Astrid Lindgren – geprezen tijdens haar leven, naar haar dood door het establishment verguisd

4
1090
Astrid Lindgren met Ida en Emil

Op 14 november 1907 werd de kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren geboren. Geprezen tijdens haar leven, maar naar haar dood door het establishment verguisd.

Astrid Lindgren werd op 14 november 1907 in Vimmerby als Ericsson geboren. Ze was als jong meisje al goed in verhalen schrijven en kreeg als 13-jarige een verhaal gepubliceerd in het tijdschrift Vimmerby, waar ze twee jaar later als vrijwilligster begon te werken.

Op 18-jarige leeftijd verhuist ze naar Stockholm, waar ze zich opleidt als stenograaf en typemachineschrijfster en werkzaam is als secretaresse bij de Koninklijke Automobiel Club, waar ze ook haar toekomstige echtgenoot, kantoorchef Sture Lindgren, ontmoet.

Pippi Langkous op Duitse Postzegel

Haar eerste boek, Pippi Langkous, komt uit in 1945 en wordt wereldwijd een groot succes.

Ze wordt kinderboek-redactrice bij uitgeverij Rabén & Sjögren en al snel daarna ook verantwoordelijk voor de publicatie van kinderboeken. Ze combineert tot haar pensionering in 1970 haar eigen schrijven met haar rol als uitgever.

In 1976 lanceert ze en neemt ze deel aan het debat over het absurde fiscale beleid in Zweden, dat ertoe bijdraagt dat de Sociaal Democraten de macht verliezen die de partij al 40 jaar lang in handen had. Ook neemt ze een actieve positie in aan de nee-kant in het referendum over kernenergie en voert ze een campagne tegen de onethische veeteelt, die later tot een nieuwe dierenbeschermingswet leidt.

Na een beroerte op 91-jarige leeftijd gaat ze met pensioen en overlijdt op 28 januari 2002, 94 jaar oud.

Lindgren heeft verschillende prijzen ontvangen die naar haar zijn vernoemd:

 • Astrid Lindgren-prijs, opgericht in 1967 door Rabén & Sjögren.
 • De literatuurprijs ter herinnering aan Astrid Lindgren, opgericht in 2002 door de Zweedse regering. Het prijzengeld bedraagt 500.000 euro, de grootste literatuurprijs ter wereld na de Nobelprijs voor de literatuur.
 • Genootschap De Nios Astrid Lindgren-prijs, opgericht in 1997 en het prijzengeld bedraagt 12.500 euro.
 • De Emil Prijs werd in 1995 opgericht door de Småland academie.
 • Astrid Lindgren-gastprofessor aan de Linnaeus Universiteit in Växjö / Kalmar.
 • In 2015 heeft de Riksbank op het bankbiljet SEK 20 Selma Lagerlöf vervangen door Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren publiceerde 40 boeken, waarvan er verschillende als films zijn verschenen. In 1950, toen ze de Nils Holgersson-plaquette kreeg toegekend ter herinnering aan Selma Lagerför, begonnen haar boeken, die in 95 talen werden vertaald, in miljoenen exemplaren te verkopen.

Haar beroemdste werken zijn Kalle Blomkvist, Mio mijn Mio, Karlsson van het dak, Madicken, Emil in Lönneberga, de kinderen in Saltkråkan, De gebroeders Leeuwenhart, Ronja Rövardotter en Pippi Langkous.

Karlsson van het dak

Tot op de dag van vandaag zijn haar boeken een van de meest geleende boeken in de Zweedse bibliotheken en zijn er naar schatting 150 miljoen exemplaren verkocht.

Emil en zijn geweer

“Het debat” over de sprookjeswereld van Astrid Lindgren dat de afgelopen jaren is ontstaan gaat over de woorden en concepten die Astrid Lindgren gebruikt die vandaag de dag in de publieke ruimte min of meer verboden zijn, en ook strafrechtelijk strafbaar zijn als ze worden uitgesproken door mensen met “verkeerde” meningen.

In 2013 lanceerden verschillende grote Duitse uitgeverijen een campagne om politiek incorrecte elementen in kinderboeken te censureren. In de Duitse versie van “Pippi’s Avontuur op de Zuidzee” werd het woord “neger” enkele jaren voor het begin van de campagne door de uitgeverij vervangen. Pippi, die in het boek een Negerprinses is, werd vervangen door Zuidzeeprinses.

“Negerprinses, stel je voor! Ik zal een eigen neger hebben die me over het hele lichaam met schoensmeer insmeert, zodat ik net zo zwart ben als de andere negerkinderen.”

