Enkele weken geleden berichtten wij dat te midden van Europa’s duizelingwekkende gas- en elektriciteitsprijzen, Deutsche Bank voorspelde dat een groeiend aantal Duitse huishoudens brandhout zal gaan gebruiken voor verwarming, een voorspelling die zichzelf lijkt te hebben bewaarheid, want de Duitse google-zoekopdrachten naar brandhout (“brennholz”) zijn sindsdien geëxplodeerd:

Maar terwijl de Duitsers nog slechts in de virtuele wereld “zoeken”, is de zoektocht voor talloze Polen maar al te reëel, schrijft Tyler Durden.

Volgens Reuters, terwijl Polen zich nog steeds koestert in de nazomerhitte, hebben honderden auto’s en vrachtwagens zich reeds in rijen opgesteld bij de Lubelski Wegiel Bogdanka kolenmijn, terwijl huiseigenaren die bang zijn voor wintertekorten dagen en nachten wachten om voor de komende koude winter brandstof voor verwarming in te slaan in rijen die doen denken aan communistische tijden.

Artur, 57, een gepensioneerde, reed op dinsdag vanuit Swidnik, zo’n 30 km (18 mijl) van de mijn in Oost Polen, in de hoop enkele tonnen steenkool voor zichzelf en zijn gezin te kopen.

“Er zijn vandaag toiletten neergezet, maar er is geen stromend water,” zei hij, nadat hij drie nachten in zijn kleine rode hatchback had geslapen in een kruipende rij vrachtwagens, tractoren die aanhangers trekken en personenauto’s. “Dit is onvoorstelbaar, mensen slapen in hun auto’s. Ik herinner me de communistische tijd, maar het kwam niet in me op dat we terug zouden kunnen keren naar iets dat nog erger is.”

Artur’s huishouden is één van de bijna 4 miljoen in Polen die voor verwarming afhankelijk zijn van steenkool (toegegeven, deze huishoudens zijn er waarschijnlijk beter aan toe dan degenen die afhankelijk zijn van natgas waarvan de prijs elke dag met 10-20% stijgt en nu bijna letterlijk in de stratosfeer zit) en nu geconfronteerd worden met tekorten en prijsstijgingen, nadat Polen en de Europese Unie een embargo op Russische steenkool hebben ingesteld na Moskou’s invasie in Oekraïne in februari. Polen verbood de aankopen met onmiddellijke ingang in april, terwijl het blok opdracht gaf ze tegen augustus af te bouwen.

Hoewel Polen elk jaar meer dan 50 miljoen ton uit zijn eigen mijnen produceert, is geïmporteerde steenkool, waarvan een groot deel uit Rusland komt, een hoofdbestanddeel van het huishouden vanwege de concurrerende prijzen en het feit dat Russische steenkool wordt verkocht in brokken die geschikter zijn voor thuisgebruik.

De stijgende vraag heeft Bogdanka en andere door de staat gecontroleerde mijnen ertoe gedwongen de verkoop te rantsoeneren of de brandstof via online platforms in beperkte hoeveelheden aan individuele kopers aan te bieden. Artur, die zijn volledige naam niet wilde geven, zei dat hij papierwerk van zijn uitgebreide familie had verzameld in de hoop al hun brandstoftoewijzingen in één keer te kunnen ophalen.

De mijn was van plan om vrijdag brandstof te verkopen voor zo’n 250 huishoudens en zou de verkoop tijdens het weekend voortzetten om de wachttijden te verkorten, vertelde Dorota Choma, een woordvoerster van de Bogdanka mijn aan Reuters. De beperkingen zijn ingesteld om hamsteren en woekerhandel op de zwarte markt te voorkomen, of zelfs het verkopen van plekken in de wachtrij, zei Choma.

Zoals alle Poolse kolenmijnen, verkoopt Bogdanka gewoonlijk het grootste deel van de kolen die het produceert aan elektriciteitscentrales. Vorig jaar verkocht zij minder dan 1% van haar productie aan individuele klanten, zodat zij niet over de logistiek beschikt om brandstof rechtstreeks aan kleinhandelaars te verkopen.

