De Russische invasie in Oekraïne heeft de onmiddellijke omgeving van het stadscentrum in de hoofdstad van het land, Kiev, bereikt. Tegelijkertijd dreigt Rusland de Zweedse en Finse regering met militaire gevolgen als zij tot de NAVO toetreden, bericht Friatider.se.

“Finland en Zweden moeten hun veiligheidsbeleid niet baseren op het verslechteren van de veiligheid van andere landen, en hun toetreding tot de NAVO kan negatieve gevolgen hebben en bepaalde politieke en militaire implicaties hebben,” zei de woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken Maria Zacharova op een persbriefing over Oekraïne.

Russische troepen bevinden zich momenteel in de buitenwijken van Kiev en de Oekraïense regering staat onder grote druk. Tegelijkertijd komt er een aanbod van het Kremlin.

“Naar aanleiding van het aanbod van Zelenski om een neutrale status voor Oekraïne te bespreken, kan Poetin vertegenwoordigers van het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn regering naar de onderhandelingen met een Oekraïense delegatie sturen,” luidt een verklaring die door RIA Novosti is voorgelezen.

De onderhandelingen zouden dan in Minsk plaatsvinden, volgens het voorstel van Rusland.

De aankondiging komt als reactie op de toenadering van de Oekraïense president gisteren om de plannen van het land om tot de NAVO toe te treden te schrappen.

“Wij zijn niet bang om over de neutrale status te praten [door af te zien van plannen om tot de Navo toe te treden, zoals Rusland eist],” zei president Zelenski gisteren laat.

Russische troepen zijn nu in de straten van Kiev. De Wit-Russische oppositiezender Nexta toonde vanmiddag beelden van Russische troepen die zich schijnbaar ongehinderd in de buitenste woonwijken van de stad bewogen, waarbij op één video een groot aantal Russische helikopters te zien was die zich over daken bewogen, schijnbaar zonder zich zorgen te maken over welk grondvuur dan ook.

  Rusland voert operatie met minimaal aantal burgerslachtoffers uit - blijkt uit studie

De VN meldt dat er tot nu toe 25 burgers gedood zijn in Oekraïne, meldt Sky News. 102 mensen zijn gewond geraakt, volgens de VN, die ook zegt dat het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger ligt.

Polen is van plan het luchtruim te sluiten voor Russische luchtvaartmaatschappijen.

“Ik heb de regering gevraagd een resolutie op te stellen om ervoor te zorgen dat het luchtruim gesloten wordt voor Russische luchtvaartmaatschappijen,” schrijft de Poolse premier Mateusz Morawiecki op Twitter.

Tegelijkertijd komt het nieuws dat de nieuwe sancties van de EU rechtstreeks gericht zullen zijn tegen de Russische president Vladimir Poetin en de minister van Buitenlandse Zaken van het land, Sergej Lavrov. Dit meldt Reuters, die een EU-bron aanhaalt.

Al Jazeera meldt dat de autoriteiten de bewoners van het noordelijke voorstedelijke district Obolon van Kiev waarschuwen om niet buiten te komen, omdat er “actieve oorlogsvoering” plaatsvindt in het gebied.

Maar tegelijkertijd klaagde hij dat de NAVO-landen hem geen hulp geven tegen Rusland.

“Ik vraag hun: zijn jullie met ons? Zij zeggen dat zij met ons zijn, maar zij zijn niet bereid ons in de Nato op te nemen. Ze zijn bang,” zei hij.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat Rusland het leiderschap van Oekraïne niet als democratisch erkent. Hij herhaalde de beschuldiging van Vladimir Poetin dat “neo-nazi’s” Oekraïne besturen.

Lavrov zegt echter dat Rusland bereid is tot besprekingen met Oekraïne – als de Oekraïense strijdkrachten ophouden zich te verdedigen, meldt AFP.

De Russische troepen hebben Kiev vooral bereikt via Wit-Rusland in het noorden. De Russen hebben donderdag het vliegveld van Gastomel, 24 kilometer van Kiev, ingenomen, waar zij een luchtbrug hebben aangelegd.

  Westerse haat tegen Rusland geworteld in steun voor nazi's en bureaucratische slercose

Het Witte Huis verklaarde vrijdagavond al dat Russische gemechaniseerde troepen, die via Wit-Rusland Oekraïne waren binnengekomen, zich toen op 32 kilometer van Kiev bevonden. Tegelijkertijd was een andere Russische eenheid naar verluidt iets verder weg, maar beiden zouden op weg zijn naar Kiev om de stad te omsingelen en mogelijk de Oekraïense regering omver te werpen, aldus CNN.

