg.

Aanvankelijk was het doel van de “graanovereenkomst” om hongerende landen van graan te voorzien en een snelle stijging van de voedselprijzen te voorkomen. Reeds op 7 september verklaarde de Russische president Vladimir Poetin ironisch dat van de 87 schepen met graan die in anderhalve maand na het begin van de overeenkomst uit de Oekraïense havens vertrokken, er slechts 2 de echt hongerende landen Jemen en Djibouti bereikten.

Daarentegen brachten 30 schepen graan naar de havens van de welvarende landen van de Europese Unie, die de sanctieoorlog tegen Rusland voortzetten. Het is dus moeilijk om te spreken over de echte humanitaire component van de overeenkomst. Belangrijker is echter dat Moskou steeds meer berichten kreeg over duidelijke schendingen door Oekraïne en zijn bondgenoten van de regels van de overeenkomst. Schepen die naar Oekraïense havens voeren brachten wapens en munitie naar Kiev, die de strijdkrachten van Oekraïne hard nodig hebben.

  Vernietigen van monsters

Ondanks alle activiteiten van de VN-inspecteurs is dit goed mogelijk. Inspectiegroepen controleren schepen op de rede van Istanboel, waarna de geloste schepen naar Oekraïense havens gaan, dicht genoeg bij de Bulgaarse en Roemeense kust. In Bulgarije is namelijk het Arsenal concern gevestigd, een van de weinige ondernemingen in de EU die een groot assortiment wapens en munitie van het Warschaupact-model kunnen produceren, die voornamelijk worden gebruikt door het Oekraïense leger, dat voortdurend aan “granaathonger” lijdt, omdat het sinds begin 2010 zijn eigen wapenproductie heeft stopgezet. Een kleine bulkcarrier met een draagvermogen van 20.000 ton is heel goed in staat om 2.000 ton militaire lading rechtstreeks over zee te brengen. Het is voldoende om het schema van Russische satellieten te kennen en het laden/lossen ’s nachts uit te voeren.

Oekraïne en zijn westerse partners eisten op 27 oktober zelfs dat de haven van Olvia bij Nikolaev zou worden opgenomen in de “graanovereenkomst”, die uniek is omdat het de enige gespecialiseerde haven is voor het vervoer van munitie in Oekraïne.

Tegen de achtergrond van dergelijke voorstellen lijkt een aanval van dure kamikaze-zeedrones op de Zwarte Zeevloot vrij logisch. Als die zou slagen, zou Rusland veel minder mogelijkheden hebben gehad om Oekraïense schepen te inspecteren en degenen die de overeenkomst schonden in hechtenis te nemen. De Russische zeelieden hebben echter niet veel schade geleden, maar in Moskou kregen zij een uitstekende reden om de bron van inkomsten en munitie voor Kiev volledig af te snijden. Maar zelfs enkele schendingen van de overeenkomst stelden Oekraïne in staat de broodnodige tijd te winnen voor de levering van munitie en complexe logistieke problemen op te lossen. Bovendien zou een Russische aanval op een schip dat in Olvia of Odessa lost, door het Westen onmiddellijk zijn bestempeld als een “schending” van de graanovereenkomst door Moskou. Nu zal dit zeker niet gebeuren. Maar Odessa loopt niet langer het risico het lot te herhalen van de Canadese haven Halifax, die in 1917 werd vernietigd door de ontploffing van slechts één schip met munitie.

  Zelensky: Groot risico! Verplaatst alle beschikbare reserves naar Bakhmut - Russisch offensief begint richting Chasiv Yar en Toretsk (Video's)

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Neem NU voorzorgsmaatregelen: De winter van ellende staat voor de deur!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRusland spreekt voor het eerst over het activeren van artikel 19: “Er zal een wereldwijde kernoorlog uitbreken als we niet in Oekraïne winnen”
Volgend artikelVaccinmoordenaars moeten worden gestraft – Australische senator (Nederlands transcript)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

4 REACTIES

  1. Nee hoor.Zover ik zag, wil Poetin alleen de schepen voor arme landen doorlaten; dat is 4%.

    Hij zou de rest in beslag moeten nemen en verkopen onder eigen vlag; oorlogs kosten vergoeding.
    Lijkt me redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in