Westerse pantservoertuigen tonen verre van de beste prestaties tijdens de gevechten in Oekraïne. Deze keer won de Russische BTR-82A pantserwagen een duel met het Nederlandse pantservoertuig.

De YPR is in 1965 in de Verenigde Staten door FMC Corporation ontwikkeld onder de naam XM765, als een van prototypen voor een toekomstig gepantserd infanteriegevechtsvoertuig. De XM765 was gebaseerd op de M113A1, verbeterd met onder andere een gesloten eenpersoons geschuttoren en schietpoortjes, waardoor de infanteristen ook vanuit het voertuig konden vuren. De romp is van gelast aluminium, met pantserstalen platen aan de voor- en zijkanten bevestigd met bouten. – Wikipedia 
De YPR werd grotendeels in licentie in Nederland gebouwd door de firma DAF. De laatste YPR’s werden in 1989 afgeleverd voor een totaal van 2140. Vanaf 2000 werden de voertuigen gemoderniseerd.

Zoals u weet, heeft het Westen het Oekraïense leger nu verzadigd met zijn militaire uitrusting. Veel Oekraïense eenheden werken al met Amerikaanse en Europese pantservoertuigen. Daarom is een speciale militaire operatie in Oekraïne ook een uitstekende test wiens uitrusting beter is. Dat is wat er deze keer gebeurde.

De video van het duel werd gepubliceerd door het Telegramkanaal “Welders”. Op de beelden is te zien hoe een Russische pantserwagen een Nederlands pantservoertuig met een Oekraïense bemanning aanvalt. De YPR 765 (upgrade van de Amerikaanse M113) is niet bestand tegen de aanval van het Russische pantservoertuig. Het resultaat is dat Oekraïense militanten hun uitrusting achterlaten en wegrennen. Een Nederlandse pantserwagen wordt door Russische troepen veroverd. Een krijgsbuit in enkele minuten.

Vergeet niet dat de M113 een van de belangrijkste gepantserde personeelsdragers van Amerikaanse makelij is, die al in de jaren zestig werd geproduceerd en nog steeds in 44 landen over de hele wereld in gebruik is. De M113 pantserwagen werd gebruikt in vele gewapende conflicten in verschillende landen van de wereld.

  Poetin: Bewijs dat CNN samenspande met Oekraïense nazi's om een valse vlag operatie uit te voeren door het in scène zetten van het doden van burgers te filmen

Toch kan niet worden gezegd dat hij zich goed heeft bewezen: de Amerikaanse pantserwagen werd uitgeschakeld door Iraakse soldaten tijdens conflicten met Irak, en door de Palestijnen tijdens de confrontatie met Israëlische troepen, die de M113 ook actief gebruikten.

Nu worden Amerikaanse pantserwagens actief gebruikt in Oekraïne. Het duel met de Russische BTR-82A heeft echter aangetoond dat Amerikaans materieel geen “toverstokje” is voor de Oekraïense strijdkrachten.

In veel situaties blijkt het niet effectief te zijn. Bovendien levert het Westen verouderde wapens aan Oekraïne, wat ook een algemeen effect heeft op het vermogen van het Oekraïense leger in een confrontatie met de Russische strijdkrachten. Dergelijke leveringen mogen echter ook niet worden onderschat.

De BTR-82A is een veel nieuwer pantservoertuig dan de M113. Het werd in 2013 door het Russische leger aangenomen. De BTR-82 gepantserde personeelsdrager is een gemoderniseerde, en zeer grondige, versie van de BTR-80, een van de meest massieve gepantserde voertuigen van de Sovjet- en Russische legers.

De BTR-82A is bewapend met een 30-mm 2A72 kanon in de BPPU-module. Momenteel zijn de BTR-82A en BTR-82AM in gebruik bij de grondtroepen, luchtlandingstroepen, kusteenheden van de Russische marine en de Nationale Garde.

Nederlands waarschuwingsbord op 1.01 min

Via Top War


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat zullen de reële gevolgen zijn van Europa’s komende energiecrisis?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVS, Oekraïne praten over overdracht gevechtsvliegtuigen en langere-afstandsraketten
Volgend artikelALERT: De EU bereidt een nieuwe massale vaccinatiecampagne voor
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

17 REACTIES

 1. Niet veel schade aan de buitenkant van dat DAF ding te zien, het pientere pookje, meer de angst van de Ukies om vernietigd te worden deden hen vluchten denk ik. Hoop wel dat ze allemaal afgemaakt werden of gevangen genomen door de Russen is ook een dure grap aan het worden.

 2. Ik hoop dat er Russen hier meelezen en dat ze zien dat veel Europeanen helemaal niet tegen Rusland zijn. Dat ze al het westerse wapentuig mogen vernietigen en omsmelten naar buizen voor een komende gaspijplijn!!

 3. Die Ypr’s komen uit de jaren ’60.
  De museumstukken zijn aan Oekraïne gedoneerd. De nieuwere versies hebben we gehouden.
  Als die russische dingen idd uit 2013 komen, mag ik hopen voor de russen dat die beter zijn.

 4. Zelfs goed matereaal met waardeloze militairen–lafbekken, en ongetrained, is waardeloos in oorlog.

  Moeilijk hoor, voor die Oekies; ze zijn gewend dat de russen (burgers) niet terugschieten….

 5. De YPR is bestand tegen 12,7 mm projectielen aan de voorzijde.
  De BTR is bestand tegen 12,7 mm projectielen aan de voorzijde.
  De BTR 82 heeft een 30 mm snelvuurkanon aan de voorzijde waarmee de YPR technisch geen partij is voor deze BTR 82.
  De YPR is niet voorzien van het 25 mm Oerlikon KBA kanon waarmee hij in het Nederlandse leger standaard was voorzien.

  Als ik de beelden zie is de schade aan het voertuig minimaal. Ik neem aan dat deze YPR bemanning niet goed opgeleid is geweest, de bemanning van het voertuig behoort het gevecht te voeren waarbij het voertuig ondersteund.

  Duidelijk is dus dat de russen professioneler optreden dan de Ukraïners.

  • Denk dat ze ook bang waren dat, nadat ze in gevecht kwamen met, dat de Russen bv daarna met een vliegtuig of drone er een bommetje op gooit wat zo’n ding niet overleeft, incl de inzittenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in