Dek van de LNG-tanker Energy Atlantic in Port Arthur, Texas, 2016. (Amerikaanse kustwacht, Dustin R. Williams)

Op 23 februari vorig jaar, de dag voordat Rusland zijn invasie in Oekraïne lanceerde, schreef de populaire Substacker Niccolo Soldo het volgende:

Het punt van deze crisis, vanuit het perspectief van de VS, is om een definitieve economische afsnijding van Rusland van Europa te bewerkstelligen, om zo de Russische invloed te verminderen en de Amerikaanse dominantie op het continent te vergroten, en tegelijkertijd te cashen door middel van LNG-export om Russische gasleveringen te vervangen.

In de dagen en weken na het begin van de invasie legden Westerse landen ongekende sancties op aan Rusland, dat al snel het meest gesanctioneerde land ter wereld werd en Iran ruimschoots inhaalde, bericht Noah Carl.

Vanuit het perspectief van Europa waren vooral de sancties tegen Russische energie belangrijk: de net voltooide Nord Stream 2 pijplijn werd op de lange baan geschoven en er werd een plan in werking gesteld om de invoer van Russische kolen, olie en gas geleidelijk stop te zetten. (Voor de invasie was Rusland de grootste olie- en gasexporteur van de EU, evenals een belangrijke kolenexporteur). Moskou reageerde door de gasleveranties aan Europa te verminderen, wat leidde tot een enorme prijspiek.

Voor zover we kunnen zien, is de impact van Europa’s beslissing om zichzelf af te snijden van zijn belangrijkste energieleverancier niet positief geweest.

Europese energiebedrijven hebben van 2021 tot 2022 maar liefst 1,1 biljoen euro uitgegeven aan aardgas – ongeveer vijf keer meer dan normaal. Ondertussen bedroegen de uitgaven aan energie in de OESO als geheel vorig jaar 18% van het BBP – een niveau dat niet meer is voorgekomen sinds de oliecrisis aan het eind van de jaren 70. En de groeiprognose van de eurozone voor 2023 is slechts 0,7% – aanzienlijk lager dan de prognoses voor zowel de VS als Rusland.

  Dr. Coleman: De Tijd dringt voor hen die om Vrijheid geven

Wat vinden de Europeanen van de sancties? In een onlangs gepubliceerd onderzoek voor de Hongaarse denktank Századvég werd hen gevraagd: “Zijn de volgende landen winnaars of verliezers van de economische gevolgen van het Russisch-Oekraïense conflict en de sancties?” De landen waren: Rusland, Oekraïne, de VS, het eigen land van de respondent, de EU en China.

De resultaten worden hieronder weergegeven. Merk op dat een kruisje aangeeft dat een meerderheid van de respondenten zei dat het betreffende land een “verliezer” is, terwijl een vinkje aangeeft dat een meerderheid zei dat het betreffende land een “winnaar” is.

Grafiek overgenomen van András László.

In slechts twee landen zei een meerderheid dat Rusland een “winnaar” is. Dat is niet echt verrassend – hoewel Rusland de sancties beter heeft doorstaan dan velen hadden verwacht, kromp de economie vorig jaar nog steeds met 2,1%.

In alle 30 landen zei een meerderheid dat de VS en China “winnaars” zijn. Beide resultaten zijn logisch. De VS dreven aanvankelijk niet veel handel met Rusland en is nu een van Europa’s grootste energieleveranciers. China heeft ook goedkoop Russische energie opgekocht en heeft nu meer onderhandelingsmacht over zijn ‘junior partner’.

In alle 30 landen zei een meerderheid dat de EU een “verliezer” is, en in 29 van de 30 landen zei een meerderheid dat hun eigen land een “verliezer” is. De enige uitzondering was Noorwegen, wat ook logisch is (het land is een van de grootste energie-exporteurs van Europa). In totaal zei 54% dat de VS een winnaar is en 54% zei dat China een winnaar is, maar slechts 26% zei dat de EU een winnaar is.

