Drie zwarte politieagenten vervolgd wegens doodslag op een zwarte man

Desmond Barney, Lincoln Lampley en Anthony Fox. © Jackson Police Department

Drie zwarte politieagenten in Mississippi in de VS worden beschuldigd van doodslag op een zwarte man in de stad Jackson in januari van dit jaar. De lokale krant Clarion Ledger was de eerste die dit meldde.

Desmond Barney, Lincoln Lampley en Anthony Fox worden beschuldigd van het “bewust, onwettelijk en opzettelijk” veroorzaken van de dood van de 62-jarige George Robinson in verband met een politieoptreden. De drie politieagenten intervenieerden tegen de 62-jarige toen hij in zijn auto zat, haalden hem met geweld uit de auto, gooiden hem op de grond, zodat hij zijn hoofd raakte en schopten hem vervolgens naar verluidt herhaaldelijk tegen het hoofd en de borst, meldt de NBC-geassocieerde televisiemaatschappij WLBT 3.

Volgens de aanklager zijn de acties van de drie politieagenten “levensgevaarlijk” geweest voor Ronsinon en “hebben ze onverschilligheid getoond voor het menselijk leven”. De moord is echter niet van tevoren gepland. Daarom is hij van mening dat ze moeten worden vervolgd voor doodslag, niet voor moord of dood door schuld.

George Robinson was het slachtoffer van een politie-interventie op 13 januari van dit jaar tijdens een politiejacht op verdachten van de moord op een zwarte kerkpredikant. Drie andere zwarte mannen zijn sindsdien gearresteerd en aangeklaagd voor die moord. De 62-jarige wordt ervan beschuldigd geen gehoor te hebben gegeven aan de oproep van de politie om zijn handen te laten zien en uit zijn auto te stappen.

Bloedingen in het hoofd

Robinson werd onder meer gearresteerd op verdenking van gewelddadig verzet en vrijgelaten. Daarna begaf hij zich naar een hotel om slechts enkele uren later met spoed naar het ziekenhuis te worden gebracht. Twee dagen later overleed hij. De patholoog stelde vast dat de doodsoorzaak een subdurale bloeding was, veroorzaakt door geweld aan het hoofd.

Alle ogen op het Congres nu wetgevers verklaren zich te verzetten tegen de kiesman-stemmen

De drie zwarte politieagenten werden geschorst in afwachting van een intern onderzoek, dat nu tot de conclusie is gekomen dat ze moeten worden vervolgd voor de dood van de 62-jarige. De zaak vertoont veel overeenkomsten met de zaak George Floyd in mei van dit jaar, met het verschil dat de ingrijpende politieagenten toen blank waren in plaats van zwart. In dit geval hebben veel mainstream mediakanalen zich volledig onthouden van het noemen van de huidskleur van de beschuldigde politieagenten.

Uitgelekte bodycam-beelden tonen voor het eerst moment voor moment de arrestatie van George Floyd: “Media hebben gelogen”

Het feit dat de drie politieagenten zwart zijn, valt ook op in de reacties in verband met de gerechtelijke procedure op donderdag, toen ze formeel te horen kregen dat ze beschuldigd zullen worden van doodslag. Buiten het gerechtsgebouw wachtten tientallen mensen om hun steun te betuigen aan de drie politieagenten. De verzamelde vrienden, collega’s en andere familieleden baden onder meer om een “goddelijke interventie” en dat de drie politieagenten zouden worden vrijgesproken van de aanklacht wegens doodslag.

“Ze hadden nooit vervolgd mogen worden. Alle politieagenten die werken, vooral in Jackson en in deze gemeente, kunnen in een dergelijke situatie terecht komen”, zegt de advocaat van de drie politieagenten, Francis Springer.

MUST READ: Bodycam transcript vertelt een ander verhaal over de dood van George Floyd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here