Na meer dan een jaar bevoorrading van de zeer intensieve oorlog in Oekraïne “zien de voorraden er een beetje dun uit” en zijn de voorraden van sommige belangrijke artikelen “op”, vertelt Groot-Brittannië de wereld in schijnbaar gecoördineerde verklaringen over de kwestie, bericht Breitbart.

Westerse staten zoals het Verenigd Koninkrijk hebben na de Koude Oorlog geld bespaard – het “vredesdividend” – door hun militaire voorraden veel efficiënter te maken, maar tientallen jaren van afslanken om plotseling een onverwacht langdurige en intense oorlog in Oekraïne het hoofd te bieden, betekent dat sommige wapens gewoon op zijn. Dit nieuws komt uit opmerkingen van minister James Heappey van de Strijdkrachten op het Warsaw Security Forum op dinsdag, evenals uit een anonieme “senior militaire bron” die op hetzelfde moment een Britse krant informeerde over lege voorraden.

Na meer dan een jaar bevoorrading van de zeer intensieve Oekraïense oorlog “zien de voorraden er wat dun uit” en zijn de voorraden van sommige belangrijke artikelen “opgedroogd”, vertelt Groot-Brittannië de wereld in schijnbaar gecoördineerde verklaringen over de kwestie.

Westerse staten zoals het Verenigd Koninkrijk hebben na de Koude Oorlog geld bespaard – het “vredesdividend” – door hun militaire voorraden veel efficiënter te maken, maar tientallen jaren van afslanken om plotseling een onverwacht langdurige en intense oorlog in Oekraïne het hoofd te bieden, betekent dat sommige wapens gewoon op zijn. Dit nieuws komt uit opmerkingen van minister James Heappey van de Strijdkrachten op het Veiligheidsforum van Warschau op dinsdag, evenals uit een anonieme “hooggeplaatste militaire bron” die op hetzelfde moment een Britse krant inlichtte over lege voorraden.

Heappey benadrukte zijn standpunt dat het Westen niet zomaar kon stoppen met het geven van materieell aan Oekraïne, alleen omdat de voorraden uitgeput raakten, maar zijn opmerkingen onderstreepten niettemin het feit dat de voorraden schaars waren en dat er een grote verandering in de manier waarop de defensie-industrie werkte nodig was om dat te verhelpen. Hij vertelde het publiek dat het verkeerd zou zijn om te stoppen met het overhandigen van wapens aan Oekraïne “alleen maar omdat onze voorraden er wat dunnetjes uitzien” en dat het Verenigd Koninkrijk en anderen niet alleen de lopende band van munitie die naar het oosten gaat aan de gang moeten houden, maar ook moeten werken aan “het opnieuw opbouwen van onze eigen voorraden.”

De Daily Telegraph berichtte maandagavond anoniem over hun eigen “hooggeplaatste militaire bron”, waarbij de anonieme figuur vergelijkbare opmerkingen maakte over hoe de Oekraïense oorlog de voorraden heeft uitgeput. Ze zeiden: “We hebben ongeveer zoveel weggegeven als we ons kunnen veroorloven… We zullen doorgaan met het leveren van materieell aan Oekraïne, maar wat ze nu nodig hebben zijn dingen zoals luchtverdedigingsmiddelen en artilleriemunitie, en dat is allemaal op.”

  Waarschuwing tegen Oekraïense "vuile bom" - Shoigu aan de telefoon met westerse tegenhangers

Wat betreft hoe dit is gebeurd, wees Heappey met een beschuldigende vinger naar een reeks vorige regeringen die teruggaan tot de jaren 1990 en die de manier waarop defensieaankopen werkten vanaf het einde van de Koude Oorlog hebben veranderd van een situatie waarin wapens constant werden geproduceerd en opgeslagen, naar een situatie waarin incidentele bestellingen die vooruitliepen op de toekomstige vraag de norm werden.

De oude manier van werken uit de Koude Oorlog was “zeer veerkrachtig met enorme voorraden”, zei hij, maar zo’n systeem brengt financiële kosten met zich mee. Het tijdperk van de oorlog tegen het terrorisme bracht voorspelbare cycli van militaire inzet met een relatief laag intensiteitsgebruik van munitie en defensieaankopen op basis van “just-in-time” leveringsprincipes die door de civiele industrie worden gebruikt.

