Oekraïne laat zijn pogingen om op te rukken in de richting van Kherson niet varen en gooit reserves in de strijd die in de loop van enkele maanden zijn opgebouwd dankzij militaire bijstand uit het Westen. Een van de krachten die de Oekraïense strijdkrachten in dit deel van het inzetgebied tegenhouden, zijn eenheden van de 76e Guards Air Assault Division, bericht Top War.

De YPR is in 1965 in de Verenigde Staten door FMC Corporation ontwikkeld onder de naam XM765, als een van prototypen voor een toekomstig gepantserd infanteriegevechtsvoertuig. De XM765 was gebaseerd op de M113A1, verbeterd met onder andere een gesloten eenpersoons geschuttoren en schietpoortjes, waardoor de infanteristen ook vanuit het voertuig konden vuren. De romp is van gelast aluminium, met pantserstalen platen aan de voor- en zijkanten bevestigd met bouten. – Wikipedia
De YPR werd grotendeels in licentie in Nederland gebouwd door de firma DAF. De laatste YPR’s werden in 1989 afgeleverd voor een totaal van 2140. Vanaf 2000 werden de voertuigen gemoderniseerd.

Oekraïne laat zijn pogingen om op te rukken in de richting van Kherson niet varen en gooit reserves in de strijd die in de loop van enkele maanden zijn opgebouwd dankzij militaire bijstand uit het Westen. Een van de krachten die de Oekraïense strijdkrachten in dit deel van het inzetgebied tegenhouden, zijn eenheden van de 76e Guards Air Assault Division.

Russische gevechtsvliegtuigen namen dronebeelden op van de vernietiging van de Oekraïense colonne Nederlandse YPR-765 gepantserde personeelsdragers nabij het dorp Andreevka in de regio Kherson. De Oekraïense pantservoertuigen strekten zich in een rij op een smalle landweg uit. Het vinden van materieel in dichte formatie tijdens opmars maakt het gemakkelijker om het te vernietigen.

De aanval op de colonne werd uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen. De video toont schoten die op de vijand worden afgevuurd, kennelijk afkomstig van een 30-mm kanon. Kanonnen van dit kaliber zijn in dienst bij BMD-2/3 (kanon 2A42) of BMD-4M (2A72). Tegelijkertijd is de YPR-765 in de versie voor gepantserde personeelsdragers uitsluitend uitgerust met zware machinegeweren, wat het gevechtspotentieel van het Nederlandse materieel aanzienlijk beperkt, met name de mogelijkheid tot zelfverdediging.

Te oordelen naar de baan van de projectielen bevonden de vurende gevechtsvliegtuigen zich op gelijke hoogte met de vijand, in een hinderlaag en hoogstwaarschijnlijk boven de bosrand. De enige adequate oplossing voor de vijand in deze situatie was om zich terug te trekken uit de strijd, en die werd gekozen door de bemanning van de pantservoertuigen, die met hoge snelheid door het beschietingsgebied probeerden te rijden, de vernielde pantservoertuigen van hun medesoldaten negerend.

De volgende dag reed een andere colonne van YPR-765 langs dezelfde weg langs de vernielde uitrusting van hun “broeders”.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het resultaat van de confrontatie tussen de Russische BTR-82A en de Nederlandse YPR 765 in Oekraïne wordt getoondVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWesterse media blijven negeren hoe Oekraïne NAVO-wapens gebruikt om onschuldige burgers in de Donbass te doden
Volgend artikelRussische media: Ultimatum van Poetin en officiële oorlogsverklaring aan Oekraïne op 30 september – “Verlaat onmiddellijk het Russische grondgebied”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

18 REACTIES

 1. Whahahaha…Oekraine gaat deze oorlog winnen! Yeah, sure. Wat is het Westen toch een stelletje oliedomme oelewappers. Ondanks al het heimelijk geleverde materieel kunnen ze nog steeds geen deuk in een pakje boter slaan. De gewenste Totalkrieg gaat mooi niet door.

 2. Dus die pantser wagens zijn dus waardoos. De marketing van de Amerikanen is goed , het echte operationeel gebruik is dus slecht. Kat in de zak. Zelfde zal wel gelden voor de f35 straaljagers.

  • Het is al bekent dat de F-35 niet van Regen houdt, want dan vallen regelmatig de systemen uit. Het zijn vliegende doodskisten voor de piloot. Er zitten nog steeds vele mankementen aan die ze maar niet opgelost krijgen. Ook is het veel belovende radar beschermingssysteem nutteloos voor de Russische afweer. Alleen op de folder ziet het er goed uit. Maar nu in de praktijk.

   • Ook ik heb gehoord dat de F35 gevoelig zijn voor bladval. Zo een beetje het zelfde probleem dat de NS heeft met haar treinen.

    Dat krijg je als je voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten

    • Als Pimmetje premier was geworden waren die F35 er nooit in Nederland gekomen. En daarmee was het hele verkoop programma van deze troep op de tocht komen staan voor de rest van de EU. Daarom moest ie dood.

     Gelukkig dat Bea een van haar paarden in de Koninklijke Rijstallen Volkert heeft genoemd. Zo leeft Pimmetje, welswaar indirect, toch nog een door.

     Je moet maar DURVEN.

 3. Zonde van die DAF’s. Een van de laatste echt Nederlandse producten. Mochten hier de milieuzone’s natuurlijk niet in om ze in te zetten tegen de eigen bevolking. De APK zal ook een puntje zijn geweest, maar goed ze vallen onder het kwarttarief want oldtimer. Jammergenoeg zijn alle Oekraiense garagisten afgemaakt op het slagveld. Gelukkig is er 200 miljoen euro achteraan gegooid en de pot is nog niet leeg.

  • Maar het heeft waarschijnlijk en hopelijk niemand kunnen doden. Goed dat ze vernietigd zijn. Ik hoop dat ze alles vernietigen.
   De meer ze sturen des te meer doden er gaan vallen en winnen gaat het westen toch nooit. Wie dat denkt is wel heel erg dom.

 4. Gelast aluminium met pantserplaten erop gebout. Die shit constructie gebruikten de amerikanen ook in de vietnam oorlog. Ze hadden zelfs een lichte tank die zo was gebouwd. Die dingen werden toen al bij bosjes inelkaar geschoten.

 5. Het is alleen een bescherming tegen lichte handwapens. En voor als de vijand weer pijl en boog gaat gebruiken.

  Maar prima; zet alle Oekie soldaatjes maar in dat spul; is de oorlog snel afgelopen.

  Die 30mm granaatjes werken prima; goedkoop en effectief; de Groundhog gebruikt ze ook…..

 6. NL. had beter die old timers aan verzamelaars en muzea gegeveni.p.v. aan die oeki’s.
  nu is NL ook verantwoordelijk voor de dood van Oekisoldaten die met deze rommel de dood ingejaagt zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in