  Poetin ontkracht vijf westerse mythes in zijn interview met Tucker

Wat Europa precies anders had kunnen doen in reactie op de Russische invasie in Oekraïne zal onderwerp van discussie blijven. Wat wel duidelijk lijkt, is dat het blok een van de grootste geopolitieke verliezers is, met zowel de VS als China als sterkste.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duitsland kampt met gastekort; Rusland heeft genoeg gas voor een eeuw langVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel‘We kunnen niet langer genegeerd worden!’ Nederlands establishment geschokt door verpletterende overwinning van de rechtse Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders
Volgend artikelPoetins propagandisten juichen de verkiezingsoverwinning van Geert Wilders toe
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. bewijst de zwakzinnigheid van de EU.. vanaf dag 1 heb ik gezegd dat dit als een Boemerang terug op de westerse wereld zou terugkeren… hetgeen simpelweg juist is..als je een land als Rusland in het nauw drijft dan onderga de Consequenties maar ik heb er mijn deugd van..Onnozele EU..♥️🇷🇺🌹🪃🪃🪃🪃

 2. De USA doet nooit iets of het moet in hun voordeel passen anders komen ze er met hun handen niet aan. Zie de laatste 100 jaar. Moraal van het verhaal: Die zijn veel slimmer dan onze wef-hoeren. Wat heeft Europa nog te betekenen op wereldvlak? nada

 3. Wat zei president J. F. Kennedy (29.05.1917) zeven dagen voordat hij door een staatsgreep op 22.11.1963) om het leven werd gebracht: ‘There’s a plot in this country to enslave every man, woman & child. Before I leave this high and noble office I intend to expose this plot.’
  De belangrijkste samenzweerder was vicepresident L.B. Johnson (1908 – 1973) en een dag voor de aanslag heeft hij samen met burgemeester Earle Cabell (1906 – 1975) van Dallas de route veranderd. LBJ heeft zijn betrokkenheid toegegeven aan een maîtresse.
  Earle Cable was een broer van de in november 1961 ontslagen CIA-plaatsvervangend directeur Charles Cable (1903 – 1971) wegens zijn betrokkenheid bij de door Richard M. Nixon (1913 – 1994) opgezette mislukte invasie bij de Varkensbaai in april 1961 om de in januari 1959 aangetreden Cubaanse leider Fidel Castro (1926 – 2016) te verjagen.
  Wie ook in november 1961 zijn ontslag kreeg was CIA-directeur Allen Dulles (1893 – 1969).
  Op 29.11.1963 (2 + 9 = 11) heeft LBJ een uit acht personen bestaande onderzoekscommissie geïnstalleerd o.l.v. opperrechter Earl Warren (1891 – 1974), die de moord heeft ‘onderzocht’. Een van de commissieleden was de latere president Gerald – Jerry – Ford (1913 – 2006).
  De commissie heeft in totaal 551 (5 + 5 + 1 = 11) getuigen verhoord en vanaf dag een is slechts naar een conclusie toegewerkt: Lee Harvey Oswald is de enige schutter. Dit is een grove leugen, want minimaal acht schutters hebben op JFK geschoten, waarvan een vanuit een rioolput op de Dealey Plaza en iedere schutter heeft 50.000 dollar van de CIA (criminals in action) ontvangen. Een van de schutters was de vader van de latere acteur Woody Harrelson (1961).
  Ik eindig met de mededeling dat op de dag van de aanslag zowel Richard M. Nixon als George H.W. Bush (1924 – 2018) in Dallas aanwezig waren.
  PS: tussen 1941 en 1943 deed JFK dienst bij de Amerikaanse marine hoewel zijn gezondheid niet optimaal was. Met hulp van zijn geslepen vader & lid van de soevereine militaire orde van malta (smom) Joseph Patrick – bootleg Joe – Kennedy I (1888 – 1969) werd hij commandant van een motortorpedoboot (PT 109).

 4. Oekraïne/Rusland was enkel een afleiding om de hebzuchtige Cabal met hun Blackrock Oekraïne in te kunnen pikken ten koste van de Europese inwoners, die het betaalde met hun levens, welvaart en vrijheid. We werden door de kunstmatige inflatie massaal onteigend.

  Maar nu blijkt dat de Cabel met hun Blackrock toch aan het kortste eind heeft getrokken. Want met het QSF begint hun kaartenhuis in elkaar te storten. Er kan geen geld meer uit het niets aan gemaakt worden en hun geld droogt nu in een sneltreinvaart op. De banken zullen nu massaal failliet gaan, want als zij geen ISO 20022 certificering hebben gekregen op 19-11-2023 hebben zijn geen banklicentie meer, dit geldt ook voor de centrale banken wereldwijd. Waardoor de NAVO/EU/WHO/VN/Duitsland/Nederland geen geld meer hebben, om met miljarden te kunnen smijten en banken kunnen ook niet meer geld jatten van de burgers. Hun banksaldo is al gespiegeld in het QSF. Banken die na 19-11-2023 geld van hun klanten geld jatten zullen dat terug moeten betalen door de bankmedewerkers persoonlijk. Dan klapt ook eerdaags alle regeringen. Zonder fiatgeld is niets meer mogelijk voor de cabal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in