© Eva Bartlett for RT cover Donbass

De laatste oorlogsmisdaad van Kiev was ook een psychologische operatie, bedoeld om de binnenlandse, Russische en westerse perceptie van het conflict te manipuleren op dit cruciale moment waarop de dynamiek van het conflict zich opnieuw ten gunste van Moskou ontwikkelt. Het is nog te vroeg om te voorspellen of deze hybride militaire-infowar-provocatie het gewenste resultaat zal opleveren, maar het lijdt geen twijfel dat er waarschijnlijk meer zullen volgen naarmate Kiev wanhopiger wordt, schrijft Andrew Korybko.

Burgemeester van Donetsk Alexey Kulemzin schreef donderdagochtend op Telegram dat “vanochtend opnieuw een oorlogsmisdaad is begaan door Oekraïense fascisten. Vandaag, om precies 7:00 a.m. [04:00 GMT], hebben ze het centrum van Donetsk onderworpen aan het meest massale bombardement sinds 2014.” De ergste aanval van Kiev op die pas ingelijfde Russische stad in acht jaar werd uitgevoerd uit wanhoop in een poging om “het gezicht te redden” nu de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO toegaf dat het blok het tempo van haar hulp niet kan bijhouden.

Julianne Smith liet deze boodschap vallen tijdens een toespraak op een evenement van de CSIS denktank op dinsdag, maar voor objectieve waarnemers had dit geen verrassing mogen zijn. Het was immers afgelopen voorjaar al duidelijk dat de NAVO de omvang van haar militaire steun aan Kiev niet onbeperkt kon volhouden. De voorraden van dat anti-Russische bondgenootschap slinken, maar zijn militair-industrieel complex kan de verloren voorraden niet snel genoeg vervangen om deze trend te keren.

Deze ontwikkeling gaat ten koste van de offensieve en defensieve capaciteiten van Kiev. Na de herovering van de rechteroever van de onlangs herenigde Russische regio Kherson zal Kiev moeite hebben om zijn dynamiek ter plaatse te behouden en tegelijkertijd het naar verluidt geplande offensief van Moskou begin volgend jaar af te slaan. Dit is ook geen speculatie, maar wordt bewezen door twee recente verklaringen van Oekraïense functionarissen die sterk wijzen op deze nadelige gevolgen.

  Hoe het Oekraïense leger bakhmut ontvluchtte (Video's)

De aankondiging van de Oekraïense minister van Defensie Reznikov op maandag dat zijn kant zijn “actieve tegenoffensieve acties” zal hervatten nadat de grond is bevroren, kan worden geïnterpreteerd als een stilzwijgende erkenning dat de verwachte daling van de militaire steun van de NAVO de plannen van Kiev heeft belemmerd. Ook de waarschuwing van minister van Buitenlandse Zaken Kuleba een dag later dat Rusland eind januari of begin februari een “groot offensief” zou plannen, kan worden gezien als een aanwijzing dat Kiev dreigt te worden verpletterd als de NAVO haar hulp zoals verwacht terugschroeft.

Alles bij elkaar genomen is het duidelijk dat de militair-strategische dynamiek in deze fase van Rusland’s speciale operatie in Moskou’s voordeel evolueert, met als beslissende variabele dat het militair-industrieel complex van de NAVO zijn capaciteiten heeft uitgeput na tien maanden te hebben bijgedragen aan deze proxy-oorlog. Het is daarom begrijpelijk dat Kiev in paniek is, omdat het door de omstandigheden steeds meer gedwongen wordt zijn maximalistische doelstellingen in dit conflict te matigen en dus een staakt-het-vuren te overwegen.

Dat is echter politiek onaanvaardbaar voor de leiders en zij zijn dus wanhopig om het publiek af te leiden van deze opkomende trend, vandaar dat zij de grootste aanval op Donetsk in acht jaar hebben toegestaan om “hun gezicht te redden”. Kiev hoopt de plaatselijke Russen daar te terroriseren, het oorlogsgevoel in eigen land te stimuleren, en de NAVO ervan te overtuigen de rest van haar slinkende voorraden op te offeren ten koste van de minimale nationale veiligheidsbehoeften van haar leden, om het tempo van haar proxy-oorlogssteun te handhaven.

  Zelensky: Oekraïne zal niet toetreden tot de NAVO

Zo bezien kan dus worden geconcludeerd dat de laatste oorlogsmisdaad van Kiev ook een psychologische operatie was, gericht op het manipuleren van de binnenlandse, Russische en westerse perceptie van het conflict op dit cruciale moment, nu de dynamiek ervan zich opnieuw ten gunste van Moskou ontwikkelt. Het is nog te vroeg om te voorspellen of deze hybride militaire-infowar-provocatie het gewenste resultaat zal opleveren, maar het lijdt geen twijfel dat er waarschijnlijk meer zullen volgen naarmate Kiev wanhopiger wordt.