Lukasz Horbacz, hoofd van de Poolse Kamer van Koophandel voor kolen, zei dat de daling van de Russische invoer in januari begon, toen Moskou spoorrails begon te gebruiken voor militair transport.

“Maar de belangrijkste reden voor de tekorten is het embargo dat onmiddellijk in werking is getreden. Het heeft de markt op zijn kop gezet,” zei hij tegen Reuters. Een woordvoerder van de Weglokoks, een staatskolenhandelaar die door de regering is belast met het vergroten van de invoer uit andere landen, weigerde commentaar te geven, terwijl het klimaatministerie niet beschikbaar was voor commentaar. Regeringsambtenaren hebben herhaaldelijk gezegd dat Polen genoeg brandstof zou hebben om aan de vraag te voldoen.

De laatste jaren was Polen de meest uitgesproken criticus van het door een nukkige Scandinavische tiener vastgestelde EU-klimaatbeleid, en een fervent verdediger van de steenkool, die maar liefst 80% van zijn elektriciteit opwekt. Maar de steenkoolproductie is gestaag gedaald naarmate de kosten van mijnbouw op diepere niveaus stegen. Het kolenverbruik is grotendeels stabiel gebleven, waardoor de invoer geleidelijk is toegenomen. In 2021 importeerde Polen 12 miljoen ton steenkool, waarvan 8 miljoen ton uit Rusland kwam en gebruikt werd door huishoudens en kleine verwarmingsinstallaties.

In juli gaf Polen twee door de staat gecontroleerde bedrijven de opdracht om enkele miljoenen tonnen van de brandstof uit andere bronnen, waaronder Indonesië, Colombia en Afrika, in te voeren, en voerde subsidies in voor huiseigenaren die geconfronteerd werden met een verdubbeling of verdrievoudiging van de kolenprijzen ten opzichte van vorige winter.

“Maar liefst 60% van degenen die steenkool voor verwarming gebruiken, kan door energie-armoede getroffen worden,” zei Horbacz.

Terug in Bogdanka zei Piotr Maciejewski, 61, een plaatselijke boer die dinsdag in de rij is gaan staan, dat hij voorbereid was op een lange wachttijd. “Mijn tractor blijft in de rij staan, ik ga naar huis om wat te slapen,” zei hij.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom Rusland tegen de “Nieuwe Wereldorde” strijden moetVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVideo’s van de grondoorlog in Oekraïne – Oekraïense aanvallen afgeslagen
Volgend artikelRusland kan zich volledige stopzetting van gasleveringen aan EU veroorloven – Bloomberg
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

23 REACTIES

 1. Tja ‘t is oorlog hé…
  Zij stonden toch eerste in de rij om straf uit te delen toch?
  Ben nooit grote fan geweest van polen, ‘t zijn kontedraaiers.

   • Have you perhaps heard that WW2 was caused by German Nazis? Not by Poland. Poland was invaded and almost totally destroyed.
    Poland was the only country in Europe whose government did not cooperate with Hitler in any way. The “drain of Europe” is definitely not in Poland. I would place it in countries which legalized Sodomy (normalized various sexual perversions), legalized drugs and where people can legally be killed (abortion and euthanasia).

 2. Iedereen klaagt wel over de gestegen energie prijzen, maar blijven gelijktijdig gewoon hun regeringen steunen. Zijn ook nog bereid om hun arm uit te steken voor de aankomende spuit. Dat kan ik niet begrijpen, maar dat zal wel aan mij liggen. De gehele beleid in de wereld kan ik niet begrijpen. Het is allemaal zo kortzichtig op de korte termijn. We hebben dan ook geen leiders, maar prutsers.

  • Er is middels social engineering van kindsbeen alles aan gedaan dat mensen niet zelfstandig nadenken en geen wil hebben onafhankelijk te zijn. Daardoor zijn ‘ze’ gemakzuchtig geworden en omarmen het socialisme meer dan ze toe willen geven. Dat dat leidt tot totalitarisme zien we nu, maar ‘zij’ zullen hun gijzelnemers verdedigen, het Stockholm syndrome.

