Elk imperium valt en de fantasie van het Amerikaanse exceptionalisme vormt geen uitzondering voor de VS, schrijft Wilmer J. Leon, III. Toch gedraagt de falende hegemoon zich alsof hij de gebeurtenissen nog steeds beheerst, maar in plaats daarvan creëert hij wereldwijd gevaar.

“We zijn nu een imperium en wanneer we handelen, creëren we onze eigen realiteit. En terwijl u die realiteit bestudeert – verstandig, zoals u wilt – zullen wij weer handelen en andere nieuwe realiteiten creëren, die u ook kunt bestuderen, en zo zullen de dingen in orde komen. Wij zijn de acteurs van de geschiedenis … en jullie, jullie allemaal, zullen alleen maar hoeven te bestuderen wat wij doen.” Karl Rove – 2004

Volgens de meeste gegevens had Karl Rove gelijk over het Amerikaanse imperium. Negentien jaar geleden had Amerika het sterkste leger ter wereld, maar de economie vertoonde tekenen van zwakte. In maart 2000 barstte de zeepbel op de aandelenmarkt, wat resulteerde in de NASDAQ of “dot com bubble” crash. In die tijd geloofde het grootste deel van het land nog steeds de voormalige president Ronald Reagan toen hij naar Amerika verwees als “de stralende stad op een heuvel”.

Dankzij zijn militaire macht kon Amerika zijn macht projecteren en zijn wil aan de wereld opleggen.

Rove’s arrogante bewering dat “…wanneer we handelen, we onze eigen realiteit creëren…” is een groot deel van het probleem waar het Amerikaanse imperium vandaag de dag mee te maken heeft. Wat verloren gaat in deze beoordeling is de historische realiteit dat alle imperia hun verloop hebben. De Europese, Griekse, Romeinse en Britse rijken vertellen het verhaal van een tragisch einde. Een gemeenschappelijke en belangrijke factor in hun ondergang was arrogantie. In plaats van de veranderende mondiale dynamiek en het geopolitieke landschap te erkennen en de nodige aanpassingen te doen, geloofden ze dat ze de wereld konden beheersen door pure kracht, machtsprojectie en wilskracht.

Amerika is verblind door zijn arrogantie en kan de realiteiten voor zich niet goed inschatten. Amerika gelooft nog steeds dat het de unitaire hegemoon is en veel van zijn recente acties verergeren zijn ondergang.

In 1991 kondigde president George H.W. Bush een “nieuwe wereldorde” aan die volgens hem de bipolaire politiek van het tijdperk van de Koude Oorlog zou vervangen door een unipolaire orde die door de VS werd aangestuurd.

Zijn zoon, George W. Bush – toen nog gouverneur van Texas maar kandidaat voor het presidentschap – schetste de principes van het buitenlands beleid die zijn presidentschap zouden leiden, door een “uitgesproken Amerikaans internationalisme” te beloven, opnieuw niet zo subtiele codetaal voor een unipolaire Amerikaanse orde.

  De NAVO begint troepen in te zetten in Oekraïne en Rusland is aan het racen om te winnen

Onlangs bleven minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en andere regeringsfunctionarissen van Biden praten over een “op regels gebaseerde orde”. Zij lijken de enigen te zijn die weten wat de regels zijn.

Amerika blijft zich opwerpen als een eenheidsmacht in wat een multipolaire wereld aan het worden is. In The Sun Also Rises vraagt Ernest Hemingway’s personage Bill Gorton aan Mike Campbell: “Hoe ben je failliet gegaan?” Mike antwoordt: “Op twee manieren … Geleidelijk en dan plotseling.”

De unipolaire hegemoniale dominantie van de VS is failliet en loopt ten einde.

In oktober 2020 publiceerde ik een stuk getiteld “The Non-Aligned Nations Realign” waarin ik schreef,

“Terwijl de VS uit het tijdperk na de Koude Oorlog tevoorschijn kwam als de unitaire wereldhegemoon, werd het voor landen steeds moeilijker om hun soevereiniteit te behouden en de ongelijkheden van de ‘nieuwe wereld’ economische orde te bestrijden die de Verenigde Staten hen oplegden. De “maximale druk”-campagne van sancties en regimeverandering van de VS is toegepast als wapen in de economische oorlogsvoering tegen “vijanden” van de VS, zoals China, Cuba, Iran en Venezuela. Behalve in China hebben deze tactieken economieën lamgelegd en samenlevingen verwoest.”

