Terminator-3 Russisch infanteriegevechtsvoertuig, bewapend met vier 9M120 Ataka raketwerpers, twee 30 mm 2A42 autokanonnen, twee AG-17D granaatwerpers en één coaxiaal 7,62 mm PKTM machinegeweer. Het is ook uitgerust met een geavanceerd dag- en nachtgeschikt vuurleidingssysteem. Anton Novoderezhkin/TASS

Oorlogen worden niet gewonnen met tactieken en narratieven – daar is een Grote Strategie voor nodig. Rusland heeft een masterplan achter zijn militaire operaties in Oekraïne, maar heeft het westen er ook een? schrijft Pepe Escobar.

Wij kennen allemaal Sun Tzu, de Chinese generaal, militair strateeg en filosoof die de onvergelijkelijke Kunst van het Oorlogvoeren heeft geschreven, maar minder bekend is de Strategikon, het Byzantijnse equivalent over oorlogvoering.

Het Byzantium van de zesde eeuw had echt een handleiding nodig, bedreigd als het was vanuit het oosten, achtereenvolgens door Sassanidisch Perzië, Arabieren en Turken, en vanuit het noorden, door golven van steppe-invallers, Hunnen, Avaren, Bulgaren, halfnomadische Turkische Pechenegs en Magyaren.

Byzantium kon niet zegevieren door gewoon het klassieke patroon van de ruwe macht van het Romeinse Rijk te volgen – zij hadden er gewoon de middelen niet voor.

Dus moest militaire macht ondergeschikt worden gemaakt aan diplomatie, een minder kostbaar middel om conflicten te vermijden of op te lossen. En hier kunnen we een fascinerend verband leggen met het Rusland van vandaag, geleid door president Vladimir Poetin en zijn diplomatieke chef Sergej Lavrov.

Maar wanneer militaire middelen voor Byzantium noodzakelijk werden – zoals bij de Russische operatie Z – gaf men er de voorkeur aan wapens te gebruiken om tegenstanders in te dammen of te straffen, in plaats van met volle kracht aan te vallen.

Strategisch primaat was voor Byzantium, meer dan diplomatiek of militair, een psychologische aangelegenheid. Het woord Strategia zelf is afgeleid van het Griekse strategos – dat niet “Generaal” betekent in militaire termen, zoals het westen meent, maar historisch overeenkomt met een leidinggevende politiek-militaire functie.

Het begint allemaal met si vis pacem para bellum: “Als u vrede wilt, bereidt u dan voor op oorlog”. Confrontatie moet zich gelijktijdig op meerdere niveaus ontwikkelen: grote strategie, militaire strategie, operatief, tactisch.

Maar briljante tactieken, uitstekende operatieve inlichtingen en zelfs massale overwinningen in een groter oorlogstheater kunnen een dodelijke vergissing op het gebied van de grote strategie niet compenseren. Kijk maar naar de nazi’s in WO II.

Zij die een rijk opbouwden, zoals de Romeinen, of er eeuwenlang een in stand hielden, zoals de Byzantijnen, zijn nooit geslaagd zonder deze logica te volgen.

De onnozele Pentagon en CIA “deskundigen”

Wat Operatie Z betreft, zwelgen de Russen in een totale strategische dubbelzinnigheid, die het collectieve westen volkomen in verwarring brengt. Het Pentagon beschikt niet over de nodige intellectuele vuurkracht om de Russische Generale Staf te slim af te zijn. Slechts enkele uitbijters begrijpen dat dit geen oorlog is – aangezien de Oekraïense strijdkrachten onherroepelijk verpletterd zijn – maar eigenlijk wat de Russische militaire en marinedeskundige Andrei Martjanov een “gecombineerde wapenpolitie-operatie” noemt, een werk-in-uitvoering van demilitarisering en denazificatie.

  Professor: "Alle dictators gebruiken altijd deze vier trucs"

De Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) is nog erbarmelijker als het erom gaat alles verkeerd te doen, zoals onlangs bleek uit het optreden van haar chef Avril Haines tijdens haar ondervraging op Capitol Hill. De geschiedenis toont aan dat de CIA het helemaal strategisch verknald heeft, van Vietnam tot Afghanistan en Irak. Oekraïne is niet anders.

In Oekraïne ging het nooit om een militaire overwinning. Wat bereikt wordt is de langzame, pijnlijke vernietiging van de economie van de Europese Unie (EU), gekoppeld aan buitengewone wapenwinsten voor het westerse militair-industrieel complex en een sluipende veiligheidsheerschappij van de “politieke elites” van die naties.

