© manine99 / freepik

De “energietransitie” die Duitsland van betrouwbare kolen en kernenergie naar wind, zon en nu niet meer beschikbaar Russisch aardgas bracht, heeft BASF vernietigd, ’s werelds grootste chemische leverancier. Door de stijgende aardgasprijzen als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland vanwege de SMO in Oekraïne zit Duitsland nu zonder betrouwbare energiebron. Bijgevolg is er erg weinig voorradig, vooral nu we het koude winterseizoen ingaan, schrijft Ethanh.

BASF heeft lang vertrouwd op goedkoop en overvloedig aardgas voor de productie van ammoniak, een meststof die wordt gebruikt bij de voedselproductie. De ammoniakfabriek van BASF was de eerste die eraan ging, gevolgd door de acetyleenfabriek, die samen met ammoniak wordt gebruikt om een groot aantal verschillende producten te produceren die absoluut essentieel zijn voor moderne industriële waardeketens. “Hoge aardgasprijzen hebben een situatie gecreëerd waarin het importeren van ammoniak van overzee goedkoper was dan het zelf te produceren,” verklaarde Uwe Liebelt, het hoofd van de Europese activiteiten van BASF. Deze twee fabrieken werden overigens in de zomer gesloten en sindsdien is er veel veranderd.

In oktober kondigde BASF aan dat zijn hele bedrijfsmodel zal moeten veranderen om het gebrek aan Russisch aardgas op te vangen. Chief executive Martin Brudermüller kondigde onlangs aan dat BASF in Europa “zo snel mogelijk en ook permanent” zal moeten inkrimpen om überhaupt in bedrijf te blijven.

Een op de vier industriële banen in Duitsland bevindt zich in een energie-intensieve industrie – wat zal er van al die banen terechtkomen?

Vergeet niet dat BASF niet het enige bedrijf in Duitsland – of in Europa – is dat zijn activiteiten drastisch vermindert of helemaal sluit. Sommige fabrieken schakelen over van gas op olie, terwijl andere de lichten dimmen, de thermostaat lager zetten of zelfs overwegen Duitsland helemaal te verlaten. Ongeveer 23 procent van alle industriële banen in Duitsland zijn te vinden in energie-intensieve industrieën die door het verlies van Russisch gas dreigen te imploderen, zoals glas, metaal, keramiek, papier en textiel. Sinds het begin van het jaar zijn deze industrieën met 10 procent gedaald.

  Het Russische geduld met de oorlog in Oekraïne is niet eindeloos, zoals het Westen spoedig zal leren

“Dat betekent dat er in Duitsland 1,5 miljoen werknemers zijn van wie de industrieën momenteel onder druk staan,” verklaarde Clemens Fuest, hoofd van het Ifo-instituut. Sommige van deze industrieën zijn om te beginnen vrij klein, zoals glas en keramiek. Andere, zoals de chemische industrie, zijn echter enorm groot in Duitsland, met meer dan 450.000 werknemers in het hele land. “Als die in omvang zou halveren, zou dat directe gevolgen hebben voor de welvaart van het land”, aldus Henrik Ahlers, landenmanager voor EY Duitsland. Zonder goedkope en overvloedige energie staat Duitsland voor deïndustrialisatie.

Uit een in de zomer gehouden enquête bleek dat ongeveer een op de vier kleine en middelgrote bedrijven in Duitsland overweegt het land te verlaten – en sindsdien is dat cijfer mogelijk gestegen. “En dat zal hier ook gebeuren,” schreef een commentator op American Experiment over hoe de Verenigde Staten op Duitsland gaan lijken als ze doorgaan op de weg van de “groene” agenda. “Alleen hier, waar de traditionele basislast opwekkingsindustrieën zijn geëlimineerd, zullen ze regenereren, terugkomen, en samen met hen de banen die verloren zijn gegaan in deze boutique-gebieden. Dat is de toekomst. Kijk hoe Wall Street het ziet voordat de rubes door de partij worden ingelijfd.”

