De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft dinsdag aangekondigd dat zijn land het certificeringsproces van de Nord Stream 2 pijpleiding heeft stopgezet, nadat Russische troepen de Oekraïense gebieden waren binnengetrokken.

“De situatie is nu fundamenteel anders,” zei Scholz, die verklaarde dat hij “een duidelijk signaal aan Moskou moest geven dat dergelijke acties niet zonder gevolgen zullen blijven.” bericht Cris Enloe.

Waarom is dit van belang?

De Nord Stream 2 pijpleiding, die nog niet functioneel was, is een fel betwiste pijpleiding in Europese zaken geweest. Door de pijpleiding zou Russische gas rechtstreeks naar Duitsland kunnen stromen, waardoor Oekraïne miljarden dollars aan belastingen op de olietransit zou mislopen. De pijpleiding zou ook de geopolitieke invloed van Rusland in Europa vergroten, een onwenselijk vooruitzicht voor de Westerse bondgenoten, aangezien Duitsland reeds afhankelijk is van Russisch gas.

De aankondiging van Scholz betekent dus dat het Duitsland ernst is met het berokkenen van economische schade aan Rusland, wat de Russische president Vladimir Poetin er in theorie van zou kunnen weerhouden plannen te maken voor een grootscheepse militaire invasie van Oekraïne. Maar het valt nog te bezien of een tijdelijke tegenslag van de Nord Stream 2 Poetin zou kunnen overtuigen om terug te krabbelen.

Wat was de reactie?

Rusland reageerde door te dreigen met een aanzienlijke verhoging van de energieprijzen, waarmee het de afhankelijkheid van Europa van goedkopere Russische energievoorziening onderstreepte en de wanhoop van Rusland om de Nord Stream 2 pijpleiding operationeel te krijgen.

“De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft een bevel uitgevaardigd om het certificeringsproces van de Nord Stream 2 gaspijpleiding stop te zetten. Welnu. Welkom in de brave new world waar de Europeanen zeer binnenkort 2.000 euro gaan betalen voor 1.000 kubieke meter aardgas!” aldus Dmitry Medvedev, plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig Russisch president.

Om een idee te geven van de reikwijdte van Medvedevs dreigement: het aardgas in de V.S. was afgelopen november $7,03 per 1.000 kubieke voet, volgens de meest recente gegevens van de regering. Het verhogen van de energieprijzen in die mate zou dus een tweesnijdend zwaard zijn; terwijl het Europa waarschijnlijk in een energiecrisis zou storten, zou het ook schade toebrengen aan de Russische economie, die afhankelijk is van de inkomsten uit de gas-export.

  Vernederde westerse functionarissen geven toe dat het tegenoffensief van Oekraïne "hoogst onwaarschijnlijk" is dat het slaagt

Ondertussen vierde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba de aankondiging van Duitsland.

“Ik ben blij met de stap van Duitsland om de certificering van Nord Stream 2 op te schorten. Dit is een moreel, politiek en praktisch correcte stap in de huidige omstandigheden,” zei Kuleba. “Echt leiderschap betekent moeilijke beslissingen nemen in moeilijke tijden. De stap van Duitsland bewijst precies dat.”

Toch verklaarde Richard Grenell, de vroegere ambassadeur van de V.S. in Duitsland, waarom de aankondiging van Scholz maar een kleine overwinning is, waarbij hij opmerkte dat het certificeringsproces voor Nord Stream 2 slechts tijdelijk is stopgezet.

“Dit is louter TIJDELIJK. En komt veel te laat,” zei Grenell.

Hoe zit het met president Biden?

Vorig jaar nog hief president Joe Biden de sancties op tegen het bedrijf achter het pijpleidingproject, Nord Stream 2 AG, en zijn directeur, Matthias Warnig, die naar verluidt een naaste medewerker van Poetin is.

Hoewel deze stap in wezen de voltooiing van de pijpleiding goedkeurde, hief de regering Biden naar verluidt de sancties op in een poging om de betrekkingen met Duitsland te verbeteren. De sancties waren ingesteld door de voormalige president Donald Trump.

Nog maar twee weken geleden beloofde Biden dat de VS “een eind zullen maken” aan de pijpleiding als Rusland Oekraïne binnenvalt. De perschef van het Witte Huis, Jen Psaki, zei dinsdag dat de regering-Biden later op dinsdag haar “eigen maatregelen” zal aankondigen, maar gaf niet onmiddellijk details over eventuele komende sancties.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russisch parlementslid zegt atoombom op VS te gooien om te bewijzen dat Rusland serieus is over NAVOVolg Frontnieuws op Telegram

  “Europa is in oorlog”
Vorig artikelCOVID, HIV, Vaccin en VAIDS – een uitleg
Volgend artikelStudie onthult: Gevaccineerde mensen verachten diegenen die vaccin weigeren – maar het omgekeerde is niet waar
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

38 REACTIES

 1. Putin levert al gas aan China.
  Hij is de rest 10 stappen voor.
  Bovendien stroomde er nog niet echt gas doorheen dus wat hem betreft is er niets verloren.