Die laatsten zijn op hun beurt totaal verbijsterd door de C4ISR-capaciteiten (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) van Rusland, gekoppeld aan de verbijsterende inefficiëntie van hun eigen constellatie van Javelins, NLAWs, Stingers en Turkse Bayraktar drones.

Deze onkundigheid reikt veel verder dan de tactiek en het operationele en strategische gebied. Zoals Martjanov verrukkelijk opmerkt, “zouden zij niet weten wat hun overkomt op het moderne slagveld met near-peer, forget about peer.

Het kaliber van de “strategische” adviezen uit het NAVO-rijk was overduidelijk in het Snake Island fiasco – een rechtstreeks bevel van Britse “adviseurs” aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne, Valery Zaluzhny, vond de hele zaak suïcidaal. Hij kreeg gelijk.

Het enige wat de Russen hoefden te doen was een paar uitgelezen anti-schip en oppervlakte Onyx raketten te lanceren vanuit bastions die op de Krim gestationeerd waren op vliegvelden ten zuiden van Odessa. In een mum van tijd was Snake Island weer onder Russische controle – zelfs toen hooggeplaatste Britse en Amerikaanse marine-officieren “verdwenen” tijdens de Oekraïense landing op het eiland. Zij waren de “strategische” NAVO-actoren ter plaatse, die de belabberde adviezen uitdeelden.

Extra bewijs dat het Oekraïne-debacle overwegend om geldklopperij gaat – en niet om een competente militaire strategie – is dat Capitol Hill zijn goedkeuring hecht aan een fikse 40 miljard dollar extra aan “hulp” aan Kiev. Het is gewoon de zoveelste bonanza voor het westerse militair-industrieel complex, naar behoren opgemerkt door vice-voorzitter van de Veiligheidsraad van Rusland Dmitri Medvedev.

De Russische strijdkrachten hebben ondertussen de diplomatie naar het slagveld gebracht, door 10 ton humanitaire hulp te overhandigen aan de bevolking van het bevrijde Cherson – waarbij het plaatsvervangend hoofd van het militair-civiele bestuur van de regio, Kirill Stremousov, aankondigde dat Cherson deel wil gaan uitmaken van de Russische Federatie.

Parallel daaraan heeft Georgy Muradov, vice-premier van de regering van de Krim, “er geen twijfels over dat de bevrijde gebieden van het zuiden van het vroegere Oekraïne een andere regio van Rusland zullen worden. Dit is, zoals wij uit onze communicatie met de inwoners van de regio opmaken, de wil van de mensen zelf, van wie de meesten acht jaar lang hebben geleefd onder omstandigheden van onderdrukking en intimidatie door de Oekranazi’s.”

  De greep van Soros op het ECHR door Frans weekblad onthuld

Denis Pushilin, het hoofd van de Volksrepubliek Donetsk, is onvermurwbaar dat de DPR op het punt staat “haar gebieden binnen de grondwettelijke grenzen te bevrijden,” en dat er dan een referendum over aansluiting bij Rusland zal plaatsvinden. Wat de Volksrepubliek Luhansk betreft, kan het integratieproces zelfs nog vroeger komen: het enige gebied dat nog bevrijd moet worden is de stedelijke regio Lysychansk-Severodonetsk.

Het “Stalingrad van de Donbass”

Hoezeer er ook onder de beste Russische analisten een energiek debat gaande is over het tempo van Operatie Z, de Russische militaire planning gaat methodisch te werk, alsof zij alle tijd neemt die nodig is om de feiten ter plaatse te staven.

Het beste voorbeeld is misschien wel het lot van de Azov neonazi’s in Azovstal in Mariupol – absoluut de best uitgeruste eenheid van de Oekraïeners. Uiteindelijk werden zij totaal overklast door een in aantal inferieur Russisch/Tsjetsjeens Spetsnaz-contingent, en dat in recordtijd voor zo’n grote stad.

Een ander voorbeeld is de opmars op Izyum, in de regio Charkov – een belangrijk bruggenhoofd in de frontlinie. Het Russische Ministerie van Defensie volgt het patroon van het vermalen van de vijand terwijl ze langzaam oprukken; als ze op serieuze tegenstand stuiten, stoppen ze en verpletteren de Oekraïense verdedigingslinies met non-stop raket- en artillerie-aanvallen.

Popasnaya in Luhansk, door veel Russische analisten “Mariupol op steroïden” genoemd, of “het Stalingrad van Donbass,” is nu volledig onder controle van de Volksrepubliek Luhansk, nadat zij erin geslaagd zijn een de facto vesting met verbonden ondergrondse loopgraven tussen de meeste burgerhuizen door te breken. Popasnaja is strategisch uiterst belangrijk, omdat de verovering ervan de eerste, krachtigste verdedigingslinie van de Oekraïners in Donbass doorbreekt.