  • je hebt zeker 100%gelijk hoor want zoals ik ook al heb ondervonden de meeste mensen leven in hun wereldje van korte termijn denken en willen daaruit zeker niet gestoord worden . Ook ik heb het zo gehad met deze manier van denken maar tja ik heb ook steeds mijn eigen weg gevolgd en geen meeloper geweest en dat al vanaf zeer jonge leeftijd. Toen die vaccinatie promo begon eidereen gewaarschuwd doe dat niet blijf daar zoveel mogelijk van weg resultaat iedereen braaf voor hun spuitje in de wachtrij het was om te huilen . D volgende waarschuwing die ik kreeg was in januari van dit jaar er komt voedselschaarste begin nu direct wat opzij te zetten het resultaat was hetzelfde toen ze bekeken mij als gekke henkie dus ik wou hen helpen. Nu zit ik in het stadium dat het mij niet meer interesseert ik blijf wel op de achtergrond dus ze doen maar.

 3. Goed voor de CO2, dank u Polen om méér ‘gas van het leven’ aan onze atmosfeer toe te voegen. Hoop op meer en betere plantengroei …hoe zou het nu gaan met de vax en klimaat zeloten. 🙂

 4. De meeste woningen hebben een cv ketel op kolen.
  Er zijn ook kolenmijnen in Polen; en in die ketels kan ook hout gestookt worden…..

  • Ja, hoewel soms met wat aanpassingen. Ik stook hier in Pennsylvania zelf ook kool. Die kachel kan ook hout branden als het nodig is. Het probleem is echter dat hout stoken een residu in de schoorsteen achterlaat wat behoorlijk brandgevoelig kan zijn. Het goed (laten) vegen van de schoorsteen wordt dan vele malen noodzakelijker dan met kool (hoewel dat deels kan liggen aan het feit dat er hier andere bouwmaterialen worden gebruikt).
   Maar ik heb in ieder geval mijn voorraad kolen voor de winter al opgeslagen liggen (+25% extra voor het geval een lange zware winter wordt), hoewel ik ook een lading brandhout heb opgeslagen in de achtertuin, gewoon in geval van nood.

   • Dat is doodgewoon roet.
    An sich brand dat niet; maar als je de uitlaat van de schoorsteen niet hebt afgeschermd tegen vogels, kunnen die kleine takjes erin brengen en die zijn brandbaar.

    Maar zelfs dan: als de schoorsteen gemaakt is van normale metselstenen of beton, kan zelfs een schoorsteen brandje geen kwaad.

    Note er zijn plastic pijpen met schroefdraad, zodat je ze aan elkaar kan koppelen. kan je vanaf beneden de schoorsteen vegen….
    ========================
    oorzaak van teveel roet: te nat hout, verkeerd hout–eiken en beuken is het beste.

    • Vergeet niet dat buiten de steden in de VS veruit de meeste huizen nog van hout zijn, dus een schoorsteenbrandje kan vrij snel doorslaan.
     Maar ja, het blijft een optie. Totdat (tenminste in Nederland) de regering het gebruik van hout als brandstof gaat verbieden vanwege het klimaat. Dat ze zelf halve bossen opstoken in verschrikkelijk inefficiente ‘biomassa-centrales’ is uiteraard heel anders.
     En ja, eiken of beukenhout. Maar dat moet je dan maar kunnen krijgen. Zelf heb ik altijd een kleine voorraad dennehout om eventueel een vuur mee te beginnen. Dat is zo ongeveer benzine in stokvorm, zeker als het goed gedroogd is. De rest van mijn houtvoorraad is een beetje afhankelijk van wat ik kan krijgen, maar het is sowieso al een extra voor noodgevallen. Ik ben best wel blij met mijn kolenkachel.

 5. En het word nog erger jongens, eerst gaan jullie kapot van de kou,damen met een lege maag zorgt dat weer voor een afname aan nutteloze eters.
  Precies wat de WEF wilt.You own nothing but will be happy.
  De agenda word voor jullie ogen uitgerold,maar gelukkig ondervinden we nog steeds geen tegenwerking.
  Blijf wel svp onze partijen trouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in