Russische Strijdkrachten waren op woensdag 9 maart binnen in de stad Brovary. Als deze stad valt, betekent dit dat de Russische strijdkrachten rechtstreeks kunnen oprukken naar de oostelijke voorsteden van Kiev. Via Telegram

Reeds op de 11e dag van de oorlog was de tactische oorlogsvoering van Rusland om kritieke infrastructuur zoals elektriciteits-, stroom- of watercentrales in heel Oekraïne te veroveren zichtbaar geworden. Moskou concentreert zijn troepen momenteel rond Kiev. De Oekraïense leiding gaat ervan uit dat de “sleutelstrijd om Kiev” aanstaande is, schrijft Freewestmedia.com.

De militaire situatie in de Oekraïne op 8 maart werd geschetst door de Deutsche Militärzeitschrift (DMZ) militair deskundige Hagen Eichberger in een interview met het Duitse nieuwsorgaan Zuerst!

De Russische offensieven op Kiev, Charkov en Mariupol tonen de tactische route van het Kremlin, dat de toegangswegen tot de Zwarte Zee en de Azov Zee in het zuiden lijkt te willen controleren, de landbrug naar de oblasten Luhansk en Donetsk tot stand wil brengen en grote delen van Oost-Oekraïne wil bezetten.

De strijdkrachten van Oekraïne staan voor een moeilijke keuze. In de komende dagen zullen de Russische strijdkrachten voldoende verzameld zijn om massaal op te rukken naar Kiev. Tot nu toe zijn de Russische troepen gelegerd in voorsteden ten noorden, noordwesten en noordoosten van de stad, en eenheden uit het oosten zijn sinds maandag bezig met het oprukken naar de hoofdstad.

Momenteel houden drie Oekraïense brigades een communicatie-as in westelijke richting in stand, die centraal staat in de aanvoerlijnen naar Lviv. “Vanuit tactisch oogpunt zal Rusland proberen de routes naar Kiev aan alle kanten te blokkeren, maar strategisch gezien zal de blokkering van de westelijke toegangswegen naar de hoofdstad het belangrijkst zijn. Als Moskou erin slaagt deze ader door te snijden, kunnen militaire en andere dagelijkse goederen zich niet meer verplaatsen,” verklaarde Eichberger.

Ze zijn echt zo dom

In het zuiden van de hoofdstad houden de Oekraïense strijdkrachten momenteel ook een aantal tactisch belangrijke punten vast, waardoor troepen uit het zuidoosten van Oekraïne zouden kunnen worden teruggetrokken en naar de hoofdstad overgebracht voor versterkingen, voordat de Russen erin slagen de ketel te sluiten. Terwijl Russische bronnen melden dat het hoofdleger van Oekraïne in het oosten van Oekraïne omsingeld is, gaan westerse bronnen ervan uit dat het grootste deel van de Oekraïense grondtroepen zich in het zuidoosten bevindt en dus nog naar Kiev teruggetrokken zou kunnen worden.

Deze Oekraïense troepen vormen “momenteel een linie langs de separatistische gebieden en het pas bezette gebied aan de Zwarte Zeekust tot aan de Krim. Als dit mechanisme verzwakt wordt, komen de resterende brigades onder extra druk te staan. Russische aanvallen zijn mogelijk vanuit het noorden (Charkiv), het oosten (Luhansk, Donetsk) en het zuiden (de Krim). Dit zou kunnen betekenen dat de Oekraïense troepen in het zuid-oosten in de val kunnen lopen – en overgeleverd zijn aan de vijand. Op die manier zou het Kremlin een stap dichter komen bij het verpletteren van het Oekraïense leger, een van de doelen van de oorlog, met betrekkelijk weinig moeite,” aldus NZZ.

De Oekraïense legerleiding staat dus voor de pijnlijke beslissing om de krachten te bundelen voor de vermeende strijd om Kiev, maar daarmee zou zij het oosten en het zuiden opgeven.

Russische strijdkrachten waren op woensdag 9 maart binnen in de stad Brovary. Als deze stad valt, betekent dit dat de Russische strijdkrachten rechtstreeks kunnen oprukken naar de oostelijke buitenwijken van Kiev.

Oekraïne Situatierapport: Het einde van het tegenoffensief

Amerikaanse militaire analisten gaan ervan uit dat zowel Rusland als Oekraïne nog steeds het grootste deel van hun gecombineerde gevechtskracht in Oekraïne hebben.

Is de situatie aan het escaleren? Vanavond heeft Polen aangekondigd dat het onmiddellijk alle Poolse MiG-29 gevechtsvliegtuigen zal overdragen aan de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein. Deze zouden dan door de VS aan de Oekraïense luchtmacht kunnen worden overhandigd.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russisch parlementslid zegt atoombom op VS te gooien om te bewijzen dat Rusland serieus is over NAVOVolg Frontnieuws op Telegram

15 REACTIES

  1. Polen zijn historisch gezien altijd al de malle henkie geweest… wedden altijd op het verkeerde paard, nemen altijd foute beslissingen… ze zullen het nooit leren… zucht.

  2. Overgave spaart levens en schades.
    Wedden dat Zelensky niet in Kiev blijft?

    net als alle corrupte lafbekken–zie Wilhelmina- plank gas pleite…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here