Een ander wees erop dat er misschien wat goeds uit kan komen als boeren terugkeren naar natuurlijke landbouwmethoden, waaronder vruchtwisseling en intercropping met peulvruchten. Het zal echter geen miljarden voeden, tenzij massa’s mensen er plotseling achter komen en in staat zijn terug te keren naar het land.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Iedereen heeft het over Poetin. Wat hij werkelijk zegt, mag niemand weten. Hier is zijn toespraak in het NederlandsVolg Frontnieuws op Telegram

  De kruistocht van de NAVO tegen Rusland raakt de buffers van de werkelijkheid

Lees meer over:

Vorig artikelRusland zet mobiele ICBM-kernbommen buiten Moskou in, gericht op het Westen
Volgend artikelKiev’s ergste aanval op Donetsk in acht jaar is een wanhopige poging om het gezicht te redden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

37 REACTIES

 1. Tsjah. Na Merkel hebben de Moffen gekozen voor een linkse regering. En nu krijgen ze de nota van hun keuze gepresenteerd. Afijn, dit is een prima paardenmiddel om de oosterburen weer tot verstand terug te brengen.

  • en als de bom valt
   dan lig ik in me nette pak
   diploma’s en me cheques op zak
   me polis en m’n woordenschat
   onder de flatgebouwen van de stad naast jou
   laat maat vallen want het komt er toch wel van
   het geeft niet of je rent
   ‘k heb jou nooit gekent wil weten wie jij bent,
   wil weten wie jij bent
   ik ben verzekerd van succes
   tegen brand en voor me leven
   ik heb vanalles maar geen tijd
   ook niet voor heel even
   ik moet aan me salaris denken en aan me relaties
   maar liever weet ik wie jij bent
   voordat het te laat is
   ik ben de bom man

 2. Noch Merkel, noch de Moffen hebben gekozen.
  Het waren de Amerikanen, geholpen door de Engelse, (die in opdracht van de VS de Energie (het goedkope Russisch Gas dat via de N1 en de N2 gesloopt hebben) veroorzaakt.
  De kolonie van Amerika, (Europa) wordt te zelfstandig, en voor de VS een te gevaarlijke concurrent.
  Opdracht van Biden, Slopen die kolonie Europa.
  En Brussel stond er bij en keek ernaar.
  Het is niet anders, maak op dit moment plannen om te verhuizen, denk sterk naar het Oosten.

 3. Als Europa naar de donder is, dan is het doel van wef en usa toch bereikt.
  En zowel Brussel als de flut wef regeringen in west Europa hebben er net zo hard aan meegewerkt.
  Arm volk dat zulke lijers heeft en zoals altijd de pineut is van de machtgeile psychopaten.

  • >>> Als Europa naar de donder is, dan is het doel van wef en usa toch bereikt. <<<

   Het doel van de joden zul je bedoelen!! Kijk ff naar % in kabinet Biden en Zelensky dan weet je hopenlijk genoeg!

   Daarbij: welk kutvolkje denk je dat achter werkelijk iedere 'revolutie' zit. Juist ja, die zelfde k*nkertribe

 4. Excuses voor de late reactie.
  Ik zoek naar een land in het Oosten, dat een belastingverdrag heeft met Nederland.
  Als ik weg ga, schrijf ik me uit, in Nederland.
  Weg van Nederland, weg van Europa, weg van het failliete Westen.
  Een positief leven met positieve vooruitzichten.
  Groetjes allemaal.
  Ps. Waar een wil is, is een weg.

  • 100% is ff navigeren maar is echt zo…En nee is het niet wereldwijd,lijkt wel zo omdat bepaalde puppets daar nu ook ff aan de macht zitten maar zodra de VS petro dollar valt zijn deze puppets weg of verscheurd door eigen volk (zijn namelijk allemaal pro VS ex-bankiers) …Sommige volkeren zijn simpelwrg niet te onderdrukken hebben natuur en vrijheid hoog zitten…Daar moet je wezen.