Met de technologie die we tot onze beschikking hebben, kunnen we de ondergang van het Amerikaanse Imperium in realtime zien gebeuren. Volgens Alexander Mercouris, gastheer van The Duran,

“De grote periode van gevaar in elk internationaal systeem is wanneer het overkoepelende imperium afneemt, wanneer het de controle begint te verliezen. Of ze (de leiders van het imperium) begrijpen dat hun imperium in verval is en proberen dat verval te beheersen op een manier die het internationale systeem in stand houdt, of als alternatief proberen ze alles op alles te zetten en proberen ze hun positie te behouden door conflicten te beheersen waarvan ze denken dat ze die kunnen winnen.”

Hoewel het imperium in verval is, is het nog lang niet voorbij. Het is belangrijk om te begrijpen dat Amerika een nucleaire macht is en nog steeds een militaire dominantie over het grootste deel van de wereld heeft.

Volgens The Soldiers Project heeft Amerika ongeveer 750 buitenlandse militaire bases verspreid over 80 landen. Rusland (een kernmacht) heeft ongeveer drie dozijn bases en China (een nucleaire bedreiging) heeft er slechts vijf.

Dit betekent dat de VS drie keer zoveel bases heeft als alle andere landen samen. Een van de grootste uitdagingen voor de VS is nucleaire afschrikking en het concept van wederzijds verzekerde vernietiging. Een nucleaire aanval door één supermacht zou beantwoord worden met een overweldigende nucleaire tegenaanval, zodat zowel de aanvaller als de verdediger vernietigd zouden worden.

  Vergelding voor Amerikaanse inbeslagnemingswet: Rusland wil 440 miljoen van JPMorgan confisceren

Nu deze realiteit duidelijk is, verschuift de kwestie naar een economische kwestie. Tot voor kort konden de VS hun wil doen gelden via hun economische invloed en een sanctieregime in combinatie met de dreiging van militaire actie. Dat werkt nu niet meer. De niet-gebonden landen hebben zich opnieuw aangesloten.

China, Rusland en andere groeperingen

Als reactie op het Amerikaanse sanctieregime werden China en Rusland gedwongen om hun belangen en verschillen opnieuw te beoordelen. Ze kwamen tot het inzicht dat de Amerikaanse hegemonie en het imperialisme een gemeenschappelijke bedreiging vormden. De proxy-oorlog van de VS in Oekraïne is een grote bedreiging voor Rusland gebleken en de betrokkenheid van de VS bij Taiwan dreigt een oorlog met China te ontketenen. Rusland en China onderhouden nu de beste betrekkingen sinds het einde van de jaren 1950. Er ligt een “nieuwe wereldorde” in het verschiet, maar het is niet dezelfde orde waar Bush 41′ het over had.

Andere voorbeelden van een wereldwijde herschikking zijn, op 10 maart, de aankondiging van Saudi-Arabië en Iran dat ze hun banden met China hebben genormaliseerd en de uitnodiging van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa aan 67 leiders van landen en 20 vertegenwoordigers van internationale organisaties voor de komende BRICS-top.

Ook al staat het niet direct op de agenda, BRICS werkt aan een nieuwe munteenheid die gebaseerd zal zijn op een mandje van de munteenheden van het oorspronkelijke blok van vijf landen. De Keniaanse president William Ruto heeft de Afrikaanse landen opgeroepen om af te stappen van het gebruik van de Amerikaanse dollar voor intra-continentale handel en te kiezen voor het gebruik van lokale valuta.

Als reactie op de Amerikaanse sancties herschikken de niet-gebonden naties zich, waardoor het voor de VS steeds moeilijker wordt om hun macht te projecteren naarmate de naties meer controle proberen te krijgen over de hulpbronnen en het bestuur van hun land.

Het is belangrijk om te beseffen dat er ondanks de Amerikaanse sancties goed voorziene Iraanse supermarkten zijn geopend in Venezuela en dat Iran olie exporteert naar Venezuela. China en Iran zijn een 25-jarig strategisch partnerschap aangegaan op het gebied van handel, politiek, cultuur en veiligheid.

Weet u nog dat president Joe Biden de wereld vertelde dat de Amerikaanse sancties tegen Rusland de economie van dat land zouden verlammen? “Als gevolg van deze ongekende sancties wordt de roebel bijna onmiddellijk tot puin gereduceerd…,” zei hij schandelijk.