De Duitse historicus Wolfgang Benz heeft vastgesteld dat Astrid Lindgren een racist was, omdat Pippi’s vader, die blank is, vanzelfsprekend koning wordt van de Zuidzee. Het laat volgens Benz ook zien dat de boeken van Astrid Lindgren doordrongen waren van zowel koloniaal racisme als blanke machtsideeën.

In Zweden hebben de boeken van Lindgren ook kritiek gekregen omdat ze racistisch waren, na druk op de uitgeverij Rabén en Sjögren heeft men een nieuwe versie van “Pippi’s Avontuur op de Zuidzee” uitgebracht, zonder het woord neger te noemen.

In de laatste DVD-editie van “Hier komt Pippi Langkous”, die in 1969 voor het eerst op de Zweedse televisiezender SVT werd uitgezonden, heeft SVT besloten om, naast de verbetering van beeld en geluid, ook de scènes weg te snijden waar ze een Chinees nadoet en de Negerkoning te veranderen in de Koning van de Zuidzee.

SVT rechtvaardigt de censuur als volgt: “We zien dat de doelgroep het kinderpubliek is en we geloven dat het als kwetsend of denigrerend kan worden ervaren voor kinderen die dit zien en horen”, aldus Paulette Rosas Hott, productiemanager voor programma’s en licenties bij SVT.

Saltkråkan AB, die de rechten op het materiaal bezit, heeft ook de censuur van SVT goedgekeurd. Toen Saltkråkan’s directeur Nils Nyman werd gevraagd wat mensen die zich verzetten tegen censuur moeten doen, antwoordde hij dat “men moet leren leven met de dingen die veranderen”.

De boetiek op het familiepark “Astrid Lindgrens Wereld” moest al eerder een gordijn uit de handel nemen met een motief uit het boek, waarop negerinnetjes met palmbladeren Pippi koele wind toewaaien, dat volgens de kritiek slavernij zou zijn.

Astrid Lindgren heeft zichzelf echter nooit als “racistisch” beschouwd of van plan geweest om de politiek correcte kerk te kwetsen.

Mijn vriend de winkeleigenaar

Vorig artikelStad in Noord-Carolina betaalt schadevergoeding aan zwarten
Volgend artikel27 politieagenten in New York bewaken BLM-schildering buiten Trump Tower
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

4 REACTIES

 1. Ik vraag mij af of dit soort gezeik ook ooit nog een keer ophoud.
  Zomaar even een boek geven aan je kleinkinderen kan tegenwoordig levensgevaarlijk zijn.
  Voor dat je het weet maken je kleinkinderen je voor racist uit.
  En wie is er nou niet groot mee geworden met deze boeken.
  Ik krijg niet de indruk dat we daar nou zo verschrikkelijk slechter of racistischer van zijn geworden.

 2. Wat is het zielig al dat uitvegen van de geschiedenis en het herschrijven en opnieuw voorliegen….

  Trouwens iemand al seizoen 1 van Vikings 2.0 gezien….Ragnar is een grote neger nu en ze vallen nu niet blanken aan maar ze wreken hun kinderen die door laffe blanken zijn doodgemaakt…en het plunderen is omdat ze alles zijn kwijtgeraakt.

  Mijns inziens is geschiedvervalsing en ook het wissen van geschiedenis of het politiek correct herschrijven de grootste misdaad die men kan plegen. De gevolgen maken vele generaties later nog slachtoffers en er kunnen geen echte lessen meer uit worden getrokken. Met het wegvegen en vervalsen van onze geschiedenis word de evolutie van de mens stopgezet en teruggedraaid…

  Tsja, zo kun ie inderdaad ieder volk gelijk net zo stom maken, door de slimmen alles te ontnemen en te verbieden. Normale zielen direct na de geboorte tussen debielen zetten maakt dat een van de twee zich moet aanpassen…rara wie zou dat zijn….

  Pippi langkous is denk ik HET symbool van vrijheid en spontaniteit, van goedheid en trots, van avontuur en inventiviteit.
  Het zegt alles over de Zweden, cultuur ontnemen is ook genocide….

 3. Zij is in wezen een gedeeltelijke opvoedster voor mij geweest , voorgelezen tijdens hand werkuur , Wat stout van de meester ( wildschut ) met zijn rustige stem nam hij me mee in de avonturen van Nils Holgerson . niet vergeten dus . . Een geweldig inlevende vrouw …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in