De realiteit achter de laatste dynamiek is genuanceerder dan Kiev, zijn Westerse beschermheren en Rusland beweren, wat in deze analyse beknopt zal worden uitgelegd. Daartoe zal zij de minder besproken factoren aanwijzen die de meest recente ontwikkelingen op het terrein bepalen, voorspellen wat de volgende stap zou kunnen zijn, en dan enkele relevante opmerkingen maken over het Oekraïense conflict in het algemeen, schrijft Andrew Korybko.

De door de VS geleide Westerse Mainstream Media (MSM) zijn extatisch over de jongste militaire dynamiek rond Charkov, nadat de troepen van Kiev naar verluidt ongeveer 1.000 vierkante kilometer (385 vierkante mijl) grondgebied hebben heroverd op Rusland en zijn bondgenoten in de Donbass. Dat was voor veel tegenstanders van Moskou aanleiding om het oprukkende leger op de sociale media te verheerlijken en voorspellingen te delen over de vermeende op handen zijnde overwinning in de laatste door de VS uitgelokte fase van het Oekraïense conflict dat eind februari uitbrak. De werkelijkheid is echter genuanceerder, zoals in deze analyse beknopt zal worden uitgelegd. Wat volgt is een opsomming van punten die de aandacht vestigen op de minder besproken factoren achter de laatste militaire dynamiek:

* De strijdkrachten van Kiev zijn volledig afhankelijk van buitenlandse militaire steun

De Oekraïense presidentiële adviseur Aleksej Arestovitsj heeft eind maart toegegeven dat Rusland “onze defensie-industrie praktisch vernietigd heeft”, wat betekent dat de strijdkrachten van Kiev het conflict sindsdien alleen op gang hebben kunnen houden dankzij buitenlandse (VS-NAVO) militaire steun.

* De VS gaven hun gevolmachtigden sinds 2021 reeds $15,2 miljard aan militaire steun

De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei vorige week dat de laatste 2,8 miljard dollar militaire hulp van zijn land aan Kiev het totaal op 15,2 miljard dollar brengt sinds de regering Biden aan de macht kwam, en bewijst daarmee dat de ontvangende strijdkrachten werkelijk VS-NAVO proxies zijn, vooral als men het voorgaande punt in aanmerking neemt.

* Het Kherson tegenoffensief verhulde het Kharkov tegenoffensief

Het tegenoffensief van Charkov volgde snel op het mislukte tegenoffensief van Kherson en kon dus enig succes op het terrein boeken (hoe tijdelijk ook), nadat de verdedigers terecht hun beperkte strijdkrachten als prioriteit hadden gesteld om het strategisch veel belangrijkere zuidfront te beschermen.

  Hiroshima, Nagasaki en Oekraïne

* Rusland trekt zich liever terug dan dat het een Mariupol scenario uitvoert (voorlopig)

In tegenstelling tot de strijdkrachten van Kiev, die illegaal woonwijken militariseren om de burgers daar de facto als menselijke schilden uit te buiten, zoals Amnesty International vorige maand heeft aangetoond, zou Rusland zich liever terugtrekken dan bijkomende schade aan burgers en infrastructuur te riskeren, althans volgens zijn huidige berekeningen (die nog kunnen veranderen).

* Charkov kan voor Rusland vanuit strategisch oogpunt misbaar zijn

Niet elke winst ter plaatse in een conflict moet ten koste van alles behouden worden, zoals eerder in de Oekraïense context bewezen is met betrekking tot Kiev en Slangeneiland, dus daaruit volgt dat de tactische terugtrekking van Rusland uit Charkov ook soortgelijke strategische doeleinden zou kunnen dienen, bijvoorbeeld met betrekking tot het zuidelijk front.

Nu wij de relevante factoren hebben geïdentificeerd, is het tijd om te voorspellen wat er nu zou kunnen komen:

* Rusland zou zijn tactische terugtrekking uit de regio Charkov volledig kunnen voltooien…

Herinnerend aan het precedent dat geschapen is door zijn eerdere tactische terugtrekking uit de noordelijke Oekraïense gebieden rond Kiev, zou Rusland dezelfde manoeuvre ook volledig kunnen voltooien vanuit Charkov, om strategische redenen die in dit scenario alleen maar gespeculeerd kunnen worden, totdat alles daarna duidelijker wordt.

* …Of Rusland en zijn bondgenoten in de Donbass zouden zich kunnen verzetten tegen het proxy-leger van de NAVO

Het is ook mogelijk dat de verdedigende strijdkrachten actief terug zullen slaan tegen de agressors, hetzij om de door de NAVO gevoede opmars van deze laatste tot staan te brengen en zo de contactlijn in dit deel van Oekraïne te bevriezen, hetzij om het onlangs veroverde gebied opnieuw te bevrijden, wat in elk geval tot een grote veldslag zou kunnen leiden.

