Novi-Sad brandt tijdens NAVO-bombardementen op Joegoslavië / Unknown author / Wikimedia / (GNU Affero General Public License)

Op 24 maart legden de Servische minister Nikola Selakovic en de Russische ambassadeur in Servië Alexander Botsan-Kharchenko in Belgrado een krans bij een gedenkteken voor kinderen die omkwamen bij de illegale NAVO-terreurbombardementen van 1999 op wat toen nog de Federale Republiek Joegoslavië was. De ceremonie en de verjaardag van de aanval bleven voorspelbaar onbesproken in Amerika, schrijft Kurt Nimmo.

De opmerkingen van de Servische president Aleksandar Vucic werden ook in het Westen genegeerd. “24 jaar geleden stierf definitief het moderne internationale recht”, zei Vucic tijdens een herdenkingsevenement in Sombor, de eerste stad die door de NAVO en president Bill Clinton werd gebombardeerd.

“Er kon in de wereld niets ergers gebeuren dan wat hier werd gedaan, met een klein land, dat zich alleen schuldig maakte aan het streven naar eigen beslissingen en vrijheid. Als zodanig viel het niet in de smaak bij de machten die in 1989/90 de oude internationale orde vernietigden en een nieuwe schiepen waarin alleen zij het laatste woord hebben over alles.”

Het Internationaal Strafhof voor het voormalige Joegoslavië van de Verenigde Naties vermeldt in zijn eindverslag aan de aanklager van het comité dat is opgericht om de NAVO-bombardementscampagne tegen de Federale Republiek Joegoslavië te evalueren, talrijke oorlogsmisdaden tegen de bevolking van Joegoslavië, nu Servië. Het rapport documenteert het gebruik van verarmd uranium (Servië behoort tot de landen met de hoogste kankersterfte ter wereld), het moedwillige gebruik van illegale clustermunitie en het aanvallen van civiele infrastructuur, waaronder een passagierstrein bij de Grdelica Gorge in december 1999.

Het VN-rapport concludeert

dat de NAVO-strijdkrachten opzettelijk burgerdoelen hebben aangevallen (en dat deze aanvallen onwettig waren), opzettelijk of roekeloos de burgerbevolking hebben aangevallen en opzettelijk of roekeloos buitensporige burgerslachtoffers hebben gemaakt in strijd met de proportionaliteitsregel door te proberen een “zero casualty”-oorlog te voeren voor hun eigen partij.

Een decennium na de terreurbombardementen schreef Stephen Zunes,

  De Russen hebben de eerste Duitse Leopard 2A4 vernietigd met een eenvoudige bazooka-technologie uit de jaren 1960!

De 11 weken durende bombardementscampagne resulteerde in de grootschalige vernietiging van de civiele infrastructuur van Joegoslavië, het doden van vele honderden burgers en – als gevolg van het bombarderen van chemische fabrieken, het gebruik van munitie met verarmd uranium en meer – het veroorzaken van ernstige milieuschade. Bijna evenveel Joegoslavische burgers stierven door de NAVO-bombardementen als Albanese Kosovaren voor het begin van de bombardementen door Servische troepen. Een aantal mensenrechtengroeperingen die de Servische acties in Kosovo veroordeelden, bekritiseerden ook de NAVO-aanvallen die, naast de meer directe burgerslachtoffers, de gezondheid en veiligheid van miljoenen mensen in gevaar brachten door verstoring van de watervoorziening, rioolwaterzuivering en medische diensten.

In plaats van de NAVO en de Amerikaanse regering verantwoordelijk te stellen voor de moord op onschuldige burgers, gingen de Verenigde Naties achter Slobodan Milošević, de Servische president, aan. Milošević werd beschuldigd van een waslijst aan misdaden, waaronder genocide en onwettige deportatie van Albanezen in Kosovo. Hij stierf in de gevangenis (sommigen denken dat hij werd vergiftigd) voordat er een vonnis kwam.

“In de dagen na de dood van Slobodan Milosevic zorgde elke krant ervoor dat hij schuldig werd bevonden aan beschuldigingen die het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) niet voor de rechtbank kon bewijzen. De demoniseringscampagne vereiste “een valse tegenstelling” om Milošević af te schilderen als het brein achter een genocidaal complot in plaats van één van de vele actoren in een nare burgeroorlog. In de jaren negentig werden zelfverklaarde radicalen als Mark Danner of liberalen van het State Department als Michael Ignatieff verteerd door de noodzaak om Milosevic te verguizen als een soort afschuwelijke combinatie van Hitler en Stalin,” schrijft Louis Proyect.

Saddam Hoessein, Manuel Noriega, Kim Jung-un, Osama bin Laden, Moammar Gaddafi, en nu Vladimir Poetin, worden allemaal routinematig vergeleken met Hitler. “We hebben herhaaldelijk gezien hoe ‘schurkenstaten’ worden aangewezen en gedemoniseerd,” merkt historicus Michael Parenti op. “Wat ze werkelijk gemeen hadden, was dat ze allemaal een enigszins onafhankelijke koers van zelfontwikkeling volgden of zich op de een of andere manier niet hielden aan de dictaten van de wereldwijde vrije markt en de Amerikaanse nationale veiligheidsstaat.”

Zoals Parenti opmerkt, had de vernietiging van Joegoslavië en het uiteenvallen ervan niets te maken met humanisme, zoals de regering-Clinton en de media in het Westen beweerden. In feite voltrok zich in 1999 een aantal humanitaire rampen. Het Westen (de regering van de VS en Europa) nam niet de moeite om in te grijpen, en in plaats daarvan, zoals hieronder wordt opgemerkt, werden in veel gevallen crises uitgelokt of verergerd en werden de daders gesteund.