Hoe efficiënt dat ook mag zijn, Heappey zei dat het “niet werkt als je morgen klaar moet zijn voor een gevecht en het is van cruciaal belang dat je in staat bent om dat gevecht morgen te leveren, dat maakt deel uit van de afschrikking.”

De defensieaankopen vóór Oekraïne, zo vertelde Heappey de conferentie, verliepen in wezen volgens de lijnen “van feest tot hongersnood”, waarbij de staat af en toe “5.000 van die zeer geavanceerde raketten kocht die genoeg zouden moeten zijn om ons er doorheen te helpen… 30.000 rondes artilleriemunitie in een bunker, daar komen we wel ermee doorheen.” Het totale effect hiervan, zei hij, was dat de regering plotseling had ontdekt dat in een tijd van onverwachte crisis, de industrie niet in staat was om snel te reageren en op te schalen om aan de vraag te voldoen.

De opmerkingen van Heappey volgden op die van admiraal Rob Bauer, de voorzitter van het Militaire Comité van de NAVO, die vóór de Britse minister sprak op de conferentie in Warschau. De hoogste militaire leider waarschuwde dat “veel strijdkrachten al tientallen jaren verwaarloosd worden… de industrie verhoogt de productiecapaciteit niet snel genoeg, dat is een enorm probleem.”

Admiraal Bauer zei dat de wapens die aan Oekraïne zijn gegeven “niet uit volle magazijnen komen, we zijn begonnen weg te geven uit halfvolle of lagere magazijnen in Europa. Daarom is de bodem van het vat nu zichtbaar.” Just-in-time economics waren niet langer geschikt voor Westerse defensie, zei hij, omdat “we de industrie nodig hebben om de productie in een veel hoger tempo op te voeren. We hebben grote volumes nodig.”

  Centrumrechts wil EU-brede dienstplicht uitvoeren en Brussel uitrusten met eigen nucleaire afschrikkingscapaciteiten

“De just-in-time, just-enough economie die we 30 jaar lang samen in onze liberale economieën hebben opgebouwd is prima voor een heleboel dingen, maar niet voor de strijdkrachten als er een oorlog gaande is.”

De opmerkingen van deze leiders echoën andere opmerkingen van de nu voormalige Britse minister van Defensie Ben Wallace, die de Britse reactie tijdens het eerste jaar van de oorlog in Oekraïne leidde, toen hij in juli de acute problemen onthulde die de regering had met het kopen van meer raketten om aan Oekraïne te geven. Moderne antitankwapens zijn niet alleen complexe stukken gereedschap, zei Wallace, maar ook de toeleveringsketens en constellaties van bedrijven die samenkwamen om ze te produceren.

In het geval van de nu beroemde Anglo-Zweedse NLAW antitankraket, zei Wallace dat toen de regering meer van het wapen wilde bestellen, verschillende bedrijven die belangrijke onderdelen hadden gemaakt, al jaren daarvoor waren opgehouden te bestaan, waardoor de expertise om zelfs maar een in principe nieuwe raket te maken, al verspreid was. Dit overwinnen, zei hij, was een grote uitdaging.

Die NLAW-raketten maken deel uit van het verhaal over hoe het Westen er niet in slaagde te voorzien hoe de oorlog in Oekraïne zich zou ontwikkelen en een langdurige, intensieve inspanning zou worden, zei Heappey in zijn opmerkingen op de conferentie in Warschau. De minister vertelde over een reis naar Kiev kort voordat Rusland de invasie zou hervatten en maakte duidelijk dat niet was voorzien dat het wapen zou worden gebruikt om een invasie te verdedigen en terug te draaien, maar eerder om een verzetsinspanning te lanceren nadat de invasie was voltooid.