Op social media gingen geruchten dat Rusland in de loop van de nacht een bombardement op de hoofdstad zou uitvoeren. Geschrokken burgers van Kiev brachten slaapzakken naar de metro, waar zij de nacht wilden doorbrengen. Soortgelijke taferelen speelden zich af in andere Oekraïense steden, zoals Kharkiv.

Vrijdagmorgen vroeg werden in Kiev verschillende luide explosies gehoord. Een Russisch vliegtuig is neergeschoten en neergestort bij een huis in de hoofdstad, aldus plaatselijke media:

Volgens CNN kan het echter in werkelijkheid een Oekraïens Su-27 vliegtuig zijn geweest dat door een Russische raket is neergeschoten.

Donderdag laat werd gemeld dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een algemene mobilisatie in het land heeft bevolen. Alle dienstplichtigen en reservisten van het land worden opgeroepen, meldt BBC News.

Tegelijkertijd wordt het mannen tussen 18 en 60 jaar verboden Oekraïne te verlaten.

Volgens voorlopige cijfers zijn er 137 Oekraïense soldaten gedood en 316 gewond geraakt sinds de invasie donderdagmorgen vroeg begon. President Volodymyr Zelensky doet de aankondiging.

  Geen dubbele standaarden en straffeloosheid meer. Het Westen provoceert Rusland. Resultaat: Kernwapens in Wit-Rusland aan NAVO-grenzen

Intussen schat Oekraïne dat meer dan 1.000 Russische soldaten bij de gevechten zijn omgekomen. Een gevolg van het feit dat Rusland kennelijk zwaar leunt op precisie-oorlogvoering om burgerslachtoffers te vermijden.

De Oekraïense president beweert verder, in een videoboodschap op Facebook laat op donderdag, dat Russische “sabotagegroepen” nu in Kiev zijn om een moordaanslag op hem uit te voeren.

“Volgens onze informatie heeft de vijand mij als doelwit nummer 1 aangewezen, en mijn familie als doelwit nummer 2,” zei Volodymyr Zelensky, volgens CNN.

In een televisietoespraak na middernacht op vrijdag verklaarde Zelenskiy dat er geen noemenswaardige Westerse militaire hulp tegen Rusland lijkt te komen.

“Wie is bereid met ons te vechten? Eerlijk gezegd zie ik niemand,” zei hij.

Zelenskij wees ook geruchten van de hand dat hij met zijn gezin uit Oekraïne of Kiev gevlucht zou zijn:

“Ik ben nog steeds in de hoofdstad, bij de mensen,” verklaarde hij.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“Zij hebben niet gehoord wat wij hun gezegd hebben. Deze keer kunnen ze maar beter luisteren.” – Vladimir PoetinVolg Frontnieuws op Telegram

Vorig artikel“Zij hebben niet gehoord wat wij hun gezegd hebben. Deze keer kunnen ze maar beter luisteren.” – Vladimir Poetin
Volgend artikelWie gaat voor de Vaccin-AIDS zieken betalen?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

37 REACTIES

 1. Wat een super kerel. En hij heeft zooo gelijk . De afspraken uit de jaren 90 worden met voeten getreden . Het wordt tijd dat het westen inbindt. Vieze zelfingenomen linkse huftertjes. Nu komt hun ware aard naar boven . En putin zegt nu gaan we het op de eerlijke manier doen . Een man naar mijn hart

  • Een man een man, Een woord een woord….

   Westerse leiders zijn de Schandboys van klaus schwab. En mocht de pleuris hier uitbreken, da zijn zei de eerste die vertrekken, en het volk laten barsten. Ze maken een hoop geluid, maar er komt geen zinnig woord uit.
   En daar hebben wij als volk mee te maken… Landverraders.!!

   • Ook Putin is een schandboy van Klaus Schwab, een young global leader en een schandboy van de extreem supremacistische, geweldagige, machtige joodse mafia cult chabbad lubavitch.
    De wereldleiders worden door dezelfde joodse machten gecontroleerd en voeren hun agenda uit, te weten wereldhegemonie over de dan flink uitgedunde goyim populatie. Alle oorlogen zijn joodse bankiersoorlogen.

  • De andere zijn evengoed hufters, Poetin veegt aan alles zijn voeten, uiteindelijk gaat er niemand winnen, het volk de mensen, families worden verscheurd, ze moeten alle dictatorale leiders tegen de muur zetten, op één rij naast elkaar, executie. geloof maar dat je een lange rij zal hebben.