Dat zal waarschijnlijk leiden tot de volgende etappe, met een offensief op Bakhmut langs de H-32 snelweg. De frontlijn zal worden uitgelijnd, van noord naar zuid. Bakhmut zal de sleutel zijn tot de overname van de M-03 snelweg, de belangrijkste route naar Slavjansk vanuit het zuiden.

Dit is slechts een illustratie van de Russische Generale Staf die haar handelsmerk, een methodische, nauwgezette strategie toepast, waarbij de voornaamste noodzaak zou kunnen worden omschreven als een voorwaartse rit met behoud van personeel. Met als bijkomend voordeel dat slechts een fractie van de totale Russische vuurkracht wordt ingezet.

De Russische strategie op het slagveld staat in schril contrast met de halsstarrigheid van de EU, die zich laat reduceren tot de status van een lakei van Amerika, waarbij Brussel hele nationale economieën naar verschillende gradaties van gecertificeerde ineenstorting en chaos leidt.

  EU-parlement is een van 's werelds meest corrupte organisaties, zegt Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken

Opnieuw was het aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov – een diplomatiek meester – om dit in te kapselen.

Vraag: “Wat vindt u van het initiatief van Josep Borrell (Lavrov’s tegenhanger van de EU) om Oekraïne bevroren Russische tegoeden te geven als “herstelbetalingen? Kunnen we zeggen dat de maskers zijn afgegaan en dat het westen overgaat tot openlijke roof?”

Lavrov: “Je zou kunnen zeggen dat het diefstal is, die ze niet proberen te verbergen… Dit wordt een gewoonte voor het westen… Misschien zien we binnenkort dat de post van de hoofddiplomaat van de EU wordt afgeschaft, want de EU heeft vrijwel geen eigen buitenlands beleid en handelt geheel solidair met de door de Verenigde Staten opgelegde benaderingen.”

De EU kan niet eens een strategie bedenken om haar eigen economisch slagveld te verdedigen – zij kijkt alleen maar toe hoe haar energievoorziening de facto, stap voor stap, door de VS wordt uitgeschakeld. Hier zijn we op het terrein waar de VS tactisch uitblinkt: economische/financiële chantage. Wij kunnen dit geen “strategische” zetten noemen, omdat zij bijna altijd averechts werken tegen de hegemonische belangen van de VS.

Vergelijk het met Rusland dat zijn grootste overschot in de geschiedenis bereikt, met de stijging en stijging van de grondstofprijzen en de opkomende rol van de steeds sterkere roebel als een op grondstoffen gebaseerde munt die ook door goud wordt ondersteund.

Moskou geeft veel minder uit dan het NAVO-contingent in het Oekraïense theater. De NAVO heeft reeds 50 miljard dollar verspild – en stijgend – terwijl de Russen ongeveer 4 miljard dollar hebben uitgegeven, en al Mariupol, Berdyansk, Kherson en Melitopol hebben veroverd, een corridor over land naar de Krim hebben gecreëerd (en de watervoorziening ervan veiliggesteld), de Zee van Azov en haar belangrijkste havenstad controleren, en het strategisch belangrijke Volnovakha en Popasnaya in de Donbass, en Izyum bij Charkov hebben bevrijd.

En dan heeft Rusland nog niet eens het hele, collectieve westen in een recessie gestort die sinds de jaren zeventig niet meer is voorgekomen.

De Russische strategische overwinning is, zoals het er nu uitziet, militair, economisch, en kan zelfs geopolitiek samenvallen. Eeuwen nadat de Byzantijnse Strategikon werd geschreven, zou het Zuiden van de wereld er veel aan gelegen zijn om kennis te maken met de 21e eeuwse Russische versie van de De Kunst van het Oorlogvoeren


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De “zinloze PR-actie” van Zelensky bij Snake Island leidde tot zware verliezenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelRoemenië zegt dat Eurovisie zijn stem heeft veranderd om Oekraïne de eerste plaats te geven
Volgend artikelEU beseft nu pas te laat dat de sancties de Europese economieën meer schade berokkenen dan de Russische economie
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

 1. Eindelijk is de russische beer ontwaakt, bijt een beetje om zich na wat strubbelingen(!)…en begint zich te ergeren aan een vervelende houding van randdebieltjes….en dan gaat die beer zich boos maken en gaat de aanval in….einde amerika/eu/vn/who/wef…en waarschijnlijk..en jammer genoeg ook delen van europa…
  Daarom simpele zielen onder ons, sta op, vecht voor je recht, vecht voor je bestaan,vecht voor je gezin, vecht voor de vrijheden die doos velen al als offer werden gebracht….
  DOE IETS.

