© CEphoto, Uwe Aranas / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Den Haag is van plan om de EU tijdelijk toestemming te vragen om gas van Gazprom te kopen, zo heeft Reuters beweerd. Den Haag heeft onthuld dat het de EU zal vragen om een tijdelijke vrijstelling van anti-Russische sancties. De stad, die bekend staat als de zetel van het Internationaal Strafhof, wil naar verluidt aardgas van de Russische energiegigant Gazprom blijven kopen totdat een alternatieve leverancier is gevonden, bericht RT.

Volgens persbureau Reuters heeft het Haagse stadsbestuur donderdag zijn plannen uiteengezet, waarbij het erop wees dat het gemeentebestuur in juni en juli een aanbesteding in de hele EU heeft gehouden, maar er niet in is geslaagd een vervanger voor het Russische gas te vinden.

De sancties van de EU, die zijn opgelegd als reactie op het militaire offensief van Rusland tegen Oekraïne, houden in dat alle regeringen en overheidsorganen in het blok hun bestaande contracten met Russische bedrijven vóór 10 oktober moeten opzeggen.

De autoriteiten in Den Haag hebben er vertrouwen in dat er uiteindelijk een overeenkomst met een alternatieve leverancier zal worden gesloten, maar niet vóór de deadline van oktober, zoals blijkt uit een brief aan de gemeenteraad die door loco-burgemeester Saskia Bruines is verstuurd en door Reuters is geciteerd.

“Wij zullen vragen om een vrijstelling voor onze huidige regeling tot 1 jan. 2023, om de veiligheid van de bevoorrading te garanderen en de onderhandelingen te vergemakkelijken,” zo wordt de ambtenaar geciteerd.

Bruines sprak verder naar verluidt het vertrouwen uit dat de EU de stad een vrijstelling zou verlenen, aangezien Den Haag te goeder trouw had geprobeerd een vervanger te vinden. Zij erkende echter dat een eventueel nieuw contract aanzienlijk duurder zal zijn dan het contract dat de stad thans met Gazprom heeft.

  Oekraïense krijgsgevangenen onwillig om uitgewisseld te worden (Update Video's)

De Europese Commissie heeft nog geen commentaar op de kwestie gegeven.

Naar verluidt is Den Haag de eerste Nederlandse gemeente die om een vrijstelling verzoekt, terwijl veel meer steden en gemeenten in Nederland contracten met Gazprom hebben.

De aardgasprijzen in Europa bereikten recordhoogten kort na het begin van de militaire campagne van Rusland tegen Oekraïne. Hoewel zij sindsdien zijn afgevlakt, blijft de fossiele brandstof aanzienlijk duurder dan vorig jaar.

Bovendien heeft Rusland de gasleveringen de afgelopen maanden stopgezet onder verwijzing naar technische problemen die door de westerse sancties zijn veroorzaakt. Europese consumenten beschuldigen Moskou er op hun beurt van de energie-export te bewapenen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duits “gasnoodplan”: Nu wordt zelfs Brussel nerveusVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWetenschappers waarschuwen dat autorijden plotseling een piek in het aantal hartaanvallen veroorzaakt
Volgend artikelEuropese aardgasprijzen 6 keer hoger dan vorig jaar, zal in heel Europa massale onrust onder de bevolking veroorzaken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

43 REACTIES

 1. eerst een grote bek en later terug krabbelen dat is Nederlandse lafheid en Rusland gas kopen tot er een vervanger voor komt ik zal als Rusland zijnde tegen EU zeggen koop maar bij de USA je vrienden en moordenaars

 2. Als elk EU land vrijstelling vraagt tot bijv. 2033 is het energieprobleem opgelost. Is er ook meer tijd om andere energiebronnen aan te boren en iedereen is blij haha.

  • Hou je kanker muil, op dit moment is het tijd om de rijen te sluiten, niet om elkaar uit te lachen. Debiel. De belgen en nederlanders hebben elkaar nodig.

  • Hollanders slim……..????????
   Het is het domste volk van europa.
   Eeuwen lang hebben ze gevochten tegen het water en de zee.
   Ze hebben land gepolderd uit de zee, kanalen gegraven, land bemalen, een compleet Deltaplan gerealiseerd en vooral dijken gebouwd om het grote gevaar buiten de deur te houden……..
   Edoch, ze laten zich nu via land OVERSPOELEN !!!!