  • Idd.En de Nato is GEEN militaire organisatie, maar een politieke; net zo als sommige anderen: corrupt als de hel.

   Jaartje of 10 terug was er een grote oefening in Roemenie; het grondstuk wat GEHUURD werd had een verkoopwaarde van 2—3.000 euro. “huurprijs”: 380 millioen dollar US per jaar….

   Roemenie kocht wapen electronica van NL voor 38 millioen. betaald werd met gebakken luch; het recht op luchtvervuiling…….

   Nato financierde deel van de oorlog in Afghanistan; maar USA lieten alle wapens en ammo en uitrusting achter voor de Taliban; zelfs vliegtuigen helicopters en tanks.
   En wij krijgen de vluchtelingen…..

   Nu heeft USA een grote bek; maar waar waren ze toen Turkije een invasie deed in Syrie om samen met ISIS christenen en Koerden uit te roeien?????? Met Nato wapens!

 2. Als Zweden en Finland bij de navo willen toe treden dan is dat hun goed recht wat denkt diene Rus wel wie hij is Europa is Europa en hij heefd zich daar niet mee te moeien ?

  • Europa is inderdaad Europa en het is hun goed recht om bij de NAVO toe te willen treden. Maar bij deze keuze horen dan ook verantwoordelijkheden bij. Als men zich aan wil sluiten bij een organisatie die vijandig tegenover haar buurman staat, moeten ze ook niet raar opkijken als diezelfde buurman daar gepast op reageert.

   • Gepast op reageert komaan he Poetin zit zelf constant te provoceren met zijn leger oefeningen op zee en soms zelfs vliegt er een straaljager van hem voorbij de VLaamsekust maar dat is dan normaal zeker?nee die rus moet weten waar zijn grenzen liggen en een lidmaatschap bij de NAVO wil daarom niet zeggen dat Europa Rusland gaat bedreigen of wat dan ook. Kortom hier mag Europa niet aan toegeven want anders denkt hij dat hij zich nog meer kan permiteren da stukske rus

    • Tientallen jaren geleden las ik al dat NATO op meer dan 200 plaatsen aan de russchische grens ligt..
     Hoe provocerend is dat?
     En Poetingn wil niet meer praten??
     Woensdagavond zag ik 3 prominenten op TV ( frankrijk en ENgeland) die zelf niet meer wilden praten..

    • En wat zegt u dan over Amerikaanse toestellen en drones die over Russisch grondgebied vliegen? Oh wacht, daar horen we nooit over in de media.
     En wat nou provoceren? De NAVO heeft diverse miolitaire oefeningen gehouden in Ukraine, dat notabene niet eens een lidstaat is. Dat is dan zeker wel normaal?
     NAVO oorlogsschepen schepen die herhaaldelijk de Russische territoriale wateren binnendrongen en weigerden radiocontact te beantwoorden tot ze werden gedwongen de wateren te verlaten. Zeker ook normaal?
     NAVO en VS bases die overal langs de grens met Rusland liggen, waar er steeds meer bij worden gebouwd terwijl de Sovjet-Unie al 30 jaar niet meer bestaat.
     NAVO / VS die in 2014 een revolutie in Ukraine sponsorden tegen een rechtmatige, democratisch gekozen president, wat tot een al 8 jaar durende burgeroorlog heeft geleid. Ook wel best zeker?
     Putin heeft keer op keer geprobeerd de dialoog aan te gaan en werd steeds door het westen weggehoond. “Wie niet horen wil, moet maar voelen” zegt een oud spreekwoord. Dit hele gezeik is te danken aan de stokers in de EU en de VS, niet aan Rusland

     • Ik ben het volledig eens met U Johan , en zo was het en is het nog steeds , niet Rusland is de stoker , maar wel de VS/Navo/EU

 3. Zelenskij is gevlucht met gezin, waarom blijft niet daar samen met de bevolking en de rest van de bevolking blijf achter de vrouwen en de kinderen blijven met de manen die niet mogen weg. De Navo en de EU die meer geweer verstuurd om nog meer genocide te veroorzaken erg gaan dan kinderen dood, dat is een genocide van de americanen en EU.

 4. Wat hij zegt (Poetin) over Zweden en Finland – daar misrekent hij zich- Beide hebben uitstekende legers en zeker Finland = een te duchten Vijand zo je het wil noemen ,in de oorlogsjaren 40-1945 hebben ze meegestreden met de Duitsers omdat Rusland hun wou bezetten!

