Al dagen voor de Europese “Doomsday” van 22 juli, wanneer het geplande Russische 10-daagse onderhoud van de cruciale Nord Stream pijpleiding naar Duitsland zou moeten eindigen – maar dat in grote twijfel wordt getrokken omdat Gazprom onlangs zei dat het de “goede werking” niet langer kan garanderen omdat cruciale turbines eerder in verband met sancties in Canada werden tegengehouden – heeft de Russische energiegigant Force Majeure (overmacht) verklaard aan één grote Europese klant, bericht Tyler Durden.

Simpel gezegd heeft Gazprom buitengewone en extreme omstandigheden afgekondigd om zichzelf te ontheffen van alle contractuele verplichtingen aan deze klant, waardoor het gas voor onbepaalde tijd zal stoppen met stromen, zoals Reuters maandag in een schokkende ontwikkeling meldt: “Het Russische gasexportmonopolie Gazprom heeft force majeure afgekondigd voor de gasleveringen aan Europa aan tenminste één grote klant vanaf 14 juni,” volgens de brief die door Reuters gezien is.“De brief is gedateerd op 14 juli.” Daarin stond dat de overmachtsmaatregel, een clausule die wordt ingeroepen wanneer een bedrijf wordt getroffen door iets waarop het geen vat heeft, van kracht was vanaf de leveringen vanaf 14 juni,” schrijft Reuters.

De brief beriep zich op “buitengewone” omstandigheden buiten de controle van het bedrijf, vervolgt Reuters, en citeert een bron die zegt dat de klant in kwestie Duitsland is via de Nord Stream 1 pijpleiding.

En ook Bloomberg bevestigt het volgende:

  • GAZPROM STUURDE FORCE MAJEURE NOTITIE NAAR MINSTENS 3 AFNEMERS
  • GAZPROM FORCE MAJEURE NOTITIE GELDT VOOR STROMEN VANAF 14 JUNI
  • UNIPER ZEGT BRIEF TE HEBBEN ONTVANGEN VAN GAZPROM EXPORT WAARIN BEDRIJF MET TERUGWERKENDE KRACHT OVERMACHT CLAIMT VOOR VROEGERE EN HUIDIGE TEKORTEN IN GASLEVERINGEN
  • UNIPER: WIJ VINDEN DIT ONGERECHTVAARDIGD EN HEBBEN DE CLAIM VAN OVERMACHT FORMEEL VERWORPEN
  LGBT en gender: Rusland steunt het klassieke gezin

Zoals wij al eerder bericht hebben, hebben de Duitse autoriteiten de laatste tijd ongekende maatregelen genomen om te anticiperen op een aanhoudende stopzetting van de Russische gasleveranties, door in het hele land de lichten te dimmen – dit omvatte alles van het beperken van warm water, tot het sluiten van zwembaden, tot het letterlijk dimmen van de straatverlichting in de steden, terwijl men in de “alarmfase” kwam over de slinkende leveranties.

En zoals blijkt uit de olieprijspiek van maandagochtend (hieronder: WTI crude futures voor september), zal het bod op olie sterk blijven naarmate de overmacht langer aanhoudt, aangezien nutsbedrijven en de verwerkende sector waarschijnlijk zullen proberen om van gas over te schakelen op olie…

Het lijkt erop dat deze brief, waarin de pijpleiding juridisch wordt vrijgesteld van leveringsverplichtingen die teruggaan tot 14 juni, een voorbereiding is voor definitieve actie op 22 juli, namelijk dat de werkzaamheden van de pijpleiding waarschijnlijk opgeschort zullen blijven tot na de geplande datum waarop de pijpleiding weer opgestart/bevoorraad zal worden.

In een analyse van eerder deze maand hebben de economen van UBS een gedetailleerde visie uiteengezet van wat zij zien gebeuren als Rusland de gasleveringen aan Europa stopzet: het zou de bedrijfswinsten met meer dan 15% doen dalen. De Stoxx 600 zou met meer dan 20% instorten en de euro zou tot 90 cent dalen. De stormloop op veilige activa zou de rente op Duitse benchmark-bundels naar 0% drijven, schreven zij.

