Pixabay

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Europese Commissie vrijdag privé gewaarschuwd tegen het aftappen van rente uit bevroren Russische tegoeden, zo meldt de Financial Times, die zich beroept op een interne ontwerpnota van de bestuursraad van de ECB.

EU-wetgevers hebben nagedacht over manieren om een deel van de opbrengsten in te zetten voor het herstel van Oekraïne, dat een enorme rekening voor de wederopbouw te wachten staat zodra het conflict met Rusland voorbij is, bericht RT.

Volgens het rapport vreest de ECB dat dergelijke acties andere centrale banken die grote deviezenreserves aanhouden, zouden kunnen aanmoedigen om de euro “de rug toe te keren”, vooral als de EU besluit om alleen te handelen en niet samen met de G7-landen.

“Er is geen onenigheid over het feit dat dit moreel gezien het juiste is om te doen, maar het ‘hoe’ is erg moeilijk. Je kunt de rechtsstaat niet omzeilen. En als je iets vindt dat juridisch verdedigbaar is, wat zijn dan de gevolgen voor de status van de euro als mondiale munt?” vertelde een niet nader genoemde EU-diplomaat aan de krant. Hij voegde eraan toe dat de commissie bezig is met het afronden van voorstellen over het mogelijk aanspreken van bevroren Russische tegoeden, die naar verwachting later deze maand bekend zullen worden gemaakt.

De effectenbewaarinstellingen in de EU hebben sinds het begin van het conflict beslag gelegd op ongeveer €196,6 miljard ($215 miljard) aan Russische tegoeden, merkte de krant op, en voegde eraan toe dat het in België gevestigde Euroclear alleen al in het eerste kwartaal van 2023 €734 miljoen ($805 miljoen) aan rente genereerde op kassaldi uit door Rusland bevroren tegoeden.

  Nou, wat had je verwacht?

In totaal hebben westerse regeringen sinds het begin van de militaire operatie van Rusland in Oekraïne voor ongeveer $300 miljard aan activa van Russische centrale banken bevroren en voor meer dan $80 miljard aan activa van Russische burgers en bedrijven in beslag genomen. Tijdens zijn toespraak tot het St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) op vrijdag, beschreef de Russische president Vladimir Poetin deze acties als “middeleeuws”.

“Veel zakenmensen waren stomverbaasd toen ze zagen dat hun rekeningen in het Westen bevroren waren. Het is nooit bij iemand opgekomen. Dit is diefstal. Ze hebben ze afgesloten, afgenomen en willen niet eens uitleggen waarom. Het is schokkend. Het lijken wel de Middeleeuwen,” zei de Russische president.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

EUROPESE UNIE DOSSIER

Corruptieschandaal in Brussel: hebben vaccinfabrikanten de Eurocommissaris omgekocht?

Vorig artikelViktor Orbán beschuldigt Soros-telg van plannen om een nieuwe migrantencrisis “te ontketenen”
Volgend artikelGrote bezorgdheid in Brussel over de magere resultaten van het Oekraïense tegenoffensief: Versnelt wapenleveringen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

19 REACTIES

 1. Europese commisie ziet gratis geld liggen.Gefundenes fressen.
  Maar winst voor de korte termijn wil niet zeggen dat er op de lange termijn geen consequenties aan zitten.
  De dollar is al in decline.Hoppa de plEuro er achteraan.
  Als de overige niet-westerse landen zien wat de EC doet met een vreemde , niet welgezinde mogendheid.
  Zouden die +- 140 landen zich niet achter de oren krabben en denken:We gaan participeren in de BRICS.
  Veel stabieler en veel mider politieke inmenging,net als de joenaaithetsteeds,met de dollar.

 2. Die euromunt is een en al politiek. Of wel de waan van de dag uit dat Brusselse roversnest. Geen enkel verstandig mens doet beleggingen of investeringen in de Euro of de Eu. Het is een grote graaiende clownsbende.

