De Nederlandse viroloog Ron Fouchier – Een andere sleutel tot het Covid-19 onderzoek

8
Nederlandse Viroloog Ron Fouchier - Een andere sleutel tot het Covid-19 Onderzoek, foto via GreatGameIndia

De Nederlandse viroloog Ron Fouchier is een controversiële figuur op het terrein van de virologie. Hij creëerde ’s werelds dodelijkste virusstam en zijn onderzoek leidde tot een wereldwijde controverse om dergelijke experimenten te ontfinancieren en stop te zetten.

Deskundigen hebben de bezorgdheid geuit dat dergelijke experimenten gezien niet alleen tot een wereldwijde pandemie zouden kunnen leiden, maar ook tot bioterrorisme. Ron Fouchier is echter ook een sleutel tot het Covid-19 onderzoek. Hij isoleerde het SARS Coronavirus dat uit Saoedi-Arabië werd gesmokkeld en naar de Canadese wetenschapper Frank Plummer werd gestuurd, die een week na de publicatie van het rapport van GreatGameIndia dood was. Dit artikel gaat dieper in op het controversiële karakter van het werk van Ron Fouchier, met betrekking tot de Covid-19-uitbraak.

Ron Fouchier – Schepper van het gevaarlijkste virus ter wereld

Ron Fouchier is een Nederlandse viroloog die werkt als hoogleraar aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zijn vakgebied is Moleculaire Virologie en Virus Evolutie en is betrokken geweest bij de ontdekking en sequentiebepaling van verschillende virussen, waaronder SARS in 2003 en H1N1 in 2009.

Fouchier’s onderzoek en publicaties stonden in het middelpunt van verhitte discussies toen hij in 2011 met zijn team een gemuteerd H5N1-virus creëerde dat zich zonder direct contact onder fretten kan verspreiden. Zijn onderzoek toonde aan dat zo’n virus in de lucht op mensen kan springen en kan leiden tot een wereldwijde pandemie of erger – bioterrorisme.

2011 Mutant H5N1-viruscontroverse

In september 2011 stond Fouchier in het InterContinentaal hotel in Malta en vertelde een publiek van wetenschappers hoe een gemuteerd H5N1-virus dat hij creëerde het vermogen heeft om in zoogdieren te evolueren om overdraagbaarheid in de lucht te bereiken. Met andere woorden, hij had het gevaarlijkste virus ter wereld gemaakt.

Hoewel H5N1-vogelgriep mensen kan doden, is het geen pandemie geworden omdat het zich niet gemakkelijk onder mensen kan verspreiden zonder direct contact. Met de ontdekking van de gemuteerde stam van het virus door Fouchier zou dat echter wel eens kunnen veranderen.

Het virus wordt net zo efficiënt overgedragen als de seizoensgriep”, zegt Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, die het werk rapporteerde op een wetenschappelijke bijeenkomst over griep in Malta.

Zorgen over bioveiligheid

Er zijn vragen gerezen of deze bevindingen al dan niet openbaar gemaakt en gepubliceerd moesten worden in onderzoekstijdschriften. Terwijl zijn collega’s bepleitten dat de bevindingen met alle belangrijke details moesten worden gepubliceerd, voerden bioveiligheid-experts aan dat experimenten zoals deze in de eerste plaats niet hadden mogen worden gedaan, laat staan ​​gepubliceerd.

Ik denk dat de publicatie wel degelijk de kans vergroot dat anderen de experimenten zullen willen herhalen en deze lijn van onderzoek verder willen doortrekken. Hoe meer labs’ dit onderzoek doen, hoe groter de kans op een toevallige ontsnapping, zei Eric S. Toner, MD, senior medewerker in het Center for Biosecurity van de Universiteit van Pittsburgh Medical Center.

Hij gaf een voorbeeld van hoe in 1977 het H1N1-virus weer opdook toen een laboratoriumongeluk het virus in Rusland uitlekte.