Over hoe deze defensieproblemen opgelost moeten worden, zei Heappey dat dit belangrijke vragen zijn waar het “postindustriële” Westen in het algemeen mee te maken heeft. In vorige oorlogen, zei de minister, konden de industriële naties van het westen “locomotieffabrieken” hergebruiken om tanks te bouwen, of burgerluchtvaartbedrijven om gevechtsvliegtuigen te bouwen, maar zulke infrastructuur bestaat nauwelijks meer.

Op zoek naar een alternatief – en mogelijk een controversieel alternatief – stelde Heappey dat een toekomstige oplossing zou kunnen bestaan uit het vinden van een betrouwbare offshore locatie voor westerse wapenfabrieken die in tijden van oorlog geactiveerd zouden kunnen worden. Hij zei: “We hebben eigenlijk niet veel industrie meer, en dat leidt tot een aantal echt interessante vragen over waar in de buurt van het VK met verdedigbare zee- en luchtcommunicatielijnen we een offshore productiebasis kunnen hebben die veerkrachtiger en beter bereikbaar is voor het VK dan waar we nu produceren.”

  Poetin over de door het Westen afgedwongen herbewapening van Rusland

Hoewel de opmerkingen van Heappey in Warschau opvallend zijn, zijn ze bij lange na niet de eerste waarschuwingen over het vermogen van het Westen om Oekraïne te blijven bevoorraden in het tempo waarin het land zijn munitie verbruikt. Generaal Sir Richard Barrons, die voorheen het hoofd van de Joint Forces was, waarschuwde eerder dit jaar dat in een hopelijk hypothetische situatie waarin het Britse leger de strijd moest aangaan met Russische troepen, de munitie al na één dag op zou zijn.

In afzonderlijke opmerkingen gaf generaal Barrons ook zijn mening dat het Verenigd Koninkrijk vijf tot tien jaar van tevoren gewaarschuwd zou moeten worden om het tegen een vijand van Russisch niveau op te kunnen nemen. Hij zei: “Tijdens de Koude Oorlog was het leger helemaal klaar om te vechten als het vier uur van tevoren gewaarschuwd was. Toen de Koude Oorlog eindigde en er geen sprake meer was van existentieel risico voor het Verenigd Koninkrijk, werd dat allemaal ontmanteld… Nu zouden we vijf tot tien jaar van tevoren op de hoogte moeten zijn van een Russische verrassingsaanval om die het hoofd te kunnen bieden.”

Dit zijn geen unieke problemen voor het Verenigd Koninkrijk. Het Duitse leger is, ondanks zijn NAVO-verplichtingen, al jaren slechts twijfelachtig actief en zou nu niet in staat zijn om zichzelf te verdedigen. Polen, lange tijd een fervent voorstander van de Oekraïense onafhankelijkheid en de voor de hand liggende volgende grens voor Rusland na Oekraïne, is gestopt met het leveren van wapens aan Kiev zodat het kan proberen zichzelf te herbewapenen.

Ondertussen is in Washington het Witte Huis Biden aan het “klauteren” om bondgenoten gerust te stellen dat de eigen hulp aan Oekraïne door zal gaan, nu het geld van de federale regering opraakt.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Waarom Rusland het Oekraïense tegenoffensief decimeert (Video’s)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïne Situatierapport: Slechte demografie – Einde van de steun
Volgend artikel14-jarig Zweeds meisje heeft haar verkrachter uit Midden-Oosten opgehangen: verslag
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. ….er zijn echter heethoofden die graag NATO boots on the ground zouden willen….want ”het zal dan niet lang meer duren om die smerige Russen buiten te kegelen” zeggen ze …..Er lopen veel krankzinnigen rond , zoveel is duidelijk !

  • Ik geloof dat het lichtjes geoorloofd is om te twijfelen aan de operationaliteit van wat beschouwd wordt als “militair” in het Westen. Natùùrlijk heb je vechtersbazen (misschien tot zolang ze het eerste schot in hun richting ervaren). Maar neem nu het Belgisch leger als voorbeeld, zie je echt Belgische militairen op hun buik naar de Oekraïense frontlijn kruipen? Dat is wel iets anders dan de kantine hé.