  • Ik durf ook te zeggen dat Duitsland straks ons Groningse gas gaat krijgen. ( En wij zelf mss niet)
   Heb gister stukjes op TV gezien nav de toespraak van Poetin.
   In de toespraak refereert Poetin naar oorlogen die al in en voor 1939 voorkwamen.
   Oekraine haalt daar nu nog rechten uit. Krim wordt nog steeds aangehaald terwijl ze op plaatjes laten zien dat Krim voor 99.5 % al russisch was! Bovendien is Krim russisch geworden nadat er een referendum onze de bevolking is geweest. Hoe democratisch wil je het hebben. Onze media stinken aan alle kanten.
   En niemand heeft het meer over de duitsers die heel europa in hun macht hadden, samen met Mussolini en Franco.

 2. Volgens mij klopt dit artikel niet. Volgens mij heeft Putin gezegd dat de EU zelf ervoor gekozen heeft om geen lange termijn contracten af te sluiten en is dus afhankelijk van de spotprijzen op de energiemarkt die altijd veel hoger liggen. Dus geen dreigement van hogere prijzen van de kant van Rusland maar de hogere prijzen zijn het resultaat van de door Europese politici genomen besluiten.

 3. Wat er komt….Rusland erkend Donesk en Luhansk op basis van de grenzen toen ze tot zelfstandige republieken werden uitgeroepen. 2/3 van beide landen is bezet door het leger van Oekraine, welke zich dus nu binnen de grenzen van beide republieken bevind….de stad Maripoel bevindzich bijvoorbeeld ook in dat gebied…..net als het Azov battalion, welke niet weg zullen gaan…komt erop neer dat er gevochten gaat worden, wat als gevolg heeft dat de bruggen over de Djnepr worden kapotgemaakt en dat wat er van het Oekrains leger aan de oostkant van de rivier zit geen vooraden meer zal krijgen en geen vluchtroute zal hebben….en als het slim word gespeeld word er een brug over gelaten voor de vluchtenden, wat chaos zal veroorzaken achter de linies van het Oekrainse leger.

  En de Navo zal niks doen want dan heeft het ook oorlog met Wit Rusland, met China en met nog een rij landen. En als de Navo of de VS wel gaat meedoen is nucluair geweld op steden de volgende stap. De Amerikanen hebben vaker geprobeerd de Rus in de hoek te drijven maar Jeltsin is al even weg….ik denk dat Navo en de VS het spel niet slechter hadden kunnen spelen….en ik denk dat Oekraine zichzelf groter ziet dan het is…in WO2 was aantal nog een belangrijke factor, nu is 150.000 man met materiaal aan de verkeerde kant van de rivier hebben net zo stom als materiaal voor een compleet leger in Afgahnistan achterlaten……..een conflict met veel door de VS betaalde huursoldaten uit vooral het midden oosten zal de stap zijn die men gaat zetten.

  We gaan het zien…

  • ..we gaan het zien…
   Wat me gister op TV enorm heeft gestoord is dat de premier van een land wat niet EU is, wat op basis van zijn corruptie niet is toegelaten, nu heel hard roept dat VN moet helpen tegen Rusland. Terwijl daar in 60 jaar nog niets veranderd is…. Terwijl Rusland nog helemaal geen actie onderneemt..Terwijl VN al 10-tallen jaren op meer dan 200 plaatsen rondom de russische grens ligt…Deze situatie wordt alleen maar aangegrepen om een oorlog te veróórzaken. Men wíl chaos creeren!!
   Zoals álle oorlogen worden gecreeerd door overheden en NOOIT door de bevolking, die NOOIT voor een oorlog zou kiezen.
   En onze overheid stuurt al helmen…..OMG..
   Ik heb een russisch woordenboek in huis. Bij ons is elke rus welkom als hij zijn geweer buiten laat staan.

 4. “en als het slim word gespeeld word er een brug over gelaten voor de vluchtenden, wat chaos zal veroorzaken achter de linies van het Oekrainse leger.”

  Kijk, die denkt strategisch en tactisch, daar kun je een oorlog mee winnen.

 5. De beste dat kan gebeuren voor het milieu. Het gas terugdraien, minder vakensindrutie, minder kippenindustrie, minder bloemen. Met de hogere inflactie zullen deze bedrijven stoppen, de voeding wordt het erg durr, overheid hoef niets extra te betalen om het aantal diren en bloemen te verminderen, eindelijk!

 6. Her is allang beslist.
  Oekraïne heeft niets te zeggen.
  De EU ook niet.
  De Oost Oekraïners willen liever bij Rusland.
  Dit is redelijk geweldloos en er zijn zo meer mensen tevreden.
  Dat gesputter van iedereen is vooral een rookgordijn.
  Dat Nederlandje ook wat zegt is alleen maar nieuws bij de NOS, en handig zo vlak voor de verkiezingen.