De Amerikaanse National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB) adviseerde om de studie te ontdoen van belangrijke details voordat deze werd gepubliceerd. De raad veranderde echter van mening en stond toe dat de studies in maart 2012 volledig werden gepubliceerd.

In een vernietigend rapport over de Fouchier-experimenten schreef Lynn Klotz, een hooggeplaatste wetenschapper van het Center for Arms Control and Non-Proliferation, voor het Bulletin of the Atomic Scientists:

Laboratoriumincidenten die leiden tot onopgemerkte of niet gerapporteerde laboratoriuminfecties kunnen leiden tot het vrijkomen van een ziekte in de gemeenschap buiten het laboratorium; laboratoriummedewerkers met dergelijke infecties zullen hun werk verlaten met de ziekteverwekker bij zich. Als het betrokken agens een potentiële pandemische ziekteverwekker zou zijn, zou een dergelijke verspreiding in de gemeenschap kunnen leiden tot een wereldwijde pandemie met vele dodelijke slachtoffers.

De grootste zorg is het vrijkomen van een in het laboratorium gecreëerd, door zoogdieren overgedragen hoogpathogene vogelgriepvirus, zoals het door de lucht overgedragen H5N1-virus dat in de laboratoria van Ron Fouchier in Nederland is gecreëerd.

Gezien de vele manieren waarop menselijke fouten kunnen optreden, is het twijfelachtig dat de maatregelen ter voorkoming van menselijke fouten door Fouchier het vrijkomen van door de lucht overdraagbare vogelgriep in de gemeenschap door niet-gedetecteerde of niet-gerapporteerde laboratoriuminfecties kunnen voorkomen.

De door zoogdieren overdraagbare, hoogpathogene vogelgriep die in de Fouchier-laboratoria wordt gecreëerd, zou mensen via de lucht kunnen infecteren, en de virussen kunnen dodelijk zijn.

Overheidsfinanciering van “dual-use” technologie

De Fouchier-controverse gaf aanleiding tot bezorgdheid over de tekortkomingen van de overheid, de financierende instanties, de wetenschappers en de tijdschriften bij de behandeling van gevaarlijke ontdekkingen. Zo had de NSABB geen idee van het onderzoek van Fouchier totdat de tijdschriften klaar waren om het te publiceren.

In 2013 verloor Fouchier zijn juridische strijd tegen de Nederlandse overheid die hem belette zijn H5N1 mutantenvirusonderzoek te publiceren zonder eerst toestemming te vragen.

De overheid interpreteerde correct de regelgeving van de E.U. ter voorkoming van de verspreiding van massavernietigingswapens en zogenaamde “dual-use” technologie die gebruikt zou kunnen worden voor goed of kwaad, aldus de rechtbank.

In oktober 2014 kondigden de Amerikaanse autoriteiten een onderbreking aan in de financiering van GOF-onderzoeken (gain-of-function) met betrekking tot influenza MERS en SARS. Volgens ScienceInsider keurde de Amerikaanse gezondheidscommissie in 2018 stilletjes de financiering goed voor de onderzoeken van Fouchier met betrekking tot het H5N1-virus dat acht jaar geleden furore maakte.

2012 Saudische SARS Coronavirus controverse

In juni 2012 kwam Dr. Ali Mohamed Zaki, een Egyptische viroloog die in het Soliman Fakeeh Hospital in Jedda, Saoedi-Arabië werkt, een niet te identificeren virus tegen dat hij isoleerde van een 60-jarige patiënt die onlangs was overleden. Het bleek een nieuw type Coronavirus te zijn, dat voorheen onbekend was voor de wetenschappelijke gemeenschap. Fuchier noemde het virus betacoronavirus 2c EMC (hCoV-EMC) naar het Erasmus Medisch Centrum, voordat de WHO ingreep en het virus herdoopte tot MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Het virus heette eerst HCoV-KSA1, voor Humaan Coronavirus uit het Koninkrijk Saoedi-Arabië.

