De door de Russische Wagner Group aangekondigde inname van Soledar verzwakt de Oekraïense verdediging in de Donbass aanzienlijk. Militaire deskundigen verwachten een dominosteeneffect en een daaropvolgende bevrijding van het hele grondgebied van de Volksrepubliek Donetsk, schrijft Aljona Sadoroschnaja.

Rusland heeft de controle over Soledar overgenomen. Volgens de oprichter van het militaire bedrijf Wagner, Jevgeni Prigozjin, is er een ketel ontstaan in de stad waar gevochten wordt. Het instorten van de Oekraïense verdediging in Soledar opent mogelijkheden voor de Russische legergroep om nieuwe offensieven te lanceren en, op termijn, het hele grondgebied van de Volksrepubliek Donetsk te bevrijden. Hoe moeten de Russische strijdkrachten dit succes verder uitbouwen?

Het Oekraïense leger heeft ongeveer 25.000 mensen verloren in de gevechten rond Soledar in het noordoosten van de DPR, deze verliezen zijn onvervangbaar. Dit heeft de voormalige ambassadeur van de Volksrepubliek Lugansk in Moskou, Rodion Miroschnik, woensdag verklaard. Volgens hem heeft Oekraïne een “enorme, onevenredige prijs” betaald voor het vasthouden van Soledar voor politieke doeleinden.

Het gevechtsmoraal van het Oekraïense leger aan het front in de regio Zaporozhye daalt tegen de achtergrond van het nieuws uit Soledar, met name over de omsingeling van enkele honderden Oekraïense militairen. Dit verklaarde de leider van de beweging “Wij zijn samen met Rusland”, Vladimir Rogov, aan het persagentschap TASS. De politicus merkte op dat na het verlies van Soledar de toon van de openbare verklaringen van Vladimir Zelensky en het hoofd van het Oekraïense presidentiële bureau, Andrei Yermak, merkbaar is veranderd. De Oekraïense soldaten zouden te horen krijgen dat het verlaten van Soledar en het zeer waarschijnlijke verlies van het naburige Artjomovsk (Oekraïense Bakhmut) niet zo belangrijk was, aldus Rogov.

Tegelijkertijd gaf de adviseur van het hoofd van het Oekraïense presidentiële bureau, Alexei Arestovich, toe dat een deel van de Oekraïense eenheden uit hun posities in Soledar was gevlucht. Volgens hem creëert de vlucht van een enkele compagnie van het front een situatie waarin de vijand de vrijgekomen positie gemakkelijk kan bezetten.

  Er is een enorm verschil ...

De oprichter van de PMC Wagner, Jevgeni Prigozjin, meldde dat de eenheden van de militaire compagnie Wagner woensdagavond de controle over Soledar hebben overgenomen en de Oekraïense troepen in het centrum van de stad hebben omsingeld. Volgens hem namen alleen medewerkers van Wagner deel aan de bestorming.

De officiële perswoordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, luitenant-generaal Igor Konashenkov, sprak in zijn situatierapport over een succesvolle opmars van Russische troepen aan de frontlinie bij Donetsk. Russische luchtlandingstroepen hadden Soledar vanuit het noorden en zuiden geblokkeerd. De perswoordvoerder van de Russische president, Dmitry Peskov, wees op zijn beurt op een positieve dynamiek in het verloop van de speciale operatie.

Het waarnemend hoofd van de DPR, Denis Pushilin, zei dat de volledige bevrijding van Soledar mogelijkheden opent voor de bevrijding van Artyomovsk en Seversk. Volgens hem zal de inname van de stad een opmars mogelijk maken naar de agglomeratie Slavyansk en Kramatorsk, waar een numeriek grote Oekraïense legergroep is verzameld. Een opmars naar Donetsk en Kramatorsk zou een keerpunt betekenen in de bevrijding van het hele gebied van de Volksrepubliek Donetsk, zei Pushilin.

Volgens Anexander Bartosh, lid van de Academie voor Militaire Wetenschappen, is een verdere opmars van de Russische troepen alleen mogelijk na een volledige zuivering van Soledar. Hij vertelde de krant Vsgljad:

“Veelbelovend voor verdere vooruitgang lijken Artyomovsk en Kramatorsk. Pas na hun bevrijding kunnen we spreken van strategische successen.”

Volgens Bartosh liggen er nog vele “zware en bloedige gevechten” in het verschiet.

Vladislav Berdichevsky, een afgevaardigde van de Volksraad van de DPR, wees er ook op dat Soledar nog niet volledig is gezuiverd. Hij vermoedde:

“We zullen iets zien dat vergelijkbaar is met Mariupol. De resterende Oekraïense eenheden zullen zich actief verbergen in kelders en schuilplaatsen. Sommigen van hen zullen zich waarschijnlijk overgeven. Maar de meerderheid zal met geweld uit hun vestingen moeten worden verdreven.”