  Europa op de rand van een zenuwinzinking

Volgens gegevens van de Wereldbank behoorde Rusland eind 2022 tot de vijf grootste economieën ter wereld en was het de grootste in Europa in termen van koopkrachtpariteit (PPP), ondanks de westerse sancties. China voert de lijst aan als ’s werelds grootste economie ($31 biljoen), gevolgd door de VS, India en Japan. Tot zover de Amerikaanse sancties.

Zelfs nu de VS hun dronebasis en de toegang van Frankrijk tot uranium proberen te beschermen door hun macht in Niger uit te oefenen, willen de huidige leiders van die regering geen ontmoeting met Amerika’s extraordinaire coupplegster, waarnemend onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland. Ze zouden haar ook geen ontmoeting toestaan met de afgezette president Mohamed Bazoum. Ze negeren de “op regels gebaseerde orde”.

Nu Algerije, Mali en Burkina Faso de junta in Niger blijven steunen, is het twijfelachtig of de VS de dynamiek onder controle kan houden. Het wordt steeds moeilijker om macht te projecteren wanneer de wereld ziet dat u zwak bent en alternatieve allianties beschikbaar worden.

Amerikanen zien Amerika in de romantische context van Reagans “stralende stad op een heuvel”, terwijl de “Derde Wereld” de VS als een monster ziet, waarin de smetten, de ziektes, het kolonialisme/neokolonialisme en de onmenselijkheid van Europa tot ontstellende dimensies zijn uitgegroeid. De “niet-gebonden” naties zijn in hergroepering. De VS zou, zoals Killens zegt, moeten gaan over “vrije mensen” en niet over “vrij ondernemerschap”.

Er wordt gezegd dat een stervende muilezel nog wel een paar trappen kan uitdelen. Deze trappen kunnen gevaarlijk zijn, maar ze duren niet lang. Ze worden geleidelijk aan zwakker en zwakker, totdat de muilezel uiteindelijk opgeeft. We weten dat het Amerikaanse imperium niet rustig de nacht in zal gaan. Dat is wanneer het het gevaarlijkst blijkt te zijn. Zoals Antonio Gramsci schreef,

“De crisis bestaat precies uit het feit dat het oude stervende is en het nieuwe niet geboren kan worden; in dit interregnum verschijnt een grote verscheidenheid aan ziekelijke symptomen.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Toespraak over volledige desintegratie van het huidige Oekraïne – Poetin: Wij zullen ons vaderland verdedigen zoals onze heldhaftige voorouders – De infiltranten zullen 1917 niet herhalen!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelU zult sommige schokkende nieuwe onthullingen die uit het vuur in Hawaï komen misschien niet geloven
Volgend artikel3 Dingen waarvan ZIJ niet willen dat u ze weet over de NAZI’S
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. citaat :
  terwijl de “Derde Wereld” de VS als een monster ziet, waarin de smetten, de ziektes, het kolonialisme/neokolonialisme en de onmenselijkheid van Europa tot ontstellende dimensies zijn uitgegroeid.

  Als europeaan doet me deze zin echt pijn.
  Werkzaam in een groot bedrijf waarin de ene na de andere “”sensationele” managementsvernieuwing plaatsvindt. Welke door mededelingen aan het uitvoerend personeel opgelegd worden. Waar nauwelijks ruimte is voor inspraak van hen die de vernieuwingen moeten toepassen.
  Waar burnouts van dit uitvoerend personeel schering en inslag zijn. Personeel maanden uitvalt. En waarin de leiding ook nog durft te beweren dat burnout aan de mensen zelf ligt.
  Kwaliteit van produkten uitgehold wordt en deze produkten veranderen in wegwerpartikelen. Waar vaardigheden van personeel uitgehold worden door besparingen op onderwijs met betrekking tot nieuwe apparatuur. Kortom massa is kassa. Met name voor het hogere echelon.
  Het is echt heel erg om te merken dat het buitenlands beleid een soort wij/zij cultuur maakt. Want geloof me, de hypocrieten die andere landen naar hun hand willen zetten doen dit ook in hun eigen land.

  Alleen zijn hier de meeste mensen gevangen in hun gouden kooi waardoor ze preferen te zwijgen. Ik schaam me voor collegas die na vergaderingen stoer zeggen “ach, gewoon stom kijken en ja knikken” in plaats van op die vergadering hun mond opendoen als devleiding weer met iets absurds aan komt kakken.