* De potentiële slag om Charkov zou wel eens een keerpunt in het conflict kunnen blijken te zijn

Mochten Rusland en zijn bondgenoten in de Donbass besluiten de laatste militaire dynamiek om te keren, dan zou de daaruit voortvloeiende slag bij Charkov uiteindelijk een keerpunt in het conflict kunnen blijken te zijn, waarna eventueel de vredesbesprekingen vóór de komende winter hervat zouden kunnen worden en voorspelbaar door de overwinnaar gedicteerd zouden kunnen worden.

  De stemming kantelt - Mainstream media tegen Zelensy: Berlijn is geen voorstad van Kiev!

* Rusland zou eindelijk de officiële mobilisatie van zijn strijdkrachten kunnen afkondigen

Volgens het voorgaande scenario zou het belang van de potentiële Slag om Charkov voor het bepalen van de daaropvolgende militair-strategische dynamiek van het Oekraïense conflict, Rusland ertoe kunnen brengen eindelijk een officiële mobilisatie af te kondigen, om de buitenlandse troepen van het groeiende proxy-leger van de NAVO te evenaren.

* Snel succes = verandering van spel, terwijl patstelling = meer van hetzelfde

Indien de NAVO-volmachten een grote strijd om Charkov uitvechten met de potentieel gemobiliseerde Russische strijdkrachten, dan zou een snel succes van een van beide partijen een spelbreker zijn voor hun kant, terwijl een patstelling tot meer van hetzelfde zou leiden en uiteindelijk zou kunnen resulteren in het bevriezen van de contactlijn tegen de winter.

* Een asymmetrische actie van Rusland kan niet worden uitgesloten

Ongeacht of Rusland zijn huidige tactische terugtrekking uit Charkov om nog te overziene strategische redenen voltooit, dan wel besluit terug te vechten in een grote veldslag om die regio, kan niet worden uitgesloten dat president Poetin niet een van zijn klassieke asymmetrische zetten zal bevelen om alles door elkaar te schudden.

Met enkele algemene opmerkingen wordt de analyse nu afgesloten:

* Het tegenoffensief van Charkov is Kiev’s laatste hoera van het jaar (en misschien wel ooit)

Verwacht wordt dat de komende winter de militaire operaties aan beide kanten zal bemoeilijken, zodat het tegenoffensief van Kiev in Charkov zijn laatste hoera van het jaar is, hoewel het misschien ook zijn laatste hoera ooit zou kunnen zijn, als Rusland snel succes boekt in de mogelijke strijd om dit gebied dan zijn vredesvoorwaarden dicteert.

* De informatieoorlog van beide kanten zal onvermijdelijk toenemen

Aangezien de laatste militaire dynamiek Kiev’s laatste hoera van het jaar is (en misschien wel ooit), en rekening houdend met het feit dat de mogelijke strijd om de regio Charkov een spelbreker in het conflict zou kunnen zijn, is het onvermijdelijk dat de informatieoorlogsvoering aan beide zijden zal intensiveren.

  Honger, vriezen, ratten: Frankrijk laat NAVO-soldaten in Roemenië wegrotten

* Wensdenken zou een nederlaag uit de kaken van de overwinning kunnen grijpen

De mening van het Russische en het Oekraïense publiek over het conflict is irrelevant voor de militaire dynamiek ervan, maar als de informatieoperaties van hun eigen partijen hun besluitvormers onbedoeld misleiden met wensdenken, dan zouden beide partijen plotseling grote winsten kunnen verliezen en dus alsnog verslagen worden.

* Beide partijen verwachten waarschijnlijk dat de vredesbesprekingen begin volgend jaar hervat zullen worden

Alle militaire gebeurtenissen die zich voor de komende winter zullen ontvouwen, zullen vrijwel zeker door de partij met het meeste momentum (hetzij absoluut in het scenario van hun snelle succes, hetzij relatief in een voortdurende patstelling) gebruikt worden om de vredesbesprekingen begin volgend jaar te hervatten onder voorwaarden die hun zaak gunstig gezind zijn.

* Geen van beide partijen zal waarschijnlijk ooit de door hen gewenste maximale resultaten bereiken

Er is geen kans dat Rusland de Krim door fascisten onder de voet laat lopen nadat het zich democratisch met dat land heeft herenigd om dat scenario af te wenden, en evenmin zal het toestaan dat Kiev de hele Donbass herovert nadat het zijn onafhankelijkheid heeft erkend, hoewel de NAVO ook niet zal toestaan dat Moskou Oekraïne volledig demilitariseert omdat het het land vol wapens zal blijven pompen.

