© Foto: Public Domain

De moreel failliete westerse media logen om de oorlog in Irak te ontketenen, zoals ze plichtsgetrouw deden over het voeren van andere oorlogen voor hun imperiale meesters. Twintig jaar later doen de westerse media het opnieuw, schrijft Strategic Culture.

Deze week, op 20 maart, is het 20 jaar geleden dat de Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak begon. De oorlog resulteerde in meer dan een miljoen doden en een decennium van brute militaire bezetting. Het leidde tot een sektarische burgeroorlog, miljoenen ontheemden en behoeftigen, en terrorisme dat het hele Midden-Oosten en grote delen van Afrika en Azië overspoelde. Irak en verschillende andere oude naties zijn vernietigd door de Engels-Amerikaanse oorlog. En het was een oorlog die gebaseerd was op flagrante Amerikaanse en Britse leugens over vermeende Iraakse massavernietigingswapens

De 20ste verjaardag van de Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak, die ook door NAVO-partners werd gesteund, zou een gelegenheid moeten zijn om naar behoren rekenschap af te leggen en Amerikaanse en Britse politieke en militaire figuren volgens Neurenberg-normen te vervolgen voor oorlogsmisdaden. Personen als George W. Bush, de voormalige Amerikaanse president, en Tony Blair, de voormalige Britse premier, zouden gevangenisstraf moeten krijgen voor halsmisdaden. De huidige Amerikaanse president Joe Biden zou ook in de beklaagdenbank moeten zitten, aangezien zijn rol als hooggeplaatste senator destijds cruciaal was voor het mogelijk maken van de oorlog. Ook verschillende westerse media, zoals de New York Times en de Washington Post, die de leugens verspreidden die de oorlog rechtvaardigden, moeten worden aangeklaagd.

De man die zoveel licht op de misdaden heeft geworpen, journalist Julian Assange, is helaas degene die wegkwijnt in een martelkerker.

Twintig jaar later is er een griezelig gevoel van collectief geheugenverlies bij westerse politici en media over de kolossale oorlogsmisdaden in verband met Irak. Het is bijna alsof het niet gebeurd is. De westerse hoofdrolspelers en hun propagandakanalen zijn weggekomen met massamoord.

Deze week werd een andere afschuwelijke verjaardag gevierd, die beschamend genoeg met dezelfde westerse stilte en onverschilligheid werd beantwoord. Op 24 maart 1999 begon de door de VS geleide militaire alliantie van de NAVO eenzijdig het voormalige Joegoslavië te bombarderen gedurende 78 opeenvolgende dagen. Duizenden burgers werden gedood in een militaire aanval op dat land – onder het cynische voorwendsel van “humanitaire bescherming” – die destijds niet werd goedgekeurd door de Verenigde Naties. De bombardementen werden, net als de Irak-oorlog slechts vier jaar later, uitgevoerd op basis van een unilateraal optreden van Washington en zijn westerse bondgenoten.

  Russische strijdkrachten bestormen Liman in Donetsk volksrepubliek

Jammer genoeg zou een blik op de kalender talloze van dit soort afschuwelijke verjaardagen van onwettige Amerikaanse en westerse militaire agressie opleveren. Op 19 maart bijvoorbeeld, was het NAVO-bombardement op Libië in 2011.

In een krachtig essay van Ron Ridenour voor de Strategic Culture Foundation worden we herinnerd aan de buitengewone oorlogszuchtige staat van dienst van de Verenigde Staten en hun imperialistische partners. In termen van het aantal binnengevallen landen en het daaruit voortvloeiende dodental, onder meer door het eerste gebruik van atoombommen, zijn de VS zeker “uitzonderlijk” om de verkeerde redenen.

Maar wat het record des te gruwelijker maakt, is de straffeloosheid. Het collectieve geheugenverlies ten aanzien van de oorlog in Irak is misschien wel het meest verwerpelijke symptoom van straffeloosheid in de afgelopen decennia. Het legt ook de schrille hypocrisie en het morele bankroet bloot van de zogenaamde “op regels gebaseerde wereldorde” waarover Washington en zijn westerse volgelingen het voortdurend hebben. De “op regels gebaseerde wereldorde” is een Orwelliaanse lokroep voor wetteloosheid en roofbouw door schurkenstaten die het Handvest van de Verenigde Naties en het internationaal recht allemaal met voeten treden.

De chronische straffeloosheid waaraan de Verenigde Staten gewend zijn geraakt bij het moorddadig nastreven van hun imperialistische doelstellingen betekent dat zij nooit ophouden met hun schurkenstaatverkrachtingen. Het is een recidivist omdat het nooit ter verantwoording is geroepen. Er is een analogie met de manier waarop Washington onophoudelijk misbruik maakt van de privileges die de dollar als mondiale reservemunt geniet. Washington parasiteert op de wereld door dollars bij te drukken en onterechte rechten te heffen voor onverdiende diensten en goederen. De zwendel lijkt nooit te stoppen omdat er geen verantwoording wordt afgelegd.