 2. Ik ben geen militair strateeg of wat dan ook en gun Rusland het beste want ik haat (neo) nazi’s. Familie redenen nav WO2 en die lui zitten daar gewoon in de regering. Dat gezegd hebbende snap ik een heleboel dingen van deze oorlog niet. Allicht dat mensen hier hun licht er op kunnen laten schijnen.

  Ten eerste, de Russen hebben hun tegoeden van $300 miljard gewoon laten staan in het westen. Die zijn ze nu kwijt en worden tegen ze gebruikt. Tuurlijk, leuk dat het westen zoveel heeft uitgegeven maar dat zal via de land lease constructie gewoon met Russische middelen betaald worden. In mijn optiek heeft Rusland ze gewoon 300+ miljard Dollar ”geschonken” om deze oorlog te voeren. Ze weten al sinds 2007 wat het westen van plan is. Zie de Munchen speech van Putin uit die tijd.

  Ten tweede, de Russen blijven het westen met van alles en nog wat aan grondstoffen te voorzien. Die weer omgezet worden in wapens en zorgt er voor dat de mensen in het westen niet gaan klagen. Ze hebben alles nog. Sluit ze af en het westen zal in een crisis belanden ala de grote depressie of erger.

  Ten derde, Rusland heeft totale lucht- en zee overwicht. Waarom niet het volgende, (goedkope) drones overal. Ukraine bijvoorbeeld artillerie, drone er op af waar dat vandaan komt. Positie bepalen en dan vliegtuig erover en platgooien buiten bereik van de Stingers en andere MANPADS. Als de drone neergeschoen wrodt, vaststellen (met goedkope drones) waar de SAM (Surface to Air Missiles) staan. Idem ”snake island” Hoe bestaat het dat Ukraine dat kan aanvallen.

  Vierde punt is in het verlengde van punt drie. Hoe kan het dat de Russen op 1 front teruggedrongen zijn tot aan hun grenzen? Zoals ik het begrijp zijn ze door open terrein opgerukt naar de Russische grens. Oprukkende troepen in open terrein zijn ideaal om te bombarderen met artillerie, vliegtuigen en aanvals helicopters.

  Tot slot, de Russen hebben zware verliezen geleden toen ze een rivier over probeerde te steken. Hoe kan dat? Doen ze niet aan verkennen?

  Kortom, de Russen hebben tegenslagen die, zover ik kan zien (en nogmaals, ik weet niet veel van militaire strategie) ik niet kan verklaren. Er is iig een (ex?) militair hier die dit misschien kan verklaren? Ook andere input is welkom. Thanks!

  Hoe dan ook, als dit, zoals Pepe, de auteur van dit stuk stelt, militair genie spul is snap ik het niet. Ik kan nog wel even doorgaan met dingen die ik niet snap in dit conflict maar hou het hier even bij.

  Ok vooruit. nog eentje dan. Waarom stuur je een 40 mijl lang convooi welke sitting ducks zijn om ze daarna terug te trekken. Tuurlijk, ze vastpinnen rondom Kiev. Dat kan je een stuk veiliger en succesvoller doen….

  Groeten,
  Hugo

 3. Nu mijn reactie op de vraag van Pepe Escobar. Waar blijft de strategie van het westen.

  Nogmaals, ik ben geen militair strateeg etc. De strategie is, zoals ik het begrijp, kan heel verkeerd zijn qua analyse van mij en hoor graag van lezers hier.

  De (verouderde) westerse wapens bereiken het front inmiddels. Zelfs the saker en south front berichten daarover (pro Russisch). Daarnaast heeft de media propaganda de mensen in het Westen van Ukraine totaal opgezet tegen de mensen in het oosten. Dus burgeroorlog sinds 2014.

  Daarnaast heeft het Westen Ukraine basically ondergebracht in NAVO maar alleen niet op papier (of digits). De zieke realiteit is dat de bevolking van Ukraine wordt nu opgeofferd om Rusland te laten bloeden met verouderd NAVO materiiaal. NAVO leert daar veel van mbt Russische vaardigheden.

  Zeker sinds 2014 heeft Ukraine zich ingegraven in Ukraine. NAVO heeft ze getraind en gefinancierd. Inclusief (of moet ik zeggen met name) de nazi’s daar. Ja, de Polen met name staan al klaar om het westen van Ukraine al in te nemen. De Ukraine gaat daar volledig mee akkoord. Er bestaan geen grenzen meer tussen ons is de slogan. Ja, ook daar is de Davos kliek aan de macht.