* De grote strategische context bewijst dat de tijd aan Ruslands kant staat

De wereldwijde systemische overgang naar multipolariteit, die versneld werd door de contraproductieve anti-Russische sancties van het Westen, betekent dat de tijd aan Moskou’s kant staat, aangezien de EU voor grote economisch-politieke crises staat, die zullen leiden tot onomkeerbare strategische veranderingen die uiteindelijk in het voordeel van het Kremlin zullen werken.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het Russische geduld met de oorlog in Oekraïne is niet eindeloos, zoals het Westen spoedig zal lerenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelIs Oekraïne Rusland aan het overmeesteren?
Volgend artikelOekraïens “tegenoffensief” is een valstrik: En het Zelensky-regime is er ingetrapt
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Oekraïens tegenoffensief?

  Rusland heeft berichten over een grootschalig Oekraïens offensief ontkend. Kiev zou hebben geprobeerd de schijn te wekken dat het een offensief zou kunnen leiden.

  Volgens Russische zijde is het doel van deze poging om nieuwe wapenvoorraden uit het Westen te verkrijgen. Tot dusver hebben noch de Russische noch de Oekraïense kant gereageerd op het nieuws over het offensief.

  Volgens het bestuur van de stad Koejansk in de regio Charkov wordt de stad voortdurend beschoten door Oekraïense troepen.

  Men wordt gedwongen om de evacuatie van de bevolking te verzekeren. De gevechten gaan door langs de hele lijn van contact, zei het.

  Westerse en Oekraïense media meldden dat Oekraïense eenheden tot 50 kilometer diep zijn doorgedrongen in door Rusland gecontroleerde gebieden.

  https://rtde.xyz/international/video/148518-ukrainische-gegenoffensive/

 2. “Verwacht wordt dat de komende winter de militaire operaties aan beide kanten zal bemoeilijken”

  Dat zou dan de eerste keer wezen dat koning winter niet op handen van Rusland is…
  De geschiedenis van de tweede wereld oorlog toont aan dat in het najaar “Raspoetitsa”, het grote moddermonster, arriveert en aan alle gemechaniseerde oorlogsvoering een einde maakt.
  Kort daarna arriveert de winter, bevriest de modder, en komt de Russische beer klappen uitdelen…

  • …er zijn nu asfalt wegen en beton wegen…..de vergelijking is niet langer reëel.

   Als ik het kaartje zie dan zie ik een aanval op een gebied waarbij doorstoten niet mogelijk is, er licht ene meer of rivier in de weg….het plaatsten van militairen daar is dus ze blokkeren.

   ik ga weer porno kijken nu, veel leuker…

 3. Het lijkt mij meer op de strategie van uitlokking door Rusland. Om zo Oekraïne letterlijk in de val laten lopen. Open steppe waar je nergens kan schuilen, is een levensgevaarlijk terrein. Vooral als je geen luchtdekking hebt zoals Oekraïne. De Oekraïense kant is er zo op gebrand om succes te boeken voor hun broodheren en zullen als dolle honden in de open gevallen ruimte steeds fanatieker en massaler in deze grote opgezette val gelokt worden, door de systematische goed georganiseerde terugtrekking van de Russen. De Russen laten zo de Oekraïense troepen massaal oprukken met al hun wapenarsenaal. Maar zodra ze alle binnen de ketel zijn, zullen ze de deksel sluiten en kan het prijs schieten beginnen.

  Deze tactiek hanteren ze constant en waarom erkennen de NAVO planners dit niet blijft een vraag.

  Of is het een opgevoerd toneelstukje in het niemandsland omdat er geen buitenlandse journalisten bij mogen zijn. Want dan kun je ook fictief de Russen simuleren. Om zo de indruk te wekken dat Oekraïne aan de winnende kant is. Dat zal niet gauw opvallen voor de Oekraïense soldaten, die spelen dan onbewust het toneelspel mee, zonder dat zij het zelf zo ervaren. Want de Amerikanen zijn meesters in om alles in Hollywood achtige decors te veranderen en zo elke oorlog te simuleren, die in werkelijkheid nooit plaats vinden. Zo levens echt als het lijkt voor de toeschouwers en kunnen zo elke gewenste uitkomst simuleren. Dit soort opgevoerde toneelstukjes worden ons veel vaker voor geschoteld dan we denken, om zo het standpunt van de bevolkingen ermee te kunnen manipuleren in de richting die zij willen. Je begint steeds vaker af te vragen wat nu eigenlijk fictie of werkelijkheid is. Want tegenwoordig wordt echt alles gemanipuleerd om jouw wereld informatie, waar jij je aan oriënteert hoe te handelen en staande te houden in deze tijd. Het Angelo Zionisten Rijk heeft zich daarin zich meester gemaakt.

  • Hoi Qvic,

   Je stelt ”Je begint steeds vaker af te vragen wat nu eigenlijk fictie of werkelijkheid is. ”

   Klopt, Karl Rove (sr adviseur aan Bush) stelde het zo;

   “We’re an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you’re studying that reality — judiciously, as you will — we’ll act again, creating other new realities, which you can study too, and that’s how things will sort out. We’re history’s actors . . . and you, all of you, will be left to just study what we do.”

   Groeten,
   Hugo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in