  Media in Oekraïne betrapt op het gebruik van dezelfde crisisacteur uit 2018 die een gasexplosie overleefde. Nu overleeft zij een "raketaanval

Ook de oorlogszucht van de Verenigde Staten houdt nooit op. De bloedlust van haar kapitalistische macht en imperialistische behoeften houdt nooit op. De criminaliteit wordt toegestaan omdat de westerse media grotendeels dienen om de misdaden te verdoezelen met verzonnen excuses en leugens. De oorlogen in Korea en Vietnam in de jaren 50 en 60 werden witgewassen als “kruistochten tegen het communisme” in plaats van te worden gerapporteerd als de genocidale imperialistische rooftochten die het waren. De straffeloosheid van die enorme misdaden leidde vervolgens tot meer oorlogen en misdaden. De oorlog in Irak past in deze rollende context.

Maar er is ook de historische factor van de Sovjet-Unie en de veronderstelde overwinning van de Koude Oorlog door de Verenigde Staten. Zonder een controlerende tegenmacht werden de Amerikaanse machthebbers verteerd door de arrogantie van een veronderstelde “unipolaire” dominantie. Het is geen toeval dat de Verenigde Staten na 1991, en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, een nog losbandiger beleid gingen voeren van imperialistische oorlogen en het tirannieke idee van een “op regels gebaseerde wereldorde”. Er ontstond in korte tijd een staat van permanente oorlog op de planeet door de VS en haar westerse bondgenoten. De oorlogen en heimelijke interventies onder leiding van de Verenigde Staten in onder meer Somalië, de Balkan, Afghanistan, Irak, Libië, Jemen, Syrië, Georgië en Oekraïne waren allemaal in overeenstemming met het zelfverkozen expansierecht van de NAVO-alliantie ten opzichte van Rusland. Hetzelfde door de VS geleide militaire expansionisme is aan de gang in de richting van China.

Dit is de juiste context waarin de huidige oorlog in Oekraïne moet worden begrepen en beoordeeld. Evenals de meedogenloze militaristische opbouw tegen China in Azië en de Stille Oceaan.

  De verschrikkelijke betekenis van de toespraak van Poetin op 21 februari

De Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten wakkeren een conflict in Oekraïne aan door eindeloze hoeveelheden wapens naar dat land te sturen. De laatste stap naar verdere escalatie is de aankondiging van Groot-Brittannië om artilleriegranaten met verarmd uranium aan Oekraïne te leveren. Deze giftige wapens werden door de VS, Groot-Brittannië en de NAVO-strijdkrachten gebruikt in voormalig Joegoslavië en Irak en hebben geleid tot ongekende kankersterfte en geboorteafwijkingen onder de burgerbevolking. Opnieuw wordt de misdaad van de straffeloosheid gevolgd door meer misdaad.

De moreel failliete westerse media logen om de oorlog in Irak te beginnen, zoals ze plichtsgetrouw deden over het beginnen van andere oorlogen voor hun imperiale meesters. Twintig jaar na hun medeplichtigheid aan de misdaad van de 21e eeuw zijn de westerse media weer bezig. Deze organen en hun slijpers proberen de wereld wijs te maken dat Rusland een agressor is in Oekraïne en dat Rusland en China “een bedreiging vormen voor de westerse democratie”.

Tijdens een staatsbezoek aan Moskou deze week verklaarden de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin dat serieuze diplomatie nodig is om het conflict in Oekraïne op te lossen. De westerse mogendheden en hun mediaknechten reageerden door een dergelijke diplomatie in diskrediet te brengen en probeerden in plaats daarvan Rusland en China te belasteren als een soort schurken tegen de mondiale veiligheid.

Het is vrij eenvoudig om te zien wie de echte schurken en leugenaars zijn. De oorlog in Irak is een van die toetsstenen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Scott Ritter: De fantasie van het fanatismeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIk weet niet hoe het zit
Volgend artikelRusland maakt drie keer meer munitie dan het Westen aan Kiev heeft beloofd – Poetin
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Het waren de V.S. die in de tachtiger jaren, Saddam Husseein aanzetten tot :
  – oorlog voeren tegen Iran
  en ze leverden daar alle wapens, EN chemische wapens bij
  – Koewit bezetten : als excuus voor 1e Irak-oorlog

  De 2e Irak oorlog : om Saddam uit de weg te ruimen : die wist te veel;
  weer om de olie-industrie over te nemen [ Halliburton ],
  en om !!! hun eigen !!! chemische wapens veilig te stellen – maar die lagen intussen in [de ]
  Syrische [ woestijn ].
  Daarom moesten die door VN : AlQaq-Kaag opgespoord worden,
  onder dreiging van kruis-raketten op Damascus.

  Het is elke keer heel duidelijk :
  Korea, Vietnam, Cambodja, Servie, Irak, Syrie, Somalie, Libye, Afghanistan, Oekraine, e.a. :
  sinds WOII, voeren de V.S. een misdadige geo-politiek.

 2. De reden van de 2e Irak oorlog, was het opsporen van de eigen chemische wapens, die de V.S. aan Saddam Hussein geleverd hadden, voor zijn eerdere oorlog tegen Iran : Saddam had ze alleen gebruikt tegen de Kurden.
  Later moesten die zelfde V.S.-chemische wapens in Syrie opgespoord worden onder de dekmantel van de V.N.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in