Deze ongedateerde bestandsopname die door de Britse Health Protection Agency is vrijgegeven, toont een elektronenmicroscoopbeeld van een Coronavirus, dat deel uitmaakt van een familie van virussen die kwalen veroorzaken, waaronder de verkoudheid en SARS, die voor het eerst werd geïdentificeerd in het Midden-Oosten. HANDOUT/THE ASSOCIATED PRESS

Coronavirus uit Saoedi-Arabië gesmokkeld

Saudi-Arabië – waar het virus is ontstaan ​​- was ontevreden over het gedrag van Fouchier. Het Coronavirus werd uit Saoedi-Arabië gesmokkeld zonder toestemming van de Saudische autoriteiten. Alsof dat nog niet genoeg was, werd aan Saudische wetenschappers gevraagd om een EMC-materiaal-overdrachtovereenkomst (MTA) te ondertekenen voordat ze de gesmokkelde virusmonsters in handen konden krijgen.

De Saudische autoriteiten waren niet blij dat, hoewel het virus voor het eerst in hun land werd geïsoleerd, Zaki’s actie ertoe leidde dat soevereine en intellectuele eigendomsrechten op de eerste diagnostische tests of behandelingen werden overgedragen aan een instituut in Nederland. Zij beweren dat Zaki hen in het ongewisse heeft gelaten over zijn werk, inclusief zijn verscheping van het virus naar Nederland. Ziad Memish, de onderminister van Volksgezondheid van Saoedi-Arabië, beweert dat de nationale procedures voor het melden van potentiële nieuwe ziekteverwekkers “opzettelijk of onopzettelijk zijn omzeild”.

Covid-19 Controverse

Ron Fouchier’s polemiek met controverse eindigt niet met Saoedi-Arabië. Zoals gerapporteerd in het onderzoeksrapport van GreatGameIndia, was Fouchier degene die het Coronavirus naar de Canadese wetenschapper Frank Plummer in het National Microbiology Laboratory in Winnipeg stuurde. Het was onder Plummer, dat de Chinese biowarfare-spion Xiangguo Qiu en haar team dodelijke Coronavirussen van het Canadese laboratorium naar het Wuhan Institute of Virology smokkelden.

Net als Fouchier en de Chinese agent Charles Lieber die virustransporteurs creëerde, was Plummer de sleutel tot het onderzoek van Covid-19 en viel een week na de publicatie van GreatGameIndia’s rapport toevallig dood.

De jury is er nog steeds niet uit of de resultaten van dergelijke “dual-use research of concern” studies openbaar moeten worden gemaakt of niet. Terwijl sommigen zeggen dat het noodzakelijk is dat de wetenschappelijke gemeenschap de grenzen opzoekt, waarschuwen anderen dat dit soort studies nooit mogen gebeuren.

Hoewel, de betwiste vraag is – is het toeval dat de manier waarop het Saoedische SARS Coronavirus Saudi-Arabië werd gesmokkeld, op precies dezelfde manier het virus ook gesmokkeld door Chinese spionnen uit het Canadese laboratorium naar het Wuhan Instituut voor Virologie werd gesmokkeld – dat nu wordt onderzocht voor de Covid-19-uitbraak?

Bill Gates wil Corona-geïnfecteerden microchips implanteren

Vorig artikel22 gerenommeerde wetenschappers: van alle Covid-patiënten die we hebben geïdentificeerd met de PCR-test, heeft 97% nooit Covid gehad
Volgend artikelIllegale migrant uit Marokko vernielt auto van een vrouw die weigerde hem geld te geven
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Met wat zijn ze toch in godsnaam mee bezig?!?stop deze waanzin leid alleen naar dood en vernieling??brengd niks bij alleen maar miserie.dit zou verboden moeten zijn!!