  Paul Craig Roberts: 'De mars naar de Derde Wereldoorlog gaat door'

Terwijl zij zich bereid toonden Joegoslavië te bombarderen ten behoeve van een zogenaamd onderdrukte minderheid in Kosovo, hebben de Amerikaanse leiders geen stappen ondernomen tegen de Tsjechische Republiek voor haar mishandeling van de zigeuners, of tegen Groot-Brittannië voor de onderdrukking van de katholieke minderheid in Noord-Ierland, of tegen de Hutu’s voor de massamoord op een half miljoen Tutsi’s in Rwanda – om nog maar te zwijgen van de Fransen die medeplichtig waren aan die massamoord. Evenmin hebben de Amerikaanse leiders overwogen om “humanitaire bombardementen” te lanceren op het Turkse volk voor wat hun leiders de Koerden hebben aangedaan, of op het Indonesische volk omdat hun generaals meer dan 200.000 Oost-Timorezen hebben vermoord en deze slachting in de zomer van 1999 hebben voortgezet, of op de Guatemalteken voor de systematische uitroeiing door het Guatemalteekse leger van tienduizenden Maya-dorpelingen. In dergelijke gevallen tolereerden de Amerikaanse leiders niet alleen dergelijke wreedheden, maar waren zij ook actief medeplichtig aan de daders, die meestal trouwe bondgenoten van de cliënt-staat waren, die Washington wilden helpen de wereld veilig te maken voor de Fortune 500.

Parenti’s opmerking over “de wereld veilig maken voor de Fortune 500” onderstreept de meedogenloze doelstellingen van het neoliberalisme – overheersing van markten, verovering (en, zoals in Syrië, regelrechte diefstal) van natuurlijke hulpbronnen, ondermijning van economische onafhankelijkheid, totale controle over samenlevingen, cultuur en informatie, en het bepalen van het collectieve lot van meer dan acht miljard mensen.

De vernietiging van het voormalige Joegoslavië en de landen daarna – Irak, Afghanistan, Syrië, Libië en Somalië – toont aan dat de regering van de VS en de heersende elite, de globalistische oligarchen van een in elkaar grijpende bedrijfsdirectie, alle instrumenten zullen gebruiken die tot hun beschikking staan nu Rusland en China het voortouw nemen in een opkomende multipolaire wereld.

  Wat is de waarheid over Russische 'vleesaanvallen' op Oekraïense troepen?

De vernietiging en brutale herformulering van Irak en Libië – de laatste was vroeger de rijkste natie in Afrika, maar is nu een open slavenmarkt – heeft een onmiskenbare boodschap afgegeven aan landen over de hele wereld: het leger van de VS en zijn handlangers zullen worden ingezet als de leiders en de bevolking van landen (met exploiteerbare hulpbronnen) weigeren zich te houden aan het “op regels gebaseerde” internationale bedrijfsfascistische draaiboek.

Op 22 maart zei de Servische president Aleksandar Vucic dat zijn gebalkaniseerde land geen lid wil worden van de NAVO.

Ik geloof dat Servië niet moet toetreden tot de NAVO. Servië is een vrij land en een militair neutraal land. Servië zal zelf zijn land en zijn lucht verdedigen, maar laat me u iets vertellen: het is onze plicht om te vergeven en het is onze plicht om niet te vergeten,” zei Vucic.

“Hij sprak een grote menigte mensen toe die zich hadden verzameld op het Sint Jorisplein in Sombor, zwaaide met Servische vlaggen en stak kaarsen aan voor de slachtoffers van de bomaanslagen, die de meesten van hen zien als een daad van onrecht,” meldt Countercurrents.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De elites hebben besloten: Europa trekt ten strijde tegen RuslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWekelijks worden twee dozijn in beslag genomen auto’s van Letse dronken bestuurders weggegeven aan Oekraïne
Volgend artikelSoldaten begrijpen capitulatie beter dan politici en professoren – Het echte resultaat van de Poetin-Xi gesprekken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. De huidige V.S-ambassadeur in Servie, beweert doodleuk dat de Serven, hun aangedaane onrecht maar moeten vergeten ….
  Die V.S.-bombardementen op de burger-bevolking, waren puur misdadig.

  De V.S. :
  First they bomb the place, and then call it “freedom and democracy”.

 2. “Op 22 maart zei de Servische president Aleksandar Vucic dat zijn gebalkaniseerde land geen lid wil worden van de NAVO.”

  Dat is heel goed nieuws!

 3. Langs de Donau aan de Servische kant staan honderden foto’s van slachtoffers van deze volkerenmoord waar de NAVO en de VS geen mandaat voor hebben gekregen van de VN. De Albanese muzelmannen hebben er met steun van Uncle Sam een schepje bovenop gedaan door vele Servische dorpen uit te roeien. Dit bleef niet onbeantwoord. De rest is een vervalste geschiedenis.

 4. Ik vind het niet eens meer opmerkelijk dat de zittende dictatoriale machten zoals de VS en de EU zelfs de wil van de VN negeren. Ze doen gewoon wat ze willen; vermoorden presidenten die naar autonomie van hun land streven. Bombarderen burger bevolking. vergiftigen de natuur met verarmd uranium.
  Als er ooit al een democratie bestond is die voor de 2e wereldoorlog al gestorven…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in