  Hier is men het woord “nee” vergeten, nota bene het woord dat de meeste babies als eerste leren om hun ontluikende wil aan de wereld duidelijk te maken.

  wij zij bestaat, maar heeft helemaal niks te maken met landsgrenzen, huidskleur, geloof, gender of wat dan ook.
  Wij/zij heeft gewoon te maken met hebzucht en individueel belang/empathie en algemeen belang.
  Laten we dat vooral blijven zien anders eindigen we allemaal net zo als de Oekrainers die voor de trein gegooid worden door de hypocryten.

  • Ik herken wat u zegt en het is een juiste opsomming en constatering. Door de jaren heen heb ik me op alle fronten verzet tegen de opkomende waanzin maar ben daar niet ongeschonden uitgekomen. Daarna heb ik voor mijn dierbaren en mezelf gekozen.
   Je kan continue blijven aanbellen. Als er niet open wordt gedaan houdt het op.

  • Men past nog steeds de truc toe om de mensen te laten geloven dat het Westen/Rusland en China (oost /west) vijanden van elkaar zijn terwijl de Westerse aliantie al jaren systematisch uitgehold werden/worden. Voorbeelden daarvan zijn er in overvloed…

 2. Mooi artikel, lekker begin van de zaterdagochtend, de weg is nog zo lang daar naar, maar vroeger was dit gegeven ondenkbaar en kon de despoot VS alles, regels zijn er of voor allemaal of voor niemand zo sta ik er in!!!

 3. Iran levert olie aan Venezuela? Zou het niet handiger zijn als ze de olie infrastructuur van Venezuela zouden opbouwen, Venezuela heeft olie genoeg als ik me niet vergis.
  Eigenlijk is het wel humoristisch, zowat alle gedemoniseerde landen zitten op enorme energie voorraden, en wij met de grote mond hebben die eigenlijk nodig, want het groene ballonnetje gaat ook klappen, in het Engelse nieuws wordt al niet meer over Oekraïne gesproken die zijn al geswitcht naar de klimaatramp (voor onze knip).
  Dat we tegen de vlakte gaan is duidelijk, ik hoop wel op een buiten justitiële (corrupte) regeling voor bestraffing van de corona en Oekraïne misdadigers, iets traditioneels van de middeleeuwen of zo, een beetje de culturele waarden terug brengen

  • Waarom denk je dat Venezuela zo gedemoniseerd wordt? Om een coup goed te praten. Stap 1 in een oorlog. Nu loopt er daar nog zo’n mislukte CIA agent genaamd Guaido rond als target voor rotte tomaten.

   Venezuela is het land met de grootste on-ontgonnen olievoorraden ter wereld. En door sancties zijn ze niet in staat zelf te raffineren. Waarom denk je dat Cuba communistisch is? Zo werden alle raffinaderijen daar uitgeschakeld.

   Waarom denk je dat in Rusland de communistische revolutie door Rockefeller gefinancierd werd? Voor die tijd had Rusland een 50% aandeel in de wereld olie productie. Daarna 4%. En door het overgooien van het Ottomaanse rijk kwam Arabië binnen bereik van dezelfde Amerikanen.

   Nu in Amerika de olie op raakt moet ineens de hele wereld over naar een ‘energietransitie’. Tja, want je wilt de aarde beschermen.

   Waarom denk je dat Iran en Rusland de grote vijanden zijn? Iran zat “in the pocket” voor Khomeini met de Shah als puppet. Rusland onder het communisme was van de Rockefeller familie. Die ging even op vakantie. Niet naar Hawaii maar naar het Kremlin. Vreemde plek voor zo’n aartskapitalist om op vakantie te gaan. En ineens was Chroetsjov geen partijvoorzitter meer.

   Nee, ik ben niet bang voor al teveel gedonder hier. De wereldwijde elite woont in Europa en willen geen guillotines terug zien.

   En bedenk: het oudste ‘empire’ heeft zich omgevormd tot religie en heeft nog steeds de touwen strak in handen in het Vaticaan. Ze beheersen geheel (Latijns) Amerika, half Europa en Afrika, het midden- en zuid-oosten. Nog een reden dat orthodox Rusland de vijand is.

   • Interessant, bedankt.
    Maar met rustig Europa betwijfel ik, in Zuid-Afrika dachten veel blanken ook goed te kunnen overleven.
    Ik denk bij flinke economische crisis we eens soort mad max krijgen waarbij vaardige handen door aasgieren vermoord worden en dan blijft er nog minder over.