Met dank aan Adriaan W.:


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oeps… “Tank” die bejaarde burger bruut overrijdt, blijkt van Oekraïense leger te zijnVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDuitse economie krijgt opnieuw een vernietigende klap nu BASF aankondigt dat de “inkrimping” PERMANENT en ONMIDDELLIJK zal zijn
Volgend artikelKlimaatfanatici: Verkeerde lijm, vernielde hand
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Het gemakende geduld van Poetin en zijn militaire adviseurs maakt mij ook een beetje zenuwachtig gezien het dagelijkse feit de Oekraïense aanvallen op de burgerdoelen van de nieuwe Russisch sprekende Oblasten.

  Er zijn eerste gegevens over het aantal slachtoffers van een vreselijke klap in het centrum van Donetsk.
  https://t.me/rusvesnasu/23932

  Strijdkrachten van Oekraïne vielen de regio Belgorod aan
  Het dorp Stary Khutor lag onder vuur.
  https://cdn2.panda.video/video-transcoded/2022/11/71728_video_464k_360p.mp4?md5=avdLvwzqH343t0MgoeEduA&expires=1671190910

  “Onze weg naar de hel”: Inwoners van Donetsk geven commentaar op de ochtend aanvallen in de stad
  Rond zeven uur ’s ochtends vuurden de strijdkrachten van Oekraïne een volledig pakket “Grad” af in het centrum.

  Donetsk: Mensen onder het puin na de aanval van de Oekraïense strijdkrachten in het stadscentrum (VIDEO)
  Vreselijke beelden van gapende gaten in huizen, een deel van het projectiel dat uit het asfalt op de rijbaan steekt.
  https://t.me/rusvesnasu/23950

  Donetsk: aangevallen door NAVO-artillerie (+VIDEO)
  https://t.me/rusvesnasu/23948

  Als kers op de taart: Poetin wil nucleaire aanvallen lanceren op de VS en Groot-Brittannië – New York Post beangstigt het Westen (FOTO, VIDEO)
  Rusland bereidt zich voor op het gebruik van een zware raket “Yars”, die zowel de VS als het VK kan raken, meldt de krant.

  https://t.me/RVvoenkor/33918

 2. “al duidelijk dat de NAVO de omvang van haar militaire steun aan Kiev niet onbeperkt kon volhouden. De voorraden van dat anti-Russische bondgenootschap slinken,”

  Het oorlogsmateriaal begint een kritisch lage grens te bereiken.
  EU heeft bijna alles al gegeven, Amerika zit op de bodem, Rusland heeft ook al massa’s verschoten.

  Er wordt momenteel gekibbeld hoe, waar en wie, de productielijn kan/mag opstarten.

  En dan speelt de vrije markt ook nog. Quanto costa.
  Grondstoffen zijn niet permanent voorradig.
  Fabrieken hebben de productielijn afgebouwd wegens geen klandizie (vrede). Terug opstarten is niet eenvoudig, mede daar de oude systemen verouderd zijn.
  Granaten en drones hebben chips met tijd- stuur- en ontstekingsmechanisme.
  Wetgeving, contract-afspraken, winstmarge.

  Rusland zal blij zijn met Victor Boet, die kent de markt.
  De ruil met een basketter komt net op tijd haha.

 3. Elke dag gekker die zooi…
  Kijk ook nog even naar iets waar Rusland al een tijdje mee bezig is, en wat de NAVO-agressie motiveert:

  https://www.youtube.com/watch?v=pvy9usF7ohE

  Russia is bezig met China om de Soutpole Silk Road op gang te zetten. Dit is een enorme economische zet, die niet door de VS geëvenaard kan worden. Onder meer daardoor moet Rusland naar de knoppen en moet Oekriestan onder VS bewind komen. Fuck the EU.

  • Mensen, sorry, deze reaguurder bedoelde de Arctic Silk Road. Niet de Southpole, natuurlijk. Wij zijn met de Arctic Silk Road bezig. Loopt goed.

 4. Oekraïne kan niet stoppen. Want zodra ze dat doen beseft de Oekraïnse bevolking hoeveel Oekraïnse mannen zijn gesneuveld of invalide zijn. Tevens vertellen de overlevenden hoe zinloos de regering bezig was.
  Stoppen? . (Z) elinsky heeft liever WW3

  • De nato oorlog moet blijven duren. Zonder oorlog kan de nato nl. niet overleven. In Oekraine kunnen ze enkel stoppen als ze een andere oorlog gestart zijn, bv. tegen Servie.

 5. Nog even en dan heeft Oekraine al het NATO-kruid verschoten en kan Rusland de EU binnenlopen
  Dan kan de NATO alleen maar: “Pang, Pang” roepen.

 6. Het geduld van Putin is tergend. Hij moet snel de slag bij Bukhsa winnen; dat zal het moraal van Oekies vermoorden.
  Als hij daar snel genoeg mee is, en ondertussen nog wat infra structuur naar de bliksem helpt, is de kans heel groot dat grote leger eenheden zich zonder slag of stoot overgeven.

  De soldaatjes van de Mozart brigade kan hij rustig afschieten; erzijn toch geen Amerikanen in oekieland?

 7. de Oekie’s hebben al weinig munitie en dan gaan ze het nog gebruiken tegen hun weerloze burgers.
  dat laat duidelijk zien dat ze niet bekwaam zijn om tegen een echt leger te vechten, ja daar hebben ze nu geen munitie meer voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in