Zoals militair analist Mikhail Onufrienko verklaarde, zouden Oekraïense militairen zich nog steeds kunnen verbergen in de zoutmijnen onder Soledar, die enkele honderden meters diep zijn en een totale lengte hebben van meer dan 200 kilometer. Deze soldaten zouden het verzet waarschijnlijk voortzetten. Onufrienko stelde daarom voor om nu te wachten op berichten over een volledige schoonmaak van de ondergrondse installaties. In dit verband verklaarde hij:

  Pentagon onderzoekt meer berichten op social media die geheime Amerikaanse documenten zouden bevatten

“De inname van het hele stedelijke gebied van Soledar betekent dat deze verdedigingslinie na de val van Severodonetsk en Lissichansk is doorbroken.”

Wat betreft de tactische mogelijkheden die ontstaan na een inname van Soledar, is een omsingeling van Artjomovsk de eerste optie, aldus Bartosh. Er moet een binnen- en een buitenring worden gevormd om Oekraïense pogingen tot ontsnapping te dwarsbomen.

Hiervoor zou Rusland echter militair materieel en personeel uit andere delen van het front moeten overbrengen en het werk van de luchtmacht en de artillerie moeten intensiveren. De militaire expert verklaarde:

“Omsingeling zal het mogelijk maken de plaatselijke logistiek van de vijand volledig te vernietigen en versterkingen, munitie en voedselvoorraden af te snijden.”

Berdichevsky vermoedde dat het Oekraïense leger Artjomovsk niet zou verlaten en de stad zou vasthouden tot ze omsingeld was. Deze week kondigde Zelensky een georganiseerde inzet aan van Oekraïense formaties in Artyomovsk en Soledar. Berdichevsky zei hierover:

“Pas nadat we al deze gebieden hebben bevrijd, zullen de Oekraïense militairen zich helemaal terugtrekken tot Slavyansk. Ik sluit niet uit dat ze alle steden onderweg zullen vernietigen. Dit zou niet moeten verbazen – de Donbass en de lokale bevolking zijn hen vreemd. Oekraïne trekt zich niets aan van hun lot.”

Onufrienko van zijn kant merkte op dat de voorwaarden voor het isoleren van de Oekraïense troepen in Artjomovsk al aanwezig waren. De wegen naar Artjomovsk, zei hij, waren al afgesneden, er werd gevochten om de noordelijke buitenwijken van de stad en de zuidelijke voorsteden. En dit zal er op zijn beurt voor zorgen dat de weg naar Chassov Yar onder vuur komt te liggen:

  Video: "First Strike" laat zien hoe de Verenigde Staten VERLIEZEN als de oorlog in Oekraïne uitloopt op NAVO tegen Rusland

“De aanvoer van Oekraïense troepen zal behoorlijk problematisch worden en het garnizoen van Artjomovsk in een hopeloze positie brengen.”

Volgens de deskundige zou het nu logisch zijn om verder naar het westen op te rukken om de in de herfst verloren gebieden te heroveren en “de vijand te dwingen de restanten van zijn reserves over een groter deel van het front te verspreiden”.

Onufrienko legde uit dat Soledar, Seversk, Artyomovsk, Konstantinovka, Druzhkovka, Kramatorsk en Slavyansk een ononderbroken hoefijzervormige keten van vestingwerken vormden die zich uitstrekte van de bocht van de rivier de Seversky Donets tot de stad Torezk in het zuiden. Volgens Onufrienko’s prognose zal de inname van Soledar een dominosteeneffect veroorzaken en leiden tot de bevrijding van Artyomovsk en Seversk, gevolgd door een geleidelijke opmars naar Kramatorsk en Slavyansk.

De strijd om Soledar is al sinds augustus vorig jaar aan de gang. In november leed het Oekraïense leger zware verliezen, staakte de offensieven en ging in de verdediging. Letterlijk om elk huis werd lang en bloedig gevochten. In december trok Kiev versterkingen naar de stad, waaronder buitenlandse huurlingen met NAVO-wapens. Maar aan het begin van het jaar begon een massale terugtrekking van de Oekraïense troepen uit het stadsgebied. De assistent van het hoofd van het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken en kolonel van de LVR-politie, Vitaly Kiselyov, zei eind vorige week dat de Oekraïense troepen het bevel hadden gekregen zich terug te trekken uit Soledar.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Vanwege Oekraïne: Groot-Brittannië dreigt Rusland met nucleaire “vergelding”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelTopwetenschapper zegt dat de agenda van globalistisch links voor “Netto Nul” emissies de moderne civilisatie zal vernietigen
Volgend artikelKijk eens aan…
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

2 REACTIES

 1. Beste mensen

  I.v.m. deze schrijven
  Elk Menselijk kind die erbij wordt geboren
  Is er èèn te veel
  Ze ook ….
  Elk menselijk wezen die word vermoord
  Is er èèn te veel

  Houd dus even op met voortplantings spellen te spelen
  Laat men alles van Nature geschieden
  & …….
  Alles kom in balans en Harmonie

  Dank U

 2. Op BBC meldden ze zo overbodig, dat Solenar helemaal onbelangrijk was, dat ik wel moet geloven, dat het een belangrijke overwinning is.
  Altijd makkelijk; je weet dat ze liegen dat ze barsten, dus wat is waar? Het tegendeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in