  • honderden miljarden euros europees geld staan nu bevroren in rusland….
   wat denk je dat rusland gaat doen??? beter nog, wie denk je gaat er beter uit komen als ook de russen beslag gaan leggen op dat geld??
   ze gaan dat niet doen, niet omdat het economisch niet rendabel zou zijn, integendeel…als ik het amerikaanse tit for tat uitdrukking zou gebruiken, zou rusland er financiëel er veel beter uitkomen, maar zou het wel politiek schadelijk kunnen zijn……zeker nu meer en meer landen richting rusland aan het trekken zijn JUIST OMWILLE wat europa en amerika aan het doen zijn…
   een verstandige zet van de ecb??? lol…ze schieten zichzelf NOG MEER in de kop hiermee…politiek en financiëel gezien…
   en de russen???? die lachen met zoveel achterlijkheid en wanhoop van de europeaan…..

   • ….ik denk dat het juist omgekeerd is : honderden miljarden Russisch geld is geconfisceerd in de westerse sanctielanden….

 3. Het laat zien hoe totaal onbetrouwbaar regeringen en banken zijn.

  Als ze het geld van Rusland zomaar kunnen confisceren dan kunnen ze dat zeker met het geld van de burger doen en dat gaan ze ook doen via de CBDC.

  Het zijn onbetrouwbare honden.

 4. In België is 2 (twee) miljard Lybisch geld, interesten bevroeren tegoeden, op deze manier “verdwenen”. Maalt niemand over. Maar O Wee als een of andere politieker een ongeoorloofd rekenbonnetje heeft binnen gedaan.

  • Ik heb een Roebel obligatie van de Asian Infrastructure Investment Bank(AAA) , vanuit AIIB werd bevestigd dat de coupon wel degelijk betaald werd aan mijn bank (Belfius), de klootzakken van Belfius weigeren echter mijn coupon uit te betalen omwille van de sancties ….dat is dus regelrechte witte boord criminaliteit ….Onze belgische democratie is toch een voorbeeld voor de wereld toch ?

   • Ik ken echt niks van bankzaken en banken. Maar maak je niet dezelfde fout als Venezuela die zijn goud laat opslaan in London zodat ze er nu niet meer aan kunnen? Ik zou informeren voor zulke zaken bij een Aziatische bank bijvb. waar ik in Brussel kantoren van zie in plaats van naar de regimebank Belfius te lopen met uw Roebels.

    • Spaargeld bracht de laatste jaren absoluut niks op in onze pleuromunt , dus op n zeker moment vond ik n obligatie van de kredietwaardige AIIB, welke mij n rendement van 6% bood in Roebel, dat was dus enkele jaren geleden en ik heb die obligatie in kwestie aangekocht via Belfius , sinds verleden jaar weigert men dus om de coupon uit te betalen hoewel Belfius die wel degelijk ontvangen heeft….schandalig gewoon, as ik n Rus was zou k nog zeggen kom ik begrijp het ergens, en dan nog , maar da is dus niet het geval ….. Ik heb met verschillende andere Belgische banken contact opgenomen dienaangaande maar ze hanteren als gehoorzame angsthazen allemaal hetzelfde anti Rusland beleid…. Ik denk trouwens niet dat die Aziatische Banken in Brussel voor particulieren zijn ….

 5. Leven zij in een andere demensie? Rusland gaat dit winnen dus niks opbouw Oekraïne met dat geld dus waar gaat het geld dan heen?

 6. Het zijn ook op alle fronten dieven, mijn zilver en goud rekening is ook geplunderd door abn amro, ik had hem al 40 jaar, net toen ik vastzat in het buitenland wegens covid stuurden zij mij een lullig briefje naar mijn huisadres wat ik nooit heb ontvangen, dus het werd op dieptepunt van de zilverprijs verkocht, 40000 euro door mijn neus geboord.
  Zet geld nooit vast op de bank, koop iets fysieks wat in waarde stijgt.

 7. Met deze actie zal de euro net als de dollar zo veel mogelijk gedumpt worden in de handel. Dat ligt precies in de lijn van het WEF. Om zo hyperinflatie in de EU en Amerika tot stand te brengen. Zodat het volk indirect onteigend wordt van zijn bank tegoeden. De economie klapt dan in elkaar, want bijna alles moet ingevoerd worden. De boeren zullen ze dan al zo veel mogelijk uitgekocht zijn van ons afgeperste belastinggeld. Dan kan de ECB de digitale CBDC invoeren voor het zogenaamde stabiliteit binnen de eurolanden. Zo wordt alles volgens een vast script uitgevoerd, niets is per toeval in de politiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in