    • Cabo Verde. Liet ik me vertellen door een aldaar geborene. Nooit oorlog want er is niets te halen. Wel uitkijken voor een bepaalde aapsoort die het voorzien heeft op je voedsel. Ik meen me te herinneren dat het de Makaak is. Degene die me dit vertelde, heeft als jochie de zee in moeten vluchten om aan een groep van deze apen te ontsnappen, met de lekkernij nog in de hand.

  • Volgens mij slimst om gebied / land te zoeken met veel ruimte en dus weinig inwoners per km2 en lekker zelfvoorzienend leven 🙂

   Lijkt mij althans mooi vooruitzicht.

   Wens je in elk geval succes

  • Corona is griep was weg, daar kregen we Covid voor terug en weldra is er de duo prik op de markt voor corona en covid 19 tot en met 666.

 5. Onlangs zag ik vanuit het buitenland een aanvraag voor een lening langskomen. De agrariër in kwestie wilde de lening benutten om compost aan te schaffen en mankracht om het land onkruidvrij te maken. Hetgeen ik me afvroeg: waarom de verwijderde onkruiden niet gebruiken om te composteren?

  Bodem in Balans – Gezonde planten in een gezonde omgeving / Auteur Phil Nauta.

  https://www.kopersporen.nl/winkel/boeken/de-zoektocht-naar-kringlooplandbouw-justus-von-liebig/

  • >>> waarom de verwijderde onkruiden niet gebruiken om te composteren? <<<

   Dat gaat lang niet altijd omdat de zaden op eoa manier vaak weten te overleven. Tenminste wanneer je onkruid op conventionele compoosthoop mikt. Is maar dat je het weet.

   Mooi dat je die site even hebt gelinkt btw

  • >>> waarom de verwijderde onkruiden niet gebruiken om te composteren? <<<

   Dat gaat lang niet altijd omdat de zaden op de eoa manier toch weten te overleven. Als je met composteren een gewone composthoop bedoeld tenminste. Niet slim om daar dus onkruid(en) op te mikken. Is maar dat je het weet..

   Mooi dat je die link even hegt gedeeld btw

 6. Nog een opmerking omtrent ´papier´. Waar de bevolking ondertussen mijn inziens wel zonder kan, zijn de stapels reclamefolders die door het hele land verspreid worden. De meeste mensen hebben internet en kunnen zelf de reclame / aanbiedingen opzoeken. Die verspreiding van folders zie ik als een enorme verspilling vanuit een luxe oogpunt en bezigheidstherapie en waarmee slechts de grotere winkelketens op verdienen. Deze mening ben ik pas enkele decennia toegedaan en heeft verder dus ook niets te maken met dit artikel. Daarentegen is het anderzijds leuk spul om papierbriketten van te maken. Recyclen is hip tegenwoordig terwijl degenen die tegen verspilling zijn dat al trachten te doen sinds enig besef hieromtrent. Onze maatschappij is erop gericht een verspillende maatschappij te zijn. Of het nu gaat om voedsel of harde producten en de manier hoe dit alles is ingericht is voor een groot deel afhankelijk van de roverheden/provincies/gemeenten. Sinds het cojona-tijdperk wordt keuken- en tuinafval verwerkt tot brandstof voor bepaald vervoer vanuit de gemeenten, maar inherente belastingen worden daarmee niet verlaagd. Ik zal wel aan het muggenziften zijn…

  • Vaak is die reclame al gedrukt op gercycled papier vaak zelfs met FSC-keurmerk en al.

   Al heb ik zo mijn twijfels bij al die zg. ‘keurmerken’. En verdiep je is in die logoos.. Wordt je blij van (maar niet heus)

   Anyway.. Gewoon een NEE-NEE sticker op je brievenbus en het probleem is opgelost (voor jezelf tenminste) Nu alleen de massa zover zien te krijgen. Je vergeet wellicht één ding: die massa bestaat NIET uit mensen maar uit CONSUMENTEN en die willen consuMEREN. Vermoed dat een groot deel gewonnen kan worden tijdens de opvoeding.. 🙂

   Door diezelfde K-folders ga je nog geloven ook dat je iets mist / nodig hebt terwijl je feitelijk alles al hebt..

   Nou ja, kan ook wel ff doorgaan maar dat doen we niet… 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in