 2. Hier is nog iets: https://www.statnews.com/2015/11/09/sars-like-virus-bats-shows-potential-infect-humans-study-finds/
  Het bewijst dat een vooraanstand viroloog op de hoogte was van de proeven

  SARS-like virus in bats shows potential to infect humans, study finds
  Helen Branswell
  By Helen Branswell Nov. 9, 2015

  A SARS-like virus found in bats could become a source of future human outbreaks, scientists say.
  ERIC GAY/AP
  Viruses that are related to SARS and that are found in some species of bats could become a source of future human outbreaks, according to a new study released Monday. And it appears that there are fewer barriers to that spillover than scientists initially thought.

  Researchers at the University of North Carolina at Chapel Hill said a virus in the same family as SARS — severe acute respiratory syndrome — appears to be able to infect human respiratory tract cells. The finding came as a surprise because the team thought the virus would have had to go through a process known as adaptation — meaning it would have had to acquire the ability to infect human cells by first learning how to infect the cells of another mammal.

  It’s believed that is how SARS went from being a bat virus to a major international outbreak that infected 8,400 people in 2003, killing at least 916 of them. In the case of SARS, the virus was probably passed from bats to palm civets and from palm civets to people.

  The new study was published in the journal Nature Medicine.

  The UNC scientists wanted to see if cousin viruses — coronaviruses that are carried by Chinese horseshoe bats — also posed a threat to people. They used one, SHC014, as a representative of the group.

  They inserted a key part of the virus, its spike protein, into a SARS virus and then ran experiments to see if the hybrid virus could infect human respiratory tract cells (in a dish) and mice that were vulnerable to the SARS virus.

  It did.

  “I think the existence of viruses that can jump directly is the important part, that was unanticipated,” lead author Vineet Menachery, who researches viral immunology, told STAT in an interview.

  “Based on what was known in the literature, we would have expected that viruses coming out of bats would have needed that one-in-million mutation.”

  Another coronavirus expert, Dr. Stanley Perlman at the University of Iowa, suggested the paper was a useful investigation. But he noted the hybrid virus was attenuated — weakened — and said the virus would probably need to adapt more in people before it could spread widely.

  SARS wasn’t a highly transmissible virus. Many patients didn’t infect anyone else during the 2003 outbreak. Once hospitals learned how to recognize the disease and put stringent infection control measures in place — isolating patients and requiring staff treating them to wear the right protective equipment — the outbreak was contained.

  The SHC014 virus is part of a cluster of related coronaviruses, explained senior author Ralph Baric, a professor of epidemiology at UNC. Some are quite similar to the SARS virus while others are more distant relatives, varying in terms of their genetic structures by between 5 percent and 60 percent. SHC014 was about 12 percent different from SARS.

  A coronavirus expert, Baric said if the viruses were too distantly related to SARS — more than 25 percent different — they would not be able to make a hybrid that would infect human cells. “Not all SARS-like coronaviruses have the inherent potential to replicate in mammalian cells and replicate in human cells.”

  And being able to do something in the artificial confines of a laboratory does not guarantee it will happen in nature. For a bat virus to start infecting people, the bat would have to come into contact with people in a way that would allow transmission. Even if a single person became infected, the virus would have to work efficiently in human cells, producing lots of copies of itself that could be coughed or sneezed out toward the airways of other people.

  “There are a lot of steps down this road,” Menachery said. “SHC014 has taken a step ahead. But there’s still a lot of other factors that are involved.”

  He and his co-authors noted they had to stop some of their work because of US government policies. The US has a moratorium on so-called gain-of-function research, which includes some research that enhances the ability of a pathogen such as a virus to infect people or spread among them.

  The authors expressed concern their findings might prompt further constraints on their work — something Dutch virologist Ron Fouchier hoped the team could avoid. Fouchier’s publication of a paper exploring what it would take to make H5N1 bird flu viruses more transmissible was one of the triggers for the gain-of-function research review.