   • Beste Leo, je hebt helemaal gelijk hoor, dat waren krasse Nederlanders, maar die zijn er niet meer. Wat over is, is of homo, of lesbisch, of transgender. Er zijn geen mannen meer, er zijn geen vrouwen meer, geen jongens, geen meisjes, niets meer van dat alles. Kan daar iets positiefs uit voortkomen?

  • Pelg: Ik schoot echt in de lach om Pelg de boze Belg! Gelijk heeftie. NL heeft kapitalisme verfijnd tot een ware kunst. Het kapitalisme van de VS heeft meer te maken met hun bully gedrag, maar NL is zeer verfijnd en gebruikt onder meer kartel methodes in zijn vorm van kapitalisme.

 3. North Stream 1 is oud en heeft onderhoud nodig, dus regelmatig onderbreking. North Stream 2 is klaar, nieuw en ongebruikt, echter mag deze niet open van Nazi Duitsland. Als deze open gaat probleem opgelost. Belgen betaald € 1,5/kuub gas (wat uit NL komt). In NL nu € 3/kuub gas…
  NL, EU en USA zijn ten dode opgeschreven…. Kijk ook naar de eigenaren van grote bedrijven, verkopen massaal aandelen. Nu zijn ze nog hoog gewaardeerd, maar straks niets minder of niets meer waard.

  • @Z
   Vergeet die 3 pleuro per m3 maar, dat was vorige week, het zijn er nu al minstens 5, wat de gas future gaat als een malle raket omhoog. Nog even en je betaald 10 pleuro = 22 dfl voor 1 m3 gas. Het gaat een hele koude kostbare winter worden en de ratten in het haagse zagen dat het goed was. Nog ff snel een 750 miljoen reserveren voor asiel eisers en dan is het (ons) geld op.

   • De kostprijs van aardgas, afgeleverd aan huis was–en is dus nog steeds–f0,05 per kuub.

    Dat we een verotte compleet corrupte overheid hebben, die het dan van die oorlogzoekende Amerikanen gaat inkopen tegen een veel te hoge prijs, is een ander verhaal.

    Maar als we de gasvelden weer opengooien, export naar Mofrikana en Spagetti-schulden land (150%van het BNP, terwijl 3% max mag)stoppen, is er genoeg voor het hele land.
    —————————————————————————-
    Zal ik nog een leuk en halbaar alternatief geven?
    Zoals hierboven uit eigen bodem; maar tegelijkertijd: pijplijn maken naar Iran.

    Uhhhhh….kan niet; daar heft NL ook sancties tegen.
    Tja het gereformeerde moraalriddertje spelen is duur; vooral voor eigen bevolking.

    ————————————————————–

 4. In alle EU landen zijn er overheden, sectoren, bedrijven die vrijstellingen en uitzonderingen vragen. Er zijn zelfs hele landen binnen de EU die vrijstelling vragen. Daarom zullen de sancties nooit werken, ook niet op de langere termijn. Ondertussen zoekt iedereen achterpoortjes en alternatieven om er het beste van te maken. Op het einde van de sanctierit wordt de druk zo groot dat er maar één uitweg is voor de EU-landen. NEEN zeggen tegen Washington en schoorvoetend aanschuiven in Moskou om de opening van Nordstream 2 te bepleiten. En gas te betalen in alles behalve dollars.

 5. Ja natuurlijk den Haag. De zalen die ze warm moeten stoken zijn nogal groot. Tijdens hun werk willen ze niet in de kou zitten natuurlijk, die criminele bende.

  • De meeste Haagse politici laten het Nederlandse volk al sinds het begin van COVID-19 verrekken. Schuldig zijn de kartelpartijen (D66, CDA en CU) die met de VVD in zee zijn gegaan, waardoor zij de absolute meerderheid hebben verkregen, om de Nederlanders de duimschroeven aan te draaien en het programma van het WEF door te voeren. Huichelaars, pedofielen, satanisten, sadisten en kontenlikkers regeren de wereld.

 6. Rtl nieuws : In plaats van 3,9 miljard kubieke meter gas wil het kabinet dit jaar in Groningen in 2022 maximaal zo’n 7,6 miljard kuub oppompen doordat er meer vraag is in Duitsland.

  Ja, je leest het goed. We pompen meer gas, maar dat gebruiken we niet zelf want Europa. Ondertussen recordprijzen en ‘schaarste’.