  Het spijt me zeer voor Rusland maar +-165 miljoen mensen vs NAVO gaat m niet worden. Zweden en Finland die nu NAVO lid gaan worden gaat t nog lastiger maken voor Rusland. Ik meen dat het de RAND corporation die het was die dit plan heeft ontworpen. Indien gewenst wil ik dat plan wel even opsnorren.

  Groeten,
  Hugo

  • Hugo ik denk dat je het grotere plaatje niet ziet.
   De oorlog is een vervolg op de corona leugen. De oorlog wordt als een afleiding gebruikt. Wat zie je verder gebeuren wat minder opvalt nu die oorlog er is ?
   In Amerika gaan plots uit het niets enorme voedselketens in vlammen op. In Amerika zijn als ik het goed heb z’n 35 miljoen kippen afgemaakt doordat ze zogenaamd besmet waren aan vogelgriep. In Nederland zijn ook ik weet niet hoeveel miljoen kippen geruimd door vogelgriep.
   Vraag aan jou, heb jij in jou omgeving veel dode vogels gezien ? Ik niet een in mijn omgeving. In noord Ierland zijn 1 miljoen runderen afgemaakt. Er komt geen ammoniak meer uit Oekraïne en Rusland om stikstof van te kunnen maken. Oekraïne en Rusland exporteren geen kunstmest meer. Rusland verkoopt geen tarwe meer en Oekraïne kan zijn graan niet uitleveren door blokkades.
   In China zijn Shanghai en Peking in lockdown waardoor een heel groot deel van de export stil is komen te liggen.
   Alle sancties zijn er op gericht om ons arm te maken en ook om de land en tuinbouw hard te treffen door de enorm hoge gasprijs. Als je goed kijkt gaat het puur om wereldwijd honger te creëren .

   Dit Hugo is de ware aard, dit is de agenda van WEF om ons uit te hongeren zodat wij ons overgeven. De oorlog is puur afleiding !
   Is de oorlog uitgewerkt op mensen gaan ze met iets anders komen om ons te verdelen, bang te maken en chaos te creëren.
   Bange mensen zijn eenvoudig te manipuleren dat heb je met corona kunnen zien.

   Dit soort mensen zijn de meest verachtelijke smerige beesten waar een mensenleven nul waarde heeft.

   Ik hoop dat je nu het grotere plaatje ziet.

   • Dat klopt dat bange mensen veelal domme mensen zijn. En domme mensen zijn de gevaarlijkste mensen op de aarde. Want zij volgen geen doelen, zij handelen in een impuls. Voorbereiden voor wat komen gaat, doen zij nooit. Die slaan met gemak hun eigen bevriende buren en/of eigen familie dood neer om hun voedsel voorraad te kunnen bemachtigen als er een hongersnood uit breekt. Want zij moeten tenslotte eten als ze honger krijgen, zij denken niet na over de gevolgen van hun acties en dat maakt hen juist zo onberekenbaar en levensgevaarlijk voor de andere.

   • Hoi Peter,

    Dank voor je uitgebreide reactie. Ik wist de punten die je noemt. Dat maakt het des te verwarrender. Als je oorlogje gaat voeren tegen Rusland heb je juist fitte mensen nodig die geofferd kunnen worden.

    Rusland heeft zich, in mijn optiek, duidelijk teruggetrokken uit de WEF agenda. Dus de agenda om de westerlijke bevolking uit te hongeren, te doden en verminken via covid injecties ed maakt het succes van hun agenda steeds onzekerder en dus onwaarschijnlijker. Het lijkt mij namelijk duidelijk dat Rusland geen honger zal krijgen aangezien het zelf voorzienend is in voedsel. Uiteraard niet in alle soorten voedsel maar honger zullen ze niet krijgen.

    Dus nogmaals maar dan wat duidelijker geformuleerd, waarom zou je een oorlog uitlokken terwijl je een oorlog tegen je eigen bevolking voert? Als je al een oorlog tegen Rusland (en indirect China start) moet je geen oorlog voeren tegen je eigen bevolking behalve als dat onderdeel is van een deal……

    Ik hoop dat je nu nuances ziet die je lijkt te missen in jouw idee van het grote plaatje.

    Groeten,
    Hugo

  • Leuke variant op hoe ik het zeg Adriaan. Hoe meer ik weet hoe meer ik weet dat ik niets weet! Geen idee waar dat vandaan komt. Ik heb m iig niet zelf bedacht maar vond m mooi!

   Groeten,
   Hugo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in