 4. Uit het boek van James A. Michener “Texas”, 1985, blz. 72 § 6 : … “Maar zij verzwakten om dezelfde reden waarom de Verenigde Staten eens zullen verzwakken : door de onvermijdelijke verschuiving van de geschiedenis en de onontkoombare gevolgen van veranderingen”…

 5. Heel interessant artikel.
  Inderdaad : alle grote rijken, gaan weer ten onder. Heerszucht roept altijd verzet op.
  Verder : FN dank voor de scherpe artikelen.
  Lees ze dagelijks; maar geen tijd voor veel reacties.

 6. Quote: “Ook al staat het niet direct op de agenda, BRICS werkt aan een nieuwe munteenheid die gebaseerd zal zijn op een mandje van de munteenheden van het oorspronkelijke blok van vijf landen.”

  Zal lekker werken, een munteenheid gebaseerd op de valuta’s van landen met ieder een totaal ander monetair beleid, economische en politieke situatie etc. Daarnaast hebben een paar van de BRICS landen een nogal wispelturige democratie. Zie bijv. Brazilie die van Bolsonaro naar Lula is gegaan. Tot slot worden de BRICS landen nog steeds niet soeverein zolang ze een schuldeconomie hebben waarin de bankiers die schuld uit het niets kunnen creeeren.

  Zolang de BRICS landen niet terug gaan naar een spaareconomie met bijbehorende goudstandaard zullen ze nog steeds naar de (centrale) bankiers moeten luisteren zoals ze nu onder de leiding van de VS ook doen. En zal alles gewoon hetzelfde blijven en de Great Reset gewoon doordenderen.

 7. Zelf in een kritisch artikel worden de aantallen ge-‘spinned’.

  “Volgens The Soldiers Project heeft Amerika ongeveer 750 buitenlandse militaire bases verspreid over 80 landen. Rusland (een kernmacht) heeft ongeveer drie dozijn bases en China (een nucleaire bedreiging) heeft er slechts vijf.

  Dit betekent dat de VS drie keer zoveel bases heeft als alle andere landen samen.”

  De VS heeft 800 bases wereldwijd buiten de VS. Rusland heeft er 1 in Syrië, de rest op voormalig USSR gebied, 10 in totaal, geen 36. China heeft er 1 in Djibouti en marine in Cambodja. Frankrijk heeft er 12 en Engeland 145.

  “Due to the sensitive and often classified nature of this information, there is no comprehensive list with the exact number or location of all bases, stations and installations. The total number of foreign sites with installations and facilities that are either in active use and service, or that may be activated and operated by American military personnel and allies, is just over 1,000”

  Dus als ik even anders optel: 1000+145+12+5+x voor de anglo-saxen oftewel NATO. Afgerond 1200.
  De BRICS landen pak em beet 30. Dan ligt de werkelijke verhoudingen meer richting 40x zoveel. Dat is ‘ietsje’ anders dan 3x zoveel!

  Btw: NL heeft er 3.

  Ik denk dat de val pas later komt. Maar het einde komt snel. Eerst gaat het langzaam, dan snel. In een uur. Ik denk dat dit ‘empire’ veel groter en veerkrachtiger is dan voorgaande rijken. Het is de verzameling van de drie stadsteden die het centrum zijn van de financiële macht (city of London), de religieuze macht (Vaticaan) en militaire macht Washington (District of Columbia). Het artikel gaat alleen over het laatste. Maar alle zijn zij een voortzetting van het oude Romeinse rijk.

  Als ik denk aan de droom van de keizer van het eerste ‘empire’, Nebukadnezar van Babylon dan is dit het laatste deel van het keizerrijk. Hijzelf was het gouden hoofd, dit zijn de lemen voeten met ijzer vermengd. Ten teken dat dit een keihard systeem van mensen is (Rome) vermengd met demonische niet-mensen, nephilim of 13 bloedlijnen.

  In Openbaring 18 staat het lot van dit grote Babylonische rijk beschreven.
  “En zij wierpen stof op hun hoofd en riepen huilend en treurend: Wee, wee de grote stad, waarin allen die schepen op zee hadden, rijk zijn geworden door haar weelde. Want in één uur is zij verwoest.”
  Lees het hele hoofdstuk maar eens en kijk of je nog meer overeenkomsten ziet. Er zit heel veel meer in wat je kunt herkennen van de roof en weelde van Rome.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in