 5. Putin zegt niet dat Zweden en Finland niet bij de NAVO mogen toetreden. Hij waarschuwt alleen dat als ze tot de NAVO toetreden zij door de VS worden gebruikt voor hun (oorlogs)doeleinden, zoals is gebeurd met Oekraïne.

 6. De EU en de NATO hebben het Oekraïense bevolking als kanonvuur gebruikt voor hun onzinnige expansie drift. Men wist dat Rusland dit nooit zouden accepteren.
  Voor het Oekraïense volk blijft maar een ding over een dikke midden vinger naar de EU en NATO.
  Ze zijn het slachtoffer van een USA experiment gesteund door hun eigen onwettig corrupte regering

  • Klopt en dan nog sancties er over heen Pfff. Nou zag gisteren op BVN ( hier in Azie) dat de Nederlandse bloemen exporteurs nu met de handen in het haar zitten. Eerst hun bedrijf gedurende de corona hoax
   boven water kunnen houden maar nu dan toch dat zetje naar faillissement. Fantastisch toch die EU met z’n sancties. Het WEF doet het prima, eerst de zaak tot de grond afbreken en dan hup de great reset.

 7. het was beter dat de nato bij rusland aansloot of andersom ,, dat brengt evenwicht ,,want de verwijfdheid is de boventoon gaan voeren ,aan de westkant van europa

  • Verwijfdheid? Mateloze waanzin en super corruptie. Vergeet niet: Rutte heeft Oekraine gevraagd de MH17 neer te halen…en vergeet niet die linkse gekken in Den Haag willen de NWO en WEF. Totaal waanzinnig.

 8. Vergeet niet dat de huidige regering in Oekraïne is ontstaan door steun van nazi-Azov en Aidar bendes l
  Die gruwelijk misdaden hebben begaan in het oosten van de Oekraïne.

 9. Ik vind dit een heel eenzijdig artikel. Al het deugdzame nieuws komt van westerse opiniemakers en Rusland met Poetin zijn weer de baarlijke duivel. Als er propaganda komt van beide zijden is het beter om naar vreemde reacties te kijken. Waarom zet Zelenski zijn burgers aan om wapens te gebruiken? Waarom deelt hij kalasjnikovs uit? Waarom was er geen mobilisatie van strijdbare burgers die dan onder gecontroleerd militair gezag kunnen opereren? Waarom grijpt de NAVO niet in? De strijdmachten van de VS en Europa samen kunnen Rusland zo terugsturen. Waarom houdt men veiligheidsraad, wel wetend dat het niets uithaalt omdat Rusland vetorecht heeft? Is dit theater om een burgeroorlog cfr. Irak, Libië enz. uit te lokken? Ondertussen vallen er wel onschuldige slachtoffers en is een getraumatiseerde bevolking, met kinderen, op de vlucht. Dit is weer afschuwelijke geopolitiek om de machtsverhoudingen te hertekenen. Walgelijk.

 10. Amerika gaat zich niet bemoeien in de Oekraïne ten eerste staat het te ver af van hun en het is de vraag of de bevolking weer zo zinloze oorlog zou steunen. Een oorlog met Rusland betekent wat vuur paddenstoelen op hun eigen grote steden met miljoenen doden. Ze willen wel oorlog om te verdienen en alles buiten Amerika plat gooien maar wel ver van hun bed. Toen men een keer terug sloeg met wat vliegtuigen in de wolkenkrabbers was men goed van streek.
  Europa had een brok vrede kunnen zijn met Rusland als men zich niet laat opnaaien door Amerika.
  Het was toch met de EU nooit geen oorlog meer we zitten er bijna midden in .Europa moet zich los makken van die oorlogszuchtige Amerikanen zeker onder democraten

 11. het westen heeft maar één doel , zijn burgers bestelen ,dat zie je toch overal op het continent, bestelen ,beliegen en bedriegen , en de burger is daar precies allemaal gerust in , ministers die het tienvoudige verdienen van een werkmens en gestuurt worden door de multinationals , nog een hoop migranten tussen de burgers als afleidingsmaneuver en huppekee -oplichten maar “ze hebben het toch niet door “

 12. Het is nu zo dat rechts links is geworden en links rechts.
  Maar het maakt niet meer uit want de macht is momenteel een speelbal in een flipperkast.
  Eens zal de bal daar terecht komen zoals het spel gemaakt is om te spelen en dan is het bingo. Het universum heeft veel speelruimte maar de wet ervan is alleen oneindige liefde dat wat je kunt scoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in