   • De Belgische kroonprinses Elisabeth heeft de koninklijke militaire school niet geheel afgerond (een ander regime), maar is toch maar mooi officier geworden.
    Zij bevindt zich in goed gezelschap van o.a. Franklin D. Roosevelt (1882 – 1945), want hij heeft zijn rechtenstudie aan Harvard University nooit voltooid, maar heeft toch gewerkt als advocaat.
    Kwestie van de juiste bloedlijnen & contacten (waaronder vrijmetselaars).

 2. Hoppa een mooi doel de beer laat zijn klauwen zien

  FAB-1.500-bom vernietigt Oekraïens ED-hoofdkwartier in Donetsk: het grootste verlies aan stafofficieren dat Oekraïne heeft ervaren
  50 doden – Ze brachten de gewonden naar Polen

  Een Russische Su-34 straaljager lanceerde voor de tweede keer een FAB 1.500 bom, waarbij het hoofdkwartier van de Operationeel-Tactische Groep “Soledar” van de strijdkrachten van Oekraïne in het dorp Aleksandro-Kalinovo in de regio Donetsk werd vernietigd.

  Zelenski bezocht dit hoofdkwartier eerder dit jaar. Video van het aankomstpunt toont de krater die zich na de explosie heeft gevormd.

  Zoals we hebben gemeld, heeft de Russische luchtmacht universele planning- en correctie-eenheden (UMPC) geïnstalleerd op FAB-1500-bommen (bom van 1500 kg).

  Het werpbereik van de bom werd verschillende keren vergroot (vergeleken met vergelijkbare munitie met een lager vermogen) vanwege het nieuwe ontwerp van het casco.

  Met een aangegeven nauwkeurigheid van 5 m kan de krater van een bomexplosie een diameter van ongeveer 15 m bereiken. Het getroffen gebied is ruim 2 vierkante kilometer groot!

  De Su-34 kan twee van dergelijke bommen vervoeren, en in de toekomst zal hij er drie kunnen vervoeren die op één route een of verschillende doelen kunnen raken.

  Het hoofdkwartier van de tactische groep “Soledar” coördineerde de Oekraïense operaties in de richting van Bahmut.

  Bijna al het personeel van het hoofdkwartier werd gedood. Informatie spreekt van 50 doden, terwijl ongeveer 30 mensen begraven liggen onder de ruïnes. >>>

  https://warnews247.gr/ktypima-apokefalismou-vomva-fab-1-500-katestrepse-to-archigeio-ton-oukranikon-ed-sto-ntonetsk-i-megalyteri-apoleia-epitelikon-axiomatikon-pou-viose-i-oukrania/

 3. Ik denk dat het hoog tijd wordt voor europese belastingen. Bovenop de gelegaliseerde diefstal die de wingewesten de bevolking zelf opgelegd hebben natuurlijk.

 4. Met de verschoning van de oorlogsmisdaad met het gebruik van clusterbommen door aan te voeren dat het geoorloofd si “omdat er onvoldoende andere munitie beschikbaar is, kunnen we straks Sarin zenuwgas gaan gebruiken. Whatever?

 5. Is het niet mogelijk dat er berichten worden verspreid om de Russen zand in de ogen te strooien? Amerika had toch ook nog grote plannen tegen China en zijn ze dan na twee jaar van wapens leveren aan Ukraine uitgeput? Eigenlijk kan ik me dat niet zo goed voorstellen.

  • Goed gestelde vraag Spike, heb zelf trouwens veel films gezien van Spike Lee maar dit even tussendoor, we kunnen het niet meer in de gaten houden voor zover we dat kunnen en de info betrouwbaar is natuurlijk.

  • Spike oktober 4, 2023 Bij 19:01

   Russische inlichtingendiensten werken veel beter n.m.m. dan de dagelijkse Amerikaanse desinformatie die op het net wordt gedeponeerd Spike, inderdaad een goede vraag.

 6. Na decennia opzettelijke uitholling van het westen is een uitgelegde rode loper voor Rusland en China het enigste wat er nu nog ontbreekt…

  • Een kleine toelichting dienaangaande zou geapprecieerd worden, enfin door mij toch , ik was nl niet de slimste van de klas , toch niet altijd in elk geval..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in