  Sancties tegen Rusland komen terug om hun opstellers te bijten

“Wij benadrukken dat deze prognoses gezien moeten worden als ruwe benaderingen en geenszins als een worst-case scenario,” schreef Arend Kapteyn, hoofdeconoom bij UBS.

“Wij kunnen ons gemakkelijk economische verstoringen voorstellen die tot negatievere groei-resultaten leiden.”

Zeker is dat de markten al een deel van de schade hebben ingecalculeerd, te beginnen met de euro, die vanaf deze maand op een nieuw laagste punt in twee decennia noteerde en pariteit met de dollar bereikte, iets wat hij sinds 2002 niet meer heeft gedaan.

Ondertussen is het in Parijs gevestigde Internationaal Energie Agentschap (IEA) zelfs te midden van deze “crisis met rood alarm” voor Europa nog steeds bizar gefocust op het reageren op de noodsituatie op een manier “die strookt met de klimaatambities van de EU”… dit terwijl Duitsland en andere Europese bevolkingen duidelijk op het punt staan een extreem moeilijke winter in te gaan, om het zacht uit te drukken.

Uit een vers rapport van het IEA: Na vele maanden van waarschuwingssignalen zijn de laatste stappen van Rusland om de aardgasstromen af te knijpen een rood alarm voor de EU – een fragment daarvan staat hieronder…

De wereld beleeft de eerste echte wereldwijde energiecrisis in de geschiedenis. En zoals het Internationaal Energie-agentschap al vele maanden waarschuwt, is de situatie vooral hachelijk in Europa, dat in het epicentrum van de onrust op de energiemarkt ligt. Ik ben vooral bezorgd over de komende maanden.

De gascrisis in Europa is al een tijdje aan de gang, en de rol van Rusland daarin is vanaf het begin duidelijk geweest. In september 2021 – vijf maanden vóór de Russische inval in Oekraïne – wees het IEA erop dat Rusland verhinderde dat een aanzienlijke hoeveelheid gas Europa bereikte. In januari hebben wij nog meer alarm geslagen door erop te wijzen hoe de grote en ongerechtvaardigde verminderingen van de Russische leveringen aan Europa “kunstmatige krapte op de markten” veroorzaakten en de prijzen opdreven, precies op het moment dat de spanningen over Oekraïne opliepen.

Nadat Rusland op 24 februari Oekraïne was binnengevallen, kon niemand in Europa of elders zich nog illusies maken over de risico’s rond de Russische energieleveranties. Amper een week na het begin van de invasie publiceerde het IEA ons 10-puntenplan om de afhankelijkheid van de Europese Unie van Russisch aardgas te verminderen, met daarin de praktische maatregelen die Europa zou kunnen nemen. Daarin wordt de nadruk gelegd op de noodzaak om de gasvoorziening uit andere bronnen te maximaliseren, de inzet van zonne- en windenergie te versnellen, bestaande emissiearme energiebronnen, zoals hernieuwbare energiebronnen en kernenergie, optimaal te benutten, energie-efficiëntiemaatregelen in huizen en bedrijven te intensiveren en stappen te ondernemen om energie te besparen door de thermostaat lager te zetten.

Lees meer van het volledige IEA-rapport hier

  Russisch aardgas: In de EU wordt alleen nog aan Hongarije geleverd

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Sanctieramp: Schuilplaats in warmtezalen tijdens gasnoodsituatie



Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIk heb niets te verbergen
Volgend artikelRussische pranksters in actie: Stephen King belooft ‘Zelensky’ fake horrorscripts te schrijven voor Oekraïense propaganda
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

  1. Wat dachten die pipo,s van het Westen met hun baas,sleepy Joe anders.?
    Militaire hulp en geld,Himars, mini kernwapens,opleiding piloten Oekraine,NAVO uitbreidingen,etc etc.
    Deze zgn lijders zitten er niet voor ons maar voor de Verenigde schurken staten

  2. Er is helemaal geen energiecrisis. Er is meer dan voldoende energie. Er is een imbecielen-crisis. Een heel klein clubje blachelijk rijken die een extreme en debiele ideologie aanhangen en die met geweld door de strot van de bevolking willen duwen, dat is de enige crisis die er is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in