  • Een bommetje is genoeg voor dit landje dat een stipje op de kaart is wat wil Rutte nou daar tegen doen? Er is veel geweld gepleegd met de corona waanzin en ze vergeten dat er nog meer geweld ontwikkelde in de Oekraine dat nu ernstige vormen gaat aannemen Uiteinde als alle kruit verschoten is klaar de damp op

 7. De Oekraïense oligarchen en nazi’s zouden er goed aan doen om hun koffers te pakken en op reis gaan naar veiliger oorden, misschien zouden ze in Nederland asiel kunnen aanvragen, waar haalde Poetin zijn gekmakende geduld vandaan om zijn land keer op keer geschoffeerd te doen zien door de Angelo-zionistische Amerikanen en warmongers zoals Victoria Nuland.

  De raad van de Russische Federatie de versie van de Amerikaanse Senaat heeft toestemming gegeven aan de Russische strijdkrachten om buiten Rusland te opereren. Dit was de laatste juridische stap die president Vladimir Poetin nodig had om de strijdkrachten van het Russische leger naar eigen goeddunken in te zetten.

  Het begint erop te lijken dat het Russische leger klaargestoomd is om volledig losgelaten te worden op hun broederland dat geleid wordt door russofobisch zionistische clowns, die feitelijk een proxy-regering van de Verenigde Staten zijn, en alle door de psychopathische Amerikaanse Deep State trekpoppen worden bespeeld, enfin de toekomst zal het ons snel genoeg uitwijzen, ik hoop dat Poetin orde op zaken stelt, voorgoed.

 8. Zoek op: hoe een rocketstove te bouwen. Is helemaal niet zo moeilijk!
  Voor vloerverwarming:
  Maak een haardplaats (graaf hem in of zorg dat de vloer hoger komt te liggen).
  Maak een zigzag gang van buiten naar de haard.
  Maak een zigzag gang van de haard naar buiten.
  De wind zorgt ervoor dat de rook (en de warmte) in de gangen terecht komt.
  Dit idee is vooral goed te zien in kleine, oude huisjes in Korea. In tipi’s wordt dit “afzuigsysteem” voor de rook ook gebruikt.
  Wat is handiger dan een mes? Een bijl. Je kunt alles maken maar een bijl duurt dagen om van een steen te slijpen en deze bijlen gaan niet zo lang mee. Een mes is zo gemaakt van wat goed geslagen vuursteen en een stukje hout met hars. Of als je aan het strand woont: schelpen zijn vlijmscherp!

  • hedde wel eens gehoord van den industrieele revolutie…?

   …bijlen op iedere straathoek, nog een eeuw na nu als je er geen meer maakt….

   Het enige dat je in deze wereld eerder moet kunnen dan vuur maken is sloten open maken, want alles van voedsel, andere spullen en droog en warm zijn zit achter een slot….

   vuur maken kun je trouwens prima met chloor en remvloeistof, met een fietspomp en een lapje onder andere….of gewoon met een aansteker of lucifers, liggen ook overal….

 9. Rusland heeft de verkoop van gas aan EU niet nodig.EU is al vervangen door China.

  Nou is iedereen zo “democratisch”; amme hoela. oost oekraine wil bij Rusland. laat ze dan….

  Wat nieuws betreft: sancties tegen Rusland kost west europa meer dan Rusland, en USA is lachende derde.
  het belang van USA: oorlog; en geld van NATO leden.

  Wat NIET is vermeld: hoeveel NATO legers staan er op plaatsen bedreigend voor de Russen?
  ————————–
  Wat deze keer anders is dan de “Arabische lente”: Rusland heeft erg veel lange afstand raketjes. Als ik Putin was: bij de eerste oorlogshandelingen een rakketje op New York…..

 10. Poetin is in de val getrapt van China. het komt China goed uit dat Putin de USA enz bezig houd .Dan kunnen zij de chinese zee en taiwan gaan beheersen. . Dus daar gaat het ook kritisch worden,.
  Als China klaar is komt Putin aan de beurt of Rusland .Want Siberie is bevolkt door asiaten ,of chinezen zeg maar ,en ooit door de tsaar ingelijfd .tot en met Alaska. En daar zijn bodemschatten plenty en met de opwarming ook nog bewoonbaarder op den duur.
  Putin had beter zich vrienden kunnen maken Met de EU en de USA en vice versa , want Russen zijn europeanen <in elk geval waar groot rusland begon.
  We hebben dit debacle te danken aan de CEO `s die winst zagen in slaven arbeid in CHina enz . en de rijkdom daar ontstaan had ook in de EU en USA kunnen blijven.

 11. Dus wie boycot nou Europa tegen Rusland of andersom Die Duitse kanselier heeft ook al geen verstand van strategische stratego spel Als je ruzie zoekt met je grootste leverancier waar je afhankelijk van bent Ja en wie betaald die prijs denken jullie?

 12. Probeem wat de Duitsers hebben is het feit dat HUN land nog steeds BEZET is en wel door de Amerikanen. Die zijn immers nooit vertrokken na DE oorlog 🙁

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in