  • En ons hoge prijzen aan laten rekenen, hier moeten mensen massaal voor gaan demonstreren en hun werk net zolang neerleggen tot de gas hier in nederland blijf5 en voor ons normale prijzen geeft.

   • Het gas is niet duur, de ratten in Den Haag zijn en maken het duur !
    51% van de gasprijs is BELASTING exclusief 21% BTW, daar komen ook nog eens tansportkosten bij ,ook exclusief BTW 21%, dus het gas is niet duur.

    Weet je wat duur is ????? TER APEL !
    Om die reden kunnen wij ” AAN HET GAS “!! van Den Haag.

 7. Ze gaan de EU vragen???? Wat hebben wij met de EU te maken? Die hebben we met het referendum weggestemd! Wij vragen niemand wat. Wij doen wat ons goeddunkt. Nederland lijkt zijn hele hebben en houden aan de EU weg te willen geven. Doet me denken aan dat liedje: ‘Even aan mijn moeder vragen’. Grow up, Nederland! Neem het heft in eigen handen.

 8. Europa’s instelling moeten tot op de grond vernietigd worden, liefst met al die WEF parasieten erin. Dan terug Europa opbouwen, confederaal met natiestaten en economische samenwerking met Rusland en de VS. Wel vertrek uit de NATO! Hoogtijd dat Europa volwassen wordt!

 9. Wat de bevolking al lang vraagt, want die kunnen zien dat van dat geboycot, problemen van kopen.

  Nu ze zelf in de problemen komen, geven ze toe.

  Dan ziet u, dat van democratie waarmee men zich te pas en onpas indekt, (volksregering) geen sprake is.

 10. Tja, die bloedzuigers uit Den Haag geven weer honderden miljoenen uit aan gelukszoekers en de hardwerkende Huillanders kunnen op een houtje gaan bijten.Door interne druk zullen ze op dit plan gestuit zijn.Waren ze daar maar achtergekomen voor de aanvang van de oorlog,
  Ook al zou ik dan minder moeten betalen,ik hoop dat Rusland de poten stijf houd,zo leren de Pro-Rutties wel wat ze van dit kabinet vinden.En graag je spuitjes op tijd halen nog.
  Het land moet platgelegd.

  Die with your boots on.

 11. Geloof maar niet dat dit in het in het belang van de Nederlandse burger is. Nee ze zullen wel vrezen dat ze van de winter ZELF een koude kont krijgen!

 12. Als we niet zouden weten dat ze volgens een satanisch draaiboek werken, zou het zo zijn: de bully op het schoolplein omkopen met extraatjes om niet in de sloot gegooid te worden, en hopen dat iemamd anders zijn slachtoffer wordt.
  Treurige onvolwassen onbekwame narcisten daar, die moeten allemaal uit het ambt gezet worden, zonder kans op terugkeer in politiek of ambtenarij. Niet volgend jaar, niet volgende maand, maar morgen.

 13. Ik hoop voor NL dat Poetin weigert te leveren.
  In zijn plaats zou ik weigeren; eerst beledigen met sancties, dan nog wapens en geld sturen naar de snuivende vijand, en dan “ja maar ik ben zo sielugggg ik heb koude voetjes…..

  Ik zou heel simpel zeggen, zoiets als achterstallig onderhoud reparaties en het ambtelijk afwerken van dat verzoek duurt net zo land als het afwerken van de toeslag affaire….

  Laat DE en NL en FR nou maar eens lekker verrekken van de kou; daar komt misschien iets goeds uit: de explosie van EU, gevolgd met het einde Euo —dat is een goed begin om schoon schip te maken, en alle linkse rotzooi eruit te gooien

 14. Hopelijk is Poetin niet zo gek om daaraan toe te geven, njet ie kriegt niks Noppes nada, zie maar hoe je het Red, en dat voor heel Europa,

 15. Strategie? We hebben het geprobeerd, maar het lukte niet? Programma blijft gehandhaafd? Of voorbereiding op Prinsjesdag? Leuke presentatie daar, die de dag erna weer wordt “aangepast” want oh nee, we hebben ons vergist, verkeerde berekeningen en nog meer leugens.
  Pas als duidelijk is dat alle Weffers in Den Haag (en rest van het land) zijn vertrokken geloof ik pas dat er zaken gaan veranderen.
  Alhoewel in VS er dingen lijken te gaan verschuiven, maar als dat echt zo is, nog even wachten, vrees ik, totdat het hier “doorsijpelt”.
  We zullen het wel zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in