  Figuring out the potential these viruses have to infect people is important, said Fouchier, who works at Erasmus Medical Center in Rotterdam, especially in light of ongoing outbreaks involving the coronavirus known as MERS, or Middle East respiratory syndrome. Scientific shorthand for coronavirus is CoV.

  “The MERS-CoV continues to cause problems, and we need to deal with that virus with whatever technology and lab work we have available, including gain-of-function research if needed,” Fouchier said in an email.

  About the Author Reprints

  Helen Branswell
  Helen Branswell
  Senior Writer, Infectious Disease
  Helen covers issues broadly related to infectious diseases, including outbreaks, preparedness, research, and vaccine development.
  @HelenBranswell

 3. “Het virus wordt net zo efficiënt overgedragen als de seizoensgriep”, zegt Ron Fouchier…
  Nou. nou, gevaarlijk zeg ! Iedereen die echt gezond eet en een gezonde leefstijl heeft krijgt die ‘seizoens’griep ook helemaal nooit…Die heeft ook niets met de seizoenen te maken maar met de meestal nog slechtere weerstand van mensen die naast inferieure voeding in de winter teveel verkeerd stokend en in verpeste binnenluchten zitten..En als dat verschrikkelijke virus dan net zo gevaarlijk is als dat corona-covid flutding dat zogenaamd voor íedereen levensgevaarlijk zou zijn omdat ‘níemand er nog weerstand tegen zou kunnen hebben’…dan lach er maar helemaal mee….Alle pandemieën–ook van de meeste andere kwalen–zijn pas pandemieën geworden door de vaccinaties en andere domme maar voor de parasieten goudgeld opleverende ‘bestrijdingsmethoden’… Ben nu 73 jaar, had ’n slechte medische voorgeschiedenis, maar sinds ik 22 jaar geleden serieus gezond ben gaan eten en leven heb ik nooit meer enige griep of zelfs echte verkoudheid meer gehad…En al die tijd zonder één píl of andere medicatie of wat voor vaccinatie ook en zelfs zonder voedingssupplementen….En als ík dat kan kan íedereen dat ! En ben al die tijd–ook tijdens de hele coronahysterie–overal gekomen, heb alles en iedereen aangeraakt c.q. geknuffeld van elke leeftijd zonder énige schrik ! Nooit die handenkapotmakende smeertroep gebruikt of zo’n niet-werkend zotsmasker opgezet ! Laat je dus niet bang maken !! Je hebt nog steeds alles zelf in de hand..als je wilt…

  • Exact Rudolf, exact!

   En wil je nog gezonder leven?
   Gebruik dan helemaal geen zeep meer, geen shampoo, geen tandpasta, geen deodorant, geen lekker ruikende luchtjes, geen zalfjes/cremes, douche met een filter, drink gefilterd water, slaap met een open raam, zorg voor frisse lucht in je huis, kou is goed voor je lichaam, pak veel zonlicht zonder zonbeschermings/blocker-smeersels, mijd de dokter, tandartsen, ziekenhuizen, etc als de pest, etc..

   Just my 2cents 🙂

 4. Dubbel exact Awake ! Want praktisch alles wat je daar noemt doe ik ook al !
  “Dà ís !! Krèk wak ók nog most zegge !” zouden ze hier zeggen. haha !

 5. Beste Rudolf,

  Goed bezig!
  Nu nog onze medemens laten inzien dat onze leefwijze de enige juiste is!
  Dat ze loskomen van alle petro-chmische troep (zeep, shampoo, tandpasta, deodorant, zalfjes/cremes, etc..).
  De mens, het lichaam is een zichzelfreinigend geheel, welke alleen behoefte heeft aan warm water om al het vuil dat ons lichaam opdoet van zich af te wassen. Het vuil gaat het putje in, ons lichaamseigen-vetten/bescherming blijft behouden.
  Evenzo voor onze tanden, ons haar, etc…

  Jammer dat hier geen enkele reactie op is gekomen van